euclid_images

  • 20. juni 2024

    Euclids bilde av galaksehopen Abell 2390 avslører mer enn 50 000 galakser og viser et vakkert skue av gravitasjonslinsing, som fremstiller enorme buede buer på himmelen – noen av disse er faktisk flere bilder av det samme fjerne objektet.

  • 20. juni 2024

    I dette bildet fremviser Euclid NGC 6744, en arketypisk representasjon av den typen galakse som for øyeblikket danner de fleste stjernene i det lokale universet. Euclids store "field of view" dekker hele galaksen, og fanger opp ikke bare spiralstrukturen på større skalaer, men også utsøkte detaljer på små skalaer.

  • 20. juni 2024

    Dette betagende bildet viser Messier 78, en livlig stjernefødestue innhyllet i interstellar støv. Euclid kikket dypt inn i denne fødestuen ved hjelp av sitt infrarøde kamera, og avslørte for første gang skjulte områder av stjernedannelse, kartla de komplekse filamentene av gass og støv med enestående detaljer, og avdekket nydannede stjerner og planeter.

  • 20. juni 2024

    Her fanger Euclid galakser som utvikler seg og smelter sammen 'i aksjon' i galaksegruppen Dorado. Forskere bruker dette datasettet til å studere hvordan galakser utvikler seg, for å forbedre våre modeller av kosmisk historie og forstå hvordan galakser dannes innenfor haloer av mørk materie.

  • 20. juni 2024

    Dette bildet viser galaksehopen Abell 2764 (øverst til høyre), som består av hundrevis av galakser innenfor en enorm halo av mørk materie. Euclid fanger opp mange objekter i denne delen av himmelen, inkludert bakgrunnsgalakser, mer fjerne galaksehoper og galakser som kaster av seg strømmer og skjell av stjerner.