English version of this page

Eriksen og Wehus samler kosmologien med penger fra Det europeiske forskningsrådet

Professor Hans Kristian Kamfjord Eriksen har fått 2,5 millioner euro til å videreføre drømmen som han og teamet begynte å jobbe med for ti år siden.

Kart over den kosmiske bakgrunnsstrålingen som målt av ESAs Planck-satellitt mellom 2009 og 2013. Dette kartet viser materiefordelingen i universet rett etter Big Bang, og det ble laget av en tidlig utgave av Commander-programvaren, som nå skal oppdateres til å analysere neste generasjons kosmologi-eksperimenter. Bilderettighetene eies av ESA og the Planck Collaboration

Professor Hans Kristian Kamfjord Eriksen ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo har i årets runde fått et nytt ERC Advanced Grant til prosjektet Commander, som skal gjøre analyse-verktøyene tusen ganger raskere.

Eriksen forteller at hovedmålet med prosjektet er å oppdage gravitasjonsbølger fra The Big Bang, «skjelvinger» i rommet fra smellet for mange milliarder år siden.

– For å kunne oppdage dem må vi modellere alt fra vårt eget solsystem til Melkeveien og til hele universet, i samme modell, forklarer Eriksen.

portrettbildet av en mann
Hans Kristian Kamfjord Eriksen er professor i kosmologi ved institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo. Foto: UiO.

Han sammenlikner prosjektet med samlingen av Norge:

– For å få til dette, må kosmologien samles til ett felt. Det er målet til Cosmoglobe, som startet i 2019 med Ingunn Wehus ved UiO som prosjektleder. På mange måter er Ingunn Wehus kosmologiens svar på Harald Hårfagre, sier han med et glimt i øyet.

Neste generasjons datasett vil være mye mer sensitivt.

– Det vi skal gjøre i det nye ERC-prosjektet er å analysere framtidige datasett, som er veldig mye større og mer sensitive. Nå kommer altså den industrielle revolusjonen til kosmologien: Vi går fra ett og ett manuelt eksperiment til masseanalyse. Det er det vi har fått penger til nå. Da kan vi se på helt nye problemer, legger Eriksen til.

Les hele intervjuet i denne artikkelen på Titan.uio.no

Les også:

Emneord: CMB, Kosmisk bakgrunnsstråling (CMB), ERC
Publisert 11. apr. 2024 13:02 - Sist endret 18. apr. 2024 10:32