Kraftige gass-strålar frå kolliderande galakse

I den nære kjempegalaksen Centaurus A (NGC 5128) utmanøvrerer svært dramatiske fenomen seg. For det første er den delvis kaotisk utsjåande galaksen eit resultat av ein kollisjon mellom ein ellipseforma galakse og ein spiralforma følgjespersongalakse. Men inne i midten av ragnaroket slurpar eit supertungt svart hol i seg stoff frå omgivnadene. Astronomar har no brukt eit nytt teleskop i Chile til å visa dramatikken i kjernen.

bilete av ein galakse

Kompositt-bilete av Centaurus A. Vi kan sjå gass-strålane som fyk ut frå det supermassive svarte holet i sentrumet til galaksen. Foto: ESO

Andromedagalaksen kanskje 400 milliardar. Av og til kjem galaksar på kollisjonskurs og brakar inn i kvarandre. Trass i det astronomiske talet på stjerner som er involverte, kolliderer nesten aldri nokon av stjernene. Årsaka er dei ekstreme avstandane mellom stjernene i ein galakse. Men gassen mellom stjernene blir klemt saman slik at store mengder nye stjerner ”raskt” kan bli danna. Dimensjonane er enorme og for oss synest alt å gå i langsam kino: Kollisjonen varer typisk nokre hundre millionar år og kvar stjernefødsel varer frå nokre hundre tusen til mange titals millionar år. Samtidig slengjer tyngdekreftene frå dei kolliderande galaksane stjerner i alle retningar og lagar eit kaos.

Centaurus er med avstanden sin på 13 millionar lysår den næraste verkeleg kjempedigre galaksen i verdsrommet og er i stjernebiletet Kentauren. No har astronomar knytt til den europeiske organisasjonen ESO (European Southern Observatory) nytta den 12 meter store antenna APEX i Chile til å studera kva som skjer i den store galaksen. Observasjonane har vorte brukte saman med observasjonar i synleg lys og i røntgenstråling. Me har visst at det der inne er eit supertungt svart hol som slurpar i seg alt som kjem i nærleiken. Stoffet blir kvervla rundt i ein enorm malstraum. Det meste forsvinn inn i holet og blir borte for alltid, men litt blir skote ut igjen og forårsakar intense gass-strålar. Dette fenomenet er observert i ei rekkje såkalla aktive galaksar. Men sidan Centaurus A er mykje nærare er det mogleg å studera dei kraftige fenomena i fantastisk detalj.

kunstnarisk illustrasjon av området rundt det svarte holet i mjølkeveien
Slik ser det kanskje ut rundt Melkeveiens store svarte hol. I midten ligg monsteret og styrer gass og stjerner i spiral inn mot seg. Gassen blir superheit på veg inn og noko gass sprutar ut igjen som kraftige jetstråler.
Illustrasjon: Chandra team

Dei nye bileta som er tekne viser ei støvskive rundt galaksen og to superhurtige gass-strålar som sender ut radiostråling medan dei fer vekk frå kjernen til galaksen. APEX-antenna har for første gong vorte brukt til å gjera observasjonar på bølgelengder under ein millimeter og dei viser stråling frå støvskiva i midten av kjempegalaksen, men også stråling frå objektet heilt inne i midten og dei to ”radioboblene” som er på kvar si side av støvskiva. Desse bobleforma gasskyene er kraftige radiokjelder. Målingane viser at stoffet i gass-strålen bevegar seg med omkring halvparten av farten til lyset.

Røntgenobservasjonane avslører gass-strålar som skyt ut frå kjernen til Centaurus A og nede til høgre for galaksen kan ein sjå gløden som oppstår når gassen kolliderer med omkringliggjande gass og forårsakar ei sjokkbølgje.

By Knut Jørgen Røed Ødegaard
Published Aug. 10, 2012 1:40 PM - Last modified Feb. 13, 2023 1:01 PM