Aspirerende astrofysikere på nært hold

Hvert år tar Institutt for teoretisk astrofysikk imot nye masterstudenter som har ambisjoner om å bli astrofysikere.

to unge studenter sittende foran PCen og smilende.

Christophe Kristian Blomsen (til venstre) og Camilla Thune Nyhagen (til høyre) er godt i gang med først semester i masterprogrammet Astronomi.

Foto: M. D´Angelo /UiO

Til sammen 14 nye masterstudenter har takket ja til plass ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA). De tar en master enten i Astronomi eller i Computational Science. Vi har spurt noen av dem hvorfor de vil studere astronomi og bli astrofysikere og hva som er forventingene deres.

Fra fascinasjon til besettelse

– Astronomi fascinerer meg fra da jeg var liten og gikk tur i fjellene. Man kunne se den fantastiske stjernehimmelen som ikke var forstyrret av lyset, og jeg lurte på hva som fantes der ute. Dette ble videre forsterket av å se på filmer som blant annet Star Wars, sier Christophe Kristian Blomsen som tar masterprogrammet i Astronomi.

"Denne fascinasjonen om hva som var der ute og hvor små vi egentlig var fulgte meg helt til ungdomsårene hvor jeg begynte å spille ett spill (Kerbal Space Program) som tok denne fascinasjonen til en besettelse".

Christophe jobbet på Rosseland senter for solfysikk i sommer, hvor sommerprosjektet gikk ut på å teste Bifrost eksperimentene mot tidligere simuleringer/publikasjoner og se om den produserte de samme resultatene.

Spent på å oppdage noe nytt

– Astronomi fascinerer meg fordi det er så mye vi ikke vet enda om universet og alt som finnes der ute, slik at det alltid er noe nytt vi kan oppdage! Når vi leter etter svaret på noe, finner vi kanskje svaret på noe helt annet, samtidig som nye spørsmål dukker opp, forteller Camilla Thune Nyhagen.

"Litt som en astronomisk skattejakt hvor vi ikke bare finner skatten, men også et nytt skattekart som fører oss til svaret på et annet astronomisk spørsmål".

Bildet av en ung, smilende kvinne sittende foran en PC.
Camilla Thune Nyhagen har begynt på Master i Astronomi i august 2022. Hun forventer å få et innblikk i hvordan det forskes innenfor astronomi. Foto: M. D´Angelo/UiO.

I sommer deltok Camilla på et av sommerprosjektene hos Rosseland senter for solfysikk. Der brukte hun maskinlæring til å analysere data fra The Swedish 1-m Solar Telescope (SST) på La Palma. Målingene var av en solflekk på Sola.

– Det var en veldig lærerik opplevelse å gjennomføre prosjektet!, kommenterer hun.

En bratt læringskurv

I løpet av det første semesteret har Christophe og Camilla lært seg å programmere i flere programmeringsspråk og å planlegge både tidsbruk og økonomi.

– Siden vi startet på masteren, har jeg blant annet blitt kjent med programmeringsspråkene C og C++ samt fått mer erfaring med å bruke Python. Jeg har også fått prøvd meg på simuleringer og ulike typer numeriske prosjekter, hvor vi har både samarbeidet i grupper og jobbet selvstendig, forklarer Camilla.

– Noen av utfordringene hittil har definitivt vært det å prioritere riktig når vi har flere prosjekter/oppgaver som må sjongleres på en gang, samt stole på egne valg i selvstendige prosjekter, fortsetter hun.

– Jeg lærte meg å si at noe var "godt nok" fra prof. Frode Hansen. Dette har reddet meg fra mange unødvendige timer, legger han til.

Trivsel ved ITA

– Det jeg liker best av studieprogrammet er alt det spennende man lærer i kursene, kommenterer Christophe.

"Den sosiale kulturen på huset: alle har litt kjennskap til alle, og kan slå av én prat i gangen. Jeg liker best hvor godt man blir tatt vare på av alle i bygget".

bildet av en ung man med briller og sittende foran en PC
Christophe Kristian Blomsen er førsteår masterstudent i astronomi ved ITA. Han gleder seg til å lære litt av alt innenfor astronomi. Foto: M. D´Angelo/UiO. 
Camilla liker også veldig godt fagene hun har hatt hittil, spesielt astronomi-emnene og spesialpensum.
– Dette semesteret har vi også hatt større valgfrihet når det kommer til emner, noe som har gitt meg mulighet til å lære mer om temaer som jeg synes er interessante,
legger hun til.

"Å være mer inkludert i forskningsmiljøet og få være med på møter sammen med veiledere og andre forskere er noe av det jeg liker best med masterprogrammet til nå".

Utfordringer på vei

– Hva liker dere minst hittil da?

– Hvor mange timer man må jobbe per fag og det å føle seg kontinuerlig "dum", forteller Christophe.

– Det jeg liker minst med masterprogrammet hittil er arbeidsmengden, eller stresset som fører med det. Selv om jeg var forberedt på at det skulle bli vanskeligere enn på bacheloren, har det til tider vært tøft! Men jeg tar det med meg som en erfaring det også, erkjenner Camilla.

Et innblikk i astronomisk forskning

I løpet av masterstudiene forventer de nye studentene å tilbringe mange timer ved pulten, men også mange spennende faglige diskusjoner med medstudenter og professorer/veiledere.

– Jeg forventer å lære litt av alt innenfor astronomi, har ikke helt bestemt meg for hvilken retning jeg ønsker enda, så har bare kontroll på det første semesteret, sier Christophe.

– Jeg forventer å lære mer om hvordan vi forsker innenfor astronomi-feltet, og ikke minst hva det innebærer å gjennomføre og skrive en masteroppgave, legger Camilla til.

Velkommen til Institutt for teoretisk astrofysikk

gruppebildet av stående unge studentene på trappa
Noen av de gamle og de nye masterstudentene samlet på trappen inne Svein Rosselands Hus. Foto: Martina D'Angelo/UiO

Ved studiestart i august var studentene ganske opptatt med informasjonsmøter og et mylder av andre aktiviteter, både faglige og sosiale. De ble kjent med forventninger og utfordringer som står foran dem.

– De neste to årene av masterstudiet i astronomi kommer til å preges av "hardt arbeid", sa Hans Arnold Winther, ITAs utdanningsleder sammen med førsteamanuensis Tiago Pereira, på informasjonsmøtet til masterstudentene.

– Men dere kan stole på at dere får god støtte og veiledning fra både de vitenskapelige og administrative ansatte. Alle ved Institutt for teoretisk astrofysikk ønsker dere hjertelig velkommen, understreket Winther til slutt.

Studieprogram ved Institutt for teoretisk astrofysikk

  • Computational Science: Astrophysics (master - to år)

    Dette studieprogrammet er spesielt konsentrert rundt 3 temaer: solatmosfæremodellering, ekstragalaktiske studier, utviklingen av universets struktur.

  • Astronomi (master - to år): på masterstudiet i astronomi forstår man på et avansert nivå de fysiske prinsippene som er viktige i ulike astronomiske og astrofysiske prosesser og systemer, fra vår egen sol til stjerner, galakser og hele universet.
Emneord: master program, studieprogram, astronomi, astrofysikk, Computational Astrophysics Av Martina D´Angelo, Margherita Messina
Publisert 11. mai 2023 16:36 - Sist endret 12. mai 2023 15:34