Freelancer om verdensrommet

Jan-Erik Ovaldsen skrev hovedfagsoppgave ved Institutt for teoretisk astrofysikk om en gravitasjonslinset kvasar. Nå driver han det populære astronomi-nettstedet himmelkalenderen.com og står bak flere bokutgivelser om verdensrommet.

Jan-Erik Ovaldsen observerer på ESOs La Silla-observatorium i Chile.

– Himmelkalenderen.com er et nettsted om astronomi, om himmelbegivenheter og om alt det spennende som finnes i verdensrommet, forteller Jan-Erik.

På nettstedet hans finner du nyttig bakgrunnsstoff med titler som «Astronomi på 1-2-3» og «Observasjonstips for begynnere». Du kan også kose deg med flotte bilder i astrogalleriet

Jan-Erik skriver en astroblogg om aktuelle hendelser, og gir deg grundige oppdateringer om begivenheter som meteorstormer og formørkelser.

Hvis du er på utkikk etter julegavetips til den astronomiinteresserte, anbefaler vi å lese dette blogginnlegget.

Kvasarer og gammaglimt

Hovedfagsoppgaven til Jan-Erik handlet om en fjern kvasar som er påvirket av et eksotisk fenomen kalt gravitasjonslinsing. På grunn av en galaksehop som ligger mellom oss og den fjerne kvasaren, vil lyset fra kvasaren bøyes slik at vi her på Jorden observer flere bilder av den samme kvasaren.

Senere forsket Jan-Erik en stund på gammaglimt og deres verstgalakser. Bildet over er av Jan-Erik i kontrollrommet på ESOs La Silla-observatorium i Chile.

Astro-bøker

Boken Himmelkalenderen er en astronomisk håndbok og almanakk i lommeformat, som har vært i bokhandelen i åtte år. I år kom boken ut på eget forlag og var kun mulig å kjøpe via nettstedet. Den er nå nesten helt solgt ut.

Himmelkalenderen - bilde
Himmelkalenderen av Jan-Erik Ovaldsen.

– Himmelkalenderen inneholder en vanlig kalender for 2014, som også holder deg oppdatert på alt som skjer på himmelen, forteller Jan-Erik. 

I tillegg er det 140 sider som gir en lettfattelig gjennomgang - med flotte bilder - av astronomiens viktigste emner. 

– Årets spesialartikler handler om totale solformørkelser i Norge i årene 1900–2100, vulkanisme i solsystemet og verdens beste amatørbilder av planetene.

I tillegg til Himmelkalenderen har Jan-Erik også laget en stor astronomisk bildebok: Himmelen sett fra Jorda. Bøkene til Jan-Erik har vært gitt ut i til sammen fire nordiske land.

Jan-Erik er en av de norske kontaktpersonene til den samlingen av observatorier i Chile som kalles European Southern Observatory (ESO). ESO er en internasjonal organisasjon med 15 medlemsland. Norge er ikke medlem, men ESO sørger likevel for at nettsidene og alle forskningsnyhetene blir oversatt til norsk.

– Hva er så å se på himmelen nå i vinter?

– I korte trekk: Jupiter er nattens konge, Leonidene og Geminidene drukner i månelys. Komet ISON ble dessverre oppløst da den svingte rundt Sola i slutten av november. 

– Jupiter er lett å se nå, altså?

– Jupiter står klart best til av planetene, men etter jul og resten av vinteren er også Mars godt synlig fra Norge.

– Hvis man er interessert i flere detaljer er det bare å slå opp i astrobloggen, legger Jan-Erik til.

– Noen store begivenheter på himmelen i 2014?

I 2014 er det faktisk ingen sol- eller måneformørkelser som er synlige fra Norge. Det har ikke skjedd på mange år. 

– I mars 2015 får vi til gjengjeld en total solformørkelse på Svalbard. Her på fastlandet vil formørkelsen være omkring 90 prosent.

Av Anna Kathinka Dalland Evans
Publisert 16. des. 2013 10:17 - Sist endret 25. okt. 2019 11:25