Såkornmidler til Trine Grønhaug Halvorsen og Trond Vidar Hansen

Får inntil 200 000,– hver av Veksthuset for verdiskaping for å utvikle egne innovasjonsideer.

Trine Grønhaug Halvorsen og Trond Vidar Hansen

I februar lyste Veksthuset for verdiskaping ut såkornmidler for å støtte forskere som vil utvikle egne innovasjonsideer. To av de som har fått støtte til sine prosjekter er professorene Trine Grønhaug Halvorsen og Trond Vidar Hansen ved Farmasøytisk institutt.

SmaSh-Flex: Smart Samplers for Flexible protein determination (Halvorsen)

I dette innovasjonsprosjektet søker vi å videreutvikle smart sampling-konseptet, der opparbeidelse av proteinbiomarkører og -legemidler starter når pasienten tar blodprøven. Ved å plassere en bloddråpe på funksjonalisert papir gjennomføres en vesentlig del av prøveopparbeidelsen mens blodprøven tørker, slik at tiden for prøveopparbeidelse etter ankomst i laboratoriet reduseres kraftig. Vi vil utforske fleksibiliteten og robustheten til våre universelle prøvetakere immobilisert med streptavidin, som enkelt kan tilpasses spesifikke analytter ved kobling med biotinylerte antistoffer.

Trine Grønhaug Halvorsen

Immunoresolvents against bacterial infections (Hansen)

Antibiotika er essensielle for vår helse slik at alvorlige bakterielle infeksjoner kan behandles. Økende forekomst av resistente bakterier som dagens antibiotika er uvirksomme mot, kan bli en av verdens største trusler. I dette innovasjonsprosjektet skal vi evaluere de biologiske og kjemiske egenskapene ved en syntetisk fremstilt forbindelse hvor resultater fra beregningsvitenskapelige eksperimenter er meget lovende. Forbindelsen antas å virke antiinflammatorisk og potent på en bestemt reseptor slik at bakterieinfeksjonen kan bekjempes mer effektivt i nærvær av eksisterende antibiotika.

Trond Vidar Hansen

Se også

1,3 millionar kroner til innovative UiO-forskarar (Veksthuset for verdiskaping, 14. mai 2024)

Publisert 3. juni 2024 08:20 - Sist endret 3. juni 2024 10:20