Møtereferat 10. november 2014

Mandag 10. november kl.09.30, Grupperom 5, Georg Sverdrups hus

Til stede: Jo Klaveness, Ingunn Tho, Hanne C. Winther-Larsen, Cecilie Rosting, Josefine Eilsø Nielsen, Hege Christensen og Kristin Johanne Grasmo (fra administrasjonen)


SAKSLISTE

Sak-PR 07-14 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agende ble godkjent

Sak-PR 08-14 Referat fra møte 08.10.14

Godkjent på sirkulasjon

Diskusjonssaker:

Sak-PR 09-14 Gjennomgang av emneporteføljen på masternivå

Programrådet for 2.avdeling startet opp diskusjonen om emneporteføljen på masternivå. Tre temaer ble særlig diskutert, og vil bli diskutert mer inngående på neste programrådsmøte:

  • Behovet for å vurdere om emner kan slåes sammen slik at de blir mer allmenne og relevante for flere studenter. Dette gjelder i særlig grad emner med få deltakere. Det bør også diskuteres videre om det bør opprettes mer generelle emnepakker som kombinert med spissede emner gir studentene den nødvendige kompetansen innenfor fagområdet studentene tar masteroppgaven sin i.
  • Behovet for å gjennomgå hele porteføljen for å se på om noen av emnene som tilbys fortsatt skal avholdes. Dette gjelder f.eks. emner som gjennomgående har færre enn 5 deltakere. Kan noen av disse emnene avholdes som spesialpensum? Samtidig ser Programrådet at ikke alle emner egner seg for egenlesning/seminarform.
  • Er det noen emner vi ser at vi trenger og som det bør jobbes aktivt for å få opprette? Her skjer det en del allerede. Det arbeides bl.a. med å opprette flere tverrfaglige emner med andre institutter. Det er også et ønske om å opprette et forskningsforberedende emne i galenisk farmasi, som pr i dag ikke har et eget forskningsforberedende emne.

Konklusjon: Programrådet for 2.avdeling vil fortsette diskusjonen på kommende møter før et forslag om eventuelle endringer vil bli fremlagt. Programrådet vil til neste møte sette seg grundigere inn i emneporteføljen på masternivå. Deltakerne tar med seg diskusjonen videre til sine grupper/seksjoner for innspill. Det ansees som viktig at endringer som foreslås har bred forankring i fagmiljøene.

Sak-PR 10-14 Kvalitetssikring av masterprosjekter og masterkontrakter

Problemstillinger knyttet til svake studenter på masternivå ble diskutert med tanke på mulige tiltak. Det oppfattes som bekymringsfullt at andelen svake studenter som starter opp på 2.avdeling er økende, men antageligvis ikke verre enn ved andre utdanningsinstitusjoner. Svake studenter vil også komme ut med dårlige vitnemål og ha vanskeligere for å få jobb. Programrådet anser at eventuelle tiltak ikke bare kan gjennomføres på 2.avdeling, men også må ses i sammenheng med 1. avdeling.

Det var videre en diskusjon omkring nivået på masteroppgaver gitt studenter med svakt karaktergrunnlag. Det oppleves ikke som et problem at svake studenter får enklere oppgaver som de greier å gjennomføre, så lenge oppgavene er innenfor det faglig forsvarlige og reflekteres i karakteren gitt på oppgaven.

Programrådet diskuterte behovet for å utarbeide «Retningslinjer for veiledning av masterstudenter» og vil se videre på dette. Det er i dag en lite samkjørt bevissthet omkring hvordan det veiledes, hva som er lite/mye veiledning og hvor grensen går for når det er gitt tilstrekkelig veiledning. En felles bevissthet om dette kan bidra til større rettferdighet i forbindelse med sensurering av masteroppgaver.

Konklusjon: Ingen konkrete tiltak ble foreslått av Programrådet på det nåværende tidspunkt i forhold til kvalitetssikring av 2.avdeling. Det anses som bekymringsfullt at en del svært svake studenter starter opp på 2.avdeling og at det derfor bør jobbes med å heve kvaliteten på studentene. Det bør ses videre på om det skal utarbeides «Retningslinjer for veiledning av masterstudenter».

Sak-PR 11-14 Eventuell innføring av studieretninger

Programrådet for 2.avdeling diskuterte innføring av studieretninger, og eventuelle konsekvenser av dette. Det var en felles oppfatning at dersom det skal innføres studieretninger må dette være i et begrenset antall. Teknologisk farmasi og klinisk farmasi ble nevnt som to nærliggende alternativer. Det er ikke alle fagområder som naturlig faller inn under noen av disse to alternativene f.eks. mikrobiologi og deler av farmakologien. Ved innføring av studieretninger må dette tas høyde for.

Den økende tverrfaglige interessen innen forskning vil også bidra til flere tverrfaglige masteroppgaver. Disse oppgavene vil ikke naturlig falle inn under en enkelt studieretning. Samtidig er farmasiutdanningen en utdannelse med liten forskjell i læringsutbytte etter endt utdannelse. Studieretninger kan i denne sammenheng virke unaturlige.

Det ble også diskutert om en innføring av studieretninger vil føre til endrede muligheter på arbeidsmarkedet for uteksaminerte kandidater. Siden utdannelsen i utgangspunktet er så enhetlig anses dette som lite sannsynlig. Her vil karakterer ha en større innvirkning.

Konklusjon: Programrådet kan ikke se at det er behov for spesialisering i studieretninger på det nåværende tidspunkt, men ser at dette må diskuteres videre før endelig konklusjon kan trekkes.

Vedtakssaker:

Sak-PR 12-14 Masteroppgaver til valg i januar 2015

Vedtak: Antall masteroppgaver til valg i januar 2015 bør økes slik at studentene deltar i et reelt valg. De fastvitenskapelige medlemmene av Programrådet for 2.avdeling tar dette videre til sine seksjoner. I tillegg vil de kontakte eksterne samarbeidspartnere for mulige oppgaver. Det sendes også ut en purre e-post fra Studieadministrasjonen som henvender seg spesielt til de som ennå ikke har sendt inn oppgaver.

Undervisningssaker:

Sak-UU 02-14 Søknad om å få følge FRM4020 og FRM5050 våren 2015

Publisert 7. okt. 2015 12:42 - Sist endret 11. feb. 2021 08:51