Møtereferat 18. august 2015

Tirsdag 18. august kl.12.15-15.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Hege Christensen, Harald Thidemann Johansen, Jo Klaveness, Tor Gjøen, Hege Thoresen, Gro Smistad, Helene Jonassen, Nikolai Notaker og Kristin Johanne Grasmo (fra administrasjonen)

Ikke til stede: Karen Sofie Grut


SAKSLISTE

Sak-SU 32-15 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda for workshopen ble godkjent. Tre saker, en vedtakssak, en orienteringssak og en diskusjonssak, ble meldt inn under eventuelt.

Sak-SU 33-15 Referat fra møtet 17.06.15

Godkjent på sirkulasjon

Sak-SU 34-15 Referat og orienteringssaker

a) Oppfølging av Sak-SU 30-15 - Skrivetreningssenter for studenter i regi av UB.

Arbeidet med det nye Skrivetreningssenteret for studenter i regi av UB er nå i gang på FRM1020. Ingerid Straume fra UB deltar på forelesningen 19.august for å snakke om prosjektet. Det blir felles skrivetreningskurs for alle studentene som starter opp på FRM1020 høsten 2015. I tillegg vil det bli utført en pilotstudie på enkelte studenter (de som melder seg på først).

b) Tildeling av masteroppgaver til Jevngodstudenter

Utsatt til neste møte 1.september

Sak-SU 35-15 Studieplanrevisjonen

Bearbeidelse av innspillene fra seksjonene

Studieutvalget gjennomgikk og diskuterte grundig de innkommende forslagene fra seksjonene om emner og plassering av disse i den reviderte studieplanen (1.avdeling). Det ble utarbeidet et nytt forslag til emnematrise for de første 5 semestrene (se tabell). Forslaget vil bli fremlagt på Instituttseminaret 24. august.

 

 

Navn på emner og ønske om plassering av disse fra de ulike seksjonene var som følger:

Seksjon for farmasøytisk kjemi: 

  • Farmasøytisk rettet innføring i generell og fysikalsk kjemi samt introduksjon til organisk kjemi - 1. semester 
  • Farmasøytisk rettet organisk kjemi - 2. semester 
  • Farmasøytisk rettet biokjemi - 3. semester 
  • Legemiddelkjemi - 4. semester 
  • Legemiddelanalyse - 5. semester 
  • Farmakognosi - 5. semester

Seksjon for farmasi:

  • Samfunnsfarmasi – 1.semester og 5.semester 
  • Legemiddelformer og biofarmasi – 3. eller 4.semester 
  • Grunnleggende legemiddelfremstilling og kvalitetssikring – 4. eller 5.semester 

Ønske om:

  • farmakokinetikk i samme semester som biofarmasi
  • mikrobiologi i samme semester som sterilproduksjon og kvalitetssikring ved produksjon
  • legemiddelanalyse samtidig med produksjon og kvalitetskontroll

Seksjon for farmasøytisk biovitenskap:

  • Farmakologi, fysiologi og cellebiologi, del 1 - 1.semester 
  • Farmakologi, fysiologi og cellebiologi, del 2 - 2.semester 
  • Farmasøytisk biokjemi - 2.semester 
  • Farmakoterapi, del 1 - 3.semester 
  • Farmasøytisk mikrobiologi - 4.semester 
  • Farmakoterapi, del 2 - 5.semester

Følgende momenter ble vektlagt ved plassering av de enkelte emnene i studieplanen:

  • Seksjon for farmasøytisk kjemi ønsket at biokjemi skulle undervises i semesteret etter organisk kjemi, men dette ble ansett som lite hensiktsmessig, da det kun er plass til et kjemirelatert emne i 5.semester (det er totalt 5 emner som ønsker plassering i 5.semester). Studieutvalget valgte derfor å plassere biokjemi i samme semester som organisk kjemi, men det bør være mulighet for å tilpasse emnene i forhold til hverandre. 
  • Seksjon for farmasi ønsket opprinnelig å legge de to galeniske emnene i 4. og 5. semester, men ved nærmere ettertanke ble det klart at en plassering i 3. og 4. semester var optimal med hensyn til interaksjoner med parallelle emner. I tillegg har de galeniske emnene tradisjonelt sett høy strykprosent, og det er uheldig at et av disse emnene undervises i forkant av praksistiden, da det er nødvendig med tid til utsatt eksamen. Det legges opp til et galenisk emne som omhandler pulverteknologi og tabletter i 3.semester og seksjonen ytrer her ønske om å ha dette emnet parallelt med farmakokinetikk i det biologiske emnet, da biofarmasien naturlig vil bli plassert her. Det anses også som gunstig med legemiddelkjemi parallelt med farmakoterapi. 
  • I 4.semester anses det som positivt at det tverrfaglige samarbeidet som har vært mellom galenisk farmasi og mikrobiologi kan videreføres. Dette da det galeniske emnet dette semesteret vil omhandle sterilproduksjon og kvaliteskontroll. I tillegg er det her også en viktig kobling mot legemiddelanalyse. 
  • Som nevnt er det 5 emner som ønskes plassert i 5.semester. Plasseringen av farmakognosi i 5.semester ble diskutert. Studieutvalget anser denne plasseringen (nær praksistiden) som fornuftig, spesielt dersom det blir fokus på ernæring, kosttilskudd og naturmidler, som er kompetanse det er økende etterspørsel etter i samfunnet, og som studentene bør være orientert om før praksisperioden. Hvis dette emnet legges opp til å bli veldig kjemisk relatert, er det mer naturlig å flytte det tidligere i studiet. Det er også sterkt ønskelig med videreføring av en prosjektoppgave innenfor farmakognosi, da denne gir viktig generisk kunnskap i tillegg til det rent faglige.

Sak-SU 36-15 Møteplan for Studieutvalget høsten 2015

  • 1.september kl.09.00-11.00 Sted: Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt
  • 24.september kl.09.00-11.00 Sted: Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt
  • 14.oktober kl.09.00-11.00 Sted: Seminarrom 297, Farmasøytisk institutt

Eventuelt;

Sak-SU 37-15 Krav om Politiattest for alle ny studenter fra og med opptaket 2016/2017 (vedtakssak)

I andre helseprofesjonsstudier kreves politiattest ved opptak til studiet. Dette gjelder blant annet medisin og odontologi. Det er hjemmel i forskriften om at dette kan kreves ved de ulike helseprofesjonsstudiene. Studieutvalget diskuterte om dette bør innføres ved opptak til farmasi, og det var enighet om at dette er fornuftig. Dette temaet vil bli diskutert på Profesjonsrådmøtet i Trondheim senere i høst, da det kan være naturlig at et slikt tiltak er et nasjonalt anliggende.

Vedtak: Studieutvalget har bestemt å iverksette hjemmel i forskriften om å kreve politiattest ved opptak til Masterstudiet i farmasi fra opptaket i 2016. Attesten må leveres ved oppmøte på UiO, og senest innen oppstart av laboratorieundervisning, hvis ikke mistes studieplassen.

Sak-SU 38-15 Rutiner for innpassing av ekstern utdanning i den 5-årige mastergraden i farmasi (orienteringssak)

Antall innpasningssaker av ekstern utdanning har de siste årene vært økende. Dette er et ressurskrevende arbeid som tar mye tid. Vi har i dag ingen gode rutiner i forhold til hvordan vi behandler disse søknadene. I tillegg er det nødvendig å diskutere og få på plass kjøreregler med hensyn til alder og gyldighet (hvor gammel) en utdanning kan være for å få innpass. Dette gjelder både ekstern og intern utdanning, på alle nivåer, fra emner til grader. Det ble besluttet å diskutere dette videre i Studieutvalget 1.september.

Sak-SU 39-15 Oppstart av diskusjon om studieretninger på masterdelen (diskusjonssak)

MN-fakultetet ønsker at vi diskuterer om vi vil gå inn for studieretninger på masterdelen i den reviderte studieplanen. En eventuell fordel med dette er at instituttet får et handlingsrom ved at antall studenter innen hver studieretning kan fastsettes og kommuniseres til studentene. Studieutvalget startet opp diskusjonen vedrørende mulige studieretninger på masterdelen. Det kom forslag om at vi i så fall bør heve blikket over de tradisjonelle fagområdene. Dette kan muligens bidra til økt rekruttering til ulike fagområder. Retninger som ble nevnt var blant annet industriell farmasi, global helse og livsvitenskap. Dette skal diskuteres videre.

Publisert 5. okt. 2015 10:15 - Sist endret 29. jan. 2021 11:19