Møtereferat 28. oktober 2015

Onsdag 28. oktober kl.13.15-15.15, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Hege Christensen, Harald Thidemann Johansen, Jo Klaveness, Hege Thoresen, Gro Smistad, Helene Jonassen, Tor Gjøen, Margrethe Kristiansen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Nikolai Notaker og Karen Sofie Grut


SAKSLISTE

Sak-SU 60-15 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En vedtakssak ble meldt inn under eventuelt.

Sak-SU 61-15 Referat fra møtet 14.10.15

Godkjent på sirkulasjon.

Sak-SU 62-15 Endelig godkjenning av emnekomiteene (vedtakssak)

Det kom ikke noen tilbakemelding fra Seksjon for farmasi på de foreslåtte reviderte emnekomiteene for de samfunnsfarmasøytiske emnene Farmasøyten, pasienten og samfunnet, Legemiddelbruk og folkehelse og Farmasøytisk praksis.

Helene Jonassen er foreslått inn som representant for galenisk farmasi i emnekomiteen for Farmasøytisk praksis. Studieutvalget støtter dette forslaget.

Det kom fram at ikke alle medlemmene i de foreslåtte emnekomiteene er forespurt om de kan sitte i komiteene. Dersom ikke alle foreslåtte har anledning, kan det søkes om endring av emnekomiteene i henhold til de fastsatte premissene for å sitte i emnekomiteer.

Vedtak: Det fremlagte forslaget til emnekomiteer er godkjent av Studieutvalget. Ved endringer i emnekomiteene søkes det om dette til Studieutvalget.

Sak-SU 63-15 Retningslinjer for antall timer undervisning pr. uke (vedtakssak)

I forbindelse med den pågående studieplanrevisjonen, skal nå emnekomiteene i gang med å utforme emnene som skal inngå i studieplanen, inkludert undervisnings- og vurderingsformer. I den forbindelse anser Studieutvalget det som nødvendig å få på plass retningslinjer for undervisningen innenfor de konkrete rammene for semesteret. Dette slik at emnekomiteene har felles føringer å forholde seg til. Harald hadde utarbeidet et notat «Rammer for nye emner?» som dannet grunnlaget for den videre diskusjonen.

I den pågående studieplanrevisjonen vektlegger MN-fakultetet viktigheten av studentaktiviserende undervisning. Studieutvalget er av den oppfatning at emnekomiteene og semesterkomiteene selv skal finne frem til de studentaktiviserende undervisningsformene som passer for emnet de er med på å utforme. Det er også viktig at semesterkomiteene ser på sammensetningen av undervisningsformene gjennom et semester for best mulig læring gjennom varierte undervisningsformer.

Som følge av dreiningen bort fra forelesninger til mer studentaktiviserende undervisningsformer, anser Studieutvalget det nødvendig at det settes tak på 2 timer pr uke med forelesning og minimum 30 (32) timer med studentaktiviserende undervisning pr semester pr 10 studiepoeng. Dette gir 6 timer med forelesning i uken pr 30 studiepoeng (fulltidsstudium). Det vektlegges at forelesninger ikke skal gjennomgå hele pensum, men heller belyse sentrale temaer, temaer hvor det er mye misforståelser m.m.

Konkrete rammer:

  • Høstsemesteret er på 19 uker
  • Vårsemesteret er på 21 uker
  • Første uke av semesterstart settes av, på lik linje med MN-fakultetet, til ny/utsatt eksamen, fadderuke m.m.
  • 40 timers arbeidsuker, hvor 20 timer er satt av til egenstudier
  • ca. 2 uker til eksamens lesning
  • 15 (16) uker til undervisning

Vedtak: Retningslinjer for undervisningen:

  • 40 timers arbeidsuke
  • 50/50 undervisning og selvstudier, dvs. inntil 20 timer med undervisning fordelt på 30 studiepoeng
  • Dette gir ca. 6-7 timer pr emne pr uke (10 sp emner)
  • Inntil 2 timer forelesning i uken pr 10 studiepoeng. Til sammen 30 (32) timer i semesteret
  • Minimum 30 (32) timer med studentaktiviserende undervisning
  • Noe obligatorisk undervisning i alle emner (f.eks. ferdighetsmål)
  • Forelesninger er ikke obligatoriske

Sak-SU 64-15 Planlegging av videre arbeid i masterkomiteen (diskusjon)

Studieutvalget har frist til 1.mars med å sende inn emnematrise, inkl. obligatoriske elementer, utviklingssemester (internasjonalisering), overgangsordninger m.m. til MN-fakultetet, som igjen har frist til å sende dette til UiO-sentralt 1.april.

Studieutvalget startet opp det videre arbeidet med revideringen av masterdelen av studiet med å diskutere den overordnete strukturen og emnematrisen for hele studiet (se vedlegg). Studieutvalget kom frem til at den mest hensiktsmessige strukturen for studiet, på nåværende tidspunkt, er en 4+1 struktur, hvor de 4 første årene består av emner, mens det siste året består av masteroppgaven (45 sp), forskningsforberedende emne (5sp) og masteremner (10sp).

Det 7. semesteret vil bestå av obligatoriske emner som anses som nødvendige for å oppfylle kravene til Provisorfarmasøyt. Hvilke emner som skal inngå i det 7 semesteret må diskuteres i nærmere detalj, men de mest aktuelle emnene er Anvendt statistikk for farmasøyter, Formulering av legemidler og Utvikling av legemidler. Det er særlig emnet Utvikling av legemidler som bør diskuteres nærmere, og hva eventuelt emnet skal inneholde. Det arbeides også aktivt med å forbedre statistikkemnet slik at det blir mer anvendbart inn i masteroppgaven for studentene våre.

Studieutvalget vil også se nærmere på muligheten til å ta masteremner i tillegg til de obligatoriske emnene i 7.semester. Dette vil kunne gi større fleksibilitet bl.a. i forhold til internasjonalisering i 8.semester.

Det 8.semesteret foreslås satt av til valgfrie masteremner. Det vil også legges opp til at dette semesteret blir satt av til MN-fakultetets utviklingssemester hvor det bl.a. legges opp til mulighet for internasjonalisering.

Studieutvalget anser det som mest hensiktsmessig at studentene velger masteroppgave i det 7. semesteret. En del masteroppgaver trenger å få godkjent formelle søknader m.m. før de starter opp på masteroppgaven og dette kan ta tid. Dette vil også gjøre det mulig for studentene å velge masteremner som er knyttet opp mot fagområdet masteroppgaven er innenfor.

Studieutvalget går for å innføre studieretninger i det siste året av studiet. Navn og antall må diskuteres grundigere og Studieutvalget tar imot forslag til navn på studieretningene. Videre vektlegger Studieutvalget at det er viktig at studieretningen får navn som fenger studentene. I tillegg er det viktig at minst en av studieretningene omfatter et fagområde, slik at alle masteroppgaver naturlig faller inn under en studieretning, også tverrfaglige masteroppgaver. Det er derfor viktig at navnene ikke blir fagspesifikke, men favner bredere.

Studieutvalget ser det som aktuelt at det teoretiske pensumet (15 sp) som inngår i det siste studieåret, styres av studieretningen og at studentene kan velge blant et utvalg emner. Dette for å gi tynge til hver studieretning utover kun masteroppgaven.

I det videre arbeidet med masterporteføljen vil Studieutvalget diskutere videre prinsipielle spørsmål angående antall emner som inngår i porteføljen, er det emner som mangler m.m.

Sak-SU 65-15 Oppstart av emnekomiteer (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte.

Sak-SU 66-15 Møteplan for Studieutvalget november – desember 2015

Neste møte i Studieutvalget er 19.november kl.13.15 – 15.15, Seminarrom 298, Farmasøytisk institutt.

Eventuelt;

Sak-SU 67-15 Videre gjennomføring av FRM5750 - Nevrobiologi (vedtakssak)

På bakgrunn av den pågående diskusjonen/revisjonen av masteremneporteføljen sendte emneleder i FRM5750/FRM9750 inn til diskusjon videre skjebne for emnet på bakgrunn av få deltakere over en del år. Mange masteremner er i samme situasjon som Nevrobiologiemnet med få deltakere i tillegg til at emnene kan være svært fagspesifikke for fagområdet sitt. Emnet kunne da vært gitt som spesialpensum. Studieutvalget ser at denne saken tar opp en del prinsipielle spørsmål som etter planen vil bli diskutert nærmere i forbindelse med i den pågående studieplanrevisjonen. På bakgrunn av dette avventer Studieutvalget med å ta en endelig beslutning i saken.

Vedtak: Emnet avholdes ikke i 2016 på bakgrunn av få deltakere over tid. Videre gjennomføring av emnet tas opp til ny vurdering i forbindelse med den pågående studieprogramrevisjonen.

 

Ellers jobber Studieutvalget med å videreutvikling de overordnede LUBene for studieprogrammet i tråd med føringer fra MN-fakultetet.

Publisert 25. nov. 2015 11:29 - Sist endret 17. feb. 2022 10:01