Møtereferat 4. februar 2015

Onsdag 4. februar kl.12-14, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Hege Christensen, Harald Thidemann Johansen, Jo Klaveness, Tor Gjøen, Hege Thoresen, Gro Smistad, Helene Jonassen, Karen Sofie Grut og Kristin Johanne Grasmo (fra administrasjonen)

Ikke til stede: Nikolai Notaker


SAKSLISTE

Sak-SU 07-15 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent

Sak-SU 08-15 Referat fra møtet 20.01.15

Godkjent på sirkulasjon

Sak-SU 09-15 Referat og orienteringssaker

a) Kort informasjon om resultatene i Studiebarometeret 2014

Det ble gitt en kort orientering om resultatene i Studiebarometeret som ble publisert 3.februar. Mottakerne av spørreundersøkelsen var studenter på 2 og 5 året av studiet. Totalt ble det sendt ut 128 invitasjoner og 29 studenter (23 %) svarte på undersøkelsen. Siden dette er studentens egen tilbakemelding på studiet, er det ønskelig med høyere svarprosent til neste år. Studentene ble i år purret på e-post, men dette opplevde vi hadde liten effekt. Fagutvalget foreslo å benytte Facebook, da de har inntrykk av at det er mange studenter som ikke leser e-post. Vi ble enige om å kommunisere bedre med Fagutvalget i forbindelse med neste års undersøkelse, slik at vi får opp svarprosenten.

Den overordnede tilbakemeldingen i Studiebarometeret er at studentene våre i stor grad har valgt å studere farmasi på bakgrunn av både faglige interesser og jobbmuligheter. Studentene er generelt godt fornøyde med undervisningen, særlig gjelder dette forelesninger, laber og caser. Samtidig er det enkelte undervisningsformer som kan forbedres. Undervisningen oppfattes som godt tilrettelagt for arbeidslivet.

Studentene opplever den individuelle oppfølgingen fra faglærere og tilbakemeldinger på individuelt arbeid som mindre bra. Det samme gjelder de vitenskapeliges oppfølging av tilbakemeldinger fra studentene på selve studiet/undervisningen. Disse funnene gjelder ikke bare for farmasistudiet, men er et gjennomgående trekk ved høyere utdanning i Norge. Funnene er de samme som for undersøkelsen i 2013.

Siden vi ikke har gjort betydelige endringer i studieplan og undervisningsformer er dette som forventet. Samtidig arbeides det aktivt med å bli bedre på å ta tilbakemeldinger fra studentene på alvor og der det er mulig å imøtekomme studentens kritikk. En stram studieplan gjør dette til tider vanskelig. Det er et håp om at den reviderte studieplanen som vil gjelde fra høsten 2016 vil ha en positiv effekt.

Et forslag på å bedre den individuelle oppfølgningen av studentene er å blåse nytt liv i mentorordningen. Ordningen ble avsluttet som følge av liten interesse blant studentene. Det kan derfor være ønskelig å undersøke hvordan mentorordningen ble oppfattet av både ansatte og studenter, og hva som kan/bør endres ved en eventuell ny oppstart. En ide kan være at hver vitenskapelig ansatt får ansvaret for 2 studenter fra hvert kull. Det anses som viktig at ordningen er frivillig både for de vitenskapelige ansatte og studentene.

Generelt oppfattes det som viktig å være tilgjengelig og imøtekommende overfor studentene. Samtidig er det viktig at studentene er klar over at de vitenskapelige har andre arbeidsoppgaver i tillegg til undervisning. Vi setter også et lite spørsmåltegn ved om studentene muligens har en forventning om at universitetet er en forlengelse av videregående skole. I tillegg hadde det vært nyttig at Studiebarometeret splittet opp mellom 2 og 5 året når det gjelder tilbakemeldinger på individuell oppfølging. Studentene på 5 året er i ferd med å avslutte masteroppgaven sin og har under arbeid med masteroppgaven hatt tettere kontakt med vitenskapelig ansatte. Det må derfor forventes at det er forskjell på tilbakemeldinger fra de to kullene.

Sak-SU 10-15 Reviderte retningslinjer for krav til pensum i emner

Vedtak: Det reviderte forslaget til retningslinjer for krav til pensum i emner ble vedtatt med en mindre endring. I pkt. 5 ble skal endret til bør. I de tilfeller hvor kompendier m.m. benyttes som del av pensumet, skal disse være tilgjengelige slik at andre faglærerne har mulighet til å sette seg inn i pensumet som undervises. Retningslinjer for krav til pensum i emner: «Emnene som inngår i Masterstudiet i farmasi skal ha et pensum. Kvalitet, nivå og relevans av pensum er viktig for utdanningen og det legges derfor følgende føringer for hva som kan inngå i pensum:

  1. Så langt det er mulig bør pensum hentes fra lærebøker (internasjonale og norske), tidsskrifter, legemiddelomtaler, terapianbefalinger, lovtekster, farmakope-tekster osv. som er offentlig tilgjengelig og kvalitetssikret.
  2. I de tilfeller der det er vanskelig å finne passende pensumlitteratur kan egenproduserte kompendier o.l. brukes som pensum.
  3. Kursoppgaver og obligatoriske innleveringer kan regnes som pensum.
  4. «Forelesninger» og handouts fra forelesninger kan ikke angis som pensum.
  5. Pensum av kategorien 2 og 3 bør publiseres i Fronter.
  6. Emneleder må ved presentasjon av pensum gjøre en vurdering av hvor mange «side-ekvivalenter» det foreslåtte pensum representerer. Dette er spesielt nødvendig der «kurs» er anført som pensum.
  7. Omfanget av pensum må være i samsvar med emnets omfang i studiepoeng. 330 sider fra en normal lærebok for et emne på 10 studiepoeng kan være retningsgivende, men med passende korreksjon for overlapp, illustrasjoner, skriftstørrelse etc.»

Sak-SU 11-15 Videre arbeid med revisjon av studieplanen (Interact-prosessen)

a) Revidert forslag til Visjon for masterprogrammet i farmasi ved UiO (vedlagt)

Det fremlagte forslaget ble diskutert. Det kom frem forslag til mindre justeringer, som vil bli tatt med i forbindelse med revideringen av det fremlagte forslaget. Det ble også foreslått å benytte LUBene for ytterligere innspill til dokumentet, med særlig vekt på hva som skiller oss fra reseptarstudiet.

Utdanningsleder uttrykte et sterkt ønske om at medlemmene i Studieutvalget kommer med konkrete innspill og/eller forslag til endringer eller tilføyelser innen 11.februar. Nytt revidert forslag vil bli sendt på sirkulasjon før det oversendes MN-fakultetet.

b) Begynnende diskusjon om læringsutbytter på programnivå

Det er en felles oppfatning om at LUBene utarbeidet av profesjonsrådet skal anses som et godt og gjennomarbeidet arbeidsdokument i den videre revisjonen. Det ble derfor besluttet ikke å arbeide videre med LUBene på nåværende tidspunkt. Dersom vi finner det nødvendig på et senere tidspunkt kan vi endre LUBene slik at disse er i overensstemmelse med hva vi forventer at en Master i farmasi fra UiO skal kunne etter endt utdannelse.

Det ble besluttet at det er viktig at vi på neste møte i Studieutvalget får på plass det overordnede rammeverket, slik at vi kommer videre i arbeidet med den reviderte studieplanen.

Publisert 2. okt. 2015 10:25 - Sist endret 29. jan. 2021 11:04