Møtereferat 7. desember 2016

Onsdag 7. desember 2016 kl.14-16, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Hege Christensen, Harald Thidemann Johansen, Jo Klaveness (gikk kl.15.00), Gro Smistad, Jenny Lund (vara), Tor Gjøen, Hege Thoresen og Marianne Dale

Ikke til stede: Margrethe Konstanse Kristensen og Helene Jonassen

Fra administrasjonen: Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-SU 44-16 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Det ble meldt inn 3 vedtakssaker.

Sak-SU 45-16 Referat fra møtet 09.11.16

Godkjent på sirkulasjon

Sak-SU 46-16 Referat og orienteringssaker

a) Revidert funksjonsbeskrivelse for ekstern programrådsgiver/gruppe

MN-fakultetet holder på å revidere funksjonsbeskrivelsen for de eksterne programrådsgiverne/programrådgivergruppen. Disse retningslinjene vil være viktig for det videre arbeidet til Programrådgivergruppen.

Det vil bli avholdt et oppstartsmøte for Programrådgivergruppen 13.januar 2017 her ved instituttet, og i den forbindelse vil det bli gitt informasjon om hva som inngår/hva vi ønsker av Programrådgivergruppen slik at samarbeidet blir fruktbart både for oss og Programrådgivergruppen. Programrådgivergruppen har gitt tydelige tilbakemeldinger på at de ønsker at arbeidet de gjør vil bli tatt hensyn til i det kontinuerlige kvalitetssikringsarbeidet ved instituttet.

b) Videre arbeid med emnebeskrivelsene på 2. og 3.studieåret

Vi må over jul starte opp det videre arbeidet med å få på plass emnebeskrivelsene for 3.- 6.semester av revidert studieplan, samt starte opp arbeidet med emnebeskrivelsen for det første overgangsemnet. Det er viktig at disse blir publisert på nett i løpet av vårsemesteret slik at programsidene våre er oppdatert for de 3 første studieårene med hensyn på rekruttering til studiet, samt for at studentene som starter opp høsten 2017 får en utdanningsplan i StudentWeb.

Sak-SU 47-16 Videre arbeid med revidering av studieplanen de to siste årene av studiet (diskusjonssak – fortsettelse av Sak-SU 43-16)

Det kom inn mange innspill til Studieutvalget fra fagmiljøene på hvilke faglige temaer som bør inngå i de 3 emnene i 7.semester. Tilbakemeldingene viser at det er et generelt ønske om et mest mulig tverrfaglig fokus og at de ulike fagmiljøene svært gjerne vil bidra inn i emnene.

I forbindelse med utformingen av den reviderte studieplanen vektla Studieutvalget at 7.semester skal være et semester som hever kompetansen til studentene fra et bachelornivå til at de oppfyller EU-direktivene for farmasøyter (Provisor). I tillegg er det viktig at semesteret består av emner som er nyttige for alle studenter i forhold til yrkesutøvelsen. På bakgrunn av dette ble det foreslått at emnene (her arbeidstitler) FARM4100 – Videregående farmakoterapi og væsketerapi, FARM4110 – Formulering av legemidler og FARM4120 – Utvikling av legemidler skulle inngå i 7.semester.

FARM4100 – Videregående farmakoterapi og væsketerapi (arbeidstittel)

I forbindelse med opprettelsen av den reviderte studieplanen så Studieutvalget et behov for å opprette et emne innen videregående farmakoterapi og væsketerapi. Dette er temaer som i dag undervises på masternivå, men som ikke er obligatorisk for alle våre studenter. Studieutvalget ser at dette er temaer som blir stadig viktigere for å løse problemstillinger ute i klinikken (sykehusavdelinger/sykehjem) og i apotek. Det foreslås at emnet skal ta det «beste» fra emnene FRM5760 – Videregående farmakoterapi – kompliserte legemiddelregimer, FRM5570 – Væsketerapi og ernæring og legemiddelgjennomganger fra FRM4050 – Forskningsforberedende kurs i klinisk farmasi. Det er videre et ønske om utplassering i sykehjem/sykehus for enkelte studenter. Det ble videre bestemt å endre navnet på emnet til FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling.

FARM4110 – Formulering av legemidler

Emnet vil hovedsakelig erstatte FRM3000 – Formulering av legemidler, men reduseres fra 15 (FRM3000) til 10 studiepoeng (FRM4110). Fagmiljøet foreslår videre at emnet skal hete «FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi». Studieutvalget støtter den foreslåtte navnendringen. Det er videre et sterkt ønske fra farmakologene om at det jobbes med å synliggjøre den faglige sammenhengen/tilknytningen mellom galenisk farmasi og farmakologi, slik at studentene får et helhetsperspektiv og en farmakoterapeutisk vinkling på de galeniske problemstillingene. Studieutvalget anmoder om at en fra farmakologimiljøet deltar i denne emnekomiteen.

FARM4120 – Utvikling av legemidler

I dag finnes emnet FRM3040 – Utvikling av nye legemidler. Dette emnet omhandler alle aspekter innen utvikling av nye legemidler fra ide til produkt. Dette er et tverrfaglig emne hvor studentene blir delt i 6 grupper av ca. 10 studenter. Gruppene skal utvikle et tenkt nytt legemiddelprodukt, anvende gjeldene regelverk og guidelines gjennom hele prosessen og får på denne måten forståelse for krav til dokumentasjon og regulatoriske aspekter relatert til godkjenning av nye preparater. Det er i henhold til emneansvarlig lite kjemi i emnet. Tverrfagligheten og prosjektoppgaven gjør at emnet er tungt å administrere og undervise for bare en vitenskapelig ansatt, samtidig er emneansvarlig av den oppfatningen at det kan være vanskelig å administrere hvis det blir for mange vitenskapelige som er involvert i emnet. På bakgrunn av dette kom det innspill fra emneansvarlig om at en mulighet kunne være at emnet ble gitt som et masteremne med plass til kun 16 studenter (ca.). Det kunne også legges opp til utplassering i industrien i et slikt masteremne.

I dag finnes også masteremnet FRM5730 – Klinisk legemiddelutprøving. Studieutvalget er av den oppfatningen at deler av dette masteremnet bør inn FARM4120. FARM4120 vil sammen med FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi være viktige emner for å oppfylle EU-direktivet og for å heve studentene fra et bachelor- til et masternivå. Det er et sterkt ønske fra Studieutvalget å bevare hovedelementer fra FRM3040 i FARM4120, da dette er kunnskap som er viktig for alle våre studenter. En må da finne en god måte å administrere og undervise emnet på som gjør at dette lar seg gjennomføre. Studieutvalget mener at FARM4120 bør hete ”Utvikling av legemidler” generelt, og at det dermed innbefatter både nye og gamle legemidler, samt både vanlige legemidler og terapeutiske proteiner (biologiske legemidler).

Videre vil emnet FARM4120 gå over et helt semester, noe som vil gi studentene mulighet til å fordøye innholdet, i motsetning til hva tilfellet er i dag for FRM3040, hvor emnet kun undervises i noen få uker. I tillegg mener Studieutvalget at det bør legges opp til at studentene får utdelt virkestoffmolekylet de skal utvikle til et ferdig preparat med markedsføringstillatelse og at de ikke selv skal finne opp molekylet.

Det legges etter hvert opp til en revisjon av masterporteføljen i forbindelse med revideringen av studieplan og det er en oppfatning i Studieutvalget at det bør kuttes i antall emner og kanskje også endres noe i hva som undervises. Dette vil kunne frigjøre ressurser som kan benyttes inn i undervisningen av emnet.

På bakgrunn av innspillene fra Seksjon for farmasøytisk kjemi og emneleder i FRM3040 er Studieutvalget av den oppfatningen at det kan være en ide å opprette et nytt masteremne som tar for seg «Utviklingen av nye virkestoffer». I dette emnet, som vil være sterkere rettet inn mot kjemi, kan studentene ha fokus på utvikling av nye legemiddelsubstanser (drug discovery), ha «internship» i industrien m.m. Emnet vil kun ha plass til et visst antall studenter og være et godt masteremne for studenter som ønsker å ta/tar (avhengig av semesteret emnet legges til) oppgave innenfor legemiddelkjemi m.m.

Biologiske legemidler

Det kommer stadig tilbakemeldinger, både fra eksterne og interne, på at studentene våre må lære mere om biologiske legemidler. Dette vil derfor bli viktig å få inn som en integrert del av 7.semester. Samtidig ser Studieutvalget at studentene lærer mye om biologiske legemidler gjennom studiet, men at uttrykket «biologiske legemidler» i liten grad blir brukt. Legemidlene blir i større grad omtalt som det de er, f.eks. antistoffer, proteiner, hormoner, enzymer, polysakkarider etc. En kan derfor bli flinkere til å nevne dette for studentene at i noen sammenhenger omtales disse legemidlene som «biologiske legemidler».

Emnekomiteer

Studieutvalget anser det som gunstig hvis emnekomiteene for 7.semester har en viss tverrfaglighet i sammensetningen. Dette kan være med på å gi studentene en bedre forståelse av hvordan de ulike fagområdene er knyttet sammen, som igjen kan være med på å gi studentene et godt tverrfaglig helhetsperspektiv, samtidig som at emnene i seg selv ikke blir tverrfaglige.

Vedtak: Studieutvalget går inn for at følgende emner skal inngå i 7.semester i revidert studieplan:

  1. FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling
  2. FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi
  3. FARM4120 – Utvikling av legemidler

Sak-SU 48-16 Time- og hjelpelærerbudsjettet og driftsbudsjettet 2017 – 1.avdeling (vedtakssak)

Vedtak: På anbefaling fra Programrådet for 1.avdeling godkjenner Studieutvalget det fremlagte forslaget til time- og hjelpelærerbudsjett og driftsbudsjett for 1.avdeling 2017.

Sak-SU 49-16 Endring av eksamensform i FRM4000 med oppstart 2017 (vedtakssak)

Det har kommet inn en søknad fra emneansvarlig i FRM4000 – Praktisk farmasi om endring av dagens eksamensform som består av en flervalgseksamen og en påfølgende muntlig eksamen til OSCE-eksamen.

FRM4000 – Praktisk farmasi går over 2 semestre med oppstart i vårsemesteret. Våremner har frist 15.oktober (høsten 2016 1.oktober) for innsendelse av endringer i emnebeskrivelser til MN-fakultetet. Da skal søknadene være ferdigbehandlet ved instituttene. Siden emnebeskrivelsene er juridisk bindende er det i utgangspunktet viktig at endringer i emnebeskrivelsene er publisert før StudentWeb åpner for at studentene kan søke opptak til undervisningen kommende semester. For vårsemesteret er dette 1.desember og for høstsemesteret 1.juni.

På bakgrunn av at FRM4000 – Praktisk farmasi først starter opp i slutten av mai, har vi vært i kontakt med MN-fakultetet og hørt om det fremdeles er mulig å sende inn en søknad om endring av eksamensformen. Dette er mulig, men fristen var kort og i utgangspunktet 1.desember 2016 og her skulle da alt ha vært på plass.

På bakgrunn av innsendte søknad om endring av emnebeskrivelsen mener Programrådet for 1.avdeling og Studieutvalget at det mangler en grundig beskrivelse av hvordan OSCE-eksamen skal gjennomføres i FRM4000. Denne beskrivelsen må omfatte både pedagogiske, formelle og ressursmessige forhold. Beskrivelsen av eksamensformen vil så danne grunnlag for utarbeidelse av en revidert emnebeskrivelse som kan oversendes fakultetet. Både beskrivelse av eksamensformen og forslag til revidert emnebeskrivelse behandles i Programrådet for 1. avdeling.

Vedtak: Studieutvalget er positive til en omlegging til OSCE-eksamen i FRM4000, men ser at det er for tidlig å gjennomføre eksamen høsten 2017. Studieutvalget støtter på bakgrunn av dette ikke søknaden om endring av eksamensform i FRM4000 høsten 2017.

Sak-SU 50-16 Ekstern sensur på 1.avdeling(vedtakssak)

Vedtak: Studieutvalget støtter det fremlagte forslaget fra Programrådet for 1.avdeling over emner for ekstern sensurering H17/V18. Dette er:

  • FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1 – H17
  • FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet – H17
  • FRM3000 – Formulering av legemidler – H17
  • FRM4000 – Praktisk farmasi – H17
  • FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi – V18
  • FRM2030 – Kvalitetssikring ved produksjon av legemidler – V18

Neste møte i Studieutvalget: 25.januar 2017 kl.13.00-15.00 på Grupperom 298B, FAI

Publisert 29. des. 2016 14:49 - Sist endret 10. feb. 2021 14:13