Møtereferat 13. juni 2017

Tirsdag 13. juni 2017 kl.09-11.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Leon Reubsaet, Hege Thoresen og Maren Levernæs

Ikke til stede: Tor Gjøen, Marianne Dale og Nora Gjonbalaj

Fra administrasjonen: Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 36 -17 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Tre orienteringssaker og en vedtakssak ble meldt inn.

Sak-UU 37-17 Referat fra møtet 15.05.17

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 38-17 Referat og orienteringssaker

a) REAL undervisning v/Gro (orientering)

Det tidligere Gruppelærerseminaret i regi av MN-fakultetet er nå oppgradert og har fått nytt navn, REAL undervisning. Seminaret er for alle som er involvert i undervisningen og vil bli avholdt 17.august. Fokus vil være på økt kvalitet i utdanningen. Seminaret er todelt hvor det er en fellesdel i regi av MN-fakultetet fra kl.09-12 med påfølgende instituttvise samlinger.

Seminaret kolliderer med den faglige oppstarten for de nye studentene våre, som mange av de vitenskapelige er involvert i. Det vil derfor ikke legges opp til en egen samling på instituttet. Utdanningsleder sender ut invitasjonen til alle vitenskapelig ansatt angående fellesdelen av seminaret.

b) Orientering om opplegg for studiestart for de nye studentene v/Gro (orientering)

Selve undervisningen for de nye studentene starter i år opp i uke 33 og ikke uke 32. I uke 32 avholdes nå Velkomstuken, som er i henhold til MN-fakultetets mal. Uken består av både faglig innhold og fadderaktiviteter. Av aktiviteter er «Velkommen til Farmasistudiet», «Bli kjent leker», grilling, frokost, lunsj, brannsikkerhetskurs (obligatorisk HMS-undervisning), «Intro til emnet», «Intervju en forsker» m.m.

Sak-UU 39-17 Revidering av tekst til Studiekatalogen 2018 (vedtakssak)

Profileringsutvalgets forslag til tekst ble diskutert og mindre endringer foreslått. Utdanningsutvalget synes teksten begynner å bli bra.

Vedtak: De foreslåtte endringene tas med tilbake til Profileringsutvalget v/Marianne Hiorth for endelig utarbeidelse til tekst i samarbeid med Utdanningsleder Gro Smistad. Forslag til tekst sendes MN-fakultetet innen fristen 18.juni.

Sak-UU 40-17 Navn på klonede overgangsemner av 5 studiepoeng (diskusjonssak/vedtakssak)

Vedtak: For å imøtekomme MN-fakultetets forespørsel angående endring av titlene for overgangsemnene av 5 studiepoeng, foreslår Utdanningsutvalget at titlene endres til «Emnekode» - OE i «navn ordinært emne»;

  1. FARM2105 – OE i legemiddelkjemi
  2. FARM2115 – OE i farmakoterapi 1
  3. FARM2135 – OE i legemiddelanalyse
  4. FARM2145 – OE i farmasøytisk mikrobiologi
  5. FARM3125 – OE i legemiddelbruk og folkehelse

Forslaget til endrede emnetitler sendes MN-fakultetet for endelig godkjenning.

Sak-UU 41-17 Bruk av emnehefter i revidert studieplan (diskusjonssak)

Det er ikke et krav at emner skal ha et eget emnehefte. Det det er krav om, i henhold til retningslinjene ved UiO, er at timeplan, eksamensdato og pensumliste publiseres på semestersiden til emnet. Det oppfordres til at «Personer involvert i undervisningen» også legges på semestersiden (kommer med lenke til personpresentasjonene).

Siden det ikke er krav om emnehefter lar Utdanningsutvalget det være opp til emneansvarlig å avgjøre om de ønsker å ha dette. Emneheftet må da oppdateres hvert år. Utdanningsutvalget understreker at emnehefter ikke er et alternativ til publisering av pensumlister, timeplaner og eksamensdatoer på semestersidene, men kommer i tillegg til dette.

Sak-UU 42-17 Strykgrense for emner i revidert studieplan – (forts. Sak-UU 33-17) (diskusjonssak)

I henhold til «Lov om universiteter og høgskoler (universitets- og høgskoleloven) § 4-10 pkt.2, gjelder det at «Vitnemål for fullført utdanning forutsetter at studenten er vurdert som skikket til yrket». Videre skal det gjennom hele studiet foretas fortløpende skikkethetsvurderingen for å avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket. Dette synes å henge dårlig sammen med beskrivelsen for karakteren E; «E = tilstrekkelig. Prestasjonen tilfredsstiller minimumskrava, men heller ikkje meir. Kandidaten syner liten vurderingsevne og lite sjølvstende.»

Beskrivelsen for karakteren E vil bli stående. Studentene våre konkurrerer også om jobbene med studenter uteksaminert fra andre universiteter- og høgskoler, hovedsakelig farmasøyter, men i noen tilfeller også biologer og kjemikere. En for høy heving av poenggrensene for karakterene D og E kan derfor, i enkelte tilfeller, falle uheldig ut for studentene våre selv om poenggrensene for C-A beholdes på samme nivå som i dag.

Samtidig er det viktig at alle studenter som uteksamineres fra farmasiutdanningen ved UiO har den nødvendige faglige kompetansen som gjør dem skikket til yrket som farmasøyt. En økt vektlegging på utforming og kvalitetssikring av eksamensoppgaver, i tillegg til en eventuell heving av poenggrenser, kan være et viktig virkemiddel. «Fornying» av oppgaver og ikke for mye gjenbruk år etter år kan også være med på å hindre at svakere studenter hele veien kommer igjennom med D og E ved å pugge tidligere eksamensoppgaver. Det kan også defineres kritiske kunnskaper i emnene som MÅ være på plass for å bestå og som testes på hver eksamen (eks konsentrasjonsberegninger, fortynninger, isotoniberegning, kjemiske uforlikeligheter, interaksjoner). Dersom studenten ikke behersker dette, vil det medføre stryk til eksamen selv om eksamen sett under ett f.eks. er til en C.

I henhold til Meld.St.16 Kultur for kvalitet i høyere utdanning skal også alle eksamener følges av en sensorveiledning. Denne kan være med på å kvalitetssikre eksamensoppgavene og uttelling gitt for eksamensbesvarelsene, i enda bedre grad enn i dag. Dette må være på plass i løpet av neste studieår.

Det var kun Seksjon for biovitenskap som ga tilbakemelding Sak-UU 33-17 – Strykgrense for emner i revidert studieplan fra møte i Utdanningsutvalget 15.mai 2017. Utdanningsutvalget ønsker tilbakemelding også fra Seksjon for farmasøytisk kjemi og Seksjon for farmasi. Vi fortsetter diskusjonen til høsten. Foreløpig poengteres det at det er viktig at bestått-grensen settes slik at studenten av faglærer anses faglig skikket for yrkesutøvelse; gjelder alle emner.

Eventuelt;

Sak-UU 43-17 Emneledere høst 2017/vår 2018 – Seksjon for farmasøytisk biovitenskap (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter det fremlagte forslaget til emneledere H17/V18 fra Seksjon for farmasøytisk biovitenskap.

Sak-UU 44-17 Videre arbeid med LUBene med profesjonell kompetanse i revidert studieplan v/Harald (orientering)

Programrådet for 1.avdeling har møte 16.juni hvor de skal arbeide videre med LUBene som omhandler den profesjonelle kompetansen i de 3 første årene av revidert studieplan. Det arbeides med å se LUBene i sammenheng gjennom studieløpet, samt definere riktig nivå for LUBene f.eks. gjennom hvem som er mottaker (medstudent, større gruppe, spesialister). I tillegg arbeides det med å synliggjøre profesjonell kompetanse de lærer og som ikke kommer godt nok frem i LUBene.

Det kom inn et spørsmål om det er mulig å benytte en og samme LUB for profesjonell i flere emner. Gro har undersøkt, og det er ikke noe som tilsier at vi ikke kan gjøre dette. Samtidig er det viktig at det er en progresjon i den profesjonelle kompetansen gjennom studiet.

Sak-UU 45-17 OSCE-eksamen i FRM4000 fra og med høsten 2018 v/Harald (orientering)

Det vil bli gjennomført OSCE-eksamen i FRM4000 fra og med høsten 2018. OSCE står for Objective Structured Clinical Examinination og er en stasjonseksamen. Det legges opp til 7 stasjoner av 7 minutter pr stasjon. Studentene skal både gjennom en del hvor de skal prøves i en samtale med en lege, resepthåndtering og kundehåndtering. I tillegg er det 4 stasjoner hvor de får spørsmål som foregår på PC. En ekstern sensor overvåker eksamen. Dette er en eksamen som krever mye ressurser i form av rom, personell inkl. innleide skuespillere, sensorer m.m., samtidig vil det være mulig å gjennomføre eksamen i løpet av en dag. Det vil også være mulig å samkjøre eksamen med andre utdanningssteder (HiOA, UiT, UiB), som allerede har innført OSCE-eksamen.

Sak-UU 46-17 Overlapp mellom emner ved farmasi, kjemi og biologi (orientering)

MN-fakultetet har nå startet opp arbeidet med å få på plass studiepoengoverlapp mellom emner ved farmasi, kjemi og biologi. De har bedt instituttene i samarbeid å vurdere overlapp mellom emner (for oss hovedsakelig emner i ny studieplan, men i enkelte tilfeller også eldre emner) for så å komme med en felles tilbakemelding til fakultetet. Dette bør være på plass før høstsemesteret og oppstart på nye studieplaner/emner. Det er sendt ut e-post til emneansvarlige på aktuelle emner hvor det er bedt om tilbakemelding på eventuell overlapp mellom farmasi og kjemi/biologi emner. Dette gjelder overlapp av 3 eller flere studiepoeng. Overlapp av 7 studiepoeng eller mer kan gi fritak for emnene hvis det ikke er en faglig begrunnelse som tilsier at dette ikke er mulig.

Publisert 3. juli 2017 08:38 - Sist endret 10. feb. 2021 14:27