Møtereferat 18. august 2017

Fredag 18. august kl.12-14.30, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Leon Reubsaet, Tor Gjøen, Maren Levernæs og Randi Svendsen (studentrepresentant)

Ikke til stede: Helle Wangensteen

Fra administrasjonen: Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 47 -17 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Fire orienteringssaker ble meldt inn.

Sak-UU 48-17 Referat fra møtet 13.06.17

Godkjent på sirkulasjon.

Sak-UU 49-17 Referat og orienteringssaker

a) Orientering om semesterstart og Programseminar på Sundvollen for de nye studentene v/Gro

Det ble gitt tilbud om studieplass til 125 stykker, av disse takket 96 ja og 80 møtte til det obligatoriske velkomstmøtet 14.august. Et par studenter hadde lovlig fravær.

Studiestartuken besto av både faglige- og fadderaktiviteter. Av faglig program inngikk bl.a. «Bli kjent med en forsker på FAI» og «Faglig og sosial orientering på FAI og Blindern».

I «Bli kjent med en forsker ved FAI», som ble gjennomført med hjelp fra Realfagsbiblioteket, ble studentene inndelt i grupper av ca. 4 studenter. Gruppene fikk tildelt en forsker og forslag til spørsmål de kunne stille forskeren, før de søkte opp forskeren på nett inkl. en artikkel forskeren har skrevet. Deretter besøkte gruppene forskeren for et intervju før de presenterte forskeren for de andre studentene. Med unntak av et par, deltok alle studentene aktivt i presentasjonen. Studentene ga tilbakemelding på at de syntes det hadde vært en lærerik og morsom måte å bli kjent med forskningen og vitenskapelige ansatte ved instituttet. Presentasjonen fant sted i vestibylen i Vilhelm Bjerknes hus.

I den «Faglige og sosiale orienteringen på FAI og Blindern» var det satt opp rebusløp/poster som studentene skulle igjennom. På hver post fikk de et stempel. Gruppene som kom seg igjennom alle postene var med i en premietrekning på Sundvollen. I løpet av postene ble studentene vist rundt på labene ved instituttet hvor vitenskapelige var til stede og fortalte litt om hva som skulle foregå i labkursene på de ulike kurssalene. I tillegg fikk de en runde sammen med fadderne rundt på Blindern til de viktigste stedene.

Mandag 21. og tirsdag 22.august drar studentene, sammen med faglærerne på 1.semesteremnene, Utdanningsleder og studieadministrative, på Programseminar på Sundvollen. På seminaret legges det vekt på å bli kjent med hverandre, samt et faglig program for inspirasjon og en bolk hvor viktigheten av kommunikasjon for farmasøyter blir vektlagt.

b) Kort orientering om møte med Realfagsbiblioteket og hva de kan tilby studentene v/Gro

Realfagsbiblioteket tilbyr en rekke aktiviteter og kurs til studentene våre. Av tilbud inn i undervisningen vår pr i dag er:

1) FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet

  • 1 time praktisk bruk av biblioteket/rebus
  • 1 dobbelttime med litteratursøk/antiplagiat

2) FARM3100 – Farmakognosi

  • 1 dobbelttime med databaser/elektroniske ressurser/antiplagiat (forts. fra FARM1120) 3)

3) FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse

  • Klinisk litteratursøkning ( i motsetning til de eksplorative metodene som tilbys i andre kurs)

4) Masteroppgaven

  • 1 dobbelttime litteratursøking som metode – aktuelle databaser og antiplagiat
  • 1 dobbelttime EndNote
  • I tillegg tilbyr de «Drop-in» referansesjekk før innlevering av masteroppgaver (setter av 1-2 dager før innleveringsfristen 15.mai?)

De er også (som nevnt foran) involvert i Studiestart/velkomstuka i bolken «Bli kjent med en forsker og underviser ved FAI». I tillegg kan de tilby kompetanse innenfor formidling.

Sak-UU 50-17 Videre arbeid med emnebeskrivelsene for de 7 første semestrene av revidert studieplan (diskusjonssak)

Engelske emnebeskrivelser for de 3 første årene

Det vil i løpet av kort tid bli sendt ut en e-post til alle emneansvarlige på de tre første årene av ny studieplan (FARM1100 – FARM3130). Der blir de bedt om å oversette «Kort om emnet», «Hva lærer du?», Undervisning» og «Eksamen» til engelsk. Frist for tilbakemelding er onsdag 13.september.

Emnebeskrivelsene skal denne gangen ikke sendes til MN fakultetet for godkjenning. Emneansvarlige bes derfor om å kvalitetssikre tekstene med andre på gruppen. Vi har frist til 1.oktober med å publisere de engelske emnebeskrivelsene.

Emner i 7.semester

Programrådsleder for 2.avdeling, i samarbeid med administrasjonen, sender e-post til de emneansvarlige for FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi og FARM4120 – Utvikling av legemidler for igangsetting av arbeidet med emnebeskrivelsene. Det legges ved lenke til referatet fra møtet i Studieutvalget 7.desember 2016 hvor det beskrives hva som skal inngå i emnene, samt emneskjema som skal benyttes i forbindelse med oppretting av emnet. Frist for tilbakemelding på endelig emnebeskrivelse: 15.november 2017.

Selv om emnene ikke starter opp før høsten 2020, er det viktig å få på plass emnebeskrivelsene allerede nå da de vil være viktige i rekrutteringsarbeid, samt i forbindelse med innpassing av tidligere utdanning.

Rene overgangsemner

Arbeidet med de fire rene overgangsemnene av 10 studiepoeng må også starte opp. Dette gjelder spesielt det første emnet FARM1190 (Overgangsemne 1) som etter planen kan bli avholdt første gang våren 2018. Programrådsleder for 1.avdeling tar dette videre.

Sak-UU 51-17 Bestilling til Programrådgivergruppen (diskusjonssak/vedtakssak)

Programrådgivergruppen ønsker en bestilling på hva vi ønsker de skal fokusere på i vurderingen av programmet. På bakgrunn av at den gamle studieplanen er under avvikling, er Utdanningsutvalget av den oppfatningen at det er naturlig at Programrådgivergruppen kun evaluerer den nye studieplanen. Bestillingen vil bygge på mandatet for Eksterne programrådgivere vedtatt av MN-fakultetet med spesifisering av hva Utdanningsutvalget ønsker spesielt tilbakemelding på. Mandatet vil bli vedlagt bestillingen.

I første omgang ønsker Utdanningsutvalget at Programrådgivergruppen fokuserer på følgende:

  • Om programmets læringsutbytte er oppdatert i forhold til relevante oppgaver i arbeidslivet og gir studentene tilstrekkelig grunnlag for å kunne gjøre oppgavene som venter. Er det temaer som mangler, har for lite plass eller er mindre relevante?
  • Om programmets læringsutbytte er ivaretatt gjennom bl.a. emneporteføljen og dens innhold.
  • Om programmets emner har hensiktsmessige vurderings- og undervisningsformer som bygger opp om læringsutbyttet. I første omgang er det bare de tre første år de kan vurdere siden det bare er emnebeskrivelsene for disse emnene som er ferdige.

Utdanningsleder lager forslag til utkast til bestilling som sendes Utdanningsutvalget for tilbakemeldinger/innspill.

Liv Mathiesen har takket ja til en stilling her ved Farmasøytisk institutt. Hun går derfor ut av Programrådgivergruppen. Vi trenger derfor å få på plass en ny programrådgiver. Utdanningsutvalget undersøker med Liv Mathiesen om hun har noen forslag til etterfølger.

Sak-UU 52-17 Strykgrense for emner i revidert studieplan – (forts. Sak-UU 33-17 og Sak-SU 42-17) (diskusjonssak)

Hovedpremisset er at alle studenter som blir uteksaminert fra Farmasøytisk institutt skal være faglig skikket i forhold til videre yrkesutøvelse. LUBene på program- og emnenivå skal dekkeminimumskravet. Det er derfor viktig at studentene blir vurdert slik at minimumskravene (LUBene) er bestått og at de ikke slipper igjennom studiet uten at disse er på plass.

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at den foreslåtte hevingen av «prosentgrensen/strykgrensen» ikke nødvendigvis treffer målrettet nok til å avsløre alvorlige kunnskapshull. I tillegg kommer det også at karakterskalaen i utgangspunktet er kvalitativ og ikke kvantitativ.

Det legges derfor opp til at det skal arbeides med å utarbeide eksamensoppgaver /vurderingsformer som mer målrettet tester LUBene bedre enn i dag og hvor det er minimumskrav som må være (helt) bestått. Dette kan videre være med på å fremtvinge/få på plass sensorveiledninger, som er et krav fra KD (Meld.St.16). Det kan også være en ide å opprette eksamenskommisjoner som går igjennom eksamensoppgavene på forhånd. Det blir emneleders ansvar å kalle inn til møter.

Eventuelt;

Sak-UU 53-17 Profesjonelle LUBer i ny studieplan (orienteringssak)

MN-fakultetet ønsker at de nye emnebeskrivelsene gjennomgås med hensyn på å få tydeligere fram den «profesjonelle kompetansen» i LUBene, samt en tydeligere utvikling av disse gjennom studieplanen.

Programrådsleder for 1.avdeling har sendt ut en e-post til alle emneansvarlige for de 3.første årene med en oversikt over utdrag fra eksisterende LUBer som Utdanningsutvalget mener sier noe om den «profesjonell kompetansen», samt noen forslag til hva som kan vurderes å inkluderes/omformuleres. Emnelederne er bedt om å vurdere den «profesjonelle kompetansen» for emnet sitt og i forhold til progresjonen av den «profesjonelle kompetansen» gjennom studiet, samt komme med forslag til formuleringer/omformuleringer. Det har til nå ikke kommet mange tilbakemeldinger. Frist for tilbakemelding er satt til ut august.

Sak-UU 54-17 I gangsetting av semesterkomiteene for 2.året av ny studieplan (orienteringssak)

Det er nå på tide å få i gang semesterkomiteene på 2.året av ny studieplan. Programrådsleder for 1.avdeling planlegger å sette i gang komiteene i begynnelsen av september.

Sak-UU 55-17 Behovsanalyse av stipendiatkapasitet (orienteringssak)

Instituttleder ber om at Utdanningsutvalget initierer en behovsanalyse av undervisningspersonale for de ulike emnene. Behovsanalysen skal dimensjoneres ut i fra måltallet på 68 studenter, unntaket er 1.semester hvor det dimensjoneres for 80 studenter. For hvert emne skal det gis tilbakemelding på hva som trengs av personalressurser i undervisningen, herunder antall grupper, antall studenter pr. gruppe, antall grupper pr gruppelærer, antall timer osv. Det skal også begrunnes hvorfor en trenger disse ressursene for å gjennomføringe undervisningen.

Sak-UU 56-17 Veterinærmedisin i utdanningen (orienteringssak/diskusjonssak)

Instituttleder har kommet med innspill om at det er ønskelig med et noe sterkere fokus på veterinærmedisin gjennom utdanning, spesielt på fiskehelse som er viktig for Norge. I dag inngår kun en dag med veterinærmedisin i FRM4000 – Praktisk farmasi. Denne er flyttet til FARM2110 – Farmakoterapi 1 i ny studieplan. Studentene opplever å få en del spørsmål angående legemidler til kjæledyr på apotekene og ønsker å få litt bedre bakrunn på dette området.

Det er en oppfatning at dette er mulig å få til med litt kreativitet, og at det skal arbeides videre med dette.

Publisert 12. sep. 2017 11:38 - Sist endret 15. okt. 2021 06:32