Møtereferat 21. november 2017

Tirsdag 21. november 2017 kl.09.00-11.30, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Leon Reubsaet, Tor Gjøen, Maren Levernæs, Helle Wangensteen, Randi Svendsen og Nina Woldene

Fra administrasjonen: Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 76 -17 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En vedtakssak og en diskusjonssak ble meldt inn.

Sak-UU 77-17 Referat fra møtet 16.10.17

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 78-17 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt

Canvas:

Canvas innføres fra høsten 2018, med pilot våren 2018. Fire emner (FARM1130, FARM1140, FRM2030 og FRM9925) fra Farmasøytisk institutt deltar i piloten. Alle ansatte vil få tilgang til Canvas fra våren 2018. Det er lovet at det vil bli tatt backup av Fronterrommene. Det vil også bli utarbeidet en beskrivelse for overføring av materiale fra Fronter til Canvas.

Sensorveiledninger:

I henhold til «Kultur for kvalitet i høyere utdanning» (Meld.St. 16) skal det utarbeides sensorveiledninger for eksamensoppgaver. Dette skal utdanningsinstitusjonene i utgangspunktet ha på plass i løpet av et års tid. Sensorveiledningene skal da gjøres tilgjengelig for studentene når sensuren faller.

UiO sentralt, via fakultetene, arbeider for tiden med å definere bedre hva en sensorveiledning egentlig er og hva den skal inneholde. I den forbindelse sendte Utdanningsleder ut en e-post til de vitenskapelige hvor det ble bedt om tilbakemelding på om det utarbeides løsningsforslag/sensorveiledninger og om disse blir gjort tilgjengelige for studentene.

De fleste emnene utarbeider løsningsforslag til eksamensoppgavene, men disse deles som regel ikke ut til studentene. Studentene som ber om begrunnelse på eksamen får dette, enten ved en muntlig gjennomgang eller en skriftlig begrunnelse.

Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagene under utarbeidelse:

KD arbeider for tiden med å utarbeide felles rammeplaner/retningslinjer (Rethos), samt styringssystem, for de 19 helse- og sosialfagene. Det legges opp til å etablere egne programgrupper. Disse gruppene skal ha ansvaret for å utvikle og senere revidere de programspesifikke retningslinjene i henhold til felles forståelse for hva programmet skal inneholde. KD har i utgangspunktet meldt at Farmasiprogrammene vil deles inn i to programmer for henholdsvis reseptar- og provisorfarmasøyter. Profesjonsrådet i farmasi har imidlertid gitt tilbakemelding om at farmasi ønsker en felles programgruppe for bachelor og master i farmasi. Programgruppene vil bestå av 7 personer; 3 fra UH-sektoren, 3 fra tjenestene (arbeidslivet) og 1 student. Det er usikkert hvem KD ser på som tjenestene for farmasiområdet; innspill om dette vil derfor bli gitt fra profesjonen siden farmasi skiller seg fra de andre utdanningene ved at avtagerne av kandidatene i stor grad er det private næringslivet.

Sak-UU 79-17 Drift og Time-hjelpelærerbudsjett 2018 (vedtakssak)

Drift- og time-hjelpelærerbudsjettene 2018 for 1. og 2.avdeling ble sendt på sirkulasjon med frist for tilbakemelding 13.november. Budsjettene ble godkjent uten endringer.

Siden vi er i ferd med å innføre ny studieplan ser Utdanningsutvalget at det er vanskelig for de emneansvarlige å gi annet enn estimerte tilbakemeldinger på hva de trenger av midler til drift- og time-hjelpelærerbudsjettet. Det vil derfor gjøres en vurdering etter at emnene er avholdt for første gang om det foreslåtte drifts- og time- hjelpelærerbudsjettene ligger på et fornuftig nivå.

I tillegg ser Utdanningsutvalget at det i en overgangsperiode mellom innføringen av den nye studieplanen og termineringen av den gamle, samt økt bruk av studentaktiviserende undervisning, vil være et økt behov for ressurser i forhold til personell/undervisere f.eks. gruppelærer.

Vedtak: Drifts- og time-hjelpelærerbudsjettet 2018 for 1.og 2.avdeling ble godkjent på sirkulasjon uten endringer. Utdanningsutvalget legger opp til at det gjøres en vurdering av drifts- og time-hjelpelærer budsjettene for emner i ny studieplan etter at de er avholdt første gang.

Sak-UU 80-17 Emnebeskrivelser for 7.semester (vedtakssak)

Emnekomiteene trengte noe ekstra tid på utarbeidelsen av emnebeskrivelsene. Behandlingen av emnebeskrivelsene ble derfor utsatt til møtet 8.desember.

Sak-UU 81-17 Planlegging/forberedelser til workshopen «Erfaringsdeling og diskusjon rundt bruk av obligatoriske aktiviteter i emner og rutiner for godkjenning» 18.desember (diskusjonssak)

Det foreslåtte programmet for workshopen ble diskutert og godkjent med noen mindre endringer i tidspunkt. Invitasjon inkl. program med punkter som ønskes diskutert, sendes alle ansatte som har ansvar for/er involvert i obligatorisk undervisning.

Sak-UU 82-17 Forslag til navn på ny ekstern Programrådgiver forts. fra Sak-UU 75-17 (diskusjonssak)

Ved fristens utløp 10. november var det kommet inn 5 forslag til navn på ny ekstern Programrådgiver. Utdanningsleder gikk igjennom navnene med en kort orientering om bakgrunnen til de enkelte der denne var tilgjengelig. Utdannings-utvalget er av den oppfatningen at vi trenger flere forslag og en noe klarere profil på ønsket bakgrunn. Dette da det er viktig at programrådgiveren som skal representere arbeidslivet har en relevant/bred bakgrunn fra yrkeslivet. Det ble også spilt inn om det var mulig å øke antall programrådgivere i programrådgivergruppen fra 3 til 4 personer. Dette vil kunne gjøre det enklere å finne egnede kandidater.

Sak-UU 83-17 Eksamenskollokvier; del av undervisningen? (diskusjonssak)

Eksamenskollokvier kan fastsettes i timeplanen på to måter. Det vil være opp til emneansvarlig hvilken som velges. De to alternativene er:

  1. I forbindelse med timeplanleggingen og da som del av en kollokvierekke. Legges i forbindelse med timeplanleggingen og innenfor undervisningsperioden. Eksamenskollokviet kan da komme lenge før tildelt eksamensdato.
  2. Etter at timeplaner og eksamensdatoer er lagt. Eksamenskollokviet vil da ikke bli sett på som del av undervisningen/en kollokvierekke, men heller som et tilbud til studentene i forbindelse med at de leser til eksamen. Eksamenskollokviene vil da bli lagt inn i timeplanen etter at eksamensdatoer er tildelt. Plasseringen av kollokviet kan da tilpasses eksamensdatoen slik at den plasseres mest mulig hensiktsmessig for studentene.

Eventuelt;

Sak-UU 84-17 Retningslinjer for permisjon for studenter ved Farmasøytisk institutt (vedtakssak)

Verken UiO-sentralt eller MN-fakultetet har i dag utfyllende retningslinjer for permisjoner. Hovedregelen er at det ikke innvilges mer enn 2 semestre sammenhengende permisjon. Ved langvarig sykdom kan det innvilges lengre permisjon. Det finnes med andre ord ingen retningslinjer for hvor lenge en student kan være ute i permisjon før students studierett kan bli inndratt. Normalt er ikke dette et problem, men i enkelte tilfeller hvor studenter søker permisjon over flere år i strekk, vil det være en fordel med klare retningslinjer for når studieretten kan inndras.

På bakgrunn av dette foreslås følgende retningslinjer:

  1. Dersom en student har hatt permisjon i mer enn 5 semestre sammenhengende inndras studieretten
  2. I enkelte tilfeller vil det være aktuelt å inndra studieretten selv om permisjonen ikke har vært sammenhengende. Dette gjelder i de tilfellene studieprogresjonen har vært under 50 % av normert studieprogresjon.

De semestrene hvor en student har vært i permisjon trekkes fra i forhold til krav om studieprogresjon for en programstudent når det gjelder å beholde studieretten til programmet jmf. § 7.3 Krav til en programstudentet mht. tap av studierett og ny studierett.

Vedtak: Utdanningsutvalget stiller seg bak de foreslåtte retningslinjene for permisjon for studenter tatt opp til den 5-årige mastergraden i farmasi ved UiO.

Sak-UU 85-17 Faglige faddere for studenter som starter opp på farmasistudiet (diskusjonssak)

Det har kommet inn et forslag om faglige faddere til studentene 1.semester og inn i 2.semester hvis fadder stiller seg til disposisjon. Kullet organiseres i grupper av 7-10 studenter som hver får tildelt en faglig fadder fra 2.års kullet. De faglige fadderne er ment å skulle støtte gruppen/den enkelte student i læringsprosessen f.eks. med å veilede i generelle faglige problemstillinger og studieteknikk, informasjonssøk, litteratur, analysere data og vurdering av litteratur osv. Ordningen har vært en suksess ved f.eks. Høyskolen Kristiana.

Utdanningsutvalget stiller seg i utgangspunktet positive til en slik fadderordning, men er på bakgrunn av de foreslåtte veiledningsoppgavene usikre på om 2. års studentene har kommet langt nok i studiet til å kunne veilede 1.semester studentene på en god måte. Kanskje dette heller burde være masterstudenter? Det er, uansett valg av fadder- kull, viktig at veiledningsoppgavene defineres og tilpasses til et nivå som kan egne seg for fadder-studentene. En ordning med faglige faddere vil også kunne være med på å bryte ned grensene mellom kullene og gjøre at de nye studentene fortere kommer inn i studiemiljøet.

Utdanningsutvalget sender saken videre til Programrådet for 1.avdeling for videre behandling og eventuelt forslag til innføring av ordningen. Det må i så fall lages et opplegg for opplæring og oppfølging av de faglige fadderne. Det bes også om at Fagutvalget tar saken videre og hører om det er interesse for en slik ordning blant studentene.

Publisert 15. des. 2017 18:01 - Sist endret 10. feb. 2021 14:35