Møtereferat 8. desember 2017

Fredag 8. desember kl.11-13, Seminarrom 298, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Tor Gjøen, Hege Thoresen, Helle Wangensteen, Ingunn Tho og Randi Svendsen (studentrepresentant)

Ikke til stede: Leon Reubsaet og Maren Levernæs

Fra administrasjonen: Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 86 -17 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En orienteringssak, en diskusjonssak og en vedtakssak ble meldt inn.

Sak-UU 87-17 Referat fra møtet 16.10.17

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 88-17 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt

Endringer i medlemmer i Utdanningsutvalget:

Programrådsleder for 2.avdeling, Leon Reubsaet, skal ut i forskningstermin/ permisjon i perioden januar 2018 – høsten 2019. Vara for programrådsleder, Ingunn Tho, går inn for ham i Utdanningsutvalget. Kari Inngjerdingen går i samme periode inn i Utdanningsutvalget som representant fra Seksjon for farmasøytisk kjemi.

Ny lov om tros- og livssynssamfunn:

Forslag til ny lov om tros- og livssynssamfunn er ute på høring. Forslaget til tilsvar fra MN-fakultetet er at søknader om tilrettelegging og/eller permisjon i studie- og/eller eksamenssituasjonen må rettes innen de eksisterende/ordinære frister for tilrettelegging (1.februar/1.september). I forhold som angår dokumenterbare behov for tilrettelegging og/eller permisjon i studie- og/eller eksamenssituasjonen, må MN-fakultetet alltid vurdere muligheter innenfor faglige og ressursmessige rammer.

Studenter som ønsker å søke om tilrettelegging i forbindelse med undervisningen kan henvises videre til studieveileder med ansvar for eksamen. MN-fakultetet er ansvarlig for tilretteleggingssøknader i forbindelse med selve eksamenen.

Eksamensoppgaver på nynorsk:

Eksamensoppgavene skal foreligge på begge målformer der hvor det er studenter som ønsker eksamensoppgaver på nynorsk. Dersom alle studenter ønsker samme målform er dette ikke et krav. Vedlegg behøver ikke foreligge på begge målformer. Lov om målbruk i offentleg teneste åpner for unntak for særlig omfattende eksamensoppgaver, samt oppgaver som inneholder fagterminologi som vanskelig lar seg oversette til den andre målformen og hvor misforståelser derfor kan oppstå.

REAL-undervisning våren 2018:

REAL-undervisning vil våren 2018 bli avholdt torsdag 11.januar. Det legges opp til en fellesdel fram til lunsj, og instituttvise samlinger etter lunsj. MN-fakultetet kommer tilbake med program for fellesdelen straks dette er klart. På bakgrunn av at Farmasøytisk institutt er midt i semesterstart, vil det ikke bli avholdt en fellessamling ved instituttet.

Sak-UU 89-17 Emnebeskrivelser for 7.semester (forts. Sak-UU 80-17) (vedtakssak)

Emnebeskrivelsene ble diskutert. Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at de begynner å bli gode, men har enkelte tilbakemeldinger til emnene som det bes om at emnekomiteene ser nærmere på. Endelig godkjenning av emnebeskrivelsene utsettes til neste møte i Utdanningsutvalget.

Tilbakemeldinger FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling:

Pkt.9 Kort om emnet:

  1. I setningen «I tillegg skal emnet gi studentene kompetanse om årsaker til individuell…» foreslås det at «om» erstattes av «i».
  2. Utdanningsutvalget ser at det kan være vanskelig å gi alle «studentene erfaring med tverrfaglig samarbeidslæring» og forstår derfor at undervisningen i pkt.16 som peker tilbake på denne er noe diffust formulert. Det kom inn forslag om å omformulere dette til «forståelsen av tverrfaglig kompetanse» som tar utgangspunkt i at ikke alle studenter nødvendigvis hospiterer ute i klinikken, men at alle får forståelsen av hva dette innebærer.

Pkt.10 Hva lærer du?:

  1. Utdanningsutvalget savner tydelige ferdighetsmål i LUBene. Dette bør derfor inn. Under undervisning legges det opp til at studentene bl.a. skal arbeide i grupper med kasuistikker, «sampraksis» m.m. Dette bør derfor også komme frem i en LUB som f.eks. «kan du samarbeide med andre studenter og utarbeide og presentere…». Utdanningsutvalget gjør også regning med at det vil bli gitt kasuistikker til eksamen som studentene skal løse og denne ferdigheten bør derfor komme frem i en LUB.
  2. Videre er det et ønske om at LUBene kan gjøres noe sterkere/legges på et høyere nivå. Studentene er nå på 7.semester og betegnelser som «kan du beskrive», «har du kjennskap til» m.m. kan være på et noe lavt nivå.

Pkt.12 Obligatoriske forkunnskaper:

  1. På bakgrunn at emnet bygger FARM3130 – Farmasøytisk praksis er Utdanningsutvalget av den oppfatningen at alle emner inkl. FARM3130 må være bestått for å kunne følge dette emnet.

Pkt.16 Undervisning:

  1. I setningen «..optimalisering av pasientkasuistikker (gruppevis)» foreslår Utdanningsutvalget at «pasientkasuistikker» endres til «pasientbehandling». Eller er det faktisk riktig at studentene skal optimalisere kasuistikkene?
  2. Utdanningsutvalget stiller seg bak Programrådet for 2.avdeling (Sak-PR 33-17) om at de ser at det på nåværende tidspunkt, så lenge før oppstart av emnet, kan være vanskelig å definere undervisningen i nærmere detalj.

Pkt.17 Eksamen:

Utdanningsvalget er av den oppfatningen at endringen under eksamen er fornuftig med hensyn på størrelse og tidsbruk for gjennomføring av eksamen: Endringen er fra:

  • Muntlig eksamen 1 time, teller 30 % av karakteren
  • Skriftlig eksamen 4 timer, teller 70 % av karakteren

Begge eksamener må være bestått for å bestå emnet.

til:

  • Muntlig eksamen 30 minutter, teller 40 % av karakteren
  • Skriftlig eksamen 4 timer, teller 60 % av karakteren

Begge eksamener må være bestått for å bestå emnet.

Tilbakemeldinger FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi:

På bakgrunn av tilbakemeldinger fra Programrådet for 2.avdeling, Sak-PR 33-17, kom det inn oppdatert emnebeskrivelse med hensyn på ordflyten i «Kort om emnet» og LUB2 under «Hva lærer du?». Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at endringene er gode og ordflyten bedre.

Pkt.10 Hva lærer du?

  1. For LUB2 «Har du inngående forståelse av preformulering, formulering og biofarmasøytiske aspekter av legemidler» foreslås det å legge til «inkl. biologiske legemidler». Dette for bedre å få fram i emnebeskrivelsene at studentene lærer om biologiske legemidler.
  2. I LUB5 «Kan du gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt i galenisk farmasi under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer» foreslås det å tilføye «og presentere resultatene i form av en poster». Dette slik at undervisningen og LUBene står i samsvar til hverandre. I tillegg ble det foreslått å vurdere og endre begynnelsen av setningen til «kan du i samarbeid med andre, gjennomføre et avgrenset forsknings- eller utviktlingsprosjekt……» for å synliggjøre samarbeidkompetanse.

Pkt.16 Undervisning/Pkt.17 Eksamen:

  1. En av undervisningsformene/krav for å gå opp til eksamen er at «60 % av presentasjonsoppgavene på kollokviesettene har vært forberedt og at du har deltatt aktivt ved å presentere forberedte presentasjonsoppgaver i kollokviene.» Det ble stilt et prinsipielt spørsmål om det bør ses på bruken obligatorisk undervisning gjennom studieløpet. Studentene er nå på 7.semester og bør ha lært seg viktigheten av å møte til undervisningen uavhengig om denne er obligatorisk eller ikke. Selvstendighet i forhold til egen læring er også en kompetanse studentene skal lære seg gjennom studiet.

Tilbakemeldinger FARM4120 – Utvikling av legemidler:

Utdanningsutvalget synes profilen til emnet ser bra ut. Emnet har fått en tydeligere klinisk profil i forhold til emnet FRM3040 – Utvikling av nye legemidler som følge av sammenslåingen av emnene FRM3040 og FRM5730 – Klinisk legemiddelutprøving.

Pkt.10 Hva lærer du?

  1. Det bør jobbes noe mer med å få fram ferdighetsmål i LUBene f.eks. skal studentene gjennomføre en prosjektoppgave/lære å bygge opp en søknad. Dette bør komme fram i en lub som f.eks. at studentene skal gjennomføre et prosjektarbeid i samarbeid med andre studenter.
  2. I LUB1 og LUB2 brukes begrepet «relatert til» i begge lubene. Dette bør unngås rent språkmessig og bør derfor omformuleres for en av lubene.
  3. Det bør sjekkes om kunnskapsnivået ligger på riktig nivå, eller om dette bør heves noe. Dette da emnet ligger i 7.semester.

Pkt.17 Eksamen:

  1. Setningen «Både skriftlig eksamen og prosjektoppgaven må være bestått for å bestå emnet» må legges til da prosjektoppgaven teller 40 %, hvis ikke trenger de i utgangspunktet ikke bestå skriftlig del av eksamen.
  2. Utdanningsutvalget lurer på hva som menes med «Godkjent midtveisevaluering (individuell) og hva som inngår i denne?

Sak-UU 90-17 Planlegging/forberedelser til workshopen «Erfaringsdeling og diskusjon rundt bruk av obligatoriske aktiviteter i emner og rutiner for godkjenning» 18.desember (forts. Sak-UU 81-17) (diskusjonssak)

Det er til nå ca.30 påmeldte og alle fagområder og administrasjonen er representert. Det planlegges å dele inn i grupper av 5-6 personer innenfor lab, PBL, miniforelesninger, prosjektoppgaver m.m. På slutten av møtet legges det opp til oppsummering i plenum med fokus på å starte opp arbeidet med å få på plass noen felles føringer/retningslinjer for de ulike obligatoriske aktivitetene. Dette er viktig i forhold til underkjenning av obligatoriske aktiviteter, samt forutsigbarhet for studentene. Det er viktig at de obligatoriske aktivitetene på en god måte er med på å teste at LUBene for ferdigheter er på plass.

Sak-UU 91-17 Utkast til Rapport fra Dialogmøtet med den eksterne programrådgivergruppen 25.oktober 2017

Utkastet til rapport ble gjennomgått, og mindre endringer/korrigeringer ble gjort. Rapporten sendes Programrådgivergruppen for endelige korreksjoner, kommentarer og innspill.

Det kom innspill på at det nå er viktig at temaene for laben i FARM2100 – Legemiddelkjemi kommer på plass siden oppstart på emnet er høsten 2018. Siden det ikke tidligere har vært lab i legemiddelkjemi er det viktig at denne bygger videre på FARM1100 – Farmasøytisk kjemi og FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi og ikke overlapper med disse emnene. Utdanningsutvalget ber derfor om at det blir gitt tilbakemelding på innholdet i labkurset innen 1.februar.

Sak-UU 92-17 Forslag til navn på ny ekstern Programrådgiver forts. fra Sak-UU 82-17 (diskusjonssak)

Ledergruppen har gitt tilbakemelding på at Programrådgivergruppen ikke skal bestå av flere enn 3 personer. Vi bør derfor finne en farmasøyt som har bred erfaring. Vedkommende trenger ikke ha doktorgrad, da det er tilstrekkelig at minst en av programrådgiverne har dette. Ved forslag trenger vi også å få en kort presentasjon av personene. Utdanningsutvalget tar opp saken igjen våren 2018.

Eventuelt;

Sak-UU 93-17 Rutiner for endring av emneledere (orienteringssak)

Ved bytte av emneledere skal det søkes om dette til Utdanningsutvalget. Seksjonsleder sender en kort søknad, gjerne på e-post, til Utdanningsutvalget. Lenke til «Informasjon til emneansvarlig» sendes alle nye emneansvarlige. Der det er mulig anbefales det også at det er erfaringsoverføring mellom gammel og ny emneleder.

Sak-UU 94-17 Endrede opptaksrutiner for innpasningsopptaket til det 5-årige masterprogrammet ved Farmasi (jevngodopptaket) fra 2 til 1 opptak pr år (vedtakssak)

Innpasningsopptaket til det 5-årige masterprogrammet ved Farmasi har pr i dag to opptak i året; 15.april og 15.oktober. Opptaksrammen vår er på 68 studenter. Gjennom innpasningsopptaket fyller vi opp ledige plasser. Dersom det er flere søkere enn antall ledige plasser vil søkerne bli rangert basert på karaktersnitt. Til nå har det vært slik at studenter som er tatt opp gjennom opptaket i april og som skal ta en masteroppgave ikke har trengt å konkurrere med andre om opptak, mens studenter som tas opp i oktober står i fare for dette.

Det har også vist seg vanskelig å administrere opptaket i oktober på en god måte. Mange av de som søker dette opptaket må ettersende dokumentasjon for GSK og spesielle opptakskrav. Dette gjør at opptaket for mange ikke er på plass før rett før jul og for mange faktisk ikke kommer på plass i tide før oppstart. De må da søke neste opptak.

Videre skal svært mange av de som søker opptak i oktober starte opp på masteroppgaven i løpet av påfølgende år. Siden masteroppgavene tildeles i januar trenger vi å vite antall studenter som etter planen skal starte opp på en masteroppgave i god tid før desember. Dette for å få inn tilstrekkelige antall oppgaver som trengs.

På bakgrunn av dette foreslås det at vi reduserer fra 2 til 1 opptak i året. Søknadsfristen for innpasningsopptaket vil da være 15.april. Da har vi god tid til å få på plass all dokumentasjon som mangler, få ut informasjon til studentene før de starter opp og få tid til å få på plass tilstrekkelig antall masteroppgaver for valget i januar.

Vedtak: Fra og med våren 2018 er det kun ett innpasningsopptak til den 5-årige mastergraden i farmasi i året. Søknadsfristen for opptaket er 15. april.

Sak-UU 95-17 Rutiner og retningslinjer for videre studier/overføring til ny studieplan (diskusjonssak)

Det er viktig at studentene får samme beskjeder, slik at de opplever at de behandles likt. Det er derfor viktig at studieveilederne på 1.avdeling har noen faste rutiner og retningslinjer å forholde seg til.

I dag settes i utgangspunktet studenter ned et kull hvis de ikke består alle emnene hvert semester. For disse studentene er det mulig å søke Programrådet for 1.avdeling om å få fortsette videre på studiet, men det er da viktig at de fortsetter videre på studiet til søknaden er behandlet i Programrådet for 1.avdeling.

På bakgrunn av at studentene må fortsette videre på studiet til sensuren på ny/utsatt eksamen har falt, samt til en eventuell søknad i Programrådet for 1.avdeling er behandlet, oppfordres det til rask sensurering av ny/utsatt eksamen.

Forslag til rutiner og retningslinjer ved ikke-beståtte eksamener:

Rutiner:

  1. Det sendes ut en felles e-post til studentene som er meldt opp til ny/utsatt eksamen med informasjon om hva som skjer ved ikke beståtte emner og videre studier; at de normalt settes ned et kull og overføres til ny studieplan, men også at de kan søke Programrådet for 1.avdeling om å fortsette videre på studiet, MED søknadsfrist. Tidspunktet avtales med Programrådsleder for 1.avdeling. Våren 2018 vil nye/utsatte eksamener bli avholdt 22. og 23. januar. Studieveileder for eksamen sender denne e-posten.
  2. Alle søknader skal behandles individuelt og faglig i aktuelt Programråd.
  3. For innvilgede søknader om videre studier er det viktig at det i svarbrevet tydelig kommer fram NÅR hengeemner må være bestått for videre studier kommende semestre. Oppfylles ikke dette vil studenten bli satt ned et kull og overført til ny studieplan.

Retningslinjer ved innvilgelse av videre studier på gammel studieplan til tross for hengeemner:

Det er kun mulig å ha hengeemner fra ett semester. Det gis ikke mulighet for videre studier på gammel studieplan ved hengeemner fra flere semestre. Med andre ord (vår (V) og høst (H) er satt inn som eksempel og for å skille semestrene i tid):

Har studenten hengeemne(r) fra andre semester (V-2) og får fortsette videre på tredje semester (H-3) må alle emnene i dette semesteret (H-3) bestås på ordinær eller ny/utsatt eksamen for å kunne fortsette videre på fjerde semester (V-4).

  1. Ved ikke beståtte emner i tredje semester (H-3) får ikke studenten fortsette videre på fjerde semester (V-4). Studenten må da ta hengeemne(ne) fra andre semester (V-2) dette vårsemesteret og hengeemnene fra tredje semester (H-3) påfølgende høstsemester. Deretter overføres studenten gjennom et innpasningssemester våren etter til ny studieplan.
  2. Ved beståtte emner i tredje semester (H-3) får studenten fortsette videre på fjerde semester (V-4) av gammel studieplan. Studenten går samtidig opp i eksamen i hengefagene fra andre semester (V-2). Disse emnene må være bestått for videre studier påfølgende høstsemester (femte semester av gammel studieplan).

En må også huske på at:

  • Det er ikke mulig å innvilge videre studier på gammel studieplan for kun enkelte emner i et semester f.eks. FRM2020 og FRM2030, men ikke FRM2040. Dette da overgangsordningene forholder seg til at hele semestre må bestås før overføring til ny studieplan.
  • Det må også tas høyde for at det kan bli kapasitetsproblemer på labene dersom mange studenter får innvilget mulighet til å fortsette videre på studiet.
Publisert 4. jan. 2018 11:13 - Sist endret 10. feb. 2021 14:36