Møtereferat 17. april 2018

Tirsdag 17. april kl.11-13.30, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Eili Tranheim Kase, Hege Thoresen, Tor Gjøen, Kari Inngjerdingen, Maren Levernæs, Randi Svendsen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke tilstede: Kristine Olsen og Ingunn Tho


SAKSLISTE

Sak-UU 26-18 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En diskusjonssak ble meldt inn.

Sak-UU 27-18 Referat fra møtet 07.03.18

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 28-18 Referat og orienteringssaker

a) Utdanningsleder orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Omorganisering av UHR/RETHOS:

UHR har vært gjennom en omorganisering og eies nå helt av utdanningsinstitusjonene. KD er ikke lenger inne på eiersiden. UHR er inndelt i fagstrategiske enheter hvor farmasiutdanningen ligger under «UHR-Helse og sosial (UHR-HS)». Under UHR-HS er det opprettet nasjonale fagorgan for de ulike helse- og sosialfagutdanningene. Disse fagorganene erstatter de tidligere Profesjonsrådene, som nå er nedlagt. Fagorganens rolle vil være å komme med innspill til UHR-HS i saker som bl.a. lovfesting og finansiering av ekstern, veiledet praksis; kvalitetssikring av praksisstudier; KDs prosjekt om utvikling av nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene (RETHOS); karakterundersøkelse, utdanningsforskning; IKT, helse- og velferdsteknologi m.m.

RETHOS-prosjektet har som oppgave å utarbeide felles overordnede LUBer for helse- og sosialfagutdanningene og vil bli innført fra 2020. I den forbindelse må LUBene på program- og emnenivå gjennomgås slik at disse blir i overensstemmelse med de overordnende LUBene. Sverre Arne Sande er representant inn i det nasjonale fagorganet som nå arbeider med utarbeidelsen med LUBene. Det er opprettet en arbeidsgruppe ved instituttet bestående av Gro Smistad, Henrik Schultz, Hege Christensen og Arne Sande.

Praksisperiodens lengde:

KD har slått fast at praksisperioden skal ha en varighet av 6 måneder. Dette betyr at emnet FARM3130 – Farmasøytisk praksis (avholdes første gang våren 2020) sannsynligvis vil avholdes i perioden 1.januar – 30.juni. Emnet avholdes første gang våren 2020.

Nytt medlem i Programrådgivergruppen:

Ragnar Hovland har takket ja til å være ekstern programrådgiver. Han har bakgrunn fra både AstraZeneca, Pronova BioPharma, Apokus og Photocure.

Dialogmøtet med den eksterne Programrådgivergruppen i 2018 vil bli avholdt 23.oktober 2018. I den forbindelse er det et ønske fra programrådgiverne om å motta bestillingen til dialogmøtet før sommeren. Vi vil diskutere bestillingen på siste møtet i Utdanningsutvalget (14.juni) før sommeren.

Studentdrevet sykehuspost:

I løpet av praksisperioden sin har sykepleierstudentene ansvar for å drive en sykehuspost (gastro) på Ullevål sykehus i 1 uke. I den forbindelse har vi fått en henvendelse fra Line Skanche Fleischer om muligheten for at farmasistudenter kan delta som del av et tverrprofesjonelt team bestående av studenter innen fysioterapi, ernæring, sykepleie og farmasi. Dette for å lære av hverandres profesjoner, samt øke den tverrfaglige samhandlingen mellom profesjonene.

Elin Trapnes, Liv Mathiesen og Gro Smistad har hatt et møte for å diskutere muligheten for dette. Liv Mathiesen og Elin Trapnes har fått ansvaret for å lage et forslag til opplegg for farmasistudentenes deltagelse i dette. I første omgang legges det opp til at dette vil være et tilbud til interesserte studenter f.eks. studenter som følger FRM5760 – Videregående farmakoterapi og FRM5570 – Væsketerapi og ernæring.

Studiekvalitetsmidler:

Farmasøytisk institutt fikk for 2018 tildelt kr. 136 555. Simuleringsprogramvare i fysiologi/farmakologi, lisenser for videoprogrammet Camtasia Studio Video og 2 stk torsomodeller ble tildelt kr. 125 000, mens mottak av bachelorstudenter ble tildelt kr. 11 555.

Fronterrom i FRM3010 H18:

Søknad om å beholde «Fronterrommet i FRM3010» høsten 2018 ble innvilget av UiO sentralt, men kun fram til slutten av oktober. Etter dette skal fronterrommet ikke lenger benyttes til undervisning. Koblingen mellom FS og Fronter er nå kuttet. Det vil derfor ikke være mulig å legge inn studenter i Fronter tatt opp til UiO etter at koblingen mellom FS og Fronter ble kuttet.

Sak-UU 29-18 Etterarbeid fra workshopen «Erfaringsdeling og diskusjon rundt bruk av obligatoriske aktiviteter i emner og rutiner for godkjenning» 18.desember 2017 (forts. Sak-UU 5-18) (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget diskuterte videre fremdrift og tilsendte oppsummering fra workshopen 18.desember 2018. Basert på diskusjonen ble det bestemt at det utarbeides et skjema med oversikt over forslag til betegnelse og beskrivelse av undervisningsformer, samt utkast/forslag til endelige retningslinjer og føringer for godkjenning av de ulike obligatoriske aktiviteter. Disse vil bli diskutert på møtet i Utdanningsutvalget 25.mai 2018 for en endelig oppsummering og konklusjon fra workshopen 18.desember 2017, samt veien videre.

Sak-UU 30-18 CSE – Computing in Science Education (diskusjonssak)

Vi har ennå ikke fått endelige føringer fra MN-fakultetet om innføring av «computing»/beregninger i undervisningen og hva denne eventuelt skal inneholde. På bakgrunn av dette utsetter Utdanningsutvalget saken inntil videre.

Samtidig må vi forberede oss på at CSE skal inn i utdanningen. I den forbindelse mener Utdanningsutvalget at det er viktig at undervisningen legges opp slik at vi f.eks. kan benytte den programvaren vi anser er nyttig for studentene våre å lære og som de får bruk for videre i studiet. Det bør også avklares om vi selv kan bestemme hvor i utdanningen «computing»/beregninger skal inn (hvilket nivå), på hvilken måte, om det må omfatte alle studentene m.m., eller om det her vil være føringer.

Hege Thoresen undersøker med MedFak om hvilke planer de har for innføring av «computing»/beregninger i utdanningen og hva denne eventuelt vil bestå i.

Sak-UU 31-18 Lærings- og studentmiljøet ved instituttet (diskusjonssak) Saken ble utsatt.

Eventuelt;

Sak-UU 32-18 Tidsgrense for hvor lenge podcastene ligger ute?

Podcast er ferskvare. I tillegg opplever de fleste forelesere at det av og til sies noe feil i løpet av forelesningene. Som regel rettes dette opp av foreleser i kommunikasjonen med studentene. Unntaket er de som ikke er til stede på forelesningene/ikke får det med seg og som benytter podcastene som en av hovedkildene til «eksamenslesning». I disse tilfellene hender det at studentene på eksamen gjentar feilene som er sagt, gjerne nesten ordrett. Det kom derfor et innspill om muligheten for at podcastene kun ligger ute i en begrenset periode, f.eks. 14 dager. Da vil studentene ha mulighet til å ta igjen forelesningen de gikk glipp av, samtidig som «ferskvaren» ikke blir «gammel».

Det ble kommentert at selv om lenkene slettes etter en viss tid, kan studentene ha kopiert over lenkene. De vil da ha tilgang til podcastene selv om disse er fjernet fra (Fronter)/Canvas. På bakgrunn av dette ser Utdanningsutvalget at det ikke vil være en løsning å slette podcastene etter en periode. En bør heller vurdere hvilke undervisningsformer som benyttes. En ide kan f.eks. være mere bruk av omvendt undervisning.

Publisert 15. mai 2018 10:27 - Sist endret 10. feb. 2021 14:45