Møtereferat 18. januar 2018

Torsdag 18. januar kl.9-11.30, Seminarrom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Ingunn Tho, Harald Thidemann Johansen, Hege Thoresen, Maren Levernæs, Tor Gjøen, Kari Inngjerdingen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 1 -18 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En vedtakssak ble meldt inn.

Sak-UU 2-18 Referat fra møtet 08.12.17

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 3-18 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Utdanningskvalitet ved MN-fakultetet: Status og videre arbeid:

MNs strateginotat «Utdanningskvalitet ved MN-fakultetet: Status for videre arbeid» er en systematisering av InterAct-prosessen så langt, samt videre arbeid. Strateginotatet kan lese her.

Dialogmøtet med MN-fakultetet:

Årets Dialogmøte med MN-fakultetet finner sted 23.mars. Bestilling til møtet kommer. Det sendes ut innkalling til de som skal delta på møtet.

Status for rapporten fra «Dialogmøte med ekstern programrådgivere»:

Programrådgiverne har frist til 1.februar for å komme med tilbakemeldinger på rapporten. Vi har pr i dag fått tilbakemelding fra en av programrådgiverne. Når vi har fått tilbakemelding fra begge, vil tilbakemeldingene gjennomgås, endelig rapport ferdigstilles og videre gang diskuteres.

Eksamenslengde:

UiO har som mål at alle skriftlige (digitale) eksamener skal avholdes i Silurveien. På bakgrunn av dette har MN-fakultetet bestemt at det ikke skal avholdes lengre skriftlige eksamener enn 4 timer. En vil da oppnå best utnyttelse av Silurveien ved at det kan gjennomføres to eksamensskift pr dag. Eksamener av 6 timer i gammel studieplan vil fases ut fortløpende etter hvert som de avholdes for siste gang.

Canvas:

Det legges opp til at ved Farmasøytisk institutt skal alle ansatte ha tilgang til alle farmasi-emne-rom med observatørstatus (hvis mulig). Alle ansatte vil få tilgang til Canvas innen uke 15. Helene Jonassen er Canvas-kontakt ved instituttet. Fra 1.februar 2019 forsvinner Fronter helt. Undervisere og studenter er selv ansvarlig for å hente ut materiale de ønsker å beholde fra Fronter før dette. Det vil bli sendt ut e-post til studenter om dette.

Innlevering av obligatoriske oppgaver:

Alle obligatoriske oppgaver som teller inn i eksamenskarakteren skal etter hvert leveres inn i Insperia. Det arbeides med å få på plass en god løsning.

Videre arbeid med forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanningene (Rethos) (forts. Sak-UU 78-17):

Det arbeides nå med å få etablert arbeidsgrupper/programgrupper i forbindelse med utarbeidelsen av felles rammeplan/retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene. I arbeidsgruppene skal det inngå studenter, og det er kommet en forespørsel om nominering av studenter til gruppene. Henvendelsen er sendt Fagutvalget for videre behandling.

Studiekvalitetsmidler 2018:

E-post angående utlysning av studiekvalitetsmidler for 2018 er sendt ut til alle fast.vit.ansatte. I e-posten kommer det tydelig frem hvilke områder det kan søkes om midler til. Det anbefales derfor å lese e-posten nøye. Frist for innlevering av søknad til Utdanningsleder er 4.februar 2018.

b) Frister for sensur etter eksamen v/Gro (orientering)

Sensuren for eksamen skal i henhold til Universitets- og høyskoleloven foreligge innen 3 uker (§ 3-9). Det er enkelte unntak fra denne fristen. I sommersemesteret vil sensurfristen være kortere for eksamener sent i semesteret som følge av fristen 1.juli for ettersendelse av karakterutskrifter i forbindelse med opptak til høyere utdanning og i høstsemesteret i forhold til datoer for ny/utsatt eksamen. Her sender MN-fakultetet hvert år ut endelige frister for når sensuren må foreligge. Det vil bli sendt ut en e-post til alle ansatte hvor det minnes om dette.

c) Emnebeskrivelsene for 7.semester v/Gro (forts.Sak-UU 89-17) (orientering)

Det er sendt ut e-post til emneansvarlige for FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi og FARM4120 – Utvikling av legemidler, med frist 26.januar, med hva vi ønsker tilbakemelding på.

Vi har fått tilbakemelding på emnebeskrivelsen for FARM4110. Denne tas under eventuelt. Emnebeskrivelsene for FARM4100 og FARM4120 vil bli behandlet på neste møte.

Sak-UU 4-18 Time-hjelplærerbudsjett for FRM5720 - Legemiddeltoksikologi 2018 (vedtakssak)

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er lite gunstig å omfordele time-/hjelpelærermidler etter at den endelige tildelingen har funnet sted, med mindre det finnes midler som ikke benyttes f.eks. hvis emner ikke blir avholdt.

For 2018 er det nå bestemt at FRM5730 – Klinisk legemiddelutprøving ikke vil bli avholdt V18 pga. få påmeldte studenter. Dette frigjør time-/hjelpelærermidler som kan omfordeles til FRM5720 2018.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter det fremlagte forslaget til time-/hjelpelærerbudsjett på kr.21488,40. Midlene vil bli overført fra time-/hjelpelærerbudsjettet for FRM5730 2018.

Sak-UU 5-18 Etterarbeid fra workshopen «Erfaringsdeling og diskusjon rundt bruk av obligatoriske aktiviteter i emner og rutiner for godkjenning» 18.desember (forts. Sak-UU 81-17 og Sak-UU 90-17) (diskusjonssak)

Oppsummeringene ble gjennomgått og diskutert. Det var enighet om at det sammenstilles en totaloppsummering av tilbakemeldingene som brukes i det videre arbeidet med utarbeiding av forslag til tiltak. Sammenstillingen vil bli ettersendt Utdanningsutvalget når denne er klar.

Workshopen opplevdes som nyttig og en god arena for erfaringsutveksling. Det ble også kommentert at det er fint å kunne treffe hverandre innimellom siden vi ikke har felles møteplasser som kantine m.m. Det vil derfor bli lagt opp til flere Workshoper, av en halv dag, med erfaringsdeling, diskusjon og arbeid med aktuelle undervisningsrelaterte aktiviteter.

Sak-UU 6-18 MN-Strategiprosess (diskusjonssak)

MN-strategiprosess ble diskutert med særlig vekt på punktene som omhandler utdanning. Innspillene er sendt Instituttleder for videre behandling.

Farmasi er en profesjonsutdanning som gir bred naturvitenskapelig og helsefaglig kompetanse. Realfag har en tydelig plass i dokumentet, men helseaspektet er fraværende. «Livsvitenskap og Helse» må tilføres til beskrivelsen av hva Fakultetet gir utdanninger innen. Fakultetet bør også ha en ambisjon om å skape og vedlikeholde utdanningsmiljøer som er internasjonalt ledende (ikke bare forskningsmiljøer). Og Fakultetet må ta større ansvar for etter- og videreutdanning.

  • Digitalisering i utdanningen bør innføres der det er hensiktsmessig og ikke nødvendigvis «over alt» siden det er viktig at studentene også lærer seg «å snakke fag» og praktiske ferdigheter. Eksempel på områder hvor det er hensiktsmessig å innføre/videreføre digitale løsninger:
    • Demo-lab-oppgaver erstattes med digitale versjoner
    • Kvalitetssikringssystem i forbindelse med legemiddelproduksjon/laboppgaver
    • Elektronisk oppmøteregistrering (på obligatorisk oppmøte)
  • For å sikre at forskningsbasert kunnskap om læring og læringsmetoder tas i bruk:
    • Vi vet for lite om hvor vi finner dokumentert kunnskap om hva som fungerer; hvor ble det av «UniPed-tidsskriftet»? Ser et behov for nærmere samarbeid med pedagoger
    • Forutsetning for å kunne ta i bruk nye undervisningsmetoder på en vellykket måte er lokaler som egner seg; dette mangler.
  • Integrering av studenter i forskningsaktiviteter tidlig i utdanningen. Konkrete forslag/eksempler som kan være mulige:
    • Videreføre opplegget «Intervju en forsker og underviser» fra Studiestart-uken, samt lage oppfølger til dette
    • Innføre en forskeruke eller forskerdager i studiet; hospitering i forskningsgrupper og skrive en rapport om aktiviteten
    • Inkludere spørsmål/data fra egne forskningsresultater i kollokvieoppgaver
    • Prosjektoppgaver knyttet til forskningsgrupper i stedet for «vanlige» tema

Dannelse

Exphil (eller noe lignende?) som en start på studiet kan være med på å gi studentene verdifull ballast.

Rekruttering

Styres ofte av behovet innen undervisning i en profesjonsutdanning; viktig at de som ansettes kjenner til norske forhold.

Sak-UU 7-18 Oversikt lab i FARM2100 – Legemiddelkjemi (forts- Sak-UU 91-17) (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom tilsendte utkast for lab i FARM2100. Forslaget til lab ser spennende ut med gode temaer. Utdanningsutvalget er imidlertid noe betenkt over omfanget i forhold til tilgjengelige ressurser og ønsker derfor informasjon om og oversikt over en del viktige punkter som er avgjørende for gjennomføringen.

Det bes derfor om en tilbakemelding på følgende:

  • Studentenes bakgrunnskunnskaper; - Det legges opp til bruk av metoder som vi antar at studentene først lærer i senere emner (eks. ekstraksjon, TLC, kvantitativ analyse, HPLC, mikroskopering, LC/LCMS); Er dette undersøkt/Hvordan vil en forholde seg til dette?
  • Budsjett over kostnader; - Hvor mye vil det koste å kjøpe inn virkestoffene som skal benyttes i labene? Det er viktig at det her settes opp et budsjett som viser en oversikt over dette. Siden emnet vil bli avholdt i mange år fremover er det viktig at stoffene som velges er i en akseptabel prisklasse og har en god (reell) holdbarhet, slik at det ikke må kjøpes inn nytt hvert år fordi de degraderes raskt.
  • HMS - Er det gjort en HMS-vurdering av virkestoffene som skal leveres ut til studentene? Studentene er på 3.semester av studiet og det er viktig at stoffene som benyttes ikke er toksiske eller det sikres at studentenes håndtering er ansvarlig.
  • Rombehov - Det er viktig å tenke igjennom romressurser og partideling; - Det er f.eks. viktig at antall grupper på laben koordineres med de andre emnene i 3.semester slik at det er mulig for studentene å «rullere» på labene. Hvis det legges opp til bruk av lab som vi ikke har førsteprioritet til og som eies av kjemi, er vi avhengige av å låne av denne laben. Dette kan påvirke timeplanene pga emnene på kjemi, men det vil også påvirkes av FARM1100 som går samme semester.
  • Personalbehov – Det må samtidig settes opp oversikt over behov for veiledere på laben og ingeniørbehov.
  • Utstyrsbehov på labbene; Er det tatt høyde for at nødvendig utstyr er tilgjengelig? Det legges f.eks. opp til avveiing av mengder ned til 10 mg. Er det nok vekter til dette på labene? Bruk av mikroskop inngår i flere oppgaver; er det nok mikroskop tilgjengelig? Er utstyr for TLC tilgjengelig? Osv.
  • Tidsbruk for gjennomføring av labkurset; - Er oppsatt tidsbruk for gjennomføring av hver enkelt lab realistisk når mange studenter skal gjennomføre oppgavene samtidig? Dette påvirkes også av studentenes ferdigheter og tilgang/plassering av nødvendig utstyr.

For en del av øvelsene foreslår Utdanningsutvalget at det kan vurderes å lage videofilm av forsøkene, med påfølgende teorioppgaver. Disse vil kunne gjenbrukes fra år til år.

Utdanningsutvalget trenger også å få tilbakemelding på emnebeskrivelsen slik at denne blir i overensstemmelse med den foreslåtte laben. Ønsker emnekomiteen å avholde undervisningen i henhold til vedtatte emnebeskrivelse eller ønsker man å endre emnebeskrivelsen slik at den forelagte planen kan brukes. I siste tilfelle må det utarbeides en revidert emnebeskrivelse som må sendes til godkjenning. Det finnes bl.a. ikke en LUB som omhandler labarbeid. Det gjøres også oppmerksom på at alle emnebeskrivelser skal foreligge på både norsk og engelsk. Fristen for tilbakemelding på den engelske emnebeskrivelsen var 13.september 2017 med frist for publisering 1.oktober 2017. Det bes derfor også om at det sendes inn en engelsk emnebeskrivelse for emnet.

Frist for tilbakemelding: mandag 5.mars kl.12.00.

Eventuelt;

Sak-UU 8-18 Tilbakemelding emnebeskrivelsen for FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi (forts. Sak-UU 89-17) (vedtakssak)

Det har kommet følgende tilbakemelding fra emneansvarlig på FRM4110 til kommentarene Utdanningsutvalget hadde på emnebeskrivelsen på møtet 8.desember 2017.

Pkt.10 Hva lærer du?

  1. 1. LUB2 er nå endret til «Har du inngående forståelse av preformulering, formulering og biofarmasøytiske aspekter av legemidler, inkl. biologiske legemidler.
  2. 2. LUB 5 foreslås endret til «Kan du i samarbeid med andre gjennomføre et avgrenset prosjekt og presentere resultatene i form av en poster. Forslaget sendes til emneansvarlig for endelig tilbakemelding.

Pkt. 16 Undervisning/pkt 17

Kravet på 60 % for forberedte oppgaver ønskes opprettholdt av emnekomiteen. Utdanningsutvalget aksepterer dette. Det ble kommentert at denne grensen i utgangspunktet ikke er en oppmøte-grense, men en grense for antall oppgaver som er forberedt og som en kan legge frem. Det er viktig at studentene ikke ser på denne grensen som et mål for hva de behøver å gjøre. Mange møter fremdeles opp etter at grensen på 60 % er oppnådd, men de deltar ikke lenger aktivt.

Vedtak: Emnebeskrivelsen for FARM4110 – Videregående biofarmasi og formulerings- teknologi oversendes MN-fakultetet for endelig godkjenning og opprettelse av emnet når Pkt.10 (2) og formuleringen av LUB5 er endelig avklaret med emneansvarlig.

Publisert 8. feb. 2018 07:54 - Sist endret 10. feb. 2021 14:40