Møtereferat 8. februar 2018

Torsdag 8. februar kl.9-11.30, Seminarrom 298, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Ingunn Tho, Harald Thidemann Johansen, Hege Thoresen, Julia Fredrika Alopaeus, Kari Inngjerdingen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Tor Gjøen, Maren Levernæs og studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 9-18 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En orienteringssak og en diskusjonssak ble meldt inn.

Sak-UU 10-18 Referat fra møtet 18.01.18

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 11-18 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Studiekvalitetsmidler 2018:

Utdanningsleder har mottatt en fellessøknad for emnene FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1 og FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2. Denne er oversendt MN-fakultetet. Instituttene er bedt av MN-fakultetet å prioritere søknadene som sendes inn. Ledergruppen har bestemt at det er Utdanningsleder/Utdanningsutvalget som er ansvarlig for å gjøre denne prioriteringen hos oss.

REAL-undervisning:

MN-fakultetet har nå bestemt faste, årlige tidspunkt for REAL-undervisning. Seminaret/workshopen vil fremover bli avholdt 1 gang i semesteret og da torsdager i uke 2 og uke 33.

Summer Institute for skolering av undervisere i studentaktiviserende undervisningsformer:

MN-fakukultetet, UiO, vil 18-21.juni 2018 avholde et Summer Institutt hvor hovedfokuset vil være skolering av undervisere i studentaktive undervisningsformer. Summer Institutt er et opplegg fra University of Minnesota som vil stille med kursholderne.

MN, UiO, er tilretteleggerne for «Sommerinstituttet», og deltakerne vil være undervisere fra NMBU, Bergen (BioCeed) og UiO (Institutt for biovitenskap ogFarmasøytisk institutt). Utdanningsleder deltar i arbeidsgruppen for arrangementet. Det er et maks antall plasser og hvordan disse vil bli fordelt er ennå ikke bestemt. Utdanningsutvalget vil prioritere hvem som deltar fra Farmasøytisk institutt, dersom det er flere som er interesserte i å delta enn antall tildelte plasser.

Faglig enhet for universitetspedagogik (FUP):

Faglig enhet for universitetspedagogikk (FUP) stiller et visst antall timer til rådighet for alle fakultetene ved UiO. Disse timene kan benyttes til bl.a. pedagogisk hjelp i forbindelse med emneutvikling. Det er Studiedekanen som har ansvaret for fordelingen av disse timene ved MN-fakultetet. Dersom noen ønsker å benytte seg av tilbudet kan de ta kontakt med Utdanningsleder, som vil ta dette videre til Studiedekanen.

FUP er i dag inne i utviklingen av det nye emnet FARM3100 – Farmakognosi. Her skal de bidra med innspill og veiledning til underviserne om hvordan organisere kurset for å legge til rette for gruppearbeid med god gruppedynamikk, og samtidig legge til rette for godt læringsutbytte. Studentene skal også få innføring i teamarbeid og hvordan de må jobbe sammen som et team. Undervisningsutvalget vil gjerne at dette opplegget og erfaringene presenteres f.eks. på et Allmøte.

Innføring av beregning i undervisningen:

«CSE – Computing in Science Education» er et satsningsområde for MN-fakultetet. Farmasøytisk institutt har fått varsling fra MN-fakultetet om at vi må få inn beregninger i undervisningen. Studiedekanen vil innkalle til et møte om dette.

Utdanningsutvalget ser i den forbindelse at vi trenger å få klarlagt/definert bedre hva som ligger i «beregninger»; menes det her programmering og/eller anvendt bruk av programvare som en naturlig del av studiet. Dersom det gjelder programmering må det avklares hvilket nivå denne skal ligge på og hvordan vi kan få innført dette i undervisningen. Det kreves kun R1 (eller S1/S2) fra videregående skole for å komme inn på farmasi, og vi har heller ikke matematikkemner som del av studieløpet. Det gjør at mer avansert programmering kan være vanskelig å gjennomføre for studentene våre. Dersom det gjelder anvendelse av programvare bør det tas en gjennomgang av hva som undervises allerede i dag og hvor det er mest hensiktsmessig å utvikle/få inn dette i undervisningen. Det bør også gjøres en vurdering av hvilke programvarer vi ønsker at studentene skal få opplæring i, tilgjengelighet, kostnader, mm..

Sak-UU 12-18 Emnebeskrivelsene for 7.semester (forts. Sak-UU 89-17 og Sak-UU 8-18) (vedtakssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom de reviderte emnebeskrivelsene for FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling og FARM4120 – Utvikling av legemidler og har kun enkelte spørsmål/kommentarer av hovedsakelig språklig art.

Tilbakemeldinger for FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling:

Pkt. 10 Hva lærer du?

LUB5 foreslås endret fra «Kan du samarbeide med andre studenter og utarbeide og presentere løsningsforslag for pasientkasuistikker» til «Kan du samarbeide med andre studenter og utarbeide og presentere forslag til optimalisering av behandling for pasientkasuistikker».

Pkt. 12 Obligatoriske forkunnskaper

Endres fra «Bestått alle emner i de første 5.semestrene, og gjennomført obligatoriske elementer av FARM3130 – Farmasøytisk praksis» til «Bestått alle emner t.o.m. FARM3130 – Farmasøytisk praksis».

Disse obligatoriske forkunnskapene vil gjelde for alle emnene i 7.semester da Utdanningsutvalget anser det som viktig at alle emner er bestått før oppstart på 8.semester (utviklingssemesteret hvor studentene tar frie masteremner /utveksling) og oppstart på selve masteroppgaven i 9.semester.

Pkt. 16 Undervisning

Setningen «Forelesninger og studentaktiv undervisning, inkludert seminarer og hospitering/utplassering» foreslås endret til «Forelesninger og studentaktiv undervisning, inkludert seminarer og/eller hospitering/utplassering. Dette for å få fram at ikke alle studenter vil hospitere, men at studentene som er ute vil overføre det de lærer til sine medstudenter gjennom seminarer.

Pkt. 17 Eksamen

Det legges opp til både muntlig eksamen på 30 min. (teller 40 % av endelig karakter) og en skriftlig eksamen på 4 timer (teller 60 % av endelig karakter). Dette er mye eksamen for 10 studiepoeng, men Utdanningsutvalget ser at studentene da får en helhetlig og god vurdering av hva de har tilegnet seg faglig gjennom emnet. Samtidig mener Utdanningsutvalget at en 4 timers eksamen ikke må bli for omfattende, men gi tilstrekkelig rom for å kunne tenke og fundere.

Tilbakemeldinger for FARM4120 – Utvikling av legemidler:

Pkt. 10 Hva lærer du?

LUB6 foreslås endret fra «kan du være deltaker i en prosjektgruppe som skal utarbeide en søknad om markedsføringstillatelse av et legemiddel, og kan presentere hvilke krav som stilles til legemidlers kvalitet, sikkerhet og medisinsk effekt for kollegaer» til «kan du i samarbeid med andre utarbeide en søknad om markedsføringstillatelse av et legemiddel, og kan presentere hvilke krav som stilles til legemidlers kvalitet, sikkerhet og medisinsk effekt for kollegaer». Utdanningsutvalget anser det som viktig at LUBene er i en aktiv form hvor det kommer tydelig frem hva studentene skal gjøre/lære.

Pkt 12 Obligatoriske forkunnskaper

«Bestått alle emner frem til 7.semester med unntak av FARM3130» endres til «Bestått alle emner t.o.m. FARM3130 – Farmasøytisk praksis».

Pkt.17 Eksamen

Utdanningsutvalget stiller seg positive til at midtveisvurderingen som var satt opp i det opprinnelige forslaget er tatt ut som vurderingskriterium, og at studentene nå vurderes gjennom skriftlig eksamen og godkjent prosjektoppgave/fremføring.

Vedtak: Emnebeskrivelsene sendes MN-fakultetet for endelig godkjenning og oppretting straks spørsmålene/kommentarene ovenfor er avklaret med emnelederne.

Sak-UU 13-18 Overgangsemnene FARM1190 (Overgangsemne 1). FARM2190 (Overgangsemne 2), FARM2290 (Overgangsemne 3) og FARM3190 (Overgangsemne 4) (forts. Sak-SU 13-17) (diskusjonssak)

Vi starter nå opp siste delen av arbeidet med å få på plass overgangsemnene. På bakgrunn av at det pr i dag ikke er noen studenter på det 1.innpassingssemester, er behovet for å opprette overgangsemnet FARM1190 (Overgangsemne 1) ikke tilstede i 2018. Dersom vi ser at det blir behov for dette i fremtiden, kommer vi tilbake til dette da.

  • Overgangsemnet FARM2190 (Overgangsemne 2) skal etter planen avholdes første gang høste 2018. Vi har derfor frist med å sende endelig forslag for opprettelse av emnet til MN-fakultetet 15.april. Programrådsleder for 1.avdeling tar dette videre til Programrådet for 1.avdeling.
  • Overgangsemnet FARM2290 (Overgangsemne 3) skal etter planen avholdes første gang våren 2019. Siste frist for innsending til MN-fakultetet er midten av oktober 2018. Programrådet for 1.avdeling følger dette opp.
  • Overgangsemnet FARM3190 (Overgangsemne 4) skal etter planen avholdes første gang høsten 2019. Siste frist for innsending til MN-fakultetet er midten av april 2019. Programrådet for 1.avdeling følger dette opp.

Sak-UU 14-18 Tilbakemeldinger på rapporten fra «Dialogmøtet med den eksterne programrådgivergruppen 25.oktober 2017» (forts. Sak-UU 91-17) (diskusjonssak)

Vi har nå fått tilbakemelding fra de eksterne programrådgiverne. De hadde noen mindre tilbakemeldinger på formuleringer som tas til etterretning. Rapporten sendes nå ut til de emneansvarlige for tilbakemeldinger på spørsmål/kommentarer til deres emne. Fastvitenskapelige settes som cc. slik at alle får tilgang til rapporten. Promgramråd for 1.avdeling følger opp saken.

Sak-UU 15-18 Videre arbeid med oppsummering fra workshopen «Erfaringsdeling og diskusjon rundt bruk av obligatoriske aktiviteter i emner og rutiner for godkjenning» 18.desember (forts. Sak-UU 81-17 og Sak-UU 90-17) (diskusjonssak)

Saken utsettes til neste møte 7.mars 2018.

Eventuelt;

Sak-UU 16-18 Forslag til ekstern programrådgiver (forts. Sak-UU 92-17) (diskusjonssak)

Programrådgivergruppen ved Farmasøytisk institutt skal bestå av 3 programrådgivere. I dag består gruppen av 2 personer. Gjennom høsten 2017 har Utdanningsutvalget fått inn flere forslag på navn til den tredje programrådgiveren.

Utdanningsutvalget anser det som ønskelig at denne personen er en mann for kjønnsbalanse, samt at vedkommende har bred yrkeserfaring. På bakgrunn av dette ønsker Utdanningsutvalget å spørre Ragnar Hovland om han kan tenke seg å stille som programrådgiver ved Farmasøytisk institutt. Ragnar Hovland jobber i Photocure ASA, men har også erfaring fra Apokus, Pronova BioPharma og AstraZeneca R&D.

Sak-UU 17-18 Studiebarometeret 2017 (orienteringssak)

Studiebarometeret for 2017 ble lansert 6.februar 2018. Dette er 6. gang den årlige nasjonale undersøkelsen er gjennomført. NOKUT sendte, som tidligere år, invitasjon til alle 2. og 5.års studenter om å svare på undersøkelsen. Dette er alle studenter på det det gamle studieløpet, hvor 2.års studentene er siste kull på studieløpet. Farmasøytisk institutt hadde en svarprosent på 50 % for 2017 undersøkelsen.

Generelt er tilbakemeldingene gode og i overensstemmelse med tidligere år. Studentene våre opplever at læringsmiljøet er godt, spesielt gjelder dette Realfagsbiblioteket og IKT-tjenestene ved UiO. Vi kommer litt dårligere ut i forhold til lokaler for undervisning og øvrig studiearbeid. Dette anser Utdanningsutvalget som naturlig siden lokalene våre er gamle og slitte og ikke tilpasset dagens undervisning.

Studentene synes at studieprogrammet er utfordrende og godt tilpasset kommende arbeidsliv med gode jobbmuligheter.

Som for tidligere år oppgir studentene at arbeidsbelastningen er på rett over 40 timer i uken. Dette tilsvarer den belastningen som studiet legger opp til. I tillegg oppgir studentene at de jobber 8 timer i uken ved siden av studiet. Mange jobber da i apotek, og tilegner seg dermed ofte relevant faglig erfaring gjennom arbeidet.

Studentene oppgir, som i tidligere år, at de ikke blir fulgt opp så godt som de ønsker. Dette gjelder bl.a. tilbakemeldinger på innleveringer m.m. De gir også tilbakemelding på at de mener at eksamener, innleveringer og andre vurderingsformer kunne hatt tydeligere kriterier for hva som kreves. Dette har det blitt arbeidet aktivt med å få på plass i den nye studieplanen som hadde oppstart høsten 2017 der vi fokuserer på bl.a. tydeligere kriterier for vurderinger og testing av faglige LUBer. Vi håper derfor at dette vil fremkomme i form av bedre tilbakemeldinger i Studiebarometeret 2018.

Studentene gir også tilbakemelding på at de ikke opplever å ha mulighet til å påvirke innholdet og opplegget i studieprogrammet. Dette anser Utdanningsutvalget som naturlig da vi er et profesjonsstudium med tydelige retningslinjer og direktiver på hva som skal inngå i utdanningen.

Når det gjelder praksis gir de studentene som har vært igjennom denne, tilbakemelding på at denne kan forbedres både når det gjelder veiledningen ute i apotek og teoriopplæringen.

Studentene gir tilbakemelding på at målet for karakterene er å ligge på gjennomsnittet og oppover. Det er ingen som i dette årets undersøkelse gir tilbakemelding på at de kun ønsker å bestå. Dette anser Utdanningsutvalget som positivt, samtidig som vi er veldig klar over at vi ikke har oversikt over hvem som svarte på undersøkelsen.

Publisert 1. mars 2018 17:03 - Sist endret 10. feb. 2021 14:42