Møtereferat 8. oktober 2018

8. oktober kl.10.30-13.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Ingunn Tho, Hege Thoresen, Tor Gjøen, Maren Levernæs, Randi Svendsen og Kristin Johanne Grasmo (fra administrasjonen)


SAKSLISTE

Sak-UU 54-18 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Tre ekstrasaker ble meldt inn.

Sak-UU 55-18 Referat fra møtet 04.09.18

Godkjent på sirkulasjon.

Sak-UU 56-18 Referat og orienteringssaker

a) Utdanningsleder orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Utveksling i utviklingssemesteret (8.semester i ny studieplan):

MN-fakultetet har startet opp arbeidet med utviklingssemesteret og utveksling. I den forbindelse skal instituttene melde inn 3-5 utvekslingspartnere for hvert program til fakultetet innen 15.november 2018. Disse må være faglig relevante og ta høyde for språk, semesterdatoer m.m.

Sensorveiledninger:

Høsten 2018 innføres det sensorveiledninger på alle type eksamener (muntlige, skriftlige, praktiske, kliniske) ved UiO. MN-fakultetet avholder 9.oktober et åpent møte om sensorveiledninger. Vi starter opp arbeidet med utforming av sensorveiledninger ved instituttet på neste møte i Utdanningsutvalget.

Opptaksramme for farmasistudiet:

MN-fakultetet har kommet med en forespørsel om vi kan øke antall studieplasser fra 68 til 74 plasser. På bakgrunn av dimensjonering av antall plasser på lab, auditorier og kollokvierom, og ikke muligheter i timeplanen for å kunne utvide antall labgrupper, samtdobbeltkjøring av undervisningen i forbindelse med innføringen av ny studieplan, har instituttet ikke kapasitet til å utvide fra H-2019 og har derfor måttet takke nei.

Møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi: 

Den 26. og 27. september var det møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi (tilsvarer Profesjonsrådet som nå er lagt ned) i Trondheim. Av temaer diskutert på møtet var bl.a. RETHOS og LUBene, implementering av 4 måneders praksis på bachelornivå, nasjonal OSCE-eksamen, og behov for opprettelse av en felles «studentversjon» av det nye resepthåndteringssystemet (EIK) som innføres i apotekene i 2020 som erstatning for Farmapro.

b) Programrådsleder for 1.avdeling orienterer kort fra møtet i Programrådet for 1.avdeling 27.september 2018 (orientering)

Sluttevalueringer for 1.avdeling:

Programrådet for 1.avdeling har mottatt sluttevalueringer for de fleste av emnene på 1.avdeling. Unntatt fra sluttevalueringen er emner som avholdes for siste gang i gammel studieplan.

Tilbakemeldingene fra studentene på FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi og FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2 er jevnt over gode. For FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi er tilbakemeldingene noe dårligere. Emnet er nytt, pensum er omfattende og det er mange faglærere inne og underviser i emnet, noe som reflekteres i tilbakemeldingene. Det er kalt inn til et felles lærermøte i emnet. På bakgrunn av tilbakemeldingene fra studentene/sluttevalueringene gjøres det mindre endringer/tilpasninger i undervisningen i emnene.

Tilbakemeldinger på revisjon av LUBer fra den eksterne programrådgivergruppen:

Tilbakemeldingene på kommentarer/forslag til endringer i LUBene på emnene i de 6 første semestrene av ny studieplan fra den eksterne programrådgivergruppen er nå behandlet og godkjent av Programrådet for 1.avdeling. For emner der emneansvarlig ikke har gitt tilbakemelding har Programrådsleder for 1.avdeling gjort mindre endringer basert på tilbakemeldingene fra programrådgivergruppen. For emnet FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet må antall foreslåtte LUBer kuttes ned fra de foreslåtte 12 til 6-7 LUBer, mens det må jobbes litt med språket for FARM2130 – Legemiddelbruk og folkehelse.

Opprettelse av overgangsemnet FARM2290 – OE i Fysiologi, farmakoterapi og lovkunnskap:

Emnebeskrivelsen for FARM2290 ble godkjent og er videresendt MN-fakultetet for endelig godkjenning og opprettelse. Det er etter planen 1 student som skal følge emnet våren 2019.

c) Programrådsleder for 2.avdeling orienterer kort fra møtet i Programrådet for 2.avdeling 3.oktober 2018 (orientering)

Posterpresentasjonen i forbindelse med valg og reservering av masteroppgaver: Posterpresentasjonen ble avholdt 6.september. Tilbakemeldinger på selve posterpresentasjonen som form har vært gode og Programrådet for 2.avdeling går for en videreføring av denne. Det som fungerte mindre godt var lokalene, spesielt hallen i 2.etasje, hvor støynivået ble svært høyt. Det vil bli jobbet med å finne bedre egnete lokaler til neste års gjennomføring, samt se på muligheten til å flytte gjennomføringen til begynnelsen av midtpraksisuken. Dette da mange studenter opplevde at det ble liten tid til å ta kontakt med aktuelle veiledere i etterkant av presentasjonen og innenfor fristen som gjaldt for valg og reservering.

Sak-UU 57-18 Dialogmøtet med den eksterne Programrådgivergruppen 23.oktober 2018 (forts. Sak-UU 45-18 og Sak-UU 51-18) (diskusjonssak)

Det nærmer seg dialogmøtet med de eksterne programrådgiverne 23.oktober. Program og bestilling er sendt til gruppen. Emneleder/faglærer møter fra alle emner på 1.året av ny studieplan. Før møtet er det fint at alle leser igjennom emnebeskrivelsene mm for disse emnene slik at vi er godt forberedte til møtet.

Sak-UU 58-18 Obligatoriske forkunnskapskrav for emner i revidert studieplan (FARM-emner) (diskusjonssak)

Implementeringen av den nye studieplanen og innføringen av faglig begrunnede obligatoriske forkunnskapskrav for hvert enkelt emne, er nå inne i sitt 3.semester. Utdanningsutvalget tok derfor en helhetlig kvalitetssjekk av de obligatoriske forkunnskapskravene for de 6 første semestrene.

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er gjort gode faglige vurderinger for hvilke emner som inngår som obligatoriske forkunnskaper. Det settes imidlertid et lite spørsmålstegn ved FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse, da alle tidligere emner i studieplanen er satt opp og det ikke virker som det er foretatt en faglig vurdering for hvilke emner som skal inngå. Emneleder vil bli kontaktet for en avklaring angående dette.

Innføringen av de nye obligatoriske forkunnskapskravene har gjort det mulig for studentene å fortsette videre på studiet selv om de ikke har bestått alle emner i foregående semester. I henhold til «Forskrift om studier og eksamener ved UiO» §7.3 må en programstudent ha en studieprogresjon tilsvarende 30 studiepoeng eller mer pr år, ellers mister de studieretten. I tilfellene hvor studenter fortsetter videre på studiet uten å ha bestått alle foregående emner er det viktig at studieprogresjonen overholdes og at dette sjekkes av administrasjonen.

Sak-UU 59-18 Forts. etterarbeid fra workshopen «Erfaringsdeling og diskusjon rundt bruk av obligatoriske aktiviteter i emner og rutiner for godkjenning» 18.desember 2017 (forts. Sak-UU 5-18, Sak-UU 29-18, Sak-UU 36-18, Sak-UU 46-18 og Sak-UU 52-18) (diskusjonssak/vedtakssak)

Skjemaet er nå tilnærmet ferdig og det ble kun foretatt noen mindre justeringer. Utdanningsutvalget ser for seg at skjemaet kan presenteres på et allmøte før det sendes ut til alle emneansvarlige (fastvitenskapelige), samt at det legges ut på egnet område for bruk i forbindelse med emnebeskrivelser og timeplanleggingen m.m.

Sak-UU 60-18 Drift- og time-hjelpelærerbudsjett for 1. og 2.avdeling 2019 (vedtakssak)

I forbindelse med behandling av drifts- og time-hjelplærerbudsjettet i Programrådet for 1.avdeling ble det reist spørsmål om det foreligger en budsjettramme for undervisningen. Utdanningsutvalget kan ikke se at vi har mottatt dette. På bakgrunn av at programrådene og Utdanningsutvalget har som oppgave å utvikle og støtte opp om utdanningen/undervisningen ved instituttet, er det ikke gjort en omfordeling/nedjustering i forhold til innmeldte behov fra emnelederne.

Samfunnsfarmasidelen av FRM2040 – Bruk av legemidler, del 1, avholdes våren 2019 som er spesialpensum for studenter tatt opp via jevngodopptaket våren 2018 (10 stykker). Her er det satt inn 6 timer med ekstern foreleser i lovkunnskap i time-hjelpelærerbudsjettet 2019.

Vedtak: Drifts- og time-hjelpelærerbudsjettene 2019 for 1. og 2.avdeling ble godkjent uten endringer. Utdanningsutvalget gjør oppmerksom på at tildelte midler ikke kan benyttes dersom antall studenter som følger et emne er under 5 deltakere.

For de to nye innmeldte masteremnene innen samfunnsfarmasi og legemiddelkjemi forutsetter bruk av midler at emnene blir godkjent for opprettelse av Programrådet for 2.avdeling.

For emner der emneansvarlige ikke har sendt inn drifts- og time-hjelpelærerbudsjett for 2019 (innen fristene høsten 2018) vil det ikke bli tildelt midler etterskuddsvis. Omfordeling av midler vil kun være mulig dersom emner som har fått tildelt midler ikke benytter seg av disse.

Eventuelt;

Sak-UU 61-18 Tidspunkt for innføring av OSCE-eksamen i apotekpraksis (vedtakssak)

Programrådet for 1.avdeling hadde i møtet 27.september oppe evalueringen av OSCE-piloten 6. og 20. september 2018. De kom til følgende vedtak (Sak-PR 22/18): «Programrådet støtter forslaget om innføring av OSCE-eksamen, men er bekymret for om det praktisk lar seg gjøre å gjennomføre alle forutsetningene som er nevnt i rapporten før implementering høsten 2019. Som det står i rapporten må innføring av denne type eksamen avspeiles mer i undervisningen. Vi foreslår at det må legges inn praktiske øvelser i undervisningen. Studentene bør få mulighet til å øve på modellen ved en prøveeksamen eller ved å se en video av tidligere gjennomføring. Programrådet for 1. avdeling ønsker derfor at utdanningsutvalget ser på om det er forsvarlig å gjennomføre eksamensformen allerede høsten 2019 som er siste gang med gammel studieplan, eller om man alternativt bør ha en ny prøveeksamen, og så innføre OSCE som en eksamensform når praksis i den nye studieplanen trer i kraft.»

Utdanningsutvalget deler bekymringene til Programrådet for 1.avdeling hvorvidt det er mulig å implementere OSCE-eksamen allerede f.o.m. høsten 2019 på en god måte. Siden FRM4000 – Praktisk farmasi avholdes for siste gang høsten 2019, er Utdanningsutvalget av den oppfatningen at emnet bør avholdes på samme måte som tidligere år uten større endringer i undervisnings- og eksamensform, og at OSCE-eksamen innføres i forbindelse med implementeringen av ny studieplan og emnet FARM3120 – Farmasøytisk praksis f.o.m. våren 2020. Dette gjør det mer forutsigbart for studentene som skal ta FRM4000 i 2019, samtidig som at det gir tilstrekkelig tid til å gjennomarbeide emnebeskrivelse for FARM3130, og utarbeide et egnet undervisningsopplegg slik at dette er godt tilpasset eksamensformen. Det må også utarbeides detaljert budsjett for gjennomføring av OSCE-eksamen, samt detaljert oversikt over rombehov for gjennomføringen, nødvendige personalressurser m.m.

I tillegg kommer det at fristen til MN-fakultetet for endringer i emnebeskrivelser for våremner var 15.oktober. Denne fristen omfatter også FRM4000 som starter opp i vårsemesteret med eksamen i høstsemesteret. Det forelå ingen søknad om endring av emnebeskrivelsen for FRM4000 innen denne fristen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter innføringen av OSCE-eksamen i apotekpraksis og mener eksamensformen vil teste studentene på en god og relevant måte.

Utdanningsutvalget går for at OSCE-eksamen innføres for emnet FARM3130 – Farmasøytisk praksis fra og med våren 2020.

Utdanningsutvalget støtter videre at det avholdes en ny OSCE-prøveeksamen i løpet av 2019.

Sak-UU 62-18 Opprettelse av nytt masteremner i legemiddelkjemi FRM52XX/FRM92XX (diskusjonssak/vedtakssak)

Programrådet for 2.avdeling har fått inn en søknad om opprettelse av et nytt master/PhD-emne i legemiddelkjemi FRM52XX/92XX – Antibakterielle Legemidler. Kjemi, virkemåte, antibiotikaresistens og kliniske anvendelser (Sak-PR 41-18). Emnet har en svært tverrfaglig profil og på bakgrunn av dette ønsker Programrådet for 2.avdeling at også Utdanningsutvalget, som etter hvert har bred erfaring med vurdering av emnebeskrivelser, samt har en bred faglig sammensetning, tar en gjennomgang av emnebeskrivelsen.

Basert på «Kort om emnet» i emnebeskrivelsen er Utdanningsutvalget av den oppfatningen at det kan se ut som om emnet overlapper en del med allerede eksisterende emner f.eks. FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi.

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er viktig å unngå dobbeltundervisning. Det er derfor viktig at «Kort om emnet» har en faglig profil som ikke overlapper med andre emner, hverken på 1. eller 2.avdeling, og at den tydelig viser at emnet ligger på et faglig høyere nivå enn tidligere gitt undervisning i studieplanen.

I tillegg ligger LUBene (Hva lærer du?) på et for lavt nivå sammenlignet med hva som forventes for master/PhD-emner, de omfatter heller ikke alle kompetanseområdene; kunnskaper, ferdigheter og profesjonell kompetanse. For godkjenning av emnebeskrivelsen må LUBene løftes til et master/PhD-nivå i henhold til Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk

Vedtak: Utdanningsutvalget er positive til opprettelsen av et master/PhD-emne innen antibiotikaresistens, men gjør oppmerksom på at en opprettelse av emnet forutsetter at emnet ikke overlapper med andre emner i studieplanen, samt at det ligger på et master/PhD-nivå.

Utdanningsutvalget videresender kommentarene sine på emnebeskrivelsen til Programrådet for 2.avdeling for tilbakemelding til emneansvarlig.

Sak-UU 63-18 Utvikling av EVU-tilbudet ved MN-fakultetet og Farmasøytisk institutt (orienteringssak/diskusjonssak)

Det er for tiden stort nasjonalt fokus på utvikling av EVU-tilbudet som tilbys her til lands. I den forbindelse skal leder for EVU-utvalget Hege Thoresen i møte med MN-fakultetet hvor instituttene skal gi tilbakemelding på EVU-tilbudet ved instituttene, samt eventuelle tanker om videreutvikling av tilbudet. I dag er det ikke mulig å tilegne seg formelle kunnskaper i flere farmasirelevante fag uten å være student ved en profesjonsutdanning. Hvis Fakultetet ved FAI skal «bidra med etter- og videreutdanning på utvalgte områder der vi har særskilt kompetanse av stor betydning for skole og samfunn (1)», burde vi kunne tilby emner innen sentrale farmasøytiske fagområder til ikke-farmasøyter (realister; biologer, kjemikere, fysikere) som arbeider med legemiddelrelaterte problemstillinger, bl.a. i forskning, i legemiddelindustri og offentlige etater som Statens legemiddelverk. Dette kan gjøres som ett (eller flere) etterutdanningsemne(r). I dag er ikke ressurssituasjonen ved FAI slik at det er mulig å gjøre dette. (Vi kan selvsagt også lage enkeltemner («service-emner») til bachelor-/master-studenter ved andre institutter, men da er det ikke EVU.) 1)

«Kunnskapsutvikling for en verden i endring – realfag og teknologi mot 2030» – utkast til strategi for MN"

Publisert 29. okt. 2018 13:40 - Sist endret 10. feb. 2021 14:52