Møtereferat 10. mai 2019

Fredag 10. mai kl.11-13.30, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Kari Inngjerdingen, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Sarah Hjorth Andersen, Eili Tranheim Kase og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Ingunn Tho, Jenny Lund og studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 24-19 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent.

Sak-UU 25-19 Referat fra møtet 02.04.19

Godkjent på sirkulasjon

Sak-UU 26-19 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Søkertall for 2019 pr. 15.04.19:

Søkertallene pr. søknadsfristen 15.april har nå kommet. De viser at det er en svak oppgang i antall søkere til studiet, samtidig går antall førstevalgsøkere litt ned sammenlignet med 2018. Antall førstevalgsøkere pr. studieplass er i år 2.6, mens den i 2018 var 3.0.

Tildeling av studiekvalitetsmidler 2019:

MN-fakultetet lyste i 2019 ut til sammen 1 500 000 kr i studiekvalitetsmidler. Farmasøytisk institutt søkte om tilsammen 134 040 kr fordelt på to søknader. Institutt fikk tildelt midler på totalt 127 240 kr til:

  1. Seminarrekke - verktøykassa for å skrive bedre, i samarbeid med skrivesenteret ved UiO: 47 240 kr
  2. FARM3130 lønn til observatører i forbindelse med rollespill og for utarbeidelse av OSCE-oppgaver: 80 000 kr

I tillegg ble Farmasøytisk institutt i 2016 tildelt 372 400 kr over to år til sampraks-prosjektet. Det ble utbetalt 186 200 kr i 2017. Instituttet utsatte bruken av disse midlene til 2018 og har dermed «utestående» et tilsvarende beløp for 2019.

Instituttet har videre fått tildelt CSE-midler til utvikling av enkle simuleringsprogram for bruk i FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi. Det er tildelt 1 sommerstudent i 4 uker kr. 40 000 til å utvikle kursmateriellet/ programmet. Det legges opp til at studentene på FARM2120 bl.a. skal kunne endre parametere i programkoden og få visualisert effekten av endringen.

Hjelp til Aktiv læring:

Det er utarbeidet en egen nettside for hjelp og inspirasjon for utvikling av Aktiv læring

Dokumentasjon av utdanningsfaglig kompetanse:

KD har fastsatt endring i forskrift av 9. februar 2006 nr. 129 om ansettelse og opprykk i forsknings- og undervisningsstillinger. Endringen innebærer at det innføres nye krav til utdanningsfaglig kompetanse ved ansettelse og opprykk i førsteamanuens- og professorstillinger med virkning fra 1. september 2019. Høringsfristen har vært kort, og MN-fakultetet har derfor bedt om lengre tid til 24. mai. Det vil bli avholdt et allmøte 16. mai klokka 14:15 for å bistå instituttene i informasjonsarbeidet "nedover".

Emneplanlegging på nett (EpN):

Emneplanleggingen skal fremover gjøres på nett (EpN). MN-fakultetet er med i piloten som skal benytte EpN for å revidere og opprette emner som avholdes fra og med V20. EpN vil fungere som et enkelt samskrivningsverktøy.

Overgangen til EpN vil medføre endring i fristen til MN-fakultetet. For H19 er fristen 16. september og gjelder for alle emner som skal avholdes V20. Siden vi er på pilotstadiet er fristen til MN-fakultetet V20 (H20 emner) ennå ikke fastsatt.

Tidsplanen for endringer av V20 emner blir som følger:

  1. Midten av juni – slutten av august/begynnelsen av september: EpN åpner for endringer av V20 emner.
  2. Midten av juni – slutten av august/begynnelsen av september: Møter i programrådene for godkjenning av reviderte emnebeskrivelser.
  3. 16. september: frist MN-fakultetet. Emnebeskrivelsene må da være endelig behandlet ved instituttet.
  4. 1. oktober: siste frist for MN-fakultetet å godkjenne revidering/opprettelsen av emner. Etter 1. oktober er det ikke mulig å revidere/opprette emner for V20. Da lukker systemet seg. Endringer i emnebeskrivelser i EpN som ikke er godkjent av MN-fakultetet slettes.

Realfagsbiblioteket:

Det har vært avholdt møte mellom instituttet og Realfagsbiblioteket angående hva de kan bidra med inn i/videreutvikle/samkjøre i undervisningen vår. De er i dag inne i en rekke emner, samt i studiestartuken for nye studenter, hvor de bl.a. underviser i litteratursøk, EndNote m.m.

Sak-UU 27-19 Videre arbeid med RETHOS og obligatoriske LUBer (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom tilbakemeldingene på hvilke LUBer som er dekket i studieplanen vår, samt identifiserte LUBene som anses som ikke dekket. De fleste av de obligatoriske LUBene er godt dekket i den reviderte studieplanen. Studieplanen dekker pr i dag ikke LUBene som omhandler «innsikt i inkludering, likestilling og ikke-diskriminering», samt «å kjenne til samers rettigheter og ha kunnskap om og forståelse for samenes status som urfolk». 

Her foreslår Utdanningsutvalget eksempelvis et seminar som tar opp temaene «inkludering, likestilling, og ikke-diskriminering» for å gi studentene innsikt i dette før de skal ut i praksis, slik at studentene blir oppmerksomme på dette og kan bidra til likeverdige farmasøytiske tjenester for alle grupper mennesker, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og alder. Dette bør inkluderes i prepraksis FARM3130.

I tillegg må samenes rettigheter og samenes status som urfolk inn i studieplanen. Det arbeides for tiden nasjonalt med denne LUBen. Utdanningsutvalget avventer derfor, og ser om vi kan nyttiggjøre oss av dette arbeidet.

Sak-UU 28-19 Plan for videre arbeid med masterporteføljen (diskusjonssak)

Statistikkemne:

Det obligatoriske statistikkemne i revidert studieplan avholdes første gang V21. I den forbindelse skal emnet gjennomgå en revidering slik at det tilpasses behovet studentene våre har for hva de trenger å lære. Vi trenger derfor å få på plass en emnekomite som kan starte opp dette arbeidet. Emnet er et service-emne og vil hovedsakelig bli avholdt av Matematisk institutt.

Det har kommet inn et forslag om å se på muligheten for å utvikle emnet som et nettbasert emne, i tillegg til ordinær undervisning. Emnet ligger i utviklingssemesteret, og for studenter som reiser ut vil dette gi dem mulighet til å følge emnet eksternt fra. Dersom emnet skal undervise i R eller eventuelt statistikkprogrammer, vil det kunne være et behov for opplæring i programvaren før studentene det gjelder reiser ut.

Utdanningsutvalget foreslår at emneleder for FRM4110 – Anvendt statistikk for farmasøyter blir forespurt om å være emneleder, samt at de to gjenstående seksjonene bes om å komme med forslag til et emnemedlem hver.

Utdanningsleder har forespurt emneleder i FRM4110 om å være emneleder for det reviderte statistikkemne og fått positiv tilbakemelding. Det er videre sendt ut e-post til seksjonslederne om å komme med forslag til et emnemedlem fra sin seksjonen.

Masterforbedrende emne:

Utdanningsutvalget går for et felles emne som avholdes de 3 første ukene i høstsemesteret i forbindelse med at studentene starter opp på masteroppgaven. Emnet skal etter planen avholdes første gang H21 og emneleder vil være Harald Thidemann Johansen, som er emneleder for fellesdelen av dagens forskningsforberedende emner. De to gjenværende seksjonene bes om å stille med ett komitemedlem hver.

Emnekomiteen bør være på plass til neste møte i Utdanningsutvalget 4. juni, slik at arbeidet kan starte opp. På instituttseminaret 4. og 5. april ble bl.a. innholdet i et masterforberedende emne diskutert. Dette kan gi et utgangspunkt for videre utarbeidelse av emnebeskrivelsen.

Fristen for tilbakemelding for forslag til emnebeskrivelse vil være fredag 11. oktober 2019.

Masterporteføljen i 8. og 9. semester:

Arbeidet med masterporteføljen må nå starte opp. Vi starter opp med en workshop tirsdag 18. juni kl.09.15 – 12. Invitasjon vil bli sendt ut til alle fastvitenskapelige i løpet av kort tid.

Farmasiutdanningen er en profesjonsutdanning med stor faglig bredde. Utdanningsutvalget er derfor av den oppfatningen at det skal arbeides for at emnene blir tverrfaglige, enten innad på instituttet eller i samarbeid med andre institutter og at antall emner som inngår i masterporteføljen holdes innenfor en ramme på 10-15 emner. Det er viktig at emnene er mest mulig robuste og at antall studenter som følger emnene over tid er 10 eller flere. Dette vil gi forutsigbarhet for studentene i forhold til at emnene går, gjøre det mulig å lage kollisjonsfrie timeplaner, samt være ressursbesparende i forhold til undervisningsbelastningen til de ansatte.

Godkjenning av masteravtalen:

I henhold til MN-fakultetets masterreglement skal studentene ha godkjent masteravtalen innen 1.desember i 7. semester.

Sak-UU 29-19 Jevngodopptak – antall studieplasser i forbindelse med opptaket i 2019 (vedtakssak)

Studentene tatt opp via Jevngodopptaket har alle individuelle utdanningsplaner. De fleste har emnet FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse som del av planen, i tillegg inngår masteroppgave for svært mange (av 71 søkere har 44 masteroppgave som del av utdanningsplanen). Disse to emnene setter derfor føringer for hvor mange studenter vi kan ta opp til studiet innenfor rammen på 68 studieplasser.

Prognosen for antall studenter som starter opp på masteroppgaven i løpet av 2020 er pr. i dag på 59 studenter. Det vil si at vi har en ledig kapasitet på 9 plasser (masteroppgaver). Utdanningsutvalget går på bakgrunn av dette inn for at det gis tilbud om opptak til studiet til 15 stykker. Det tas da høyde for at noen takker nei, samt at noen av de ordinære studentene settes ned et kull som følge av ikke beståtte emner, permisjoner m.m. Det vil ikke være venteliste.

Prognosen for antall studenter som skal ta FARM3120 H19 er 68 studenter, dvs. at det pr i dag ikke er ledige studieplasser på emnet. Vi har vært i kontakt med emneleder om muligheten for å overbooke med ca 20 studenter. Emneleder har gitt tilbakemelding på at dette er mulig dersom det gis ekstra ressurser til retting av en obligatorisk prosjektoppgave. Instituttleder har gitt positiv tilbakemelding på dette. På bakgrunn av dette tas det opp i tillegg til de 15 som skal ha masteroppgave, 11 stykker som kun skal ta emner, til sammen skal (ca) 20 av disse ta FARM3120 H19.

Vedtak: Utdanningsutvalget går inn for at det gis tilbud om opptak til studiet i 2019 til 15 jevngodsøkere som har masteroppgave som del av utdanningsplanen sin. Alle jevngodsøkere som kun skal ta emner gis opptak i 2019.

Sak-UU 30-19 Videre arbeid med utarbeidelse av sensorveiledninger (orienteringssak/diskusjonssak)

Alle eksamener skal ha skriftlige sensorveiledninger. Sensorveiledningene kan være generiske, spesifikke eller en blanding av disse, alt ettersom hva som er mest hensiktsmessig for den enkelte eksamen. Normalt er de generiske veiledningene av en halv til en side lange og gjenbrukes/ligger ute på nett over flere år, f.eks. sensorveiledning for masteroppgaven. De spesifikke sensorveiledningene er gjerne lengre og er reviderte/nye hver gang eksamen avholdes. Sensorveiledningene skal gjøres tilgjengelige for studentene senest når sensuren faller. Alle sensorveiledninger skal være undertegnet av emneansvarlig. 

Utdanningsutvalget vil utarbeide et forslag til en generell, generisk fellestekst som beskriver karaktersettingen av eksamensbesvarelser. Denne kan benyttes for alle sensorveiledninger, gjerne som innledning til den mer emnespesifikke delen av sensorveiledningen. 

Sak-UU 31-19 Rapport – Kommunikasjon i farmasiutdanningen ved UiO (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte.

Eventuelt;

Publisert 29. mai 2019 14:29 - Sist endret 10. feb. 2021 14:59