Møtereferat 11. november 2019

Mandag 11. november kl.12.30-15.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Leon Reubsaet, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Jenny Lund, Randi Hamre Svendsen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Trine Grønhaug Halvorsen


SAKSLISTE

Sak-UU 69-19 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 70-19 Referat fra møtet 14.10.19

Godkjent på sirkulasjon 05.11.19

Sak-UU 71-19 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)
Møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi

Det var møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi 29. oktober 2019. På møtet ble bl.a. utformingen av vitnemålstekster diskutert. Det skal legges til en setning om at graden er i henhold til Forskrift om nasjonale retningslinjer for farmasøytutdanningene, bachelor- og masterutdanning i farmasi (RETHOS). Utover dette var det enighet om ikke å utarbeide en fellestekst, men at en forholder seg til retningslinjene som gjelder ved sin institusjon.

Innføring av digitalt pensumlistesystem ved UiO

Det gjennomføres for tiden en pilot om innføring av det digitale pensumlistesystemet Leganto ved UiO. MN piloterer systemet med ca 10 emner høsten 2019. Systemet vil bl.a. være en felles plattform for arbeid med pensumlister, og vil kunne feede pensum ut på semestersidene m.m. Det vil bli tatt en avgjørelse etter endt pilotering om systemet fungerer for vårt fakultet. Systemet skal etter planen innføres i løpet av våren 2020.

Podcast

Techsmith Relay vil først fases ut i juni/juli 2020, og ikke i desember 2019 som tidligere annonsert.

Piazza

Den skybaserte tjenesten Piazza er ikke lenger godkjent for bruk i organisert undervisningen som følge av personvern (GDPR). Piazza er en tjeneste hvor studentene registrerer seg og deltar inn i undervisningen med anonyme spørsmål, svar m.m. Det arbeides for å finne et godt erstatningsprogram (Differ/Tablet).

Sak-UU 72-19 Generelle sensorveiledninger og felles karakterbeskrivelser (forts. Sak-UU 37-19, Sak-UU 64-19) (diskusjonssak)

Sensorveiledningene

De generelle sensorveiledningene for skriftlig, muntlig og hjemme-eksamen er nå klare til å sendes ut til de vitenskapelige ansatte. For «Generell sensorveiledning for skriftlig eksamen; FARM..» under avsnittet om «Vurdering» ble setningen «Svar utenom oppgaven gir ikke uttelling, og motsetninger trekker ned» lagt til.

Karakterbeskrivelser

De foreslåtte endringene i skjemaet for «Karakterbeskrivelser» ble godkjent av Utdanningsutvalget. Endringene tydeliggjør bedre nivået den faglige forståelsen og formidlingsevnen studentene må inneha for de gitte karakterene. Utdanningsutvalget anser det som viktig at for alle bestått-karakterer skal disse ligge på et nivå som oppfyller LUBene på program og emnenivå.

Setningen «Kunnskapsnivået danner et godt grunnlag(gjelder karakteren C) for videre studier i farmasøytiske profesjonsfag eller selvstendig profesjonsutøvelse» legges til for alle karakterene på det nivå som karakteren ligger på. Dette slik at karakterbeskrivelsene får en mulig enhetlig utforming.

Sak-UU 73-19 Planlegging av seminaret for erfaringsutveksling rundt sensurering av eksamen (diskusjonssak)

Dato for seminaret er 25. november 2019 og invitasjon er sendt ut til alle fastvitenskapelige. Seminaret er tenkt som en uformell møteplass for felles erfaringsutveksling rundt sensurering av eksamen, nå som eksamensperioden nærmer seg.

Seminaret tenkes overordnet delt i to, hvor vi starter med å diskutere tema som; Hvordan sensurerer vi; har vi LUBene i tankene eller teller vi bare poeng? Har vi klart for oss hvilke LUBer vi faktisk tester på eksamen? Hva innebærer akseptabelt nivå? Fagpersoner må kunne uttrykke seg tydelig. Hvordan vektlegges dette i sensureringen? Forholder vi oss til det som faktisk står - eller ubevisst til hva vi tenker at de mener? etterfulgt av en diskusjon om Inspera med bl.a. hvordan sette poeng/karakterer. Her vil Rigmor gi en oppsummering av hvordan dette gjøres for FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1.

Det ble videre foreslått at vi bør se på om vi skal ha en felles policy for poenggivning i Inspera på flervalgsoppgaver m.m. Dette vil kunne gi forutsigbarhet for studentene, noe som de etterspør.

Sak-UU 74-19 Masterporteføljen i revidert studieplan (forts. Sak-UU 38-19, Sak-UU 53-19, Sak-UU 63-19) (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget har mottatt tilbakemeldinger på forespørsler om sammenslåing av emnene:

  1. «Praktisk farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning» og «e-Health and Big Data: innovative medication reseach methods»
  2. «Antibakterielle legemidler (Abs) og antibiotikaresistens (AMR) – nåværende og nye terapier» og «Molekylær og farmasøytisk mikrobiologi»
  3. «Novel drug delivery systems (NDDS)» og «Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse»

Emnene «e-Health and Big Data: innovative medication reseach methods» og «Antibakterielle legemidler (Abs) og antibiotikaresistens (AMR) – nåværende og nye terapier» ble i denne omgangen trukket fra masterporteføljen. For emnet «Praktisk farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning» er Big data lagt inn som et læringsutbytte, men på et overordnet nivå sammenlignet med hva som var foreslått i emnet «e-Health and Big Data: innovative medication reseach methods». Dette da de to emnene i utgangspunktet tar for seg temaer som er så store at det ikke lar seg gjøre å slå dem sammen til ett emne.

Tilbakemeldingen på den foreslåtte sammenslåingen av emnene «Novel drug delivery systems (NDDS)» og «Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse» er at: «Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse berører flere teamaer som ikke vil være relevant for «Novel drug delivery systems (NDDS)», og som heller ikke vil være plass til ved en sammenslåing av de foreslåtte emnene». Utdanningsutvalget går for at emnene ikke slås sammen, men presiserer at alle masteremner skal ha en viss grad av tverrfaglighet. Det er derfor viktig at dette tas med inn i den videre utviklingen/planleggingen av emnet «Novel drug delivery systems (NDDS)».

De 14 gjenværende masteremneforslagene ble fordelt/plassert på 8. og 9. semester. Fordelingen ble bla. basert på to prøvevalg som Fagutvalget har arrangert; ett blant medlemmene i Fagutvalget (14 svar fordelt på alle kullene), og ett blant nåværende masterstudenter (17 svar). I tillegg tok Utdanningsutvalget hensyn til erfaring rundt «emnepakker» masterstudentene pleier å velge, og også plassert noen emner slik at muligheten for flest mulig deltagere er til stede. Utdanningsutvalget har hatt fokus på det som synes som beste plassering for studentene. Antall emner i de ulike semestrene er valgt slik at alle emnene teoretisk skal kunne oppnå et akseptabelt antall deltagere.

Ressursbruk

Når det gjelder ressursbruk i emnene er Utdanningsutvalget av den meningen at størrelsesorden 16 – 32 timer er et rimelig tilbud på et 10 sp masteremne. Det oppfordres til at en vesentlig del av undervisningstilbudet som gis er i form av studentaktiv undervisning. Bakgrunnen for lavere rammer enn på bachelornivå, er at studentene må kunne forventes å tilegne seg mer på egenhånd på masternivå sammenlignet med laveregrad.

Utdanningsutvalget vil i løpet av kort tid sende ut en epost hvor det ønskes tilbakemelding på følgende:

  • For alle emner må det gjøres en vurdering i forhold til ressursbehov i forbindelse med gjennomføringen; det er viktig at seksjonene vurderer om de faktisk har tilstrekkelig kapasitet. Samtidig må behovet for eksterne forelesere anslås. Det må også oppgis et estimert behov for driftsutgifter.
  • Dersom semesterplasseringen absolutt ikke passer, må dette begrunnes. En endring av plassering av ett emne vil samtidig kunne påvirke plasseringen av andre emner. UU må se på alle emnene i sammenheng.
  • UU ønsker også tilbakemelding på tanker om fra hvilken seksjon emneleder skal være (evt et navn), og hvilke seksjoner som skal være representert i emnekomiteen. Dette må være klarert med aktuelle seksjonsledere siden dette også har sammenheng med seksjonens totale kapasitet.

Utdanningsutvalget har som mål å endelig ferdigstille plasseringen av emnene på neste møte i Utdanningsutvalget 13. desember 2019. Det vil da også bli foreslått emnekoder for emnene. Det legges opp til at emnekodene ikke, som i dag, skal ha fagområdetilhørighet. Emnekodene vil ligge på 4000/5000 nivå.

Eventuelt;

Sak-UU 75-19 Statistikkemne i ny studieplan (vedtakssak)

Vi har nå mottatt emnebeskrivelsen for det nye statistikkemnet i den reviderte masterporteføljen. Utdanningsutvalget synes utformingen og det faglige innholdet til emnet ser svært bra ut, og er rettet inn mot det studentene trenger for videre arbeid med masteroppgaven. Begrunnelsen for utformingen av emnet finnes her

Vedtak: Utdanningsutvalget går for å opprette det nye statistikkemnet FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter. Det vil bli arbeidet for at emnet blir nettbasert, samt finne den mest hensiktsmessige eksamensformen som gjør at studenter på utveksling kan få avlagt eksamen i emnet på en god måte.

Sak-UU 76-19 Utdanningsfaglig-kompetanse (diskusjonssak)

Det nye forskriften for utdanningsfaglig kompetanse trådte i kraft 1. september 2019. Forskriften stiller krav til dokumentasjon av pedagogisk kompetanse ved ansettelser og opprykk. For ansettelse i stilling som førsteamanuensis gjelder det at søkerne oppfyller kravet om «Gjennomført eget program (minimum 200 timer)/relevante kurs og egen praktiske undervisning, og opparbeidet grunnleggende ferdigheter innen planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av undervisning og veiledning (grunnleggende kompetanse for undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå)». LINK – Senter for læring og utdanning tilbyr egne kurs/moduler for utvikling av denne.

Av de 200 timene skal 50 timer benyttes på gjennomføring av et utviklingsarbeid ved egen enhet (instituttet/fakultetet). Utdanningsutvalget anser det som naturlig at hen (Post. doc`en/ny fast.vit.) selv i samarbeid med veileder/seksjonen utarbeider et kvalitetsutviklingssprosjekt rettet mot emnene/undervisningen som gis av seksjonen. Siden disse timene kan anses som «flytting av undervisningsressurser», som ellers ville ha vært rettet inn mot undervisning, vil det være gunstig at prosjektet bidrar til å bedre utdanningskvaliteten innen fagområdet ressursene tas fra. Utdanningsutvalget vil ha det endelige overordnede ansvaret for godkjenning av foreslåtte prosjekter, slik at disse bidrar inn i den helhetlige utvikling av undervisningskvaliteten ved instituttet.

Publisert 28. nov. 2019 07:50 - Sist endret 28. nov. 2019 07:50