Møtereferat 13. desember 2019

Fredag 13. desember kl.10.30-13.00, Loftet, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Leon Reubsaet, Trine Grønhaug Halvorsen, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Jenny Lund, Kristine Olsen, Randi Hamre Svendsen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 77-19 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Fire saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 78-19 Referat fra møtet 11.11.19

Godkjent på sirkulasjon 27.11.19

Sak-UU 79-19 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Midlertidig forskrift om sensurfrist

Universitetsstyret besluttet på møtet 3. desember 2019 en midlertidig adgang til utsatt sensurfrist ved helligdager i sensurperioden. Fakultetet kan utvide sensurfristen for en eksamen dersom arbeidsdager i sensurperioden faller bort på grunn av bevegelige helligdager eller offentlige høytidsdager. Julaften og nyttårsaften skal regnes som bevegelige helligdager i denne sammenhengen. Utvidelsen av sensurfristen kan maksimalt tilsvare antall arbeidsdager som faller bort i sensurperioden. Denne bestemmelsen gjelder både for eksamener med 3 ukers sensurfrist og masteroppgaver og tilsvarende større skriftlige arbeider med 8 ukers sensurfrist. Den midlertidige forskriften gjelder for høstsemesteret 2019 og vårsemesteret 2020.

Åpenhet i Canvas

Utdanningskomiteen ved UiO har bestemt at som standardinnstilling er rom i Canvas synlig for alle ved UiO, inkludert studenter. Dette betyr at alt publisert innhold i Canvasrom er tilgjengelig for alle med bruker i Canvas ved UiO. Unntaket er innhold som er person- eller studentrelatert (som kunngjøringer, innleveringer, diskusjoner, grupper, resultater, deltakerlister). Rommene gjøres tilgjengelige i en emnekatalog i Canvas. Ved behov for å begrense tilgangen til et rom, kan emneleder selv endre synligheten i rominnstillinger, slik at rommet kun er tilgjengelig for personer med tilknytning til rommet (emnet). Rommene kan også gjøres «offentlige» dersom emneleder ønsker dette. Denne innstillingen gjør at rommet blir synlig for alle, uten krav om pålogging.

Emneplanlegging på nett (EpN) for H20 emnene

EpN er nå åpen for redigering av emner som skal avholdes høsten 2020. Frist for redigering av emner er mandag 2. mars 2019. Det er sendt ut epost til alle fastvitenskapelige om dette. I eposten bes det også om at alle emneledere vurderer kalkulatorbehov. I dag ligger det inne på de fleste emnene at " Fra 1. august 2016 er det ikke lenger lov å benytte egen kalkulator på eksamen. Du vil få utdelt godkjent kalkulator, Casio FX-991EX, på eksamen." Der det ikke er behov for kalkulator, eller kalkulatoren i Inspera holder, må dette redigeres i emnebeskrivelsen. Vi er i utgangspunktet forpliktet til å utlevere kalkulator på eksamen, dersom dette står i emnebeskrivelsen. Det bør legges ut lenke til kalkulatoren som kan benyttes på eksamen (enten til kalkulator i Inspera (enkel/avansert) eller til kalkulatoren som deles ut) i Canvas, slik at studentene får øvd seg før eksamen.

Sak-UU 80-19 Masterporteføljen i revidert studieplan - ressursbruk (forts. Sak-UU 38-19, Sak-UU 53-19, Sak-UU 63-19 og Sak-UU 74-19) (diskusjonssak)

Vi har mottatt tilbakemelding på estimert ressursbruk for alle emner i ny masterportefølje med unntak av emnet Klinisk laboratoriemedisin; farmakologi og medisinsk biokjemi. Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det estimerte ressursbruket ser fornuftig og gjennomførbart ut. Det totale driftsbudsjettet ser ut til å bli i samme størrelsesorden, eller noe høyere, som i dag på ca. kr.480 000.

Utdanningsutvalget har følgende kommentarer/tilbakemeldinger:

  1. For emnet «Practical pharmacoepidemiology and pharmacovigilance» er det satt opp driftsmidler på kr.25 000 for datatilgang. Dersom dette er en årlig utgift, må emnet ha en slik karakter at antall studenter som fast velger emnet er over 5 masterstudenter hver gang emnet avholdes. Ved færre en 5 studenter skal i prinsippet ikke masteremner ved Farmasøytisk institutt avholdes. Dersom emnet likevel avholdes som selvstudium/leseemnet, skal timelærermidler, samt driftsmidler ikke benyttes. Emner hvor dette ikke er mulig, skal ikke avholdes.
  2. For emnet «Apotekdrift» trengs det nærmere detaljer rundt undervisningstimer for studentene, bemanningsbehov (eks stip, fastvit, lektor, eksterne) og driftsutgifter. Det må videre sikres at man har tilgjengelig personale i forkant, for det vil ikke kunne bli slik at man må ha flere ansatte fordi man skal drifte emnet. Det er også viktig å skille mellom driftsutgifter til etablering av emnet og til normal drift, slik at ledergruppa vet hva de evt sier ja til. Utdanningsleder har tatt dette videre med emnekomiteen.
  3. Vi har ikke fått tilbakemelding på ressursbehov for emnet «Klinisk laboratoriemedisin; farmakologi og medisinsk biokjemi». Dersom en ønsker at emnet skal inngå som del av emneporteføljen trenger vi dette. Utdanningsleder tar dette videre med Seksjonsleder for farmakologi og farmasøytisk biovitenskap. slik at vi får en endelig avklaring.
  4. For emne «Organisk syntese og bioaktive produkter» trenger vi å få tilbakemelding på om det er behov for midler til timelærere/drift.
  5. For det «Masterforberedende emnet» trenger vi nå å få en statusoppdatering med forslag til emnebeskrivelse, samt estimert ressursbruk.

Sak-UU 81-19 Emnekoder i ny masterportefølje (vedtakssak)

Vedtak: Følgende gjelder for fastsetting av emnekoder i revidert studieplan:

  1. «Anvendt statistikk for farmasøyter» er siste obligatoriske emnet i 8. semester, og har fått emnekoden FARM4130. Alle obligatoriske emner t.o.m. 8. semester har emnekoder som viser til gitt studieår i studieplanen, dvs.at emner på 1. året har emnekoder på 1000-nivå, mens obligatoriske emner på 4. året har emnekoder for 4000-nivå. Emnekodene starter på FARM11xx, FARM21xx, FARM31xx og FARM41xx, og øker med «10» fortløpende.
  2. Alle avanserte masteremner i 8. og 9. semester har emnekoder på 5000-nivå. Emnekodene gis fortløpende og er ikke knyttet til spesifikke fagområder. Emnekodene øker med «10» om gangen f.eks. FARM5100, FARM5110, FARM5120 osv.
  3. «Masterforberedende emne» har emnekode FARM5905 og Masteroppgaven har emnekode FARM5945.

Sak-UU 82-19 Masteremner og undervisningsspråk (vedtakssak)

Undervisningsspråket på det 5-årige masterprogrammet i farmasi norsk, men masteremner kan avholdes på engelsk dersom dette er ønskelig.

Det arbeides for å øke utveksling/innveksling av studenter på studiet. I den forbindelse er det viktig at vi har emner å tilby innreisende studenter som ikke forstår norsk. Det er derfor ønskelig at alle masteremner, hvor det ikke er faglige grunner for ikke å gjøre det, kan avholdes på engelsk ved behov (norsk (engelsk på forespørsel). For enkelte masteremner som f.eks. direkte retter seg mot klinikken og hvor god og forståelig kommunikasjon på norsk er en forutsetning, ser Utdanningsutvalget at det kan være behov for at emnet avholdes på norsk. Der hvor masteremner kun blir undervist på engelsk, skal studentene ha mulighet til å besvare vurderinger/eksamensoppgaven på norsk. Oppgaveteksten kan hvis ønskelig gis kun på engelsk.

Siden norsk er undervisningsspråket på studiet, samt at de fleste yrkene studentene normalt går inn i etter endt utdanning har norsk som arbeidsspråk mener Utdanningsutvalget at alle obligatoriske emner fram t.o.m. FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter har norsk som undervisningsspråk.

Vedtak: For alle obligatoriske emner t.o.m. 8. semester av revidert studieplan er undervisningsspråket norsk.

Alle avanserte masteremner bør på forespørsel kunne avholdes på engelsk. Undervisningsspråket kan også kun være engelsk. Unntaket er emner hvor det er en forutsetning at studentene skal kunne kommunisere på godt og forståelig norsk, f.eks. emner som er rettet mot klinikken.

For alle avanserte masteremner skal studentene kunne besvare vurderinger/eksamener på norsk. For emner hvor undervisningen er avholdt på engelsk, kan vurdering/eksamensoppgaven gis kun på engelsk.

Sak-UU 83-19 Rapport fra Dialogmøtet med den eksterne Programrådgivergruppen 22. oktober 2019 (vedtakssak)

Rapporten ble sendt ut litt i seneste laget og de færreste har derfor hatt tid til å lese denne. Frist for å gi tilbakemelding på rapporten er derfor mandag 13. januar 2020 (ut dagen). Alle må gi tilbakemelding.

Sak-UU 84-19 Inspera – felles policy for poengsetting av flervalgsoppgaver og terskelverdier for karakterer (diskusjonssak)

Ved fastsetting av karakterer ved sensur er det karakterbeskrivelsene gjeldende for Farmasøytisk institutt som gjelder. Se Generelle sensorveiledninger og utdypende karakterbeskrivelser for Farmasøytisk institutt. I Inspera ligger det inne forhåndsinnlagte terskelverdier, som kommer fra Matematisk institutt. Disse er ikke førende for Farmasøytisk institutt og terskelverdiene må derfor endres slik at de er tilpasset den gitte eksamenen. Det er viktig for alle eksamener at LUBene i emnebeskrivelsene er oppfylt, da disse er det studentene skal ha lært seg etter endt emne.

På seminaret «Seminar for erfaringsutveksling: Sensurering av eksamen - hvordan gjør vi det?» som ble avholdt 25.november og der alle fast.vit. var invitert, fremkom det et ønske om en felles policy for poenggivning på flervalgsoppgaver på eksamen,, slik at poenggivningen er forutsigbar for studentene.

Utdanningsutvalget går for at følgende retningslinjer:

Generelt for flervalgsoppgaver i Inspera:

  • Ved flervalgoppgaver med ett riktig svar skal det være 4 eller flere svaralternativer
  • Ved oppgaver med ja/nei (sant/usant) svar skal det gis minus poeng for galt svar
  • Minus poeng skal ikke dras med videre til neste oppgave
  • Minste poengsum for en oppgave er 0

Generelt for alle oppgaver gjelder at:

  • Det skal være bedre å prøve å svare, enn å la være. Det er viktig å hindre at studentene begynner å binde seg på eksamen, og ikke tør å svare.
  • Oppgavesettet skal vise/teste studentenes forståelse.
  • Det kan legges inn «killerpoints» oppgaver. Dette må i så fall formidles til studentene på forhånd og nedfelles i den generelle sensorveiledningen.

Generelt for alle eksamener i Inspera gjelder:

  • Det skal benyttes automatisk plagiatkontroll ved alle hjemmeeksamener.
  • Det skal ikke benyttes automatisk stavekontroll, slik at ord rettes opp automatisk.
  • Vekting av oppgaven (enten poeng eller prosent) skal oppgis i oppgaveteksten.
  • Studentene skal ikke se sine egne poengsummer.

Eventuelt;

Sak-UU 85 - 19 Videre arbeid med FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter (forts. Sak-UU 75-19) (vedtakssak)

Emnebeskrivelsen for FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter ble på møtet 11. desember 2019 godkjent. Det ble vedtatt at det skal arbeides for at emnet blir nettbasert, samt finne den mest hensiktsmessige eksamensformen som gjør at studenter på utveksling kan få avlagt eksamen i emnet på en god måte, gjerne eksternt fra. Siden alle hjelpemidler er tillatt er Utdanningsutvalget enig med emnekomiteen at hjemmeeksamen kan være en egnet eksamensform, hvis mulig. Egnet eksamensform avklares med administrativt ansvarlig for eksamen. Forelesninger i emnet må podcastes, da emnet planlegges avholdt nettbasert.

Siden emnebeskrivelsen må ut på nett til høsten 2020, må vi få dette på plass nå i forbindelse med at EpN (emneplanlegging på nett) er åpen for redigering av emner som skal på nett høsten 2020.

Vedtak: Utdanningsutvalget ber emnekomiteen om å ta emnet videre til kontaktpersonen (Knut Liestøl) for endelig utforming.

Sak-UU 86-19 Masterforberedende emne obligatorisk i revidert studieplan (vedtakssak)

Vedtak: Det nye masterforberedende emnet i revidert studieplan vil være obligatorisk for alle ordinære studenter som starter opp på en masteroppgave på farmasistudiet.

Sak-UU 86 – 19 Bruk av karakterutskrift i forbindelse med utvelgelse til praksismulighet

I forbindelse med Sampraks og Studentdrevet sykehuspost har ansvarlig for praksisen spilt inn om det er mulig å benytte karakterutskrift som grunnlagt i søknadsprosessen. Sampraks og Studentdrevet sykehuspost tilbys både som et ekstratilbud for masterstudenter, men det skal nå også inngå som del av emnet FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, som avholdes første gang høsten 2020, som et tilbud til noen av studentene. Det er viktig at kriteriene for utvelgelsen ligger ute på egnet sted (emnesiden/andre aktuelle steder), slik at studentene er klar over kriteriene og kan forholde seg til disse.

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at alle studenter på det 5-årige masterprogrammet skal være kvalifisert til å sendes ut i praksis på Sampraks og Studentdrevet sykehuspost. Siden tilbudet ikke kan tilbys alle studenter pr i dag, ser Utdanningsutvalget at det er behov for klare og tydelige kriterier for hvem som blir valgt ut og som skal representere oss på god måte inn mot de andre helseprofesjonene. Studentene som blir valgt ut bør derfor være de som anses som best egent til dette.

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at karakterer ikke nødvendigvis er den beste måten å rangere studentene på. Tildeling av praksisplass bør gjøres på bakgrunn av søknad og intervju, som bedre kan gi ett inntrykk av studentens egnethet, men at karakterer kan benyttes et underordnet kriterium ved behov.

Vedtak: Tildeling av praksisplass i Sampraks og Studentdrevet sykehuspost skal skje på bakgrunn av studentens egnethet. Tildelingen skal skje på bakgrunn av søknad og intervju, men karakterer kan benyttes et underordnet kriterium ved behov. Det kan bes om at det legges ved en karakterutskrift sammen med søknaden.

Kriteriene for tildeling av plass må komme fram på emnesiden, der dette finnes, eller annet egnet sted, slik at studentene vet hva de har å forholde seg til.

Sak-UU 87-19 Emneleders funksjon – videre arbeid (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget ser at det bør arbeides videre med utformingen av «Emneleders funksjon». Det er i dag forskjellige praksiser for hvordan rollen som emneleder håndteres og hva som legges i rollen, av de ulike emnelederne. Det bør derfor utarbeides klarere regler for hva som ligger til rollen som emne leder og hvilken rolle emnekomiteen har. Videre bør en utarbeide forslag/føringer til hva som ligger av ansvar inn i rollen som fagansvarlig (underviser) i et emnet, slik at dette blir mest mulig enhetlig og forutsigbart for alle som er involvert i et emne.

Publisert 14. jan. 2020 08:57 - Sist endret 14. jan. 2020 08:57