Møtereferat 14. oktober 2019

Mandag 14. oktober kl.10.30-13.00, LOFTET, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Leon Reubsaet, Trine Grønhaug Halvorsen, Hege Thoresen. Jenny Lund, Randi Hamre Svendsen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Rigmor Solberg


SAKSLISTE

Sak-UU 56-19 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To eventuelt saker ble meldt inn.

Sak-UU 57-19 Referat fra møtet 06.09.19

Godkjent på sirkulasjon 27.09.19

Sak-UU 58-19 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)
Dialogmøtet med den eksterne programrådgivergruppen 22. oktober 2019

Program, semesterevalueringer for 3. og 4. semester, resultatfordeling eksamen for 2. året, samt hefte med masteremneforslag, er sendt programrådgiverne. De har også fått tilgang til Canvas. Emnelederne er invitert til møtet, og de fleste har takket ja til å delta på møtet.

Innlevering av masteroppgaver i Inspera og DUO (StudentWeb)

Høsten 2019 skal alle på MN-fakultetet innlevere masteroppgaven i Inspera (MN deltar i en pilot). I tillegg skal masteroppgaven innleveres i DUO.

Sak-UU 59-19 Kommunikasjon i farmasiutdanningen (forts. Sak-UU 40–19) (orienteringssak)

Det er ansatt to lektorer i 25 % stillinger innen samfunnsfarmasi. Det er Stiflesen til fremme av norsk apotekfarmasi som finansierer de to stillingene:

  1. Vedrana Rosic er master i farmasi Hun skal bl.a. arbeide med sertifisering av farmasistudenter i praksis, samt arbeide videre med å styrke kommunikasjonstreningen i studieplanen med utgangspunkt i slik det ble foreslått i kommunikasjonsrapporten (av Kjersti Noulund). Programrådsleder for 1. avdeling kaller inn til et møtet med emneansvarlige på 1. avdeling for videre arbeid.
  2. Hassina Hassan er også utdannet master i farmasi Hun vil ha ansvar for å utarbeide forslag til et nytt masteremne innen apotekdrift, ha ansvar for apoteklaben, og bidra inn i OSCE-eksamen.

Anne Gyri Glørsen er ansatt i to år som universitetslektor i fulltid. Hun skal bl.a. arbeide med å styrke praksisperioden.

Sak-UU 60-19 Søknad om endring av emnekomiteen for FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Hege Christensen går ut og Liv Mathiesen går inn som medlem av komiteen.

Ny sammensetning av emnekomiteen er nå Hanne C. Winter-Larsen (leder), Hege Thoresen, Ole Andreas Økstad og Liv Mathiesen.

Sak-UU 61-19 Søknad om endring av emneleder og emnekomite for FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Massimiliano Pio Di Cagno overtar som emneansvarlig etter Hanne Hjorth Tønnesen.

Emnekomiteen består av Massimiliano Pio Di Cagno (leder), Marianne Hiorth, Ingunn Tho, Sverre Arne Sande, Hanne Hjorth Tønnesen og Hege Christensen.

Sak-UU 62-19 Undervisningsbudsjettet for 2020 (drift – og timelærerbudsjettet) 1. og 2. avdeling (vedtakssak)

Fristen for tilbakemelding på drift- og timehjelpelærerbudsjettet var 2. oktober 2019. For enkelte masteremner er det ikke gitt tilbakemelding på budsjettet. Dette er hovedsakelig masteremner hvor det ikke tidligere er søkt om midler. Utdanningsutvalget går derfor ut fra at dette er emner som heller ikke i 2020 vil benytte undervisningsmidler.

Emnene FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi og FARM4120 – Utvikling av legemidler avholdes for første gang høsten 2020. Utdanningsutvalget ser at timelærerbudsjettene det er søkt om kan være noe høyere enn det ender opp med, men ser at det er vanskelig å vite hvordan undervisningen faktisk blir på nåværende tidspunkt. Utdanningsutvalget støtter derfor søknadene og regner med at dette vil justeres noe til neste gang emnene avholdes i 2021.

For FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi støtter Utdanningsutvalget at søknaden om driftsmidler inkluderer midler til mikroskopservice. Utdanningsutvalget er enig i at det er fornuftig at tilskudd til vedlikehold av mikroskopene ligger til ett emne og ikke deles over flere emner.

Vedtak: Det foreslåtte undervisningsbudsjettet (drift- og timelærere) for 2020, 1. og 2. avdeling støttes og oversendes instituttleder for endelig godkjenning.

For emner med 5 eller færre deltakere er hovedregelen at emnet ikke skal avholdes. Dersom emnet likevel går skal tildelte midler ikke benyttes i forbindelse med gjennomføring av undervisningen.

Utdanningsutvalget gjør oppmerksom på at emner som ikke har fått tildelte midler, ikke har midler til rådighet og kan derfor ikke benytte seg av timelærere (eksterne forelesere) eller driftsmidler. Omfordelinger i tildelte midler, f.eks. hvis emneledere ikke har søkt om midler innen fristen m.m., gjøres ikke.

Instituttleder har godkjent forslaget til undervisningsbudsjettet. Det ble foretatt en endring for emnet FARM3130 – Farmasøytisk praksis hvor driften ble redusert fra kr. 100 000 til kr. 60 000, mens 23 timer (gruppeundervisning) ble satt inn i timelærerbudsjettet for gjennomføring av praksiseksamen (OSCE). Se vedlagte oppdaterte budsjett for 2020.

Sak-UU 63-19 Masterporteføljen i revidert studieplan (forts. Sak-UU 38-19, Sak-UU 53-19) (diskusjonssak)

Det kom inn 16 forslag til reviderte masteremner innen fristen 25. september 2019. Antall masteroppgaveforslag er redusert fra 19 (pluss to ettersendte) til 16 siden første runde for innsending av masteremneforslag. Følgende emner er slått sammen av de tidligere foreslåtte emnene:

  1. Industriell farmasi: «Industriell farmasi» og «Identifisering av legemiddelsubstanser»
  2. Klinisk – og sykehusfarmasi: «Klinisk farmasi» og «Sykehusfarmasi»
  3. Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer: «Peptider, proteiner og monoklonale antistoffer: utvikling, formulering og bruk» og Kreftlegemidler og kreftbehandling»

Utdanningsutvalget ser at det fremdeles er enkelte masteremneforslag som i liten grad oppfyller kravet om tverrfaglighet, er såpass fagspesifikke at de ikke virker å favne mange av våre masterstudenter, samt at enkelte kan se ut som at de ligger på et noe lavt faglig nivå i forhold til at emnet ligger på masternivå. Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er viktig at emnene vi tilbyr er av bred interesse for våre masterstudenter. Det bes derfor om at det ses på om følgende emner kan slås sammen:

  1. «Praktisk farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning» og e-Health and Big Data: innovative medication reseach methods»
  2. «Antibakterielle legemidler (Abs) og antibiotikaresistens (AMR) – nåværende og nye terapier» og «Molekylær og farmasøytisk mikrobiologi»

Utdanningsutvalget satte opp et tentativt forslag for plassering av masteremner i 8. eller 9. semester. Utdanningsleder har videre forslått semester for emner som ikke ble plassert. Se vedlagte forslag. Det vil bli kalt inn til et ekstra møte i Utdanningsutvalget for videre arbeid med masterporteføljen, før forslaget til plassering av emner sendes seksjonene for høring.

Rammer for plassering av masteremner:

  1. Masteremnene skal bygge på 7. semester. Emner som legges til 9. semester kan ikke ha emner i 8. semester som forkunnskapskrav. Dette vil begrense valgmulighetene til studentene i 8. semester.
  2. 8. semester av studieplanen er utviklingssemesteret. I dette semesteret skal studentene kunne dra på utveksling, ta emner ved andre institutter/fakulteter/universiteter m.m. Dette betyr at studentene skal kunne velge emner helt fritt uten føringer fra veileder. Emner som veileder krever at studentene skal ta for å kunne ta en masteroppgave innen ett gitt fagområde må derfor ligge i 9. semester. Det jobbes med muligheter for å gjøre det obligatoriske statistikkemnet nettbasert, slik at også studenter på utvekling kan følge emnet.
  3. Det er viktig at det er emner av interesse for alle studentene (fagområder) både i 8. og 9. semester. Spesielt viktig blir det å se på dette i 9. semester.

Tilnærmingen har hele tiden så langt vært slik at breddeemnene legges til 8. semester og de noe mer fagspesifikke legges til 9. semester. Det kom et innspill på møtet om å tenke omvendt omkring dette med at de mer fagspesifikke legges i 8. semester og en del «breddeemner» legges til 9. semester. Dette vil i så fall medføre at man går motsatt av det som tidligere har vært flagget og mot føringene i punkt 2 Plasseringen av emnene ble ikke diskutert ferdig på møtet.

For alle emner må det gjøres en vurdering i forhold til ressursbruk i forbindelse med gjennomføring av masteremnene. Det er viktig at vi her legger oss på et fornuftig nivå, samt at det legges opp til et system for å bemanne tverrfaglige emner. Videre må det tas en beslutning i forhold til om emnekodene skal ha seksjons/fagområdetilknytning eller «felles» emnekoder for farmasi. Det settes opp et eget møte i UU for videre diskusjon av denne saken.

Sak-UU 64-19 Generelle sensorveiledninger og felles karakterbeskrivelser (forts. Sak-UU 37-19) (diskusjonssak)

De generelle sensorveiledningene for skriftlig-, muntlig- og hjemme-eksamen begynner å bli klare og vil bli sendt de fastvitenskapelige i løpet av kort tid. Det vil videre bli satt opp et seminar/møte for alle som sensurerer eksamensbesvarelser for erfaringsutveksling m.m. Invitasjon vil bli sendt ut.

Sensorveiledningene er bygget opp rundt en felles mal som er delt i to hoveddeler:

  • Del 1: Fellesdel for alle eksamener som kort beskriver «Gjennomføring», «Karakterer» og «Vurdering»
  • Del 2: Emnespesifikkdel som tar for seg hvordan elementer i eksamen (for emnet) vurderes

Mindre språklige unøyaktigheter ble rettet opp. Under «Vurdering» ble setningen «Hvordan kandidaten fremstiller svaret er av betydning for vurderingen. Fremstillingen forventes å være strukturert, språklig forståelig og inneholde sammenhengende resonnement» lagt til for skriftlig eksamen.

Det vil arbeides videre med utkastet til «Karakterbeskrivelser» for Farmasøytisk institutt. Det må bl.a. arbeides videre med enkelte formuleringer om nivået det forventes at studentene skal ligge på for hver karakter. Det vil lenkes opp til «Karakterbeskrivelser» fra sensorveiledningene.

Sak-UU 65-19 Forskrift om nasjonal retningslinje for farmasiutdanningene, bachelor- og masterutdanning i farmasi (RETHOS) (Sak-UU 27-19) (diskusjonssak)

Det foreslås å sette inn alle RETHOS LUBene i et excelark/skjema som sendes de emneansvarlig. De går inn i skjemaet og krysser av for LUBer som er dekket i deres emne og oppgir samtidig hvilken emneLUB som dekker den (evt hvilken undervisning), slik at vi får oversikt over hva vi dekker/eventuelt mangler.

Videre må RETHOS inn i vitnemålsteksten til Master i farmasi. KD har forventninger om at vitnemålet skal beskrive kjernekompetansen fra en gitt profesjonsutdanning uavhengig av hvilken UH-institusjon som tilbyr den. UiO har krav om at vitnemålet skal beskrive Studieprogrammets målsetting, innhold og organisering, samt overordnet læringsutbytte.

MN-fakultetet er for tiden inne i en periode hvor vitnemålstekstene revideres som følge av InterAct. RETHOS vil følgelig være en naturlig del av denne revideringen for farmasi. Utdanningsutvalget er åpne for at det settes inn en likelydende fellestekst for alle farmasiutdanningene i Norge, men vektlegger samtidig at det er viktig at vi også har mulighet til å få inn det som særtegner farmasiutdanningen ved Farmasøytisk institutt, UiO.

Har vært på sirkulasjon (frist for tilbakemelding var fredag 20. september 2019): 

Sak-UU 66-19 Vekting av type undervisning i time-hjelpelærerbudsjettet (eksterne undervisere) (vedtakssak)

I forbindelse med Drift- og time-hjelpelærerbudsjettet for 2020 har det kommet opp en problemstilling knyttet til vekting av Type undervisning (Originalforelesn: 5, Forelesn./seminar: 4; Seminarledelse: 3, Gruppeledelse: 2, Kollokvieledelse: 1,5) i timehjelpelærerbudsjettet (for eksterne undervisere).

Over tid har det vist seg at det kan være vanskelig å differensiere mellom kategoriene (type undervisning) og at det derfor ikke er behov for så mange kategorier. Dette vil også gjøre det enklere i forbindelse med honorering av eksterne undervisere hvor det f.eks. ikke alltid er samsvar mellom tildelte timehjelpelærermidler og hva som sendes inn for honorering. Dette gjelder særlig for gruppeundervisning. For å gjøre dette enklere, og for å unngå misforståelser, foreslås det derfor å redusere "Type undervisningsformer" til to kategorier:

  1. Forelesninger: 5
  2. Gruppeundervisning: 3

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter forslaget og reduserer antall type undervisningsformer til de to kategoriene; forelesninger: 5 og gruppeundervisning:3.

Eventuelt;

Sak-UU 67-18 Endringer i masterkontrakter (diskusjonssak)

Ved endringer i masterkontrakter som har med utdanningsplanen og fristen for innlevering av masteroppgaver, må veilederne involveres. En inngått kontrakt mellom veileder og student er bindende, og studenter kan derfor ikke gjøre endringer i denne som påvirker innleveringsfristen uten at dette er gjort i enighet med veileder. I disse tilfellene skal det skrives ny kontrakt. Programrådsleder for 2. avdeling tar dette videre for utarbeidelse av retningslinjer/føringer.

Sak-UU 68-19 FRM5730 – Klinisk legemiddelutprøving avholdes ikke H20 (orienteringssak)

Som følge av innkjøring av det nye emnet FARM4120 – Utvikling av legemidler høsten 2020 vil det gamle masteremnet FRM5730 ikke bli tilbudt samme høst. Grunnen til dette er at begge emner tematisk har en stor andel av de samme eksterne forelesere, og emneansvarlig ser ikke at det er mulig å få inn travle eksterne forelesere til å holde nesten den samme forelesningen i to ulike emner samme høst med kun få ukers mellomrom.

Publisert 19. nov. 2019 08:15 - Sist endret 19. nov. 2019 08:15