Møtereferat 5. februar 2019

Tirsdag 5. kl.9-11.30, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Harald Thidemann Johansen, Ingunn Tho, Rigmor Solberg, Hege Thoresen, Kari Inngjerdingen, Jenny Lund, Randi Svendsen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 01-19 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En orienteringssak ble meldt inn.

Sak-UU 02-19 Referat fra møtet 16.11.18

Godkjent på sirkulasjon. 

Sak-UU 03-19 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Akademisk skrivesenter:

Universitetsbiblioteket har opprettet Akademisk skrivesenter hvor studentene kan komme og få en-til-en skriveveiledning på eget skrivearbeid inntil 3 ganger i semesteret. Veiledningen vil være av tekstlig karakter og ikke faglig, f.eks. hvordan drøfte, skrive akademisk, formulere problemstillinger m.m. Se https://www.ub.uio.no/skrive-publisere/skrivesenter/ for mer informasjon.

PBL-opplæring av veiledere:

Tidligere ble alle nye PBL-veiledere sendt på kurs i regi av Medfak. Dette kurset tilbys ikke lenger. I forbindelse med kollegaveiledningsprosjektet i regi av UV, har Hege Christensen sørget for fokus på opplæring av PBL-veiledere, samt utvikling av et PBL-opplegg. Når prosjektet avsluttes i 2022, overføres ansvaret for PBL opplegget/opplæringen til instituttet. Det vil i den forbindelse bli behov for pedagogisk støtte. Her tenkes det at en ansatt ved instituttet, sammen med en arbeidsgruppe, får i ansvar å drifte og gjennomføre PBL-opplæringen videre, og at dette arbeidet inngår som del av undervisningsplikten.

RETHOS:

RETHOS er nå ute på høring, med høringsfrist 1.mars 2019. Instituttleder har sendt ut høringen til alle ansatte med mulighet for å komme med tilbakemeldinger. En arbeidsgruppe bestående av Sverre Arne Sande, Gro Smistad, Hege Christensen og Henrik Schultz, har formulert tilbakemeldinger på høringen og videresendt til de rette instanser.

RETHOS innføres fra og med høsten 2020. Før den tid må endringer i LUBer på både program- og emnenivå på plass. Siden tiden er kort, og det med all sannsynlighet ikke vil skje større endringer i selve utkastet til RETHOS, starter Utdanningsutvalget opp arbeidet med implementeringen våren 2019.

Sak-UU 04-19 Prioriteringsrekkefølge av søknader om studiekvalitetsmidler 2019 (vedtakssak)

Det kom inn to søknader om studiekvalitetsmidler 2019 til Utdanningsutvalget innen fristen: 

  • Søknad 1: søker om å etablere og drifte et tilbud om akademisk skrivetrening for farmasistudenter ved UiO, «Verktøykasse for å skrive bedre». Denne vil spesielt være tilrettelagt for farmasistudenter på første studieår. Seminarrekken er et samarbeid med Skrivesenteret ved Universitetsbibliotektet. Seminarrekken er åpen for alle studenter med ønske og behov for å styrke sin skriftlige formidlingsevne, med spesielt fokus på skriftlige tekster som allerede er en del av undervisningen i FARM1110 og FARM1120.
  • Søknad 2: søker om midler til utvikling av undervisningsopplegget i FARM3130 – Farmasøytisk praksis, bla. kommunikasjons- og samhandlingsferdigheter, slik at denne tilpasses i forhold til innføringen av OSCE som vurderingsmetode, samt også for å forberede studentene enda bedre på å tilby helsetjenester i apotek (inhalasjonsveiledning, medisinstart, vaksinasjon).

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknadene og videresender dem til MN-fakultetet. Søknadene er ikke rangert, da Utdanningsutvalget anser begge som viktige bidrag til utviklingen av undervisningen ved instituttet.

Sak-UU 05-19 Tilbakemelding fra eksterne programrådgivere på «Rapport fra Dialogmøte med de eksterne Programrådgiverne 23.oktober 2018» (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom de mottatt tilbakemeldingene fra de eksterne programrådgiverne. Tilbakemeldingen var av hovedsakelig språklig karakter, og rapporten vil bli rettet opp med hensyn på disse. Endelig rapport legges ut på N:disken, slik at alle ansatte får tilgang til denne.

Utdanningsutvalget vil før neste Dialogmøtet i 2019, arbeide med bestillingen slik at denne blir rettet mer direkte mot hva vi ønsker tilbakemeldinger på, samt forbedringspunkter.

Sak-UU 06-19 Emneleders funksjoner (vedtakssak)

Programrådet for 1.avdeling har revidert rutinene/retningslinjene for «Emneleders funksjoner». Utdanningsutvalget hadde et par forslag til tilføyelser og endringer i rutinene som vil bli inkludert. Det vil også arbeides for at det blir laget et årshjul. Emneleders funksjoner ligger på ansattsiden til Farmasøytisk institutt, og alle nye (og gamle) emneledere anbefales å følge denne.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter det reviderte forslaget til rutiner/retningslinjer for «Emneleders funksjoner» med de tilføyelsene og endringene som ble foreslått.

Sak-UU 07-19 Felles retningslinjer for studenter med egen utdanningsplan og tilpasset studieløp (vedtakssak)

Flere og flere studenter har etter hvert utdanningsplaner hvor ekstern utdanning er innpasset i større eller mindre grad, fra enkelte emner til hele grader. Dette gjelder både studenter tatt opp via Samordna opptak og Jevngodopptaket. En student kan derfor ha en utdanningsplan hvor emnene som skal tas er spredt utover flere semestre og på både 1. og 2.avdeling, og hvor undervisningsbelastningen gjennom semestrene er lavere enn ved fulltid studieprogresjon. Mange av disse studentene ønsker å forsere studieløpet mest mulig, slik at de kan fullføre den 5-årige mastergraden på kortest mulig tid. Dette lar seg vanskelig gjøre uten spesialtilpasninger (f.eks. fritak fra obligatoriske aktiviteter), da undervisningen i emnene koordineres semester for semester; 1.semester, 2.semester osv.

Det er et krav om at alle obligatoriske aktiviteter må være bestått for å kunne gå opp til eksamen i et gitt emne. Siden obligatoriske aktiviteter har som mål å påse at studentene oppfyller læringsutbytter i emnene, er Utdanningsutvalget tydelig på at det ikke skal gis fritak for obligatoriske undervisning. Det er et krav om likebehandling av alle studenter. Tilpasninger for en student, vil dermed kunne medføre krav om tilpasninger fra resten av studentene på studiet.

I tillegg kommer det i henhold til programplanen for den 5-årige mastergraden i farmasi, UiO, at følgende gjelder for oppstart på 2.avdeling: «For å starte på første emne, som innebærer praksis på apotek, forutsettes det at studenten har fremstilt seg til det siste emnet og har bestått øvrige emner i 1.avdeling. Eksamen i alle emner i 1.avdeling må være bestått før praksiseksamen kan avlegges. Videre, for å få tildelt en masteroppgave må alle eksamener fra 1.avdeling være bestått og praksisperioden må være godkjent. Studentene må også ha fremstilt seg til praksiseksamen. Alle emner som inngår i 2.avdeling må være bestått før kandidaten kan gå opp til eksamen tilknyttet masteroppgave.»

Vedtak: Det innvilges ikke forserte tidsplaner for gjennomføring av tildelte utdanningsplaner hvor emnene som skal tas i et gitt semester ligger i ulike avdelinger av studiet. For oppstart på 2.avdeling, kreves det at alle emner på 1.avdeling er bestått.

Sak-UU 08-19 Forberedelser til instituttseminaret 4-5. april (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget har ansvaret for opplegget og gjennomføringen av dag 2 med overskriften «Undervisning». Utdanningsutvalget ser at dette ikke nødvendigvis er like interessant for alle, og vil arbeide for å finne problemstillinger/temaer som kan være aktuelle for flest mulig.

Av aktuelle problemstillinger vi kan arbeide videre med på neste møte i Utdanningsutvalget er:

  1. De forskningsforberedende emnene; I forbindelse med oppstart på masterdelen i ny studieplan trengs det å gjøres en revidering av de forskningsforberedende emnene; hva skal inngå i emnet/emnene? Undervisningsopplegg?
  2. Masterporteføljen; Hvordan ser vi for oss at den skal se ut? Hvilke føringer kommer fra MN-fakultetet?
  3. Risikovurdering; HMS og gravide? opplæring på lab, skal det være et felles opplegg for alle som starter opp på laben i forbindelse med oppstart på masteroppgaven?
  4. Sensorveiledninger; Skal det utarbeides noen felles rammer?
  5. Karakterbeskrivelser

Studentsak;

Sak-UU 09-19 Søknad om endring i tidsplan for gjennomføring av masterstudiet 

Eventuelt;

Sak-UU 10-19 Videre studier ved stryk på FRM3000, FRM3010 og FRM3020 H18 (innpass 6.semester) (orienteringssak)

Studenter som har strøket på ny/utsatt eksamen i 5.semester av gammel studieplan (FRM3000 – Formulering av legemidler, FRM3010 – Formulering, produksjon og kontroll av legemidler med krav til sterilitet og FRM3020 – Bruk av legemidler del 2) H18 vil få følgende studieplan videre:

  1. V19: FRM3030 – Bruk av legemidler del 3 og FRM3040 – Utvikling av nye legemidler
  2. H19: Eksamen i FRM3000, FRM3010 og FRM3020
  3. V20: FARM3130 – Farmasøytisk praksis
  4. H20: Masteremner
  5. V21: Oppstart på masteroppgaven + FRM4110 – Anvendt statistikk for farmasøyter + 10 studiepoeng
  6. H21: Mastergradseksamen + 5 studiepoeng med forskningsforberedende emne

Følgende gjelder:

  • Alle emner t.o.m. FRM3040 må være bestått før oppstart på apotekpraksis (FARM3130).
  • For oppstart på masteroppgaven, må alle emner t.o.m. FARM3130 være bestått.
  • Eksamen i FRM3000, FRM3010 og FRM3020 avholdes siste gang H20.
Publisert 6. mars 2019 08:39 - Sist endret 10. feb. 2021 14:56