Møtereferat 11. september 2020

Fredag 11. september 2020 kl.12.00 - 14.30 over Zoom

Til stede: Gro Smistad, Leon Reubsaet, Trine G. Halvorsen, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Jenny Lund, Martine Narum og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 43-20 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Fem diskusjons- og orienteringssaker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 44-20 Referat fra møtet 15.06.20

Godkjent på sirkulasjon 30.06.20.

Sak-UU 45-20 Referat og orienteringssaker

Opptak til studiet 2020

Antall studieplasser økte fra 68 til 78 plasser i 2020. Det ble sendt ut 130 tilbud hvor 100 takket ja til studieplass og 90 møtte til oppstart. Pr i dag er det 71 studenter igjen på 1. kullet. Poenggrensen for studenter med førstegangsvitnemål var 52,5 og for studenter på ordinær kvote 57,8.

Studiestart høsten 2020

Studentene på 1. kullet har kommet godt i gang med studiet etter en annerledes studiestart. De gir tilbakemelding på at de er glade for at mye av gruppeundervisningen er fysisk på Blindern. Studentene er aktive også når undervisningen avholdes på Zoom. De stiller spørsmål både muntlig og i chaten.

Masterstudentene som startet opp i august har begynt å komme i gang med undervisning og laboratoriearbeid på masteroppgaven. En problemstilling som har dukket opp som følge av koronaen, er studenter som føler seg litt syke/litt vondt i halsen mens de er midt inne i laboratorieforsøk. Her ender det fort med at veileder står og gjennomfører forsøkene for at ikke prøvemateriale skal ble ødelagt. Det har også kommet noen problemstillinger der ekstern veileder ikke tilrettelegger for at studentene skal kunne følge undervisningen som gis i masteremner. Dette følges opp videre.

Ny leder i Utdanningsutvalget fra våren 2021

Anne Berit C. Samuelsen overtar som Utdanningsleder fra januar 2021. Hun overtar etter Gro Smistad.

Emneleder i FARM4140 - Masterforberedende emne i farmasi

Tor Gjøen har sagt seg villig til å være emneleder i FARM4140. Emnet avholdes første gang høsten 2021.

Sak-UU 46-20 Søknad om endring av emneleder i FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi V21 (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Tor Gjøen vikarierer som emneleder i FARM2140 våren 2021 for Hanne C. Winther-Larsen.

Sak-UU 47-20 Søknad om endring av emneleder i FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi fra og med høsten 2020 (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Gro Smistad tar over som emneleder etter Ingunn Tho fra og med høsten 2020.

Sak-UU 48-20 Tildeling av masteroppgaver for studenter på revidert studieplan forts. Sak-UU 42-20 (vedtakssak)

Studentene på revidert studieplan starter opp på 2. avdeling i januar 2021. I den forbindelse har Programrådet for 2. avdeling og Utdanningsutvalget hatt en gjennomgang av rutinene for tildeling av masteroppgaver, samt tidsfrister for dette. Det anses som viktig at tildelingen av masteroppgaver skjer i en runde som er lik for alle studentene, samt at veileder og student har snakket sammen før en kontrakt inngås og at studenten selv har hatt en aktiv rolle med å finne seg en oppgave. Det gås for følgende:

Tildelingen av masteroppgave i revidert studieplan, samt frister:
  1. Studenten er selv ansvarlig for å finne seg en oppgave innenfor de fristene som gjelder. Programrådet for 2. avdeling vil påse at det totalt er nok tilgjengelige oppgaver/plasser på forskningsgruppene. Samtidig vil det ikke nødvendigvis være slik at alle vil få førstevalget sitt.
  2. Studentene skal kun inngå én kontrakt.
  3. Tidspunktet det er åpent for å skrive kontrakten mellom student og veileder vil være fra slutten av oktober til medio januar. Fristene vil settes i forbindelse med at de sentrale fristene for vårsemesteret fastsettes. Det vil ikke som tidligere være en reserveringsperiode før man skriver under kontrakten. Heller ikke en valgrunde 2 for de studentene som ikke har funnet seg en oppgave.
  4. Kontrakten er gyldig først når alle emner t.o.m. FARM4120 – Utvikling av legemidler er bestått (alle emner t.o.m. 7. semester er bestått).
  5. Studenter som ikke består alle emner t.o.m. 7. semester mister tildelte masteroppgave og må finne seg en ny oppgave ved tildeling året etter.
  6. Oppstart på masterarbeidet vil være 1 gang i året i august (uke 33). Studenter må ha bestått 30 studiepoeng med masteremner i vårsemesteret for oppstart på oppgaven. Dersom studentene ikke har gjort dette, må det søkes spesifikt om å starte opp på masteroppgaven i august, samt inngås en avtale for når manglende masteremner skal gjennomføres. Alle masteremner må være bestått før studenten kan avlegge mastergradseksamen. Mastergradseksamen skal normalt avholdes 3-6 uker etter innlevering og innenfor semesteret.
Presentasjon av oppgaver:
  1. Programrådet for 2. avdeling avholder et informasjonsmøte for studentene hvor det informeres om hvordan presentasjonen av forskningsgrupper/fagområder og tildelingen av masteroppgaver vil foregå, samt gjeldende frister. Høsten 2020 vil informasjonsmøtet avholdes 19. oktober på Zoom.
  2. Studentene får etter møtet tilgang til et Canvasrom (eller lignende) hvor følgende informasjon legges ut: beskrivelse av forskningsgruppen / eksterne partnere evt beskrivelse av oppgaver (kan også være eksterne oppgaver).
  3. Det settes opp møter med fagområdene og veiledere. Dette skal bli lagt opp slik at alle studenter kan delta på alle møter. Jfr ”the old fashioned way presentasjoner – timeplan”
  4. Det lages en oversikt over ledige og besatte oppgaver/plasser, som ligger i Canvasrommet (eller lignende). Programrådet for 2. avdeling arbeider videre med dette.
Videre arbeid:
  • informere de fastvitenskapelige/eksterne (allmøte og epost (i god tid) før studentene får beskjed)
  • informere studenter (at det blir møte 19. med all info)
  • opprette Canvasrom til å legge ut presentasjonene – det må foreligge kriterier for hvordan disse skal lages

Sak-UU 49-20 Emneplanlegging for emner V21 (vedtakssak)

Emner på 1. avdeling:

FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2

Hva lærer du?: I LUB4 er terapiområdet astma/KOLS lagt til. Terapiområdet er flyttet fra FARM3110 – Farmakoterapi 2. Endringen vil først gjøres i FARM3110 høsten 2022. Bakgrunnen for flyttingen er ønske om å samle undervisningen om lunger og astma/kols.

Videre er obligatorisk oppmøte på første forelesning fjernet, da dette ikke har vært praktisert.

FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi

Undervisning og Eksamen: Regneøvelser er endret til beregningsorienterte øvelser.

FARM2130 – Legemiddelanalyse

Hjelpemidler til eksamen: Kalkulator tilgjengelig i Inspera. Endret fra at kalkulator blir utdelt på eksamen.

FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi

Eksamen: Grunnet høy belastning i semesteret generelt ønskes det å gå over fra 2 til 1 obligatorisk innlevering (som vil telle 10 % og ikke 20 %) og digital eksamen (som teller 90 %) .

FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon

Hva lærer du?: LUB 1 er endret fra «har du bred kunnskap om preparatsammensetning, stabilitet og holdbarhet av farmasøytiske preparater» til «har du bred kunnskap om preparatsammensetning, stabilitet og holdbarhet av flytende og halvfaste legemiddelformer med og uten krav til sterilitet".

Hjelpemidler til eksamen: Kalkulator tilgjengelig i Inspera. Endret fra at kalkulator blir utdelt på eksamen.

FARM3130 – Farmasøytisk praksis

Hva lærer du? Språklige endringer og spesifiseringer av LUBene.

Eksamensformen er endret fra OSCE til en tre timers skriftlig eksamen og en muntlig eksaminering. Utdanningsutvalget anser beskrivelsen av eksamensformen som noe tynn, og ber emneleder revidere denne slik at den blir noe mer forklarende f.eks. hva som menes med muntlig eksamen og hvordan denne gjennomføres.

Emner på 2. avdeling:

FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter

Engelsk emnebeskrivelse lagt inn.

FARM5110 – Industriell farmasi

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

FARM5210 Klinisk- og sykehusfarmasi

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

FARM5140 – Idrettsfarmasi og antidoping

Hva lærer du?: LUBen «kjennskap til bruk av kosttilskudd, og kan benytte denne til å foreta risikovurdering av kosttilskudd, samt kjennskap til forebyggende arbeid både i og utenfor idretten og effekt av trening på livsstilssykdommer.» ønskes endret til «kjennskap til bruk av kosttilskudd, og kan benytte denne til å foreta risikovurdering av kosttilskudd, samt kjennskap til forebyggende arbeid både i og utenfor idretten»

FARM5150 – Anvendt farmakokinetikk og dosering i klinisk farmasi

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative- og livsstilssykdommer

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

Mangler overlapp mot FRM5710 – Farmakologi, videregående Emneleder har i etterkant gitt tilbakemelding på at det er 5 studiepoeng overlapp mellom FARM5170 og FRM5710/FRM9710.

FARM5210 – Novel drug delivery systems (NDDS)

Moderne legemidler (NDDS) foreslås som norsk tittel på emnet. Utdanningsutvalget foreslår å endre «moderne» til «nyere» samt fjerne forkortelsen NDDS i tittelen.

Emnet trenger utdelt kalkulator på eksamen, da kalkulator i Inspera ikke er tilstrekkelig.

FARM5220 – Practical pharmacoepidemiology and pharmacovigilance

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

FARM-BIO4860 – Molekylær og farmasøytisk mikrobiologi

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

Emnekoder kan kun bestå av 12 tegn. Dette er en begrensning som ligger i FS og som vi ikke har mulighet til å overstyre. Emnekoden FARMBIOS4860 har vært foreslått, men vi har fått tilbakemelding på at emnekoden må ha bindestrek mellom studiene. Utdanningsutvalget går derfor for at emnekoden i dette emnet blir: FARM-BIO4860.

FARM-KJM5010 – Avansert Bioanalyse i Livsvitenskap

Ingen endringer ble meldt inn av emneleder innen fristen 7. september 2020.

Emneleder vil gå inn og oppdatere den engelske emnebeskrivelsen i emnet. FARM-KJM5010 er ett tverrfaglig emne i samarbeid med Kjemisk institutt. På bakgrunn av dette vil emnet også bli klonet til PhD-nivå, se Sak-UU 50-20 – PhD - emner i revidert studieplan.

Obligatoriske forkunnskaper for masteremner i 8. semester:

I forbindelse med gjennomgangen av tildeling av masteroppgaver og oppstart på 2. avdeling, samt emneplanleggingen for masteremner V21, ser Utdanningsutvalget nå at obligatoriske forkunnskapskrav med bestått alle emner t.o.m. FARM4120 – Utvikling av legemidler (alle emner t.o.m. 7. semester) for oppstart på 8. semester kan være problematisk.

I 8. semester (utviklingssemesteret) skal studentene bl.a. ha mulighet til å dra på utveksling. Søknadsfristene for utveksling er i løpet av 7. semester, og Utdanningsutvalget ønsker ikke å hindre studenter som har fått innvilget utveksling til å kunne dra ut.

De obligatoriske forkunnskapene for emner i 8. semester endres derfor til at alle emner t.o.m. FARM3130 – Farmasøytisk praksis må være bestått, samt godkjent de obligatoriske aktivitetene i FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi og FARM4120 – Utvikling av legemidler. Hvis ikke annet fremkommer i emnebeskrivelsen.

Vedtak: Utdanningsutvalget godkjenner endringene i emnebeskrivelsene for 1. avdeling og 2. avdeling med de kommentarene de har til disse.

Obligatoriske forkunnskaper for masteremner i 8. semester er bestått alle emner t.o.m. FARM3130 – Farmasøytisk praksis, samt godkjent alle obligatoriske aktiviteter i FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi og FARM4120 – Utvikling av legemidler. Hvis ikke annet fremkommer i emnebeskrivelsen.

Sak-UU 50-20 PhD – emner i revidert studieplan (diskusjonssak)

Utdanningsleder har vært i kontakt med MN-fakultetet for å avklare videre arbeid med PhD – emner. Tilbakemeldingen er at arbeidet skal starte opp snart, og at de pr nå har en grunntanke om å fjerne kloningen av emner, men at emner heller kan tas på tvers av nivåer f.eks. master/PhD.

Utdanningsutdanningsutvalget går derfor for at det pr i dag ikke opprettes PhD-emner i forbindelse med vårens emneplanlegging, og oppretting av de nye masteremnene. Emnene krever også en innkjøringsperiode. Ellers har stipendiatene mulighet til å ta emner ved andre institutter/fakulteter/utdanningsinstitusjoner, noe de allerede gjør pr i dag.

Emnet FARM-KJM5010 – Avansert Bioanalyse i Livsvitenskap er et tverrfaglig emne med Kjemisk institutt, som gjør at vi har forpliktelser overfor dem. På bakgrunn av dette går Utdanningsutvalget inn for at emnet kan klones opp til PhD-nivå.

Det vil også sendes ut en forespørsel til emneledere på de nye masteremnene, for å kartlegge hvilke emner som eventuelt på en enkel måte kan klonestil PhD-emner – i påvente av at fakultetet kommer med nye føringer.

Sak-UU 51-20 Instituttets krav i forbindelse med innvilgelse av ett fjerde forsøk (vedtakssak)

Deleksamener har gyldighet kun inneværende semester (inkludert påfølgende konteeksamen). Instituttet kan innvilge at deleksamener er gyldige inntil 4 semestre, se https://www.mn.uio.no/studier/om/regelverk/eksamen.html#toc6.

Vedtak: Studieplanen vår inneholder enkelte emner som har obligatoriske aktiviteter som er karaktergivende, og som teller 10 – 20 % av endelig karakter. For gjennomføringen av undervisningen ser Utdanningsutvalget at det vil kreve mye av emneleder hvis disse studentene må gjennomføre obligatoriske aktiviteter på nytt dersom de ikke består eksamen. For disse aktivitetene opprettholder Utdanningsutvalget en gyldighet på 3 år.

For karaktergivende obligatoriske aktiviteter som teller 30 % eller mer av endelig karakter, kan det innvilges en gyldighet for deleksamen på inntil 4 semestre etter søknad til Programrådet for 1. eller 2. avdeling. Hvis emnet ikke er bestått innen to år, må de karaktergivende obligatoriske aktivitetene gjennomføres på nytt.

Sak-UU 52-20 RETHOS og emnebeskrivelser (forts. Sak-UU 30-20, Sak-UU 37-20) (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte.

Eventuelt:

Sak-UU 53-20 Oversikter undervisnings- og eksamenspåmeldte studenter (diskusjonssak)

Det har vært en del kluss med listene over undervisningspåmeldte studenter til 1. semesteremnene i år. Studieadministrasjonen vil arbeide for at listen til neste år skiller bedre på undervisning- og eksamensmeldte studenter, slik at bl.a. gruppeinndelingene m.m. vil være mer oppdaterte.

Sak-UU 54-20 Innpassing av søknader (diskusjonssak)

Det har i år kommet inn mange søknader om innpass av tidligere utdanning. Programrådet for 1. avdeling har gjort et arbeid i forhold til innpassing av studenter med bachelorgrad fra andre utdanningsinstitusjoner i Norge, bl.a. OsloMet.

Det gjenstår fremdeles en del arbeid i forhold til studenter med utdanning fra utlandet som ønskes innpasset. Dette er tunge saker, hvor det ikke tidligere er gjort innpasningssaker. Tidligere år har det ligget til grunn en jevngodvurdering av disse utdanningene, men som følge av avvikling av jevngodopptaket må disse studentene nå søke opptak via Samordna opptak for deretter å få utdanningen sin innpasset.

Det vil arbeides for å få på plass ett godt system, men dette er tunge saker med mange involverte uansett hvordan vurderingen gjennomføres.

Sak-UU 55-20 Muntlig eksamen på Zoom (orienteringssak)

MN-fakultetet har bestemt at muntlige eksamener også høsten 2020 skal gjennomføres på Zoom. Vi har bl.a. en del muntlige eksamener hvor studentene må forberede caser som de skal høres i. Dette er emner hvor kommunikasjon er ett element i LUBene, og hvor det er viktig å snakke med studentene ansikt til ansikt. Det vil derfor legges opp til at i den utstrekning det er mulig å la seg gjennomføre at disse eksamenene avholdes med fysisk oppmøte.

Sak-UU 56-20 Erfaringer med Podcast (diskusjonssak)

Det varierer noe om Podcast legges ut fra emne til emne. Gjennomgående opplever vitenskapelige ansatte at det en problemstilling knyttet til om Podcastene holder god nok kvalitet, om de følger pensum (her kan endringer skje fra år til år) og om det sies feil m.m.

Nå som alle forelesninger går på zoom på det oppsatte tidspunktet i timeplanene, samt at MN-fakultet oppfordrer til ikke å ta opp forelesningene mens de foregår på Zoom pga. personvern, legges det i mindre grad opp til å legge ut podcaster. Pr i dag har ikke vitenskapelige ansatte kapasitet til også å spille inn nye podcaster ved siden av gjennomføringen av den ordinære undervisningen.

Sak-UU 57-20 Norskkunnskaper (diskusjonssak)

Vi har studenter på studiet som ikke behersker norsk godt nok til å gjennomføre studiet på en god måte. Mange av disse studentene er tatt opp på særskilt grunnlag, og ikke på bakgrunn av vitnemål fra norsk videregående skole. Tidligere har det vært foreslått å se på muligheten for å innføre karakterkrav i norsk, men etter en vurdering ser en at ett slik krav ikke vil treffe slik vi ønsker. Utdanningsutvalget vil derfor undersøke nærmere hvor mange som ble tatt opp på særskilt grunnlag de siste årene, samt hvilke kriterier/vurderinger som ligger til grunn når det innvilges opptak på særskilt grunnlag. Hvis vi ser at kriteriene/vurderingene som ligger til grunn ikke er tilfredsstillende må dette tas videre.

Publisert 22. sep. 2020 10:24 - Sist endret 22. sep. 2020 10:24