Møtereferat 12. oktober 2020

Mandag 12. oktober 2020 kl.10.30 - 13.00 over Zoom

Til stede: Gro Smistad, Leon Reubsaet, Rigmor Solberg, Hege Thoresen, Trine Grønhaug Halvorsen, Anne Berit C. Samuelsen, Jenny Lund og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Studentrepresentant


AGENDA

Sak-UU 58-20 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Tre saker ble meldt inn til under Eventuelt.

Sak-UU 59-20 Referat fra møtet 11.09.20

Godkjent på sirkulasjon 21.09.20.

Sak-UU 60-20 Referat og orienteringssaker

Eksamen H20

MN-fakultetet legger opp til hovedsakelig bruk av hjemmeeksamen og muntlig eksamen over Zoom. Det vil kun bli avholdt et mindre antall skriftlige eksamener i Silurveien. Søknader om gjennomføring av muntlige og praktiske eksamener med fysisk tilstedeværelse på instituttet, kan sendes Instituttleder i god tid før fastsatt eksamenstidspunkt. Sammen med søknaden må det legges ved rutiner for smittevern. For mer om eksamen (rutiner, veiledninger m.m.) se «Eksamen ved MN» https://www.uio.no/for-ansatte/arbeidsstotte/sta/enheter/mn/eksamen/. (Eller google «Eksamen ved MN» så får du treff.)

Nytt PhD-emne

MN-fakultetet og KURT er i ferd med å opprette ett nytt PhD-emne innen pedagogikk, MNPED9000 – Teaching in STEM, som skal gi studentene profesjonell kompetanse innen undervisning. Emnet er utviklet i samarbeid med Naturfagssenteret og universitetspedagoger ved LINK. Målet er å gi PhD-kandidater kompetanse til å planlegge, gjennomføre og evaluere undervisning ved fakultetet, slik at de kan bidra til undervisningsutvikling på instituttene. Emnet er på 5 studiepoeng med karakterskala bestått/ikke bestått og planlegges avholdt hvert semester. Det administrative ansvaret legges til Institutt for biovitenskap.

Studieløp 3+2

Ledelsen (instituttleder/utdanningsleder) har hatt møte med Studiedekanen om videre arbeid for en eventuell overgang til et 3+2 studieløp. Det må bl.a. avklares endelig om/hvordan økonomien vil bli påvirket, samt om Exphil må inngå som del av studieplanen og i hvilken form. Tidligst oppstart vil være i 2022, med frist i april 2021 for å melde inn endringene i studieprogrammet til MN-fakultetet og UiO-sentralt.

Evaluering av oppstart av undervisningen i FARM1110

Emneleder i FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1 har gjennomført en spørreundersøkelse blant studentene om undervisningsformene i emnet og hvordan de har det. Tilbakemeldingen på undervisningsformene skiller seg noe fra tidligere år hvor forelesninger og seminarer normalt får best tilbakemelding fra studentene. I år får de digitale forelesningene og seminarene lavere skår, mens f.eks. lab og studentaktiviserende undervisning med tilstedeværelse får bedre skår enn tidligere. Hvordan studentene har det psykisk varierer fra de som ikke har det så bra til de som har det helt fint. Ca. 50 % av studentene oppgir at de er motiverte for videre studier. Emneleder kommenterte at opplevelsen er at dette er omtrent som før. Enkelte studenter på 1. kullet sliter imidlertid med å forstå norsk på en faglig god måte. Dette resulterer i store utfordringer for studentene når det gjelder å følge faglig progresjonen i emnet.

Sak-UU 61-20 Undervisningsbudsjett – drift og time-hjelpelærermidler for 2021 (vedtakssak)

Utdanningsutvalget diskuterte seg igjennom budsjettet for 2021 og har følgende generelle anbefalinger:

  1. Innkjøp av teknisk utstyr/instrumenter: Innkjøp av utstyr/instrumenter over driftsbudsjettet må ses i sammenheng for all undervisning ved instituttet. Utstyr/instrumenter som kjøpes inn må kunne brukes av andre emner og plasseres på undervisningslaber/undervisningsrom hvor også andre emner har tilgang. Det bør arbeides for en oversikt over hvilket utstyr/instrumenter instituttet er i besittelse av til undervisning og på hvilke undervisningsrom disse er plassert.
  2. Kommunikasjonstrening: Det er en økning i søkte midler til innleiing av skuespillere i forbindelse med kommunikasjonstrening for studentene. Utdanningsutvalget ser behovet for dette for mest mulig naturtro undervisning. Samtidig anbefaler Utdanningsutvalget at det ses på om det er mulig å inngå samarbeid med teaterlinjer, pasienter osv.
  3. Bruk av interne og eksterne undervisningsressurser: Time- og hjelpelærerbudsjettet for særlig 2. avdeling har økt betraktelig i forhold til budsjettet for 2020. Utdanningsutvalget mener at det bør ses på om det finnes interne ressurser som kan benyttes inn i undervisningen istedenfor for eksterne der time- og hjelpelærerbudsjettene er høye.
  4. Drift av emner: Utdanningsutvalget anser det som viktig at emnene som inngår i masterporteføljen ikke er helt avhengig av nåværende emneleder/ressurspersoner for opprettholdelse av gjennomføringen av emnet. Dette for å opprettholde en mest mulig stabil emneportefølje. FARM5130 – Apotekdrift og ledelse er f.eks. et tungt emne å undervise/gjennomføre, hvor det er inne ressurspersoner på midlertidige kontrakter. Dette kan ha betydningen for gjennomføringen av emne i fremtiden. Samtidig har emneleder spilt inn at emnet burde kunne inngå som del av en praksisperiode på masternivå ved en eventuell innføring av et 3+2 studieløp.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter det forelagte drift og time-hjelpelærerbudsjettet for 1. og 2. avdeling med følgende kommentarer:

1.avdeling: Utdanningsutvalget støtter det fremlagte forslaget til drift og time-hjelpelærerbudsjett. Det er hovedsakelig kun mindre endringer fra 2020 og økningen gjelder i stor grad innkjøp av kjemikaler som har blitt dyrere, samt innkjøp av (mindre) utstyr som brukes i undervisningen.

Videre er innholdet i emnet FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling, og deler av innholdet i emnet FARM4120 – Utvikling av legemidler flyttet fra 2. avdeling til 1. avdeling, noe som øker det totale budsjettet for 1. avdeling noe i forhold til tidligere.

FARM2130 – Legemiddelanalyse og FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi søker begge om midler til nytt UV-spektrofotometer til undervisningen. Utdanningsutvalget anbefaler at det tildeles midler til innkjøp av et instrument som kan benyttes i begge emner, og at dette legges til FARM2130. UV-spektrofotometeret må plasseres på undervisningslaben til legemiddelanalyse og skal være tilgjengelig for andre emner å benytte inn i undervisningen.

2.avdeling: Utdanningsutvalget støtter det fremlagte forslaget til drifts- og time-hjelpelærerbudsjett for 2. avdeling med følgende kommentarer:

De fleste masteremnene har søkt om midler i overensstemmelse med tidligere estimerte budsjett. Unntakene er i hovedsak FARM5110 – Industriell farmasi, FARM5120 – Klinisk- og sykehusfarmasi og FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin; farmakologi og medisinsk biokjemi hvor time- og hjelpelærerbudsjettene har økt betydelig i forhold til tidligere innmeldte estimater.

Deler av undervisningen i FARM5110 og FARM5120 er delt i 3 undervisningsmoduler, hvor studentene velger en av modulene. Hver av modulene har egen undervisning knyttet til modulen hvor det er søkt om midler til eksterne forelesere og gjennomføringen av undervisningen. For gjennomføringen av modulundervisningen mener Utdanningsutvalget at det er viktig at antall studenter som følger en modul er så høyt at det rettferdiggjør bruken av midler. Dersom det er få påmeldte til en gitt modul, må det vurderes om modulen skal avholdes. For emner er dette 5 studenter eller mer for at undervisningen skal avholdes ordinært.

For FARM5160 er det søkt om midler til eksterne forelesere på kr. 32 000). Utdanningsutvalget anbefaler at det her ses på muligheten for bruk av interne forelesere på instituttet som kan erstatte noe av den eksterne undervisningen.

Driftsmidler til FARM4140 – Masterforberedende emne i farmasi er av faggruppen foreslått til kr. 170 000. Estimatet er basert på undervisningsbudsjettet til de forskningsforberedende emnene (FRM4010 til FRM4060) i gammel studieplan. På bakgrunn av at det ikke er planlagt laboratoriearbeid i biologimodulen (tidligere FRM4010) foreslår Utdanningsutvalget å redusere driftsbudsjettet med kr. 20 000 til kr. 150 000. Dette tilsvarer driftsbudsjettet for gjennomføringen av laboratoriearbeid i FRM4010. Emnet er fremdeles under utvikling, og det er derfor vanskelig på det nåværende tidspunktet å faktisk si hva som trengs av midler for gjennomføringen av undervisningen. Spesielt siden dette er et emne hvor det vil inngå en del laboratoriearbeid.

Sak-UU 62-20 Forkunnskapskrav på emner i 9. semester (vedtakssak)

Vedtak: For oppstart på 9. semester kreves det alle emner t.o.m. FARM4120 – Utvikling av legemidler er bestått. Det er viktig at studentene ikke henger etter i studiet når de starter opp på siste året av studiet og selve masteroppgaven. Gjennomføringen av masteroppgaven er intensiv, og studentene må ikke bruke av denne tiden for å ta opp emner som ikke er bestått.

Følgende gjelder:

For oppstart på masteroppgaven og det forskningsforberedende emnet FARM4140 – Masterforberedende emne i farmasi kreves bestått alle emner t.o.m. FARM4120 – Utvikling av legemidler. Oppstart på masteroppgaven skjer én gang i året i august og det masterforberedende emnet tas i forbindelse med oppstart på oppgaven slik at modulene som følges i FARM4140 passer inn i forhold til mastergradsarbeidet. For valgfrie masteremner i 9. semester kreves det alle emner t.o.m. FARM4120 – Utvikling av legemidler bestått.

Sak-UU 63-20 Mandat for emnelederrollen og videre utvikling av funksjonene til emnekomiteen (forts. Sak-UU 19-20, Sak-UU 38-20) (vedtakssak)

Mandatet for emnelederrollen ble gjennomgått. Oppdatert versjon sendes Utdanningsutvalget.

Sak-UU 64-20 Dialogmøte med de eksterne Programrådgiverne 20. oktober 2020 (forts. 40-20) (diskusjonssak)

Det ble ikke spilt inn noen nye temaer vi ønsker behandlet på møtet med den eksterne programrådgivergruppen 20. oktober 2020.

Eventuelt;

Sak-UU 65-20 Gyldighet av eksterne emner som innpasses i grad (diskusjonssak)

Det vil ses på muligheten for praktisering av 5-årsregelen for innpass av eksterne emner, dvs at emner som innpasses ikke kan være eldre enn 5 år.

Sak-UU 66-20 Presentasjon av masteroppgaver 22. og 23. oktober (orienteringssak)

Presentasjonen av masteroppgaver vil bli gjennomført 22. og 23. oktober. I perioden 26. oktober 2020 til 6. januar 2021 skriver studentene kontrakt med veileder. Det er studenten selv som er ansvarlig for å finne oppgave. Canvasrommet hvor forskningsgruppene presenterer seg er opprettet. Her kan det legges ut presentasjoner av gruppen, forslag til prosjektbeskrivelser, postere av forskningsgruppene m.m. Det er frist 16. oktober med å legge inn materiale i rommet. Rommet vil publiseres for studentene til 19. oktober slik at de har tid til å sette seg inn i stoffet. Det gjenstår noe finpuss med selve oppbygningen av Canvasrommet, men dette vil etter planen være på plass i løpet av kort tid.

Før neste tildeling av masteroppgaver høsten 2021 vil det blir gjort en gjennomgang av fristene for gjennomføringen av tildelingen og se på muligheten for å strekke denne noe mer ut i tid.

Sak-UU 67-20 Rutiner for undervisningen ved smitteutbrudd av Covid-19 (diskusjonssak)

I forbindelse med smitteutbruddet av Covid-19 blir det etterlyst rutiner for en god håndtering av situasjonen i forhold til undervisningen, oversikt over antall studenter som er påvirket, hvem gjør hva av administrasjon og emneledere m.m. Vi tar dette videre til ledelsen for utarbeidelse av rutiner, slik at vi er forberedte til neste utbrudd/tilfelle.

Publisert 30. okt. 2020 12:00 - Sist endret 30. okt. 2020 12:00