Møtereferat 15. juni 2020

Til stede: Gro Smistad, Trine Grønhaug Halvorsen, Leon Reubsaet, Rigmor Solberg, Hege Thoresen, Jenny Lund og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 33-20 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En diskusjonssak og en orienteringssak ble meldt inn.

Sak-UU 34-20 Referat fra møtet 11.05.20

Godkjent på sirkulasjon 02.06.2020

Sak-UU 35-20 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Undersøkelse om digital undervisning V20

Det er gjennomført en stor undersøkelse om digital undervisning ved UiO. Over 800 svarte på undersøkelsen, med overvekt av professorer. Tilbakemeldingene var at Zoom har fungert bra og vært en suksess, mens Teams og Skype har vært mindre benyttet. De fleste hadde lite erfaring med å bruke digitale verktøy på denne måten i undervisningen fra tidligere. Det har derfor gått mye tid til å forberede undervisningen. Samtidig er det enighet om at de tekniske løsningene har fungert bra. Gjennomføring av undervisning synkront har hovedsakelig vært benyttet til i forbindelse med mindre til middelsstore grupper, og ikke til forelesninger med mange studenter. De fleste gir videre tilbakemelding på at de er mindre engasjement utenfor undervisningen.

Emneplanlegging i EpN for V21 emner

Det vil sendes ut epost med informasjon om fristene som gjelder for emneplanleggingen av emner som skal avholdes V21 i løpet av kort tid.

Plagiatkontroll (Urkund)

Det gjennomføres nå plagiatkontroll på alle masteroppgaver. Grensen for hvor en går inn å sjekker en oppgave er lagt til 10 %.

Møte i Nasjonalt fagorgan (farmasi)

15. juni 2020 er det møte i Nasjonalt fagorgan. På møtet vil det bl.a. bli tatt opp hvordan det har gått under koronatiden, RETHOS, jevngodopptak, praksis og opplæring av praksisveiledere.

b) Programrådsleder for 1. avdeling orienterer kort om hvordan det går (orientering)

Programrådsleder for 1. avdeling vurderer å høre med emnelederne om hvordan de har opplevd at undervisningen har gått denne vårene. Det arbeides også med å planlegge semesterstart. Studentene våre skal bl.a. på Programseminar på Sundvollen.

Det har vært avholdt muntlig eksamen i FARM2130 – Legemiddelanalyse og FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon på instituttet. Den tekniske gjennomføringen av eksamenene har gått veldig bra. Det vil bli gjennomført en kort evaluering av hvordan gjennomføringen har gått.

c) Programrådsleder for 2. avdeling orienterer kort om hvordan det går (orientering)

I forbindelse med at studentene på den reviderte studieplanen starter opp på masterdelen av studiet våren 2021, er det en del rutiner, frister m.m. som skal revideres. Dette gjelder bl.a. valg av masteroppgaver, kontrakten for 2. avdeling. Programrådet for 2. avdeling arbeider med å få dette på plass i løpet av tidlig høst.

d) Leder for PhD-utvalget orienterer kort om hvordan det går med stipendiatene (orientering)

Det er for tiden mye aktivitet. Stipendiatene er i ferd med å komme tilbake til mer normale tilstander. Det har vært gjennomført en disputas på Zoom i løpet av våren. Gjennomføringen gikk veldig bra og tilbakemeldingene har vært positive. Det legges opp til at disputasene høsten 2020, skal gjennomføres halvdigitalt. Hvor opponentene er på skjerm, mens stipendiat og andre deltakere i Osloområdet er på Blindern.

Prøveforelesningen har videre vært lest inn på forhånd, før utspørringen har vært gjennomført på Zoom. Dette tester ikke nødvendigvis stipendiatene riktig i forhold til hva en er ute etter. Det ses derfor på hvordan prøveforelesningen kan gjennomføres på en måte som tester kandidaten bedre.

MN-fakultetet vil i løpet av kort tid komme med retningslinjer for hvordan PhD-forlengelser skal gjøres. Det er viktig at det er edruelighet i forhold til hva som innvilges. Det er også viktig at ikke kvaliteten på avhandlingen går ned.

Sak-UU 36-20 Masteremner i reviderte studieplan (forts. Sak-UU 26-20) (vedtakssak)

Emnelederne hadde frist til 11. juni med å komme med tilbakemelding på kommentarene til Utdanningsutvalget fra møtet 11. mai 2020. For de fleste emnene er nå «Kort om emnet», Hva lærer du?», «Undervisning» og «Eksamen» på plass.

FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter (obligatorisk)

Hva lærer du?: Mottatt reviderte forslag til LUBer er OK.

Eksamensform: Emnekomiteen tar vurderingsformen, 4 timers skriftlig hjemmeeksamen, til etterretning.

FARM4140 – Masterforberedende emne

Vi har fått tilbakemelding på medlemmer til faggruppen som skal utarbeide det faglige innholdet i emnet:

  • Seksjon for farmakologi og farmasøytisk biovitenskap: Tor Gjøen
  • Seksjon for farmasøytisk kjemi: Anders Vik, Stig Pedersen-Bjergaard og Helle Wangensteen
  • Seksjon for galenisk farmasi og samfunnsfarmasi: Anne Gerd Granås + en representant fra galenisk farmasi (kommer).

Tor Gjøen vil bli forespurt om han kan være emneleder.

Tidsplan for videre arbeid:

  1. Før sommeren: få faggruppen på plass
  2. August/september: oppstart arbeid med utforming av emnet
  3. Senest januar/februar 2021: endelig godkjenning av emnebeskrivelsen i Utdanningsutvalget og emnerevidering i EpN.

FARMBIOS4860 – Molekylær og farmasøytisk mikrobiologi (foreslått – sjekker med MN-fakultetet)

Emnekoden ennå ikke avklaret med MN-fakultetet. Det er en begrensning på 12 tegn for emnekoder (Se Sak-UU 25-20).

Tittel på emnet: Utdanningsutvalget foreslår å endre tittelen på emnet fra «Molekylær og farmasøytisk mikrobiologi» til «Molekylær og avansert farmasøytisk mikrobiologi». Bakgrunnen er at vi allerede har emnet FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi, og det er viktig å få fram at masteremnet ligger på et faglig høyere nivå, samt bygger på dette emnet.

Hva lærer du?: Utdanningsutvalget mener at LUBene nå ligger på riktig nivå i forhold til at emnet ligger på masternivå. For LUBen «Forståelse av antibakterielle og antivirale midlers virkning.» er Utdanningsutvalget av den oppfatningen at studentene allerede har lært dette i bl.a. FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi og at LUBen må legges på et høyere faglig nivå, f.eks. at de skal ha «Inngående forståelse av antibakterielle og antivirale midlers virkning».

Undervisning: I den norske beskrivelsen av hva som inngår i undervisningen benyttes ordet «aksessering» - «(1 obligatorisk oppgave med aksessering og evaluering av faglitteratur, som ender med at studentene i grupper lager en poster hver». Det foreslås å endre dette til «…innhenting og evaluering av faglitteratur…».

FARM-KJM5010 – Avansert bioanalyse i Livsvitenskap

Kort om emnet: Tilbakemelding fra emneleder at det er OK å slette det andre avsnittet.

Undervisning: Mottatt forslag til antall timer undervisning OK.

Ekskursjoner ligger ikke inne i det foreslåtte timeantallet for undervisningen. Ekskursjonene er ikke obligatoriske, men studentene oppfordres på det sterkeste å delta.

FARM5110 – Industriell farmasi

Kort om emnet: Mottatt reviderte forslag er OK.

FARM5120 – Klinisk –og sykehusfarmasi

Undervisnings – og eksamensspråk: Norsk (engelsk på forespørsel).

I fordypningspraksisen i emnet er en av modulene studentene kan velge innen klinisk farmasi. Her må undervisningen gå på norsk, og for denne modulen vil det være et krav om gode norskkunnskaper. Det vil bli lagt inn en setning under «Undervisning» at studenter som ikke snakker norsk ikke kan velge denne modulen.

Eksamen: Forslag til eksamensform mottatt er OK. "Muntlig eksamen. Presentasjon av forberedt gruppearbeid samt påfølgende individuell, muntlig eksamen, 30 minutter. Muntlig eksamen teller 100%. Emnet har obligatoriske øvelser som må være godkjent før avsluttende eksamen."

FARM5130 – Apotekdrift

Utdanningsutvalget har ingen kommentarer til den mottatt forslag til emnebeskrivelse.

Samtidig ser Utdanningsutvalget at det er viktig å få en endelig oversikt over ressursbruken til emnet, da denne må godkjennes av ledelsen for avholdelse av emnet.

FARM5140 – Idrettsfarmasi og antidoping

Engelsk emnebeskrivelse er mottatt.

Undervisning- og eksamensspråk: Norsk (engelsk på forespørsel).

FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin; farmakologi og medisinsk biokjemi

Hva lærer du?: Mottatt forslag til reviderte LUBer er OK.

Undervisning: Tilbakemelding på antall timer med undervisning er OK.

FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative – og livsstilssykdommer

Undervisning: Foreslått undervisningsbelastning er OK.

FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer

Hva lærer du?: Mottatte reviderte LUBer er OK.

FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive produkter

Revidert emnebeskrivelse er mottatt.

Tittelen til emnet endres til FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser.

Undervisning: Mangler antall timer og undervisningsformer.

FARM5200 – Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse

Kort om emnet: Utdanningsutvalget synes at revidert forslag til «Kort om emnet» har blitt bra, men foreslår å omformulere setningen «I tillegg vil de helsefremmende effektene til karbohydratpolymere bli tatt opp….» til «I tillegg vil effekter av karbohydratpolymere på helse bli tatt opp...»

Hva lærer du?: Utdanningsutvalget synes den foreslåtte utdypningen av LUBen «kan du drøfte de ulike helsefremmende effekter av karbohydratpolymerer (ie tarmhelse og kolesterolnivå)» til «kan du drøfte de ulike helsefremmende effekter av karbohydratpolymerer; kolesterolsenkende aktivitet, påvirkning av tarmens mikrobiota og immunsystem» er bra, men foreslår som for «Kort om emnet» å endre formuleringen «helsefremmende effekter» til «effekter på helsen».

FARM5210 – Novel Drug Delivery Systems (NDDS)

Undervisning: Utdanningsutvalget synes det reviderte forslaget til undervisning er bra hvor det legges opp til mer studentaktiviserende undervisning.

Sak-UU 37-20 RETHOS og emnebeskrivelser (forts. Sak-UU 30-20) (diskusjonssak)

Skjemaet med alle RETHOS-lubene sendes emnelederne før sommeren. Frist for tilbakemelding på hvilke LUBer som inngår i emnet de er emneleder for settes til medio august. Det vil da være tid å få på plass eventuelle LUBer vi mangler i studieplanen inn i emnebeskrivelsene innen fristene som gjelder.

Sak-UU 38-20 Mandat for emnelederrollen og videre utvikling av funksjonene til emnekomiteen (forts. Sak-UU 19-20) (vedtakssak)

Utkast til mandat for emnelederrollen ble sendt ut kort tid i forveien før møtet. Mange hadde derfor ikke rukket å lese igjennom forslaget før møtet. Det kom inn noen mindre innspill, samt at oppsettet bør struktureres noe og språket strammes inn. Revidert forslag til mandat vil sendes ut til neste møte i Utdanningsutvalget for videre arbeid.

Sak-UU 39-20 Undervisning høsten 2020 (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er vanskelig å utarbeide felles føringer for gjennomføring av undervisningen høsten 2020, og at det er opp til den enkelte underviser å finne den formen på undervisningen de anser som mest hensiktsmessig. I tillegg endres føringene for undervisningen stadig, slik at det kan være vanskelig å utarbeide robuste føringer.

Samtidig anbefaler Utdanningsutvalget at det legges opp til mest mulig synkrone forelesninger. Dette etterspørres av studentene, og det er viktig at studentene har mest mulig faste timeplaner, slik at de får hjelp med å strukturere studiehverdagen sin. Instituttet har så langt hatt en policy at det gjøres podcast av forelesningene. Opptak av digitale forelesninger med studenter til stede må gjøres innenfor reglene for personvern. Opptak kan medføre at studenter logger seg av fordi de ikke ønsker at navn skal være synlig ved opptak. Dette vil være uheldig. Det er viktig for underviser at studentene deltar med eget navn, og Utdanningsutvalget mener derfor at opptak av digital undervisning normalt ikke bør gjøres av personvernhensyn. Dette er også i tråd med MN-fakultetets anbefalinger. Dersom det ikke vil bli lagt ut podcast av forelesninger må studentene få tydelig informasjon om dette på forhånd. Et arbeidskrevende alternativ kan være å lage små videosnutter som legges ut i forkant av undervisningen (flipped classroom). Utdanningsutvalget vektlegger imidlertid at foreleserne ikke skal pålegges ekstraarbeid, som eksempelvis å gjøre dette eller å måtte ta opp forelesningene i etterkant/forkant. Utdanningsutvalget anbefaler videre at faglærere oppfordrer studentene til å bruke kamera og forklare hvorfor dette er viktig for underviserne. Et alternativ kan være at studentene legger inn et profilbilde dersom de ikke vil benytte seg av kamera. Det ble også foreslått muligheten å benytte en av studentene som ordstyrer i forhold til hva som kommer inn på felles-chatten. Det er vanskelig for foreleser å gjøre flere ting på en gang.

Sak-UU 40-20 Dialogmøte med de eksterne programrådgiverne H20 (diskusjonssak)

Dialogmøtet med den eksterne Programrådgivergruppen avholdes etter planen 20. oktober 2020. Bestillingen til Programrådgivergruppen vil være en gjennomgang av 3. året med hensyn på emnegjennomføringen; bygger undervisningen på en god måte opp under hva studentene skal lære, tester eksamen studentene, forslag til endringer m.m.

Videre ønsker Utdanningsutvalget å få tilbakemelding på vurderingsformene og om disse er hensiktsmessige for studiet. Testes studentene på en god måte eller er det andre og bedre måter å evaluere studentene på?

Eventuelt:

Sak-UU 41-20 Leder for EVU-utvalget orienterer kort om hvordan det går med EVU-tilbudet (orientering)

Gjennomføringen av EVU-emnene våren 2020 har vært påvirket av koronasituasjonen. FRM5925V – Persontilpasset legemiddeladministrasjon er halvveis avholdt. Samlingen i januar er avholdt, mens samlingen i mars ble avlyst og planlegges gjennomført høsten 2020. FRM5921V – Klinisk biokjemi i relasjon til legemiddelbruk skulle vært avholdt med samlinger i mars og april, men ble avlyst våren 2020. Emnet avholdes neste gang våren 2021.

For høsten 2020 planlegges det at emnet FRM5905V – Klinisk farmasøytisk arbeidsmetodikk skal avholdes på Blindern hvis antall deltakere og plass tillater dette. Hvis ikke legges det opp til at emnet avholdes utenfor Blindern. Dette er et emne hvor det er behov for at deltakerne er fysisk tilstede. Emnet FRM5931V – Farmakologisk variabilitet og individtilpasset behandling er avlyst høsten 2020.

Det er gjennomført en mastergradseksamen i Klinisk farmasi på Zoom. Gjennomføringen gikk bra. Det vil også bli gjennomført 2 halvdigitale mastergradseksamener 16. juni 2020.

Solfrid Odnes går inn i EVU-utvalget. Hun vil ha ansvaret for det økonomiske.

Sak-UU 42-20 Tildeling av masteroppgaver for studenter på revidert studieplan (diskusjonssak)

Første kullet på revidert studieplan starter opp på masterdelen av studiet i januar 2021. De skal etter planen få tildelt masteroppgave i løpet av høsten 2020. Programrådet for 2. avdeling ser at en mulig dato for presentasjon av forskningsgruppene er 19. oktober 2020. Denne dagen har studentene ingen undervisning.

De siste årene har studentene kunnet velge mellom å selv å reservere en masteroppgave (i løpet av høsten), eller vente til valget av masteroppgaver (i januar). Denne todelte løsningen for tildeling av masteroppgaver fungerer ikke optimalt. Programrådet for 2. avdeling vil derfor arbeide med å få på plass en bedre ordning for tildeling av masteroppgaver.

Publisert 23. juni 2020 11:19 - Sist endret 23. juni 2020 12:13