Møtereferat 31. januar 2020

Fredag 31. januar kl.11.30-14.00, Loftet, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Leon Reubsaet, Rigmor Solberg, Hege Thorsen, Jenny Lund, Randi Hamre Svendsen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 1-20 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To diskusjonssaker ble meldt inn.

Sak-UU 2-20 Referat fra møtet 13.12.19

Godkjent på sirkulasjon 13.01.20

Sak-UU 3-20 Referat og orienteringssaker

a) Gro orienterer om siste nytt (referat/orientering)

Jevngodopptaket

Jevngodopptaket i sin nåværende form, avvikles fra og med 2020. Det vil ikke bli gjennomført et jevngodopptak med søknadsfrist våren 2020. Bakgrunnen er innføringen av RETHOS og omlegging til revidert studieplan.

Studiebarometeret 2019

Studiebarometeret for 2019 ble lansert 29. januar 2020. Undersøkelsen gikk ut til alle studenter i 2. og 5. studieår, totalt 107 studenter ved Farmasøytisk institutt. Totalt 65 studenter svarte i år på undersøkelsen, noe som tilsvarer 61 %. Tilbakemeldingene fra studentene er generelt gode og i overensstemmelse med tidligere. Alt-i-alt er studentene godt fornøyde med studiet (4,2 av 5, gjennomsnitt alle utdanninger 4,1), de opplever studieprogrammet som faglig spennende og utfordrende og med god faglig sammenheng mellom emnene i studieprogrammet hvor sentrale deler av pensum blir godt dekket gjennom undervisningen. Tilbakemeldingene på det faglige og sosiale læringsmiljøet, samt motivasjonen blant studentene er noe dårligere enn gjennomsnittet. Dette er noe det bør arbeides for å bedre fremover. For praksis gir studentene tilbakemelding om at veiledningen ute i apotek var god og at arbeidsoppgavene de fikk underveis i praksisperioden opplevdes relevante, men at info i forkant av praksis, samt oppfølging og veiledning fra undervisningsinstitusjonen underveis i praksis kunne vært bedre. 

Sak-UU 4-20 Forkunnskapskrav i revidert studieplan (vedtakssak)

I den reviderte studieplanen er det lagt opp til at studentene i de første semestrene skal ha mulighet til å avlegge eksamen 3 ganger i et emne før de blir satt ned til kullet under (ordinær og ny/usatt eksamen + ordinær eksamen påfølgende år). Studentene har dermed kunnet fortsette videre på studiet uten at alle emner er bestått. Det forutsettes at de obligatoriske forkunnskapskravene i form av obligatoriske aktiviteter i tidligere emner, er bestått.

Erfaringen etter de tre første årene med revidert studieplan, har vist at studenter som fortsetter videre på studiet uten å ha bestått tidligere emner, ofte ikke har den nødvendige faglige bakgrunnen for videre studier. Dette påvirker selve gjennomføringen av undervisningen, samt at studentene det gjelder ofte ikke består eksamen i påfølgende emne. Dette gjelder særlig førsteåret som består av basalemner.

Vedtak: Utdanningsutvalget går for at alle emner på 1. året (1. og 2. semester) må være bestått før oppstart på 2. året (3. semester). Dette vil gjelde for studenter som starter opp f.o.m. høsten 2020. Studenter tatt opp i perioden høsten 2017 – høsten 2019 påvirkes ikke.

For oppstart på 9. semester må alle emner t.o.m. 8. semester være bestått, inkl. 20 studiepoeng med valgfrie masteremner. Dette gjelder også for oppstart på masteroppgaven.

(Se Sak-UU 16-20 for reviderte forkunnskaper i revidert studieplan mellom 1. og 2. avdeling.)

Sak-UU 5-20 Masterporteføljen i revidert studieplan – Masterforberedende emne (forts. Sak-UU 38-19, Sak-UU 53-19, Sak-UU 63-19, Sak-UU 74-19 og Sak-UU 80-19) (vedtakssak)

Utdanningsutvalget synes forslaget til oppbygning og luber for «Masterforberedende emne» ser bra ut. Det legges opp til en fellesuke hvor studentene skal lære om sentrale forskningsetiske prinsipper og regelverk, noe vitenskapsfilosofi, prinsipper for vitenskapelig forfatterskap m.m. og 2 uker med modulbasert undervisning tilpasset fagområdet masterprosjektet er innenfor. Programrådet for 2. avdeling er i kontakt med Realfagsbiblioteket, som er på tilbudssiden i forhold til hva de kan tilby masterstudentene våre i forbindelse med skriving av masteroppgaven.

Vedtak: Vi trenger nå å få på plass selve det faglige innholdet og hva som skal undervises i emnet. Utdanningsutvalget går for at det settes ned en fagkomite bestående av emnelederne for de forskningsforberedende emnene FARM4010 – Forskningsforberedende kurs i biologi, FRM4020 – Forskningsforberedende kurs i legemiddelanalyse, FRM4030 – Forskningsforberedende kurs i farmakognosi og legemiddelkjemi, FRM4040 – Forskningsforberedende metodekurs for samfunnsfarmasøytiske prosjekter og FRM4060 – Forskningsforberedende kurs i galenisk farmasi. Fagkomiteen får i oppdrag å utarbeide et forslag til hva som faglig skal inngå i emnet og de ulike modulene i henhold til lubene og oppbygningen av emnet. Bestilling vil bli sendt ut i løpet av kort tid.

Sak-UU 6-20 Utlysning av studiekvalitetsmidler fra MN-fakultetet og CCSE (vedtakssak)

Det var kommet inn 5 søknader innen fristen 30. januar til Utdanningsutvalget. To søknader om CCSE-midler og 3 søknader om studiekvalitetsmidler:

Søknader CCSE midler:

  1. FARM1130: Søknad om utvikling av et simuleringsprogram basert på python til bruk i studentaktiv undervisning
  2. FARM3120: Application for funding for integration of data analysis and computation into teaching activities at the Department of Pharmacy

Søknader studiekvalitetsmidler:

  1. FARM2130: Søknad om studiekvalitetsmidler for å forbedre studentaktiv undervisning i legemiddelanalyse
  2. FARM3120: Application for study quality funding for the development of programmes, courses and teaching
  3. Masteremnet Apotekdrift: Søknad om midler til utvikling av masteremnet «Apotekdrift» i farmasi

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknadene. Søknadene sendes MN-fakultetet uprioritert innen fristen 3. februar 2020.

Sak-UU 7-20 RETHOS og programbeskrivelsen på nett (diskusjonssak)

«Forskrift om nasjonal retningslinje for farmasøytutdanningene, bachelor- og masterutdanning i farmasi» trer i kraft fra studieåret 21/22. Vi må derfor få implementert RETHOS-lubene i programlubene (Hva lærer du?) våre. Det vil bli utarbeidet et forslag til implementering av lubene, som vil bli behandlet på neste møtet i Utdanningsutvalget 2. mars 2020.

Eventuelt;

Sak-UU 8-20 Felleskatalogen i Inspera (diskusjonssak)

I forbindelse med utviklingen av tredjeparts verktøy i Inspera, har bruken av Felleskatalogen på eksamen kommet opp som et tema. Det har vist seg at ved å legge inn lenke til Felleskatalogen i Inspera får studentene tilgang, via katalogen, til resten av nettet. Dette ønsker vi ikke.

For å hindre dette går Utdanningsutvalget for at det ikke legges inn lenke til Felleskatalogen i Inspera, med mindre annet er ønsket helt spesifikk og hvor det f.eks. er greit at studentene kan bruke alle hjelpemidler. Der hvor det er behov for bruk av Felleskatalogen legges de aktuelle delene med eksamenssettet som pdf-fil.

Sak-UU 9-20 Bruk av podcast i undervisningen (diskusjonssak)

Det kom innspill om at Utdanningsutvalget bør ta en diskusjon på bruken av podcast i undervisningen. Hvordan påvirker podcast undervisningen og skal det utarbeides retningslinjer i forhold til bruken av podcast. Vi fortsetter diskusjonen videre på kommende møter i Utdanningsutvalget.

Publisert 25. mars 2020 14:35 - Sist endret 25. mars 2020 14:40