Møtereferat 7. desember 2020

Mandag 7. desember 2020 kl.10.30 - 13.00 over Zoom

Til stede: Gro Smistad, Trine Grønhaug Halvorsen, Leon Reubsaet, Jenny Lund, Hege Thoresen, Teresa Teruel Sandnes, Lisa Nguyen, Anne Berit C. Samuelsen og Kristin Johanne Grasmo


SAKLISTE

Sak-UU 74-20 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Tre diskusjonssaker ble meldt inn.

Sak-UU 75-20 Referat fra møtet 09.11.20

Godkjent på sirkulasjon 27.11.20.

Sak-UU 76-20 Referat og orienteringssaker

Mastergradseksamen og muntlig eksaminasjon

Fra og med 1. februar 2021 avholdes det igjen avsluttende muntlig mastergradseksamen. Det er sendt ut epost til ansatte og studenter.

Eksamen V21

Eksamen våren 2021 avholdes hovedsakelig som hjemmeeksamen eller muntlig eksamen. Semestersidene er oppdaterte. Det vil søkes om at FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi, FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon og FARM3130 – Farmasøytisk praksis blir avholdt som skoleeksamen på Blindern/Silurveien.

Gjennomføring av eksamen i FARM2100 - Legemiddelkjemi H20

Eksamen i emnet ble avholdt som 4 timers hjemmeeksamen 4. desember 2020. Det var lagt til 30 minutters tilleggstid for opplasting av tegninger/filer. Det var en student som ikke greide å laste opp filene og mange ble ikke ferdige. Alle hjelpemidler var tillatt på eksamen. Dette kan ha medført at en del studenter har brukt mye tid på å slå opp i hjelpemidlene, noe som igjen kan ha gjort at de ikke rakk å besvare alle oppgavene. Det bør derfor vektlegges overfor studentene at de ikke har bedre tid på en 4 timers hjemmeeksamen sammenlignet med en ordinære skriftlig eksamen, og at de ikke må belage seg på å kunne slå opp spørsmålene.

Tilrettelegging av undervisningen for gravide og ammende på lab

Det er en del studenter som er gravide og ammende på studiet. I det forbindelse har spørsmålet om tilrettelegging av laboratorieundervisningen kommet opp. For alle studenter gjelder det at alle LUBene i ett emne skal være oppfylt. Det gis ikke fritak fra dette.

Etter en gjennomgang av HMS og kjemikaliene/prøvemateriale som benyttes i undervisningen, har en kommet fram til at gravide og ammende behandles likt og at følgende gjelder:

Emner som ikke kan tas av gravide og ammende som følge av at det ikke er mulig å gjennomføre laboratoriearbeid uten bruk kjemikalier som kan være skadelige:

  • FARM1100 – Farmasøytisk kjemi
  • FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi
  • FARM1150 – Farmasøytisk biokjemi
  • FARM3100 - Farmakognosi

Emner hvor laboratorieundervisningen kan tilrettelegges for gravide og ammende ved bruk av annen ufarlig bakterie:

  • FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi

Emner med laboratoriearbeid hvor skadelige kjemikalier benyttes, men som ikke har ferdighetsluber for laboratoriearbeid i emnebeskrivelsen:

  • FARM2100 – Legemiddelkjemi
  • FARM2130 – Legemiddelanalyse

Her kan det tilrettelegges slik at laboratoriekurset kan gjennomføres uten at all laboratoriearbeid må være gjennomført f.eks. ved at gravide og ammende får resultatene og gjennomfører teoretiske oppgaver. I FARM2130 har studenter ikke gjennomført enkeltdeler av laber de ikke kan gjøre, men heller beskrevet eller fått tall/resultater som de har arbeidet videre med. Det er ikke hele oppgaver de ikke har kunnet gjennomføre.

Alle søknader om tilrettelegging av undervisning og eksamen skal sendes og behandles av MN-fakultetet. Nettsiden for Oppbygging og gjennomføring vil bli oppdatert.

Sak-UU 77-20 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM3130 – Farmasøytisk praksis i 2021 (vedtakssak)

Vedtak: Emneansvarlig for FARM3130, Ingunn Björnsdotter, skal ut i forskningstermin i 2021. Anne Gyri Gløersen vil vikariere som emneanvarlig i 2021.

Sak-UU 78-20 Gjennomgang av «Utdypende karakterbeskrivelser for Farmasøytisk institutt» med hensyn på hjemme-eksamen (vedtakssak)

Vedtak: Utdypende karakterbeskrivelser ble gjennomgått og justert i forhold til at skriftlige eksamener nå avholdes som hjemmeeksamen. Følgende endringer ble gjort:

Karakteren E:

Setningen «Den preges av gjengivelse av formuleringer fra lysark, pensum o.l. slik at kandidatens forståelse fremkommer i liten grad», endres til «Besvarelsen viser at kandidaten har kjennskap begreper og anvendelser innen emnet, men mangler faglig oversikt og viser liten grad av forståelse».

Setningen «Kunnskapsnivået anses som tilstrekkelig for å danne et akseptabelt grunnlag for videre studier innen farmasøytiske profesjonsfag» endres til «Kunnskapsnivået er på et minimumsnivå for videre studier innen farmasøytiske profesjonsfag».

Karakteren F:

Setningen «Besvarelser som bare viser beherskelse av en avgrenset del av emnet vil normalt havne i denne kategorien» endres til «Besvarelser som bare viser beherskelse av en avgrenset del av emnet vil normalt ikke være tilstrekkelig».

Karakterbeskrivelsen vil bli lagt ut på nett, slik at studentene våre har tilgang til denne.

Sak-UU 79-20 RETHOS og emnebeskrivelser (forts.  Sak-UU 72-20) (diskusjonssak)

De fleste RETHOS-lubene på emnenivå dekkes på en god måte i studieprogrammet vårt. Det er enkelte RETHOS-LUBer som vi mangler eller som bør dekkes noe bedre. Utdanningsutvalget vil kontakte emneansvarlige i emner hvor en mener at dette kan dekkes inn i en faglig riktig sammenheng.

Følgende RETHOS-luber dekkes ikke:

  • Kap. 5, § 13 *d) har kunnskap om samenes status som urfolk og om samenes rettigheter, særlig innenfor helse- og sosialfeltet.

Denne LUBen dekkes ikke. Utdanningsutvalget foreslår at denne LUBen inkluderes i emnet FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse. UiT er i ferd med å utvikle undervisningsmateriale som kan benyttes inn i undervisningen.

Følgende RETHOS-LUBer bør dekkes bedre:

  • Kap. 5, §15: *d) har digital kompetanse med innsikt i e-helse, velferdsteknologi og digital sikkerhet, og kan bistå i utviklingen av og bruke egnet teknologi både på individ- og systemnivå.

Denne LUBen dekkes ikke godt nok. Studentene lærer om e-resepter i FARM3130 – Farmasøytisk praksis, men etter det Utdanningsutvalget kan se undervises det lite i velferdsteknologi, digital sikkerhet og e-helse (systemnivå), samt hvordan kunne bistå inn i utviklingen og bruk av egnet teknologi. Det er noe mer om dette i enkelte masteremner, men siden dette er LUBer alle studentene skal tilegne seg, tas ikke masteremnene inn her. Utdanningsutvalget mener det bør mer om dette inn i samfunnsfarmasiemnene FARM1120 - Farmasøyt, FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse og FARM3130 – Farmasøytisk praksis.

Etter møtet i Utdanningsutvalget fikk vi følgende tilbakemelding fra emneansvarlig for FARM1120: «E-helse er lite omtalt i dagens undervisning, og bør styrkes. Jeg kan om ønskelig innlegge dette i FARM1120 og/eller på masterkurset FARM5120. Hva ønsker UU.» Det vil arbeides videre med å få dette implementert i samfunnsfarmasiemnene.

  • Kap. 8, §22: b) har avansert kunnskap om kvalitetskrav, -sikring og –kontroll av sentrale trinn i utvikling, produksjon, oppbevaring og distribusjon av legemidler, jamfør krav til QP og FFA.

LUBen dekkes delvis. QP og FFA omtales kun på overordnet nivå i FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi, og trengs derfor og utdypes noe mer. Emneansvarlig for FARM2120 tar dette videre.

Oppbevaring og distribusjon av legemidler anses som dekket i studieplanen. Tilbakemelding fra emnenansvarlig for FARM1120 er at: De har ekskursjon til Apokjeden Distribusjon i FARM1120, hvor de får se ulike oppbevaringssystemer og distribusjonssystemer (grossistlager, multidosefabrikk, kjøl etc.).

  • Kap. 2, §4: g) har kunnskap om hvordan rekvirering og bruk av veterinære legemidler kan bidra til å sikre god dyrehelse og mattrygghet.

Etter gjennomgangen av det faglige innholdet i emnene i studieplanen, samt tilbakemeldinger fra emneansvarlige er Utdanningsutvalget av den oppfatningen at veterinærmedisin dekkes bedre enn først antatt. Veterinærmedisin blir undervist i emnene FARM2110 – Farmakoterapi 1, FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi og FARM3130 – Farmasøytisk praksis. Utdanningsutvalget mener at det burde vurderes om det skal noe inn i forbindelse med mattrygghet og fiskehelse i forbindelse med antibiotikabruk/vaksinebruk. Det foreslås at undersøkes med emneansvarlig i FARM2140 og det kan tas med noe om dette i FARM2140.

Følgende RETHOS-LUBer anses som dekket med følgende kommentarer:

  • Kap. 4, § 11 c) har kunnskap om begrepet helsekompetanse og hvordan variasjoner i helsekompetanse påvirker ulike pasient- og brukergruppers sykdomshåndtering, mestring og egenomsorg.

Utdanningsutvalget har undersøkt om begrepet helsekompetanse er dekket i studieplanen. Tilbakemelding fra emneansvarlig i FARM1120 med følgende kommentar er at: «Ja. For eksempel …. og pasienters forståelse av legemiddelbruk og deres helsekompetanse.». Utdanningsutvalget anser at LUBen er dekket.

  • Kap. 4, §12, *a) kan planlegge, initiere og gjennomføre tverrfaglig, tverrprofesjonelt og tverrsektorielt samarbeid på tvers av virksomheter og nivåer.

Utdanningsutvalget anser LUBen som dekket. Det ble satt ett spørsmål i forhold til hva som faktisk mener med «tverrprofesjonelt og tverrsektorielt samarbeid på tvers av virksomheter og nivåer». Pr. i dag lærer studentene å ha kontakt med andre profesjoner, sektorer og virksomheter m.m. gjennom praksisopplæringen, ekskursjoner osv. Det arbeides også for å utvikle SamPraks m.m. som i enda større grad legger vekt på tverrfaglig samarbeid mellom helseprofesjoner, men dette arbeidet vil ta noe tid å få på plass i studieplanen.

Sak-UU 80-20 Bekymringsmelding om manglende norsk språkforståelse hos studenter (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget har mottatt en bekymringsmelding fra de emneansvarlige på 1. semester av studieprogrammet. Flere og flere studenter har manglende norsk språkforståelse, og har problemer med å kommunisere både skriftlig og muntlig på et nivå som gjør det mulig for dem å gjennomføre studiet på en god måte. Dette påvirker både studieprogresjonen deres, samt undervisningsmiljøet for kullet.

Studentene har fått opptak til studiet via Samordna opptak. I utgangspunktet skal alle studentene som tas opp til studiet kunne beherske norsk på et nivå som gjør dem i stand til å kommunisere på norsk og gjennomføre studiet på en god måte. Vi opplever likevel at dette ikke er tilfelle. Utdanningsutvalget vil derfor undersøke nærmere på hvilket norskgrunnlag studentene tas opp på, samt om det er mulig å eventuelt stramme inn på norskkrav/vurderingene som gjøres.

Det andre Utdanningsutvalget vil arbeide videre med, er å se på muligheten for innføre midtveiseksamen eller andre vurderingsformer tidlig i semesteret, som må bestås for å fortsette videre på studiet. Her må det også ses på om vi skal øke antall studenter som tas opp på studieprogrammet, for å imøtekomme et eventuelt større frafall av studenter i 1. semester.

Eventuelt;

Sak-UU 81-20 Kontrollsamtaler i forbindelse med eksamen (diskusjonssak)

Det gjennomføres plagiatkontroll av alle eksamensoppgaver i forbindelse med innlevering/sensur. De med høy grad plagiat tas videre som fuskesaker på vanlig måte.

I tillegg kan det gjennomføres kontrollsamtaler av studentene i etterkant at sensuren har falt. Uttrekk av studentene skal være tilfeldige stikkprøver. Kontrollsamtalene kan ikke benyttes for justering av karakter, men kun være ett virkemiddel for å avsløre eventuelle fuskesaker. Utdanningsutvalget er usikker på hvor mye effekt disse kontrollsamtalene faktisk vil ha, da det allerede gjennomføres plagiatkontroll, men lar det være opp til den enkelte emneansvarlige om de ønsker å benytte seg av muligheten eller ikke.

Sak-UU 82-20 Studenter og selverklæring på at de ikke har samarbeidet på eksamen (diskusjonssak)

Det har blitt reist spørsmål om det er mulig å legge inn følgende tekst i eksamensettet: «Hvis du ikke på noen måte har samarbeidet eller kommunisert med andre om disse oppgaven skriver du følgende bekreftelse nedenfor: Jeg bekrefter at jeg ikke har samarbeidet eller kommunisert med andre om å løse disse oppgavene.»

Utdanningsleder har vært i kontakt med MN-fakultetet om vi kan gjøre dette. Tilbakemeldingen er at det er mulig, men bekreftelsen kan ikke benyttes inn i en eventuell fuskesak.

Utdanningsutvalget ser at det kan ha en viss funksjon i og med at det kan virke avskrekkende på studentene. Samtidig vil de som ønsker å fuske gjøre dette uansett bekreftelse eller ikke. Det blir derfor opp til den enkelte emneansvarlige om de ønsker å gjøre dette, men de må være klar over at bekreftelsen ikke kan benyttes i etterkant i fuskesaker.

Sak-UU 83-20 Podcast i undervisningen (diskusjonssak)

I møtet i Programrådsmøtet for 1. avdeling 18. november, kom det opp at en del studenter savner podcast/opptak av forelesninger. Policyen har vært at det ikke tas opptak av forelesningene som blir avholdt digitalt i sanntid. Programrådet for 1. avdeling lurte på om policyen opprettholdes nå som det har kommet på plass gode løsninger for opptak av forelesninger med Forelesningsopptak hvor også GDPR overholdes ved at opptaket slås av og på ved spørsmål fra studentene.

Tilbakemelding fra Utdanningsutvalget er at for noen emner vil det være relativt enkelt å ta opp forelesningene, mens for andre emner vil det kreve mer arbeid. Utdanningsutvalget mener det derfor må være opp til den enkelte faglærer om de ønsker å ta opp forelesningene sine. Samtidig ser Utdanningsutvalget at det kan oppstå et krav om at alle digitale forelesninger skal tas opp dersom noen starter med dette. For å unngå dette kan det være lurt av faglærer å kunne begrunne hvorfor de ikke tar opp forelesningene, f.eks. at det er vanskelig å ta opp forelesninger samtidig som må få med seg eventuelle spørsmål i chatten m.m.

En mulighet kan heller være å lage kortere videosnutter som tar opp temaer, figurer m.m. som en av erfaring vet at studentene synes er vanskelig å forstå. Disse kan benyttes over år.

Det ble også reist spørsmål om en kan legge ut gamle podcast. Dette blir også opp til den enkelte fagansvarlig. Gamle podcast kan være utdaterte da det kommer faglige oppdateringer og retningslinjer forløpende. Det kan også byttes på hvem som underviser ulike temaer, og derfor også (noe av) innholdet i forelesningen, samt at pensumlitteratur kan ha blitt oppdatert.

Publisert 19. des. 2020 08:25 - Sist endret 19. des. 2020 08:25