Møtereferat 9. november 2020

Mandag 9. november 2020 kl.10.30 - 13.00 over Zoom

Til stede: Gro Smistad, Trine Grønhaug Halvorsen, Leon Reubsaet, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Jenny Lund, Anne Berit Samuelsen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Studentrepresentant


AGENDA

Sak-UU 68-20 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent.

Sak-UU 69-20 Referat fra møtet 12.10.20

Godkjent på sirkulasjon 30.10.20.

Sak-UU 70-20 Referat og orienteringssaker

De eksterne programrådgiverne:

Kristina Luthman og Margaretha Hammarlund-Udenaes har takket ja til å forlenge perioden som eksterne programrådgivere ut 2021. Ragnar Hovland har takket ja til å forlenge perioden ut 2022.

Revisjon av kvalitetssystemet for utdanning:

NOKUT kommer på tilsyn til UiO i 2022. I den forbindelse reviderer UiO-sentralt kvalitetssystemet for utdanning, som nå har vært ute på høring hos fakultetene. Det vektlegges at systemet skal være nyttig, og det er lagt opp til mye frihet innenfor fastsatte rammer.

Møte i Nasjonalt fagorgan i farmasi:

Det har vært avholdt møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi. På møtet ble bl.a. følgende saker diskutert:

  • Det jobbes for å få på plass en formell opplæring av praksisveilederne. Det ønskes at Apokus kobles inn her. Siden det er frivillig å være praksisveilederne, er det vanskelig å pålegge altfor mye arbeid i forbindelse med gjennomføringen av et kurs. I dag har OsloMet ett eget opplegg med innføring i veiledning.
  • Utdanningsinstitusjonene bruker mye tid og ressurser på innpasningssøknader fra studenter. Mange av søknadene er komplekse og tar derfor mye tid å behandle. Tidligere kunne søkere med utdanning utenfor EU/EØS søke om opptak via Jevngodopptaket ved Farmasøytisk institutt, UiO. Opptaket fungerte ikke tilfredsstillende og ble derfor avviklet i 2019. Pr i dag har en ingen løsning på hvordan håndtere dette på en god måte.
  • Det arbeides for å få på plass felles læringsressurser som kan benyttes av alle utdanningsinstitusjonene i forbindelse med innføringen av RETHOS. Et område som er trukket fram er etikk. Her er det bedt om at alle utdanningsinstitusjoner sender inn oppleggene de har, for om mulig å kunne komme frem til noe som er felles for alle.

Evaluering av hjemmeeksamen over en uke V20:

Utdanningsleder har gjennomført en mindre evaluering av hjemmeeksamen over en uke V20. Hvordan opplevde emneansvarlige og studenter at hjemmeeksamen fungerte. Alle hjelpemidler var tillatt, med unntak av samarbeid.

Det ble sendt ut nettskjema til studentene som tok eksamen i FARM1130 – Farmasøytisk kjemi, FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1, FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi og FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi, og mail til de emneansvarlige. Tilbakemeldingene fra emneansvarlige var at de opplevde at eksamensformen fungerte mindre godt. Det var vanskelig å lage gode eksamensoppgaver. I tillegg hadde studentene for god tid på å løse oppgave, og de samarbeidet underveis. Mange studenter hadde også veldig godt språk sammenlignet med hva de har hatt tidligere. Tilbakemeldingen er at det blir bedre med 4 timers hjemmeeksamen, samt at en beholder karakterskalaen A – F, slik at en får skilt studentene bedre.

80 % av studentene ga tilbakemelding på at hjemmeeksamen var bra. Det var greit med karakterskalaen bestått/ikke bestått siden situasjonen var som den var, men det opplevdes som vanskelig å vite hvordan en faktisk lå an. Hjemmeeksamen over en uke opplevdes som heftig og svært omfattende. Dette gjaldt spesielt for studentene på 1. året som hadde 3 hjemmeeksamener på rad.

Eksamen H20:

Pr. 9. november var det to emner, FARM1100 – Farmasøytisk kjemi og FARM2100 – Legemiddelkjemi, som etter planen skulle avholdes som ordinære skriftlige eksamener i Silurveien. På grunn av den økende smitten i Oslo er disse eksamenene er nå omgjort til 4 timers skriftlig hjemmeeksamen.

For alle eksamener som benytter seg av håndtegninger som må skannes inn i besvarelsen legger MN-fakultetet til 30 minutter, slik at studentene ikke bruker av selve eksamenstiden for å gjøre dette.

Studentene har mulighet til å booke lesesalsplass som de kan benytte under eksamen. Det var lagt opp til at dette skulle kunne gjøres fra midten av november. Eksamensgruppen på MN-fakultetet har fått beskjed fra UiO-sentralt at det ikke vil åpnes for booking av lesesalsplasser fra midten av november, men at det opprettholdes slik det er i dag med mulighet for booking av lesesalsplass 3 dager fremover i tid.

Studentene har egen nettside for brukerstøtte og veiledninger for eksamen. Siden oppdateres fortløpende.

Studentene kan trekkes ut til kontrollsamtaler etter at sensuren har falt. Trekningen er tilfeldig, og vil ikke påvirke karakteren. Ved mistanke om fusk vil det opprettes fuskesak. Det vil ses på om det er mulig å legge inn ett avkrysningsfelt hvor studenten bekrefter at de ikke har fusket i eksamenssettet. Utdanningsleder tar dette videre til MN-fakultetet.

Forsidemal for eksamen H20:

Det er utarbeidet en forsidemal tilpasset eksamener ved farmasi høsten 2020. MN-fakultetet sitt forslag er benyttet som mal. På forsidemalen kommer det tydelig frem at samarbeid ikke er tillatt og anses som fusk. Det er lagt inn lenke til nettsiden for fusk ved UiO. Det kan også beskrives hvordan en eventuell trøsterunde vil gjennomføres. Studentene bør også ha fått denne informasjonen i forkant av eksamen i f.eks. eksamenskollokvier, Canvas m.m.

Det vil bli sendt egne eposter til vitenskapelig ansatte og studentene med informasjon om gjennomføringen av eksamen for høsten 2020. Forsidemalen legges ved eposten til de vitenskapelig ansatte.

KURT og IT i utdanningen ved MN-fakultetet kommer på allmøtet 12. november for å snakke om eksamen.

Sak-UU 71-20 Mandat for emnelederrollen og videre utvikling av funksjonene til emnekomiteen (forts. Sak-UU 63-20) (vedtakssak)

Vi anser mandatet for ferdig. Mandatet vil bli lagt ut på farmasi sine studiesider på nett for ansatte, samt sendt ut til de fastvitenskapelige på epost. Ved endringer er det nettsiden som vil bli oppdatert. Lenke til studiesiden på farmasi vil bli lagt inn i mandatet som sendes ut.

Sak-UU 72-20 RETHOS og emnebeskrivelser (forts. Sak-UU 52-20) (diskusjonssak)

Vi har mottatt tilbakemeldinger på RETHOS-lubene for alle de obligatoriske emnene i studieprogrammet. En gjennomgang viser at en del emneansvarlige kun har gitt tilbakemelding på enten bachelor- eller masterlubene, avhengig av nivået emnet deres ligger på. Her vil det tas kontakt med emneansvarlige der vi ser eventuelle mangler.

For RETHOS-lubene, som er felles for alle programmer, har vi allerede hatt en gjennomgang. Disse skal allerede være godt dekket, med unntak av det vi allerede har oversikt over at vi mangler og som vi er i gang med å finne løsning på.

Gjennomgangen viser at de fleste RETHOS LUBene er dekket. Der LUBer ikke er dekket, vil det tas kontakt med aktuelle emner slik at LUBene vil bli dekket inn. Videre ser Utdanningsutvalget at det må jobbes spesielt med å få veterinærmedisin noe bedre dekket i studiet.

Sak-UU 73-20 Eventuell rangering av studentene ved tildeling av masteroppgaver (diskusjonssak/vedtak)

Gjennomføring av tildeling av masteroppgaver H20:

I år ble tildelingen av masteroppgaver gjennomført i midten av oktober:

  • 16. oktober: Canvasrommet med informasjon om forskningsgruppene åpnet
  • 19. oktober: informasjonsmøte for studentene som starter opp på oppgaven H21
  • 22. – 23. oktober: forskningsgruppene presenterte seg
  • 26. oktober – 6. januar 21: studentene finner seg oppgave

Selve tildelingen av masteroppgaver var litt etter prinsippet «første mann til mølla». Det var også enkelte som spurte etter karakterer. Tilbakemeldinger fra studenter tyder på at en del har opplevd det som stressende å finne seg en oppgave, samtidig som en del av de vitenskapelige ansatte synes at det har vært positivt at selve tildelingen av oppgaver fant sted i løpet av en kort periode. Vi har ennå ikke oversikt over hvor mange studenter som ennå ikke har funnet seg en oppgave. Fristen for dette er 6. januar 2021.

Studenter opplevde det som vanskelig å fylle ut kontrakten for 2. avdeling med hvilke emner de skal ta allerede nå. Noen benyttet seg derfor av tidligere skjema for reservering av masteroppgave, og leverer kontrakten senere. Dette tas med videre til neste tildeling av masteroppgaver.

Endringer ved neste tildeling av masteroppgaver:

Det vil bli lagt opp til at Canvasrommet åpner tidligere slik at studentene får bedre tid til å sette seg inn i forskningsgruppene før presentasjonene. Forhåpentligvis vil dette gjøre at de i større grad vet hvilke oppgaver/forskningsområder de ønsker en oppgave innenfor og dermed tar kontakt med færre vitenskapelige ansatte når de skal finne seg en oppgave. Håpet er at dette gjør dem mindre stresset og at studentene viser interesse kun der de reelt ønsker oppgave. Det ble også spilt inn at det burde ses på om informasjonen om forskningsgruppene burde omforenes noe mer, f.eks. at de gir svar på spørsmål som hva forskningsgruppene tilbyr, hva de lærer hos forskningsgruppene osv.

Det bør ses på om presentasjonen av forskningsgruppene skal gå over noen flere dager. Dette vil gjøre det noe mer fleksibelt for de fastvitenskapelige og ikke så intensivt for studentene. Samtidig bør ikke presentasjonene avholdes over for lang tid, da det er fint at tildelingen er mest mulig kompakt da dette oppleves som mindre ressurskrevende for de vitenskapelige.

Eventuelle rangeringsregler:

Tildelingsprosessen skal være åpen og gjennomsiktig. Studieadministrasjonen oppgir ikke karakterene til studentene.

I år ble formuleringen «første mann til mølla» benyttet. Formuleringen vil nyanseres til neste tildeling av masteroppgaver, slik at det ikke nødvendigvis er den som løper raskest som får oppgaven.

Pr i dag er det kun masteroppgaver som inkluderer utvekslingsopphold i utlandet som har et karakterkrav på C fra 1. avdeling. Det skal i utgangspunktet ikke bes om karakterer fra studentene da studentene er tatt opp til programmet og har krav på å få tildelt en masteroppgave. Ved eksterne oppgaver er det viktig at studentene som sendes ut representerer oss på en god måte. Det er viktig at studentene er klar over dette og at både ekstern og intern veileder går god for studenten når kontrakten inngås.

Følgende skal være på plass før sommeren og neste tildeling:

  • Ha på plass en tidsplan
  • Ha på plass eventuelle rangeringsregler?
  • Gjennomført spørreundersøkelse om hvordan tildelingen av masteroppgaven har gått (både studenter og vitenskapelige ansatte)

Eventuelt;

Publisert 25. nov. 2020 10:34 - Sist endret 10. aug. 2022 08:50