Møtereferat 22. februar 2021

Mandag 22. februar 2021 kl.10.30 - 13.00 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine G. Halvorsen, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Ingunn Tho, Marianne Lea og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Leon Reubsaet, Marianne Hiorth og studentrepresentanter


SAKSLISTE

Sak-UU 14-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. 

Sak-UU 15-21 Referat fra møtet 29.01.21

Godkjent på sirkulasjon 17.02.21.

Sak-UU 16-21 Referat og orienteringssaker

Studiebarometeret 2020

Studiebarometeret for 2020 ble lansert 11. februar 2021. Undersøkelsen gikk ut til studenter på 2. og 5. året av studieprogrammet. Totalt var det 40 % (40 besvarelser) som svarte på undersøkelsen (33 besvarelser på 2. året og 7 besvarelser på 5. året).

Tilbakemeldingene er i stor grad i overensstemmelse med tidligere år. Studentene er overordnet tilfreds med studiet (4.2 av 5) og opplever studiet som faglig utfordrende og relevant i forhold til arbeidslivet. Studentene gir tilbakemelding på at de synes at opplæringen av digitale verktøy er for dårlig. Utdanningsutvalget er noe usikre på hva som helt legges i dette og vil undersøke dette videre. Studentene forbereder seg mindre til undervisningen sammenlignet med landsgjennomsnittet. For mer se Studiebarometeret - Studentundersøkelsen.

Studiehverdagen til studentene, i vårsemesteret etter 12. mars, ble i stor grad påvirket av koronasituasjonen. Studentene opplevde lavere læringsutbytte. 7 % av studentene oppga at de i stor grad hadde problemer med digital infrastruktur (PC, nettforbindelse m.m.), og 34 % oppga at de hadde noe problemer relatert til en god studiearbeidsplass. En del studenter følte seg mer ensomme, og mange ga tilbakemelding på at de savnet det sosiale studentmiljøet. Mange fant det vanskeligere å strukturere hverdagen, samt å motivere seg for studiene. Mange var bekymret for smitte. Studentene våre er bedre stilt økonomisk enn gjennomsnittet, mange følte mindre prestasjonspress og syntes det var tidsbesparende å slippe å reise til studiestedet.

Norskkunnskaper

Det har vært ett møte mellom UiO-sentralt, MN-fakultetet og Farmasøytisk institutt om manglende norskkunnskaper blant en del studenter. I første omgang vil det arbeides for å få ut tydelig informasjon på nettsidene våre om viktigheten av gode norskkunnskaper for gjennomføringen av studiet.

Periodisk programevaluering

Det skal gjennomføres periodisk programevaluering for alle programmene ved MN-fakultetet i perioden 2021 – 2023. For det 5-årige masterstudiet i farmasi vil evalueringen gjennomføres i 2022 (første kull på revidert studieplan uteksamineres V22), mens den for den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi vil gjennomføres i 2023. Evalueringen er delt i to deler; en egenevaluering som gjennomføres av instituttet med bl.a. statistikk for opptak og gjennomføring, studentevalueringer, sluttevalueringer osv. og en ekstern evaluering som bl.a. skal vurdere om programmets/emnenes læringsutbytter oppnås, forslag til forbedringer av programmet m.m. Det skal oppnevnes en gruppe bestående av 3-5 personer, alle eksterne. Ekstern programrådgiver kan inngå som del av gruppen. Den eksterne evalueringen/rapporten skal publiseres på nett.

Rekruttering

Studentmassen vår er relativt homogen. Det må derfor arbeides aktivt med bredere rekruttering fremover. Vi må se på muligheten for å komme tidligere inn med informasjon på videregående skole. I dag avholdes det informasjonsmøter om studieprogrammer for Vg3. Dette vil i mange tilfeller være for sent i forhold til når elevene velger linjefag.

Informasjonsmøtene i år avholdes som webinarer på kveldstid 16.-18. mars. Farmasøytisk institutt vil med all sannsynlighet ha sin presentasjon 18. mars. Studiet vil bli presentert av Ida Robertsen, og denne presentasjonen vil bli tatt opp på forhånd. Det vil også være innslag om studiemiljøet, studiehverdagen og studieprogram ved to farmasistudenter. Opptak av studentene vil bli foretatt ved apoteket på Blindern. Presentasjonene kan med all sannsynlighet gjøres tilgjengelig på nettsidene våre i etterkant av webinaret. Elevene vil få mulighet til å stille spørsmål i chatten under webinaret.

Forelesningsopptak

UiO-sentralt har bestemt å begrense tilgangen til de digitale forelesningene ut 2021. I utgangspunktet er forelesninger offentlige, men det digitale mediet har problemstillinger knyttet til personvern, opphavsrett m.m. som må utredes bedre før det åpnes fullstendig opp. Lenkene til forelesninger er i dag begrenset ved at de legges i Canvas, og tilgangen til forelesingsopptak som legges ut i timeplanene for farmasi er også begrenset til kun studenter og ansatte ved instituttet.

Kontrollsamtaler etter eksamen

Kontrollsamtaler etter eksamen videreføres ikke våren 2021. Via fakultetet arbeides det med en forsøksordning med trukket muntlig eksamen for enkelte studenter etter gjennomført skriftlig digital hjemmeeksamen. Det er kun et fåtall emner som er med i piloteringen våren 2021. For emnene det gjelder vil dette komme frem i timeplanen. Farmasøytisk institutt er ikke med i piloten.

Oppstart av undervisningen i FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi

Det er søkt om, og innvilget av utdanningsleder, at FARM2120 kan starte opp undervisningen i uke 33 med 4-5 forelesninger (enkelttimer). Bakgrunnen er at emnet må koordinere laboratorieundervisningen med emner i samme semester samt emner på 1. og 4. året. For å få kabalen til å gå opp må derfor laboratorieundervisningen i FARM2120 starte opp allerede i uke 34. Før dette må studentene ha vært igjennom en del teori. Nye/utsatte eksamener gjennomføres normalt i uke 33. I tilfelle kollisjoner med nye/utsatte eksamener må det gjøres opptak av forelesningene slik at disse kan gjøres tilgjengelige for dem som ikke kan være tilstede grunnet eksamen.

Studiekvalitetsmidler

Ingen søknader er mottatt for 2021. FARM3130 Farmasøytisk praksis og FARM5130 Apotekdrift og ledelse har søkt om omdisponering av tildelte midler fra henholdsvis 2019 og 2020 til innkjøp av programmet Pharmacy Games, som skal benyttes inn i undervisningen i nevnte emner. Tildelingene er ikke brukt opp tidligere som følge av bemanningssituasjonen i 2019 og undervisningssituasjonen i 2020. Søknaden er støttet av ledelsen ved instituttet. Overskridelser skal dekkes av basis for fagområdet. Tilbakemelding er ventet i mars/tidlig april.

Muntlig mastergradseksamen

Fra og med 1. februar 2021 gjennomføres det igjen muntlig mastergradseksamener ved Farmasøytisk institutt. Det ble sendt ut epost om dette før jul. Hovedregelen for muntlige eksamener ved MN-fakultetet er at disse gjennomføres over Zoom våren 2021. For informasjon om gjennomføring av eksamen over zoom se MN eksamen

App/nettside for kjøp og salg av oppgaver

Det finnes en egen App/nettside hvor det gjennomføres kjøp og salg av oppgaver (Labrapporter, prosjektoppgaver o.l.). Vi har eksempler på studenter ved Farmasøytisk institutt som har solgt/kjøpt oppgaver her, brukt disse på hjemmeeksamener og blitt anmeldt for fusk. For app-/nettsiden se StuDocu - Free summaries, lecture notes & exam prep.

Programrådet for 1. avdeling

Det arbeides aktivt med læringsmiljøet for studentene og spesielt for førsteårsstudentene. Det har bl.a. vært arrangert gåturer for studentene i forbindelse med undervisning på Blindern. Den 2. mars skal det også gjennomføres et webinar om studieteknikk i samarbeid med ForVei. Det planlegges også for sosiale arrangementer utover i semesteret.

Programrådet for 2. avdeling

Det var møte i Programrådet for 2. avdeling 19. februar 2021 hvor valg av masteroppgaver ble diskutert. Det vil bli sendt ut en evaluering av ordningen til vitenskapelige ansatte og studentene som fikk tildelt oppgave høsten 2020.

EVU

Det har kommet et spørsmål om masteroppgaver kan leveres inn i form av en artikkel. Dette vil undersøkes nærmere.

PhD

Det arbeides med en evaluering av hvordan det arbeides med PhD-saker på instituttene f.eks. innsamlinger av 3., 5. og 7. semestersrapporteringer, hva som gjelder for opptak, behandling av søknader om spesialpensum osv.

Sak-UU 17-21 Spesialpensum i 2. avdeling (vedtakssak)

I forbindelse med revideringen av studieplanen, ble det bestemt at spesialpensum ikke videreføres. Det betyr at spesialpensum ikke lenger skal benyttes som en del av det teoretiske pensumet i 2. avdeling. Bakgrunnen er bl.a. at det faglige innholdet er vanskelig å kvalitetssikre, og det er vanskelig å påse at et spesialpensum ikke består av artikler som inngår som faglig bakgrunn for masteroppgaven. Det er også viktig at de ordinære masteremnene får tilstrekkelig antall oppmeldte studenter. Emner med færre enn 5 påmeldte studenter avholdes ikke.

Vedtak: Spesialpensum inngår ikke som en del av det teoretiske pensumet i 2. avdeling.

Sak-UU 18-21 Emneplanlegging for emner H21 (vedtakssak)

Det har vært gjort et større arbeid med innplassering av manglende/lite dekkede RETHOS-luber på emnenivå. Utdanningsutvalget gikk gjennom emnebeskrivelsene og sjekket at disse var kommet inn i emnebeskrivelsene som avtalt.

Innen fristen 16. februar 2021 var det gjort endringer i 9 av 12 emner på 1. avdeling (FARM1100, FARM1110, FARM1120, FARM2120, FARM3110, FARM3120, FARM4100, FARM4110 og FARM4120). Endringene kommer i tillegg til innplassering av RETHOS-lubene, og gjelder hovedsakelig endringer i formuleringer av læringsutbytter (Hva lærer du?), samt hva som inngår i undervisningen.

For FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1 er det endret fra 2 til 1 karaktergivende innlevering av laboratorierapport som teller 10 % (tidligere utgjorde hver laboratorierapport 5 %).

For FARM3110 – Farmakoterapi 2 er tittel på emnet endret fra «Farmakoterapi 2» til «Farmakoterapi 2 og fysiologi 3» for å tydeliggjøre at dette er det tredje emnet som omhandler fysiologi. I Kort om emnet er setningen "Studentene skal også få kompetanse i sentralnervesystemets (SNSs) fysiologi, SNS, farmakologi…" endret til " Studentene skal også få kompetanse i reproduksjonsfysiologi, sentralnervesystemets (CNSs) fysiologi, CNS farmakologi...." for å fremheve fysiologien som inngår i emnet bedre. Betegnelsen SNS endres til CNS da dette er den innarbeidede formuleringen.

Det er seks nye masteremner som skal opprettes for høsten 2021.

FARM4140 – Masterforberedende emne i farmasi

Emnebeskrivelsen ble gjennomgått, og Utdanningsutvalget har følgende tilbakemeldinger: Emnet gir 5 studiepoeng, som tilsvarer en undervisningsbelastning på 120 timer, hvorav 40 timer undervisningsbelastning for fellesdelen og 80 timer undervisningsbelastning for den modulbaserte delen. Undervisningen må tilpasses slik at studentenes undervisningsbelastning (organisert undervisning og egenarbeid) blir på 120 timer. Obligatoriske elementer og innleveringer, samt vurdering, må spesifiseres bedre.

FARM5130 – Apotekdrift og ledelse

Emnebeskrivelsen ble gjennomgått, og Utdanningsutvalget har følgende kommentarer: Undervisning og eksamen må beskrives/defineres bedre. Det må komme tydelig fram hvilke elementer som inngår i emnets vurdering (eksamen) og hvordan disse skal vektes.

FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin

Ingen tilbakemeldinger på emnebeskrivelsen.

FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer

Ingen tilbakemeldinger på emnebeskrivelsen.

FARM5190 – Organisk syntese og bioaktive forbindelser

Ingen tilbakemeldinger på emnebeskrivelsen.

FARM5200 – Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse

Ingen tilbakemeldinger på emnebeskrivelsen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene i emnebeskrivelsene med de tilføyelsene de har til emnebeskrivelsene for FARM4140 – Masterforberedende emne i farmasi og FARM5130 – Apotekdrift og ledelse.

Sak-UU 19-21 Behov for revidering av Mal for sluttevaluering av emner (forts. Sak-UU 11-21) (diskusjonssak)

Utkastet til mal ble diskutert. Det ble lagt fram noen forslag til endringer/tillegg i malen. På bakgrunn av tilbakemeldingen er det gjort enkelte omstruktureringer og språklige endringer i malen. Det er også lagt inn en lenke til Fagpersonweb - Felles studentsystem hvor en kan få opp statistikk for karakterfordeling fra tidligere år. 

Eventuelt;

Publisert 18. mars 2021 12:41 - Sist endret 29. mars 2023 10:56