Møtereferat 23. april 2021

Fredag 23. april 2021 kl.12.00 - 14.30 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Rigmor Solberg, Leon Reubsaet, Trine G. Halvorsen, Hege Thoresen, Marianne Lea, Lisa Nguyen, Terese Teruel Sandnes og Kristin Johanne Grasmo.

Ikke til stede: Marianne Hiorth.


SAKSLISTE

Sak-UU 26-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To diskusjonssaker ble meldt inn.

Sak-UU 27-21 Referat fra møtet 25.03.21

Godkjent på sirkulasjon 29. april 2021.

Sak-UU 28-21 Referat og orienteringssaker

Eksamen våren 2021:

Skoleeksamener som planlegges avholdt i Silurveien våren 2021, må ha en Plan B i tilfelle nedstenging. Dersom dette skjer er det avklart med MN-fakultetet at eksamensformen kan endres til muntlig eksamen (over zoom). Studentene må informeres om Plan B på forhånd, via Canvas. MN-fakultetet utarbeider tekst som kan legges ut. For muntlige eksamener planlegger de fleste emner for fysisk oppmøte som Plan A. Som en Plan B vil eksamenene avholdes digitalt over Zoom. Unntakene er FARM2130- Legemiddelanalyse, FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon med en praktisk deleksamen på lab, som må gjennomføres på Blindern, og FARM3130 – Farmasøytisk praksis som har en muntlig deleksamen hvor studentenes evne til å kommunisere med kunder står sentralt.

Eksamen og undervisning høsten 2021:

Planleggingen av eksamener høsten 2021 er i full gang. UiO legger opp til halv kapasitet i Silurveien (dvs. 330 plasser med 1 meter avstand mellom plassene). Det er meldt inn til MN-fakultetet hvilke eksamener som ønskes avholdt som skoleeksamen i Silurveien. Signalene fra fakultetet er at dette burde gå i orden. Undervisningen planlegges med redusert kapasitet i lokalene for å sikre 1 m avstand. Digital undervisning vil dermed med all sannsynlighet bli videreført for større grupper.

Mulighet for utvidet sensurfrist:

Koronaforskriften åpner for å utvide sensurfristen med inntil 2 uker. Det trenger ikke å søkes om dette, men studentene må informeres om når sensuren kommer. Utdanningsleder undersøker om all sensur må være lagt inn før 1. juli, som er siste frist for ettersendelse av papirer til Samordna opptak.

Mistanke om fusk /plagiat på eksamen:

Ved mistanke om fusk/plagiat skal sensuren holdes tilbake for de studentene det gjelder. Samtaler skal gjennomføres med studentene. I tilfeller hvor faglig umodenhet er årsaken, kan karakteren settes ned, istedenfor å gå videre med en fusk/plagiatsak. Det er da viktig at karakteren ikke er kunngjort på forhånd.

Temaet fusk/plagiat vil bli tatt opp på Allmøtet 29. april. Det må arbeides for en felles bevisstgjøring blant både ansatte og studenter.

Ekstra bevilgning til studentassistenter:

UiO har mottatt en ekstra bevilgning fra KD til lønning av studentassistenter. Bevilgningen er et Corona-tiltak for studentene og har til hensikt å redusere frafall og styrke det psykososiale læringsmiljøet. Farmasøytisk institutt har fått tildelt kr. 80 000. Midlene skal dekke lønn til studenter som kan bidra både faglig og psykososialt. Studierådgiver for 1. avdeling, leder for Programråd for 1. avdeling, kontorsjef og utdanningsleder arbeider med tiltak og utlysning av midlene, slik at dette er på plass så fort som mulig.

Realfagsbiblioteket med tilbud til masterstudenter:

Realfagsbiblioteket har utviklet et tilbud til masterstudenter som tar for seg aktuelle temaer i forbindelse med gjennomføringen av masteroppgaven. Temaene undervises på tidspunkt hvor disse er relevante i forhold til progresjonen av mastergradsarbeidet («just in time» - prinsippet). Tilbudet er frivillig med 4 forelesninger i semesteret over 4 semestre (3 timer i semesteret og totalt 12 timer). Det er lagt opp til at de får lunsj. Temaer som undervises er bl.a. intro til databaser, referansehåndtering og begynne å bygge bibliotek, skrivetips for å unngå skrivesperre, «story of a paper», søke litteratur, Q & A, databaseøvelser, friske opp kritisk lesning/lese artikler, figurer og tabeller, kritisk tekning, akademisk redelig og kildebruk, tidslinje innspurt masteroppgaven, datalagringsplan, siste sjekk, poster/presentasjon m.m. Det er mulig å gjøre tilpasninger i opplegget i forhold til hva farmasi ønsker, og Realfagsbiblioteket kan starte opp nå. Programrådet for 2. avdeling arbeider for å tilby opplegget for studenter på masterdelen av studiet så fort som mulig.

FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi:

Timeplanen mottatt for emnet virker å avvike noe fra rammene som er satt av Utdanningsutvalget. Blant annet ser fellesmodulen noe liten ut med 12 timer undervisning. Undervisningsbelastningen (undervisning og egenstudier) for fellesdelen skal etter rammene som er gitt utgjøre 40 timer. Det er heller ikke satt opp undervisningsbelastning pr. modul i den modulbaserte delen av emnet. Dette må på plass, da studentene skal velge moduler som totalt gir en belastning på 80 timer. Videre er det for fagområdene klinisk farmasi og samfunnsfarmasi satt opp at det avholdes eksamen. Det er tidligere bestemt at dette emnet ikke har eksamen, så dette må endres.

Programrådsleder for 2. avdeling er i dialog med emneansvarlig for FARM5000 om å implementere deler av Realfagsbibliotekets tilbud til masterstudenter (se over) inn i FARM5000.

Programrådet for 1. avdeling:

Utkast til generisk nettskjema for semesterevaluering er ferdig utarbeidet (Se Sak-UU 31-21 nedenfor). Det arbeides aktivt med tiltak for læringsmiljøet til studentene, særlig førsteårskullet. Planleggingen av semesterstart og oppstartsuken/fadderuken har startet opp. Det arbeides også for ett arrangement for 2. kullet, som har vært sterkt påvirket av koronasituasjonen og ennå ikke blitt godt kjent med hverandre. I samarbeid med ForVei planlegges det å avholde et stressmestringskurs for studentene før eksamen. 

Programrådet for 2. avdeling:

Det arbeides med å få på plass tilbudet fra Realfagsbiblioteket for masterstudentene. Evalueringen av tildeling av masteroppgaver vil medføre noen enkle endringer for 2021. Canvasrommet har også blitt forbedret. Programrådsleder for 2. avdeling vil gi en gjennomgang av planene for tildelingen av masteroppgaver for høsten 2021 på neste møte i Utdanningsutvalget 25. mai 2021.

PhD:

Det har blitt gjennomført en undersøkelse blant stipendiatene ved Farmasøytisk institutt om hvordan de har blitt påvirket av pandemien. Svarprosenten var på 39 %. Totalt 60 % oppgir at de er påvirket av pandemien i større eller mindre grad. De fleste greier å arbeide hjemme på en relativt god måte hvis de har noe de kan arbeide med. 35 % oppgir at de er misfornøyde med veiledningen, og noen har hatt minimal kontakt med veileder. PhD-leder mener at dette er svært betenkelig og tar dette videre. Stipendiatrepresentantene i de ulike utvalgene ved instituttet vil gå sammen om å arrangere noe sosialt, fortrinnsvis fysisk, for stipendiatene og postdocene (som inviteres med).

MN-fakultetet har også gjennomført en kandidatundersøkelse om hvordan stipendiatene påvirkes av pandemien. Det var også spørsmål om hvilken karrierevei de ønsker og hvordan det er å finne informasjon på nettet. Svarprosenten var på 44 %, og tilbakemeldingene er i overensstemmelse med tilbakemeldingene for farmasi. Om lag 50 % av stipendiatene har undervisningsplikt. De opplever gjennomgående noe mindre stress enn de stipendiatene som er på 3-årige grader. Stipendiatene oppgir også å være fornøyde med utvalget av PhD-emner som tilbys.

EVU:

Forslag til emnebeskrivelse for masteroppgaven og nytt emne i væsketerapi kommer om ikke lenge. Emnebeskrivelsene vil først bli behandlet i EVU-utvalget før de sendes Utdanningsutvalget.

Sak-UU 29-21 Orientering om SamPraks v/Liv Mathiesen og Hilde Wøien (orientering)

Utdanningsutvalget fikk en orientering om status for SamPraks og refleksjoner om veien videre. RETHOS-LUBen Kap. 4, §12, *a) kan planlegge, initiere og gjennomføre tverrfaglig, tverrprofesjonelt og tverrsektorielt samarbeid på tvers av virksomheter og nivåer anses av Utdanningsutvalget å være oppfylt på ett overordnet nivå. Samtidig lærer ikke studentene hva LUBen innebærer gjennom klinisk praksis. I SamPraks lærer studentene seg å samarbeide gjennom aktiv og interaktiv læring. De lærer å forstå rollen sin som farmasøyt inn i tverrprofesjonelle team, samt å forstå og sammenligne seg med andre profesjoners tilnærming og verdier (likheter og forskjeller).

Pr. i dag er SamPraks organisert som ett prosjekt. Dersom SamPraks skal bli en integrert del av undervisningen må prosjektet etableres som en organisasjon og en obligatorisk del av undervisningstilbud med de ressursene som trengs, både faglig og økonomisk. Prosjektgruppen arbeider nå med sluttrapporten for prosjektet, og der vil foreslås å se på muligheten for å opprette ett senter for tverrprofesjonell læring.

Den tverrprofesjonelle læringen kan være praksis- eller kasuistikkbasert. Ved bruk av kasuistikker må disse ha LUBer for alle involverte profesjoner. Det er også viktig med balanse i sammensetningen av gruppene, slik at det ikke er overvekt av f.eks. en profesjon. Det er også viktig at studentene har kommet like langt i studiet og er på samme faglige nivå. Av erfaring ser en at underviserne bør ha erfaring med tverrprofesjonelle grupper. Dette er kompetanse det tar tid å bygge opp. 

Dersom ikke SamPraks bli innlemmet som en obligatorisk del av undervisningstilbudet etter endt prosjekt, anses det som en reell mulighet at SamPraks etter hvert legges ned. SamPraks krever store ressurser å drifte, og de som driver prosjektet i dag vil ikke ha mulighet til å gjøre dette videre innenfor nåværende rammer. Da må Farmasøytisk institutt se på andre muligheter for å bygge opp den tverrfaglige kompetansen til studentene våre.

SamPraks anses som den beste muligheten for å tilby tverrfaglig læring til farmasistudentene. Klinisk praksis gir best tverrfaglig læring. Vi har kontroll på det pedagogiske innholdet, da vi er med i utviklingen, samt at det er en koordinator som tar seg av organiseringen. I fremtiden tenkes det også å se på muligheten til å tilby ulike løsninger.

Hvis ikke SamPraks videreføres og utvikles til å inkludere alle studenter på FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling ser emneansvarlig for seg følgende muligheter:

  1. Annen klinisk praksis til alle med hospiteringsordninger i klinikk via sykehusapotekene. Dette vil gi mindre kontroll på det pedagogiske innholdet og det må også kjøpes fri kliniske farmasøyter til veiledning (2 studenter om gangen), noe som er dyrt. Det vil være ressurskrevende å organisere, da vi selv må lage opplegget. Tenkt opplegg kan være «Forberedelse + 2 dag praksis + refleksjonsnotat».
  2. Klinisk praksis + kasuistikker hvor en kan invitere inn f.eks. medisin og sykepleiestudenter til ferdighetstreninger i FARM4100 hvor 1-2 av ferdighetstreningene gjøres tverrprofesjonelle. Må organisere undervisningen selv og det kan være at det må gjennomføres flere paralleller med ferdighetstreninger.
  3. Kasuistikkarbeid til alle og hvor det kan tilbys klinisk praksis til utvalgt gruppe (studentdrevet post + ?). For resten tilbys undervisningen i form av tverrprofesjonelt kasuistikkarbeid hvor 1-2 av ferdighetstreningene i FARM4100 gjøres tverrprofesjonelle. Må organisere undervisningen selv og det kan være at det må gjennomføres flere paralleller med ferdighetstreninger.

Undervisningsutvalget mener det må arbeides for utvikling av et undervisningstilbud som kan dekke nevnte RETHOS-LUB for alle studenter, men at dette må forankres i instituttledelsen ettersom slik etablering er ressurskrevende og vil måtte inn i instituttets budsjett og strategi.

Sak-UU 30-21 Oppdaterte retningslinjer forelesningsopptak ved MN-fakultetet (orientering)

MN-fakultetet arbeider for tiden med å oppdatere retningslinjene for forelesningsopptak. Disse vil være i overenstemmelse med retningslinjene til UiOsentralt. Det vil bli sendt ut epost når disse er på plass.

Sak-UU 31-21 Felles retningslinjer for begrunnelse av karakter (diskusjonssak)

Begrunnelsen bør holdes på ett overordnet nivå, men på en slik måte at studenten får hjelp til å forstå hvilke fagområder/temaer vedkommende er svak i. Forslaget til mal for begrunnelsene er satt sammen av to hovedavsnitt: 1) generell informasjon om eksamen relatert til læringsutbytter og hvordan karakter settes. 2) Individuell begrunnelse basert på utdypende karakterbeskrivelse for Farmasøytisk institutt. Forslaget sendes på sirkulasjon, samt til Fagutvalget, for tilbakemelding. Endringer gjøres direkte i dokumentet som er lagt ut i Canvasrommet for Utdanningsutvalget.

Eventuelt;

Sak-UU 32-21 Innføring av nye obligatoriske forkunnskaper for oppstart på 2. året høsten 2021 (vedtakssak)

På møtet i Utdanningsutvalget 31. januar 2020 ble det vedtatt nye obligatoriske forkunnskaper for emner på 2. året (Sak-UU 4-20). Basert på erfaring i gjennomføring av revidert studieplan ble det vedtatt et krav om at alle emner på 1. og 2. semester må være bestått før oppstart på 3. semester. De nye obligatoriske forkunnskapene gjelder fra og med høsten 2021 og har vært publisert på emnesidene siden H20/V21. Nye studenter ble opplyst om dette på oppstartsmøtet i august 2020, og også på e-post før nye/utsatte eksamener for H20-emnene.

Det har kommet inn en klage fra studenter på førsteårskullet på at de nye obligatoriske forkunnskapene innføres under koronapandemien. Det stilles også spørsmål til hvorfor kravene er satt som obligatoriske og ikke anbefalte.

Kravet til forkunnskaper er gjort obligatorisk fordi farmasiprogrammet, i motsetning til øvrige program ved MN-fakultetet, er et profesjonsstudium der studieløpet er fastlagt for 1.-7. semester. Studieløpet og emnenes rekkefølge er ikke tilfeldige, og emnene bygger på hverandre. Forkunnskapene er derfor «obligatoriske» og ikke «anbefalte».

Utdanningsutvalget forstår godt at studentene har vært sterkt påvirket av koronapandemien, men forhold knyttet til pandemien kan ikke gi grunnlag for å fullstendig fjerne eller utsette iverksettelsen av kravet om forkunnskaper. For å imøtekomme noe av frustrasjonen finner Utdanningsutvalget det rimelig å åpne for et midlertidig unntak fra kravet om forkunnskap; studenter med ett emne som ikke er bestått (ett hengefag) gis anledning til å søke om å fortsette videre på studiet. Søknadene sendes til Programrådet for 1. avdeling som vil gjøre individuelle vurderinger på bakgrunn av studentenes progresjon.

Vedtak: Studenter som startet profesjonsutdanningen i farmasi i 2020 og som har maksimalt én stryk (karakter F) ved inngangen til 3. semester kan søke Programråd for 1. avdeling om unntak fra kravet til forkunnskaper. Søknadene vil bli vurdert individuelt basert på tidligere prestasjoner i 1. studieår.

Basert på vedtaket sender Utdanningsleder et utkast til svarbrev for kommentarer og godkjenning på sirkulasjon.

Sak-UU 33-21 Forslag til mal for semesterevaluering (diskusjonssak)

Programrådet for 1. avdeling har utarbeidet ett forslag til mal for semesterevaluering. Det er lagt opp til fleksibilitet, slik at det kan gjøres tilpasninger relatert til egenarten til det ulike emne. Semesterdelen er delt i to deler, en med emnespørsmål emne for emne, og en fellesdel med generelle spørsmål for gjennomføringen av semesteret sett under ett. Studentene må ikke svare på alle spørsmål for å komme videre i nettskjemaet. Utdanningsutvalget synes forslag til nettskjema ser bra ut. Det kom noen mindre forslag til endringer som tas videre av Programrådsleder for 1. avdeling.

Publisert 16. aug. 2021 08:31 - Sist endret 16. aug. 2021 08:44