Møtereferat 24. september 2021

Fredag 24. september kl.12.00- 14.30 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine G. Halvorsen, Leon Reubsaet, Hege Thoresen, Hanne Hjorth Tønnesen, Marianne Lea (fra kl.13) og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 62-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent.

Sak-UU 63-21 Referat fra møtet 27.08.21

Godkjent på sirkulasjon 16.09.21.

Sak-UU 64-21 Referat og orienteringssaker

Egenmelding for fravær på eksamen og obligatoriske aktiviteter

Ordningen med egenmelding for fravær på obligatoriske aktiviteter og eksamen avvikles i oktober 2021. Studentene må fra oktober igjen dokumentere fravær med legeattest ved eksamen. Det vil bli opprettet et nettskjema til innsending av legeattester, slik at syke studenter ikke møter opp på Blindern.

Etikk-kveld: samtale om kommunikasjon og etikk

Den 14. oktober inviterer Etikkrådet i samarbeid med NFF og NFS til samtale om kommunikasjon og etikk. Tema for kvelden er «Farmasøyter er pålagt ansvarlig utlevering og informasjonsutveksling om riktig bruk av legemidler. Hvilke etiske problemstillinger møter man ved kommunikasjonsutfordringer?» Utdanningsleder stiller for Farmasøytisk institutt, med refleksjon rundt kommunikasjonstreningen i studieløpet og hvordan studentene øves i god kommunikasjon både skriftlig og muntlig bl.a. gjennom Apoteklaben.

Nye programrådgivere

Det er ikke mottatt flere forslag til nye programrådgivere. Utdanningsleder tar kontakt med de to foretrukne kandidatene og undersøker om de er interessert i å påta seg jobben.

Studenter med jevngodvurdering

Antall søkere med jevngodvurdering som får opptak til det 5-årige studieprogrammet er økende. Mange av disse studentene søker om innpasning av tidligere fullført masterutdanning fra utenfor EU/EØS. Dette er omfattende søknader som krever mye ressurser fra både emneansvarlige og administrasjonen. Studieprogrammet er ikke tilrettelagt for denne studentgruppen, og utdanningsplanene strekker seg gjerne over flere år med få studiepoeng pr semester.

Det arbeides for å få på plass ett eget tilrettelagt program for denne studentgruppen. Jevngodprogrammet vil være for de som allerede har en ferdig master fra utenfor EU/EØS, og som trenger å komplementere utdanningen sin for å bli jevngod med den norske masteren. Det er opprettet en egen arbeidsgruppe bestående av Hege Thoresen, Gro Smistad og Anne Berit C. Samuelsen som arbeider videre med utforming av programmet, samt at ressursbruk må avklares.

Møtet med den eksterne programrådgivergruppen 2021

Møtet med de eksterne programrådgiverne avholdes 19. oktober. Program og bakgrunnsmateriale er sendt gruppen.

UiOs Klima- og miljøstrategi

Alle studieprogram skal fremover implementere klima- og miljøperspektiv som er relevante for fagfeltet i utdanningen. Det undervises allerede i dag noe om miljøperspektivet og legemidler, og det vil bli arbeidet for ytterligere implementering framover.

Programrådet for 1. avdeling

Det har vært avholdt møte i Programrådet for 1. avdeling. Av saker på møtet var sluttevalueringer, søknader om å fortsette videre på studiet, innpasningssøknader og utvekslingsavtale på bachelornivå. Utdanningsleder undersøker formalitetene rundt slik utvekslingsavtale med MN-fakultetet. Det vil arbeides for et system med mer generiske innpasninger av utdanninger, hvor arbeidet med å sammenligne studieplaner i større grad er gjort på forhånd.

Programrådet for 2. avdeling

Evalueringen av FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi sendes ut om kort tid, både til studenter, fastvitenskapelige og administrasjonen. Valg av masteroppgaver er i gang, Canvasrommet er åpnet og presentasjonene av forskningsgruppene starter opp i uke 38. Det arbeides også med å etablere utvekslingsavtaler med engelsktalende universiteter.

EVU-utvalget

Det er utlyst en 2`er stilling innen klinisk farmasi. Stillingen er lønnet av Sykehusapotekene og skal drifte det nye EVU-emnet innen væsketerapi.

PhD-utvalget

Nytt skjema for opptak er lagt ut på nett. Skjemaet er i pdf-format og er ikke lenger nettbasert. MN-fakultetet arrangerer i november et 2 dagers seminar for PhD-studenter om sosialisering og gjennomføring av programmet. Tredje semester evalueringene starter nå opp.

Sak-UU 65-21 Undervisningsbudsjett – drift og timehjelplærermidler for 2022 (vedtakssak)

De innkomne tilbakemeldingene på undervisningsbudsjettet ble gjennomgått. Totalt er budsjettet er på kr. 1 798 205, hvorav kr. 1 307 000 til drift og kr. 491 204 til time-hjelpelærere. Drifts – og time-hjelpelærer midler til FARM4110, kr 25 382 er senere meldt inn og lagt til budsjettet.

Det ble i utgangspunktet bedt om at det ved økte driftsmidler skulle det gis en begrunnelse for økningen. Ved gjennomgangen ser Utdanningsutvalget at det er ønskelig med en nærmere beskrivelse over hva midlene benyttes til for noen av emnene. Dette vil innhentes for emnene det gjelder. Til neste års budsjett vil det for alle emner bes om spesifisering om hva driftsmidlene skal gå til. For enkelte emner vil overgang digital til fysisk undervisning medføre økt behov for driftsmidler.

Samfunnsfarmasiemnene (FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet, FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse, FARM3130 – Farmasøytisk praksis, FARM5130 – Apotekdrift og ledelse og FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis) har reduserte kostnader til time-hjelpelærer budsjettene som følge av avtale med SLV om undervisning i legemiddeløkonomi, avtale med Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi om finansiering av lektorer som underviser i Apoteklab og kommunikasjon. Avtale og stillinger går ut i 2022. Det er ikke avklart om intern lektorstilling videreføres. Dersom disse ikke forlenges kan det medføre økt behov for time-hjelpelærere. Utdanningsutvalget har forholdt seg til innmeldte budsjetter for samfunnsfarmasiemnene, men i og med usikkerhet i personalsituasjonen og avtaler meldes dette videre til instituttleder.

For noen emner er det søkt om driftsmidler til innkjøp av småutstyr. Utdanningsutvalget ser at det er behov for tydelige rammer for denne typen søknader, slik at det er omforent forståelse av hva det kan søkes om gjennom driftsbudsjettet, samt hvordan det kan søkes. Forskningsmidler skal ikke benyttes til innkjøp av nødvendig studentutstyr for gjennomføring av undervisningen.

Tilbakemeldinger/kommentarer på emner:

FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi

Utdanningsutvalget ønsker nærmere beskrivelse på hva som inngår i driftsbudsjettet, inkl. behov for investering i utstyr.

FARM2130 - Legemiddelanalyse

I driftsbudsjettet er det lagt inn søknad om midler til innkjøp av et nytt smeltepunkts-apparat med følgende begrunnelse «Budsjettet for 2022 inkluderer en økning på kr 50 000,- da vi trenger å bytte ut smeltepunktsapparatet som brukes på kurset. Et nytt smeltepunktsapparat som oppfyller kravene beskrevet i PhEur koster kr. 71 875,- + MVA (SMP50 fra Cole Parmer, VWR)».

Utdanningsutvalget støtter økning i driftsbudsjettet og delfinansiering av innkjøp av nytt smeltepunkts-apparat.

FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi

Det søkes som midler til innkjøp av ett mikroskop med følgende begrunnelse til driftsbudsjettet «Ønsker å opprettholde samme budsjett som 2021. Foreløpig regnskap fra 2021 gir inntrykk av lavere forbruk men vi må supplere med enda et mikroskop. Dette brukes også på 2 andre kurs.».

Utdanningsutvalget støtter søknaden om innkjøp av ett nytt mikroskop. Service og innkjøp av mikroskoper til kurssalen ZEB ligger til dette emnet.

FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi

Drifts- og time-hjelpelærermidler kr. 25 382 er meldt inn etter møtet 24.september og er lagt til budsjettet. Utdanningsutvalget støtter behovet for drifts- og timehjelpelærermidler til FARM4110.

FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi

Utdanningsutvalget støtter det foreslåtte driftsbudsjettet på kr.150 000. Beløpet er det samme som tildelt for 2021. Det er lagt ved driftsbudsjett for enkelte av fagområdene som bidrar inn i emnet mens andre mangler. Alle fagområder må fra neste års budsjett legge ved eget driftsbudsjett. Endelig fordeling av driftsmidler innad i emnet gjøres når evalueringen av emnet og tildelingen av masteroppgaver er gjennomført. Fordelingen av studenter pr modul eller fagområde må også dokumenteres over tid, slik at en har en oversikt over antall deltakere som følger modulene. Dette vil igjen kunne påvirke fordelingen av ressurser innad i emnet. Dette vil bli fulgt opp.

FARM5130 – Apotekdrift- og ledelse

Driftsbudsjettet på kr. 35 000 inkluderer kr. 10 000 til innkjøp av legemidler. Utdanningsutvalget ønsker en begrunnelse for behovet for innkjøp av legemidler til dette emnet.

Time-hjelpelærerbudsjettet er på kr. 74 249, 71. Antallet timer undervisning det søkes time-hjelpelærermidler til (54 timer) er høyt sammenlignet med rammene satt for masteremner (16 – 32 timer for studenten). Det bes derfor om en gjennomgang av undervisningsopplegget for å se på om totalt antall timer kan reduseres og om det i større grad er mulig å benytte interne ressurser. Det innmeldte behovet for time-hjelplærermidler er svært høyt for et masteremne, spesielt dersom det er et lite antall studenter som følger emnet.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter forslaget til drifts- og time-hjelpelærerbudsjett for 2022, med de overstående tilbakemeldingene/kommentarene. Budsjettet oversendes instituttleder for endelig behandling.

Sak-UU 66-21 Opplegg for kartlegging av språkferdigheter (forts. Sak-UU 57-21) (diskusjonssak)

Forslag til beskrivende tekst angående dokumentasjon av manglede språkferdigheter, samt skjema for kartlegging av språkferdigheter på obligatoriske aktiviteter/eksamen, ble gjennomgått og mindre endringer foreslått. Tekst og skjema settes sammen til felles dokument. Det er den enkelte fagansvarlige som skal fylle ut skjemaet for sin aktivitet, mens emneanvarlig skal sammenstille tilbakemeldingene for sitt emne. Skjemaet skal sendes administrasjonen sammen med sluttevalueringen. Studentene vil bli informert om kartleggingen. Kartleggingen vil ikke kunne spores tilbake til den enkelte student. Endelig forslag til opplegg sendes MN-fakultetet for tilbakemelding, og kartleggingen/informasjon om kartleggingen vil ikke bli igangsatt før opplegget er klarert fra MN-fakultetets side.

Sak-UU 67-21 Gjennomgang av mandater for Programråd 1. og 2. avdeling (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte. Programrådene for 1. og 2. avdeling vil gjennomgå mandatene til neste møte, og komme med forslag til endringer.

Sak-UU 68-21 Emnekomiteer på masternivå (diskusjonssak)

Alle emner skal ha en tverrfaglig emnekomite. Dette gjør emnene mer robuste, samt hindrer privatisering. I alle emnekomiteer skal det være minst en ansatt i 100 % stilling ved Farmasøytisk institutt, for å opprettholde kontinuitet og oppfølging av emnet innenfor undervisningsrammene som til enhver tid gjelder. Det mangler ennå noen emneansvarlige og emnekomiteer på masteremner. Det vil tas kontakt slik at disse nå kommer på plass.

Eventuelt;

Publisert 26. okt. 2021 08:13 - Sist endret 26. okt. 2021 08:13