Møtereferat 25. mai 2021

Tirsdag 25. mai 2021 kl.13.00 - 15.30 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine G. Halvorsen, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Leon Reubsaet, Marianne Lea, Martine Narum, Nina Woldene

Fraværende: Marianne Hiorth, Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 34-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent.

Sak-UU 35-21 Referat fra møtet 23.04.21

Godkjent på sirkulasjon.

Sak-UU 36-21 Orienteringssaker

  1. Studenter som har egenmelding ved ordinær eksamen skal henvises til konteeksamen i august.
  2. Allmøte for studenter 18. mai. Informasjon om eksamen og læringsmiljøtiltak. Instituttet bør fortsette med dette slik at alle studentene får felles informasjon.
  3. Webinar ang. stressmestring og mentale forberedelser til eksamen i regi av ForVei. To 3.års studenter delte sine erfaringer. En egen bolk tilslutt for studenter som skal opp i FARM2150.
  4. Sensurfrist eksamen: 29. juni for instituttet. Fristen er satt av hensyn til studenter som søker opptak til andre studier. Vanlig sensurfrist (3 uker) kan utvides med ytterligere 2 uker dersom det oppstår forhold knyttet til pandemien, og den fristen kan i så fall overstyre andre frister. MN ber instituttet om å holde seg til fristen 29.juni så langt det er mulig.
  5. Dialogmøte med MN-fakultetet: 14. juni. Formøte: 31.mai. Innkalling er sendt ut.
  6. Allmøte 28. mai. Tema: Språk og kommunikasjon samt kort referat fra Studentenes allmøte.
  7. Trøsterunder i Silurveien kan gjennomføres under smitteverntiltak og forutsatt at Silurveien får beskjed innen 2 dager før. Informasjon er sendt ut på e-post.

Orientering fra programrådene:

Programråd for 1. avdeling: 

  • Programrådet har diskutert hvordan søknader om å fortsette på 2. året skal håndteres.
  • Canvas: Bør Canvassidene være uniforme på instituttet? Programråd for 1.avdeling henter innspill fra fagutvalget om deres oppfatning av godt utformede canvassider.
  • Leganto: Hva skal inn i Leganto? Hvilket detaljeringsnivå skal benyttes? Forslag om å lage en felles policy for dette på instituttet. Dette settes opp som en sak i neste møte, juni.

Programrådet for 2. avdeling:

Valg av masteroppgave og tiltak for å bedre denne prosessen (Sak UU 43-21): Planen er å beholde mye av det samme som ble gjennomført i fjor, men det foreslås noen endringer etter de tilbakemeldinger som har kommet.

Foreløpig tidslinje for hvordan valg og masterkontrakt 2021:

Juni: e-post til vitenskapelig ansatte angående oppdatering av canvassiden og en påminnelse i august. Canvassiden må være ferdig tidlig. Studentene får informasjon om prosessen og tilgang til Canvas i september. Informasjonsmøte med studentene via zoom og informasjon fra biblioteket sent i september. Presentasjon av forskningsgruppene via zoom i oktober. Ekstramøte i november for å fange opp de som ikke har valgt. Januar 2022: Siste frist for levering av kontrakt.

Innspill fra UU: Skal være et startsskudd for når studentene kan inngå en kontrakt? Studentene trenger litt tid etter presentasjonen til å ta kontakt med mulige veiledere, det ble foreslått f.eks 2 uker fra presentasjon til startskudd for inngåelse av kontrakt.

PhD- utvalget:

Det er sendt ut invitasjon til sosialt treff 4. juni, for PhD studenter og postdocer. De ulike seksjonene skal ha noe felles sammen.

EVU- utvalget:

Det arbeides med å løse praktiske problemer knyttet masteroppgavene som skal ha et klinisk element. Søknadsprosesser for tilgang til data tar tid, og dette kan gå ut over den totale tiden som er tilgjengelig til arbeide med forskningsoppgaven. Det diskuteres med MN-fakultetet hvordan dette kan løses.

Sak-UU 37-21 Status og erfaringer ved bruk av studentassistenter (orientering/diskusjonssak)

Det er engasjert 8 studentassistenter, og de er i gang med eksamenskollokvier og andre tiltak knyttet til eksamensforberedelser på 1. 2. og 3. året i samarbeid med emneledere.

Det skal engasjeres en læringsmiljøassistent som skal arbeide med faglig/sosiale tiltak inn mot studiestart og neste semester. Ordningen med studentassistenter videreføres til høsten.

Sak-UU 38-21 Mal for begrunnelse av karakter (diskusjonssak)

Tekstmalene ble gjennomgått og det ble foretatt noen endelige justeringer. Tekstmalene skal sendes ut til undervisere, og den skal også legges ut på de interne nettsidene for ansatte.

Sak- UU 39-21 Emnebeskrivelse for master i klinisk farmasi - 5990V (vedtakssak)

Emnebeskrivelsen ble vedtatt etter noen justeringer.

Sak-UU 40-21 Budsjett for FARM5000 (vedtakssak)

På oppdrag fra ledergruppen er det innhentet et revidert budsjett for emnet. Det ble i 2020 søkt om kr 174 000, og det ble tildelt kr 150 000 for drift i 2021. Alle fagområder unntatt samfunnsfarmasi er del av det reviderte budsjettet. Det angitt et beløp for hvert fagområde, og det er spesifisert hva beløpene skal gå til. Ved Kjemisk seksjon har fagområdene redusert utgifter til leie av instrumenter, avskriving av utstyr eller kjemikalier.

Kommentarer fra UU:

  • Det bør utarbeides noen felles retningslinjer på hvordan man setter opp budsjett til labkurs og hva som kan inkluderes. Bl.a. trengs tydelige føringer om leie/avskriving av utstyr kan inkluderes, og dette må gjøres kjent i god tid før nye budsjettrunder.
  • Det kan være utfordrende med mange kostnader knyttet til opplæring hos de enkelte fagområdene. Kostnader til undervisning må ikke tas av forskningsmidlene. Det må skilles mellom forsknings og undervisningsmidler
  • Emnet FARM5000 bør evalueres i etterkant da det er et kostbart emne og mange får samme opplæringen når de er i gang med masteroppgaven.
  • Det bør redegjøres for antall studenter som tar de ulike modulene og kostnadene knyttet til hver modul
  • En annen fordelingsnøkkel bør vurderes. Ulike alternativer ble nevnt:
    • Alle fagområder tildeles et beløp ut fra antall masterstudenter de skal ha til opplæring i sitt fagområde.
    • Fordele midlene etter hvor mange studenter som har meldt seg på de ulike modulene.
    • Antall studenter som har deltatt på de ulike modulene og kostnadene knyttet til disse kan gi grunnlag for tildeling året etter.
  • Det bør besluttes om modulene skal gjennomføres uavhengig av hvor mange studenter som melder seg på.

Vedtak: UU anbefaler budsjettet som er oversendt men at punktene over vurderes i forbindelse med tildelingen ved neste års budsjett.

Sak-UU 41-21 Tekst angående språknivå for opptak til det 5-årige masterprogrammet i farmasi (diskusjonssak)

Teksten ble bearbeidet på møtet og blir sendt over til MN-fakultetet for innspill.

Sak-UU 42-21 Program for eksterne programrådgivere må lages for møte H-21 (diskusjonssak)

To nye eksterne medlemmer må innhentes fra Skandinavia. Forslag til nye medlemmer bør representere ulike fagområder, og de må ha farmasibakgrunn. Forslag på mulige kandidater fra Göteborg Universitet og København Universitet ble lagt fram. Legemiddelanalyse kommer med alternative kandidater fra København.

Program for kommende møte H-21 med esterne programrådgivere: 4. studieår i ny studieplan skal evalueres. Innspill til program oversendes i forkant av neste møte.

Sak-UU 43-21 Leder for programrådet for 2. avdeling informerer om valg av masteroppgaver H-21(orientering)

Se orienteringssak tidligere i referatet.

Eventuelt;

Publisert 16. aug. 2021 12:41 - Sist endret 16. aug. 2021 12:41