Møtereferat 25. mars 2021

Torsdag 25. mars 2021 kl.10.30 – 13.00 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine G. Halvorsen, Hege Thoresen, Rigmor Solberg, Leon Reubsaet, Marianne Lea, Martine Narum og Kristin Johanne Grasmo Ikke til stede: Marianne Hiorth


SAKSLISTE

Sak-UU 20-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En diskusjonssak ble meldt inn.

Sak-UU 21-21 Referat fra møtet 22.02.21

Godkjent på sirkulasjon.

Sak-UU 22-21 Referat og orienteringssaker

Masteremner:

Masteremnene begynner å bli ferdigstilt. MN-fakultetet har kun hatt mindre tilbakemeldinger på emnene. Blant annet er emnekoden for «Masterforberedende emne i farmasi» endret fra FARM4140 til FARM5000. Dette for å tydeliggjøre at emnet ligger på masternivå/2. avdeling i studieplanen. Det har også vært avholdt ett møte med emneansvarlig for FARM5000 for en gjennomgang av innholdet i emnet, samt avklaring at EndNote må inn i fellesdelen i emnet.

Utforming av masteroppgaver:

Masteroppgave er ett selvstendig arbeid av et visst omfang/studiepoeng. Det er studieprogrammet som fastsetter omfanget på oppgaven. UiO har ingen generell beskrivelse av hva som skal inngå i en masteroppgave og utformingen av dette. Dette defineres av læringsutbyttene i emnet og emnebeskrivelsen. For masteroppgaven i den erfaringsbaserte mastergraden i farmasi finnes det per i dag ingen emnebeskrivelse. Dette tas videre av leder for EVU-utvalget, slik at vi får på plass en emnebeskrivelse for emnet.

Åpen dag og informasjonsmøte for Vgs 3:

Åpen dag ble avholdt 11. mars, mens informasjonsmøtet for Vgs 3 (farmasi) ble gjennomført 18. mars, begge digitalt. På Åpen dag ble det vist 3 små videofilmer, mens det ble svart på spørsmål i chatten, mens det for informasjonsmøtet 18. mars ble vist en lengre videofilm om farmasistudiet. Denne ble etterfulgt av 20 minutter spørsmålsrunde med ett panel av ansatte og studenter som svarte på spørsmål.

MNPED9000:

Emnet er på 5 studiepoeng og skal gi PhD-studenter pedagogisk kompetanse. De som tar emnet må ha undervisning(plikt) i det semesteret de tar emnet. Målet er å gi PhD-kandidater kompetanse til å planlegge, gjennomføre og evaluere undervisning ved fakultetet, slik at de kan bidra til undervisningsutvikling på instituttene. Emnet avsluttes med 2 uker hjemmeeksamen. Studentene har fått god informasjon om emnet, bl.a. gjennom PhD-bulletinen fra MN-fakultetet. 

Utsatt innleveringsfrist for masteroppgaven våren 2021:

Det er mulig for studentene å søke om utsatt innleveringsfrist som følge av sykdom, karantene eller stengte/lite tilgjengelige laboratorier m.m. Bakgrunnen for søknadene må dokumenteres. Som følge av koronasituasjonen er praksisen ved MN-fakultetet våren 2021 at man skal være mer imøtekommende overfor studenter som søker om utsatt innleveringsfrist og vektlegge individuelle tilpasninger.

Ordinære eksamener V21:

Det planlegges for skoleeksamen i Silurveien og muntlig eksamen, samt enkelte hjemmeeksamener (skriftlige). For eksamener med fysisk tilstedeværelse i Silurveien og Farmasøytisk institutt, må det tas høyde for at eksamenene kan måtte avholdes digitalt hvis smittesituasjonen endrer seg. Det vil undersøkes med MN-fakultetet om det er mulig å endre eksamensform fra skoleeksamen til muntlig eksamen (over zoom), hvis dette blir tilfelle.

Utvidelse av SamPraks fram mot 2023:

En utvidelse av Sampraks fram mot 2023 som omfatter alle studenter som følger emnet FARM4100 (Persontilpasset legemiddelbehandling) og innføringen av RETHOS vil kreve store ressurser og vil ikke være mulig for emneansvarlig å gjøre alene. Ledelsen er klar over dette. Det må settes opp en plan for videre arbeid. Ansvarlig for SamPraks ved instituttet, Liv Mathiesen (emneansvarlig for FARM4100), inviteres til neste møte i Utdanningsutvalget for å snakke om erfaringer og videre arbeid med implementeringen.

Studiekvalitetsmidler for 2021:

MN-fakultetet har godkjent omdisponering av tidligere tildelte studiekvalitetsmidler til samfunnsfarmasi som ikke er brukt, bl.a. som følge av koronasituasjonen, til innkjøp av programmet «Pharmacy game». Programmet skal benyttes inn i undervisningen i samfunnsfarmasiemnene FARM3110 og FARM5130. Det som ikke dekkes av de omdisponerte midlene må fagområdet selv dekke. FARM1130 (Farmasøytisk rettet organisk kjemi) fikk tildelt CCSE – midler for 2020. Midlene som ikke er benyttet som følge av koronasituasjonen i 2020, er godkjent overført til 2021.

Norskkunnskaper i studiet:

Det arbeides for å legge ut en tekst om norskkunnskaper på nettsiden for «Søknadsfrist og opptak», hvor det tydelig kommer frem hvilket norsknivå som kreves for å gjennomføre studiet på en god måte. Nettsiden kan ikke endres før etter opptaksfristen i år (15. april) og vil gjelde fra og med opptaket i 2022. Innføring av kvote på 0-kategorien ved opptak ble avvist av UiO-sentralt, og vil ikke bli tatt videre.

Møte i Nasjonalt fagorgan i farmasi 22. mars 2021:

Det har vært avholdt møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi. På møtet ble bl.a. følgende saker tatt opp:

  • Utdanningsleder tok opp problematikken rundt svake norskkunnskaper hos enkelte av studentene våre. Det er flere som opplever det samme, og det vil arbeides videre med problemstillingen.
  • Det vil bli sett på om det er mulig å arbeide for en plattform hvor læringsressurser kan deles. Dette gjelder bl.a. for etikk, hvor Etikkrådet kan komme inn med ressurser/videosnutter m.m. spesielt rettet mot apotekpraksis. Det vil bli tatt kontakt med samfunnsfarmasi for å få overblikk over hva de har av ressurser som eventuelt kan være aktuelle. Andre ting som kan være aktuelt er demovideoer utarbeidet i forbindelse med den digitale undervisningen f.eks. galeniske teknikker. Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at dette er en god ide, men at det er viktig alle undervisningssteder bidrar inn med ressurser. Det er også viktig at ressursene lages til bruk for våre studenter, og ikke for andre. Bedre hjelp til utforming av digitale læringsressursers er sterkt ønskelig.
  • Undervisningsmateriell/læringsressurser om samers rettigheter som utformes av UiT har blitt forsinket og kommer først i juni (utsatt fra mars). Utdanningsleder vil ta kontakt med UiT og høre hvordan det ligger an.

Programrådet for 1. avdeling:

Forslag til semesterevalueringsskjema kommer over påske.

Det arbeides aktivt med læringsmiljøtiltak, spesielt for førsteårskullet, og det har blitt gjort mye godt arbeid. Det er bl.a. gjennomført gåturer mellom laboratorieundervisning (med påmelding) og fadderordning (medstudentordning) for de nye studentene hvor de kan få tildelt en eldre student som mentor. Videre har det vært gjennomført et webinar om studieteknikk for førsteårskullet i samarbeid med ForVei med svært godt oppmøte.

Programrådet for 2. avdeling:

Siste møtet ble avholdt 19. februar. Det er satt opp møter utover våren. Evalueringen av mastervalget 2021 er sendt ut til studenter og ansatte. Frist for tilbakemelding er i uke 12. Det arbeides aktivt med utveksling og innveksling av studenter, og det vil gjøres et arbeid i forhold til å utvikle og strømlinjeforme tilbudet.

PhD:

Det har ved MNF blitt utformet læringsutbytter for PhD-graden som vil bli publisert på nett. Læringsutbyttene er i tråd med nasjonale retningslinjer noe som gjør at de ligger på et overordnet nivå. Det vil opprettes en egen emneside for PhD-graden, evt lenke fra MNF-siden.

Det har vært møte i PhD-utvalget ved farmasi hvor bl.a. retningslinjer for spesialpensum ble diskutert/utformet. PhD-utvalget ønsker ikke utstrakt bruk av spesialpensum, da det finnes mange emner studentene kan velge. Spesialpensumet er ofte veileder-organisert, og overlapper i enkelte tilfeller mye med litteraturlisten til selve prosjektet. Dette godtas ikke da studentene må lese disse artiklene som del av gradprosjektet.

Rapporteringene viser at det er mange ensomme stipendiater. Det vil bli sendt ut ett nytt spørreskjema til stipendiatene for å finne ut hvordan det går med dem, slik det ble gjort i 2020. Det vil også bli sett på muligheter for en fadderordning, særlig for tilflyttede stipendiater som ikke har ett nettverk i Oslo eller i Norge. Det samme gjelder Postdocene der mange er utenlandske og nå i stor grad overlatt til seg selv.

EVU:

Det arbeides med å få på plass en emnebeskrivelse for masteroppgaven, samt at Sykehusapotekene har ytret ønske om et nytt EVU-emne innen klinisk farmasi om parenteral ernæring. Bidrag fra sykehusapotekene kunne være en ny lektorstilling. Prosessen tas videre med ny Instituttleder.

Sak-UU 23-21 Strategi og tiltak for å motvirke fusk/plagiat (diskusjonssak)

Det ble avdekket flere fusk og plagiatsaker i forbindelse med innleveringsoppgaver og eksamen høsten 2020. Gjennom samtalene med studentene dette gjaldt, er det i mange tilfeller avdekket manglende forståelse av hva plagiat er, og hva som ligger i et selvstendig arbeid. For eksempel vil kopiering fra fellesnotater på hjemmeeksamen gi utslag på tekstlikhet i Urkund, gi mistanke om ulovlig samarbeid og vise manglende selvstendighet. Det er også avdekket avskrift fra forelesninger, avskrift fra private opptak av forelesninger m.m. Det må derfor gjøres et arbeid for å øke forståelsen om plagiat/opphavsrett, samt bevisstgjøre om konsekvensene det kan ha å bli tatt i fusk/plagiat. Dette vil bli tatt opp på allmøte i april.

Utdanningsutvalget vil arbeide for at det undervises/informeres om gjeldende plagiat/opphavsrett/referansebruk gjennom studieplanen. Det vil også bli sett på om det bør utvikles eget informasjonsmateriell. Fusk/plagiatsaker må også følges opp med hensyn på skikkethet i et helhetsperspektiv.

Det er vanskelig å sette en %-grense for når en plagiatsak skal opprettes. Urkund slår ut på all type tekstlikhet som referanselister, siteringer eller faktisk plagiat. Det må derfor for alle saker med tekstlikhet gjøres en vurdering.

Sak-UU 24-21 Digital gruppeundervisning; forventningsavklaring og bruk av kamera (diskusjonssak)

For alle emner må det gjøres en forventningsavklaring når emnet starter opp i forhold hvordan gjennomføringen av digitale undervisningen skal være. Denne bør være tilgjengelig i Canvasrommene, slik at studentene vet hva de har å forholde seg til. I tillegg bør gruppeledere gå gjennom disse med sin gruppe, før undervisningen starter. Det må avklares på hvilken måte studentene forventes å bidra aktivt. Skal de legge fram noe? Skal de jobbe i breakout rooms? Det bør stilles krav om at kamera skal være på. Det skal ikke gjøres opptak av digital gruppeundervisning. For obligatorisk gruppeundervisning må det presiseres hvilke krav som stilles for godkjent aktivitet.

Det er viktig å skape trygghet i gruppen slik at alle våger seg frampå, f.eks ved at det digitale rommet åpnes før undervisningen starter slik at hver og en som ankommer kan ønskes velkommen og føle seg sett. Litt uformell småprat innledningsvis kan også bidra.

Eventuelt;

Sak-UU 25-21 Utforming av begrunnelse på eksamen (diskusjonssak)

Studentene opplever at det er store forskjeller i utformingen av begrunnelsene som gis på eksamen, fra de detaljerte hvor oppgave for oppgave gås igjennom, til at begrunnelsen er læringsutbyttene i emnet og ikke en individuell begrunnelse. Studentene lurer derfor på hva de kan kreve/forvente av en begrunnelse.

Utdanningsutvalget ser at det kan være fornuft med en avklaring på dette, både for studenter og vitenskapelige ansatte, og at det er viktig at begrunnelsene ligger på noenlunde samme nivå. Utdanningsleder vil komme med et utkast til utformingen av begrunnelser som vil tatt opp på neste møte i Utdanningsutvalget.

Publisert 29. apr. 2021 14:22 - Sist endret 29. apr. 2021 14:32