Møtereferat 27. august 2021

Fredag 27. august kl.12.00- 14.30 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine Grønhaug Halvorsen, Leon Reubsaet, Hege Thoresen, Hanne Hjorth Tønnesen, Marianne Lea og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 53-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To ekstrasaker ble meldt inn.

Sak-UU 54-21 Referat fra møtet 21.06.21

Godkjent på sirkulasjon 29.06.21

Sak-UU 55-21 Referat og orienteringssaker

Kull-2026 (førsteårskullet)

Det var 85 studenter som startet opp på kull-2026. Av disse fikk 18 studenter innpassing på et høyere kull. For å fylle opp studieplassene ble det gjennomført ett suppleringsopptak, slik at antall studenter nå er 75. I tillegg er det 13 studenter fra kull-2025, som skal avlegge eksamener på førsteårsemner H21/V22.

Kull-2025 (andreårskullet)

Fullstendig oversikt over endelig antall studenter på kullet foreligger ennå ikke. Dette da resultatene på ny/utsatt eksamen ikke har kommet, samt at søknader om innpasning ikke er ferdigbehandlet. Pr nå ligger antall studenter på mellom 44 – 48 avhengig av hvilket emne det gjelder.

Endringer i emnekomiteer

  1. FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1: Arild Rustan vikarierer som emneansvarlig for Rigmor Solberg H21.
  2. FARM3110 – Farmakoterapi 2 og fysiologi 3: Eili T. Kase vikarier for Rigmor Solberg H21.
  3. FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse: Hedvig Nordeng er tilbake som emneansvarlig fra og med H21.
  4. FARM3130 – Farmasøytisk praksis: Lavin Kadir fungerer som kontaktperson til Ingunn Björnsdottir er tilbake fra forskningstermin V22.
  5. FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative- og livsstilssykdommer: Ragnhild Paulsen vikarierer som emneansvarlig for Arild Rustan V22.

Forelesningsopptak og teksting

Forskrift om universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologiske (IKT)-løsninger trådte i kraft i 2013, med en overgangsperiode fram til 1. januar 2021. Innføringen av forskriften betyr at videoer/forelesninger m.m. som blir publisert f.o.m. H21 skal ha et tekstalternativ, f.eks. undertekster. Unntaket er ekstratilbud i form av opptak av forelesninger hvor kun emnepåmeldte studenter har tilgang til opptaket. Dette er satt som standard for alle emnene våre hvor det publiseres opptak. Det vil med all sannsynlighet komme et krav om teksting her også. Videosnutter skal i utgangspunktet nå være tekstet, men vi bruker disse slik de er inntil videre. MN-fakultetet følger saken, og kommer tilbake til instituttene når endelige avklaringer er på plass. I mellomtiden har MN-fakultetet vurdert at dette er OK.

Programrådet for 1. avdeling

Det har vært semesterstart og programseminar på Sundvollen for både førsteårs- og andreårskullet. I begynnelsen av september skal det være møte i Programrådet for 1. avdeling med bl.a. gjennomgang av sluttevalueringer for V21. Dato er ennå ikke fastsatt.

Programrådet for 2. avdeling

Neste møte i Programrådet for 2. avdeling er 31. august 2021, hvor bl.a. sluttevalueringer vil bli gjennomgått. Valg av masteroppgaven er godt i gang. Canvasrommet for valg av masteroppgaver er utviklet videre, og begynner å bli bra. Det arbeides også med masterkontrakten. For å unngå at studenter reserverer masteroppgave før fristen legges kontrakten ut først når det er åpnet for reservering. Se Sak-UU 60-21 for FARM5000.

PhD-utvalget

Hanne Hjorth Tønnesen vikarierer som leder av PhD-utvalget mens Rigmor Solberg er ute i forskningstermin. Det har ennå ikke vært noen møter, men de er i oppstartsfasen for 3. semesterevalueringene fremover, i tillegg til forløpende saker.

EVU-utvalget

Det har vært et møte med MN-fakultetet om opprettelsen av emnet Planlegging av masteroppgave i klinisk farmasi, 0 studiepoeng. Bakgrunnen er at studentene som starter opp på masteroppgaven i den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi trenger å ha på plass protokoll og eventuelt REK-godkjenning m.m. før de starter opp på oppgaven, og at dette gjerne kan ta tid noe tid å få på plass. Emnet vil opprettes fra og med V22, og ha opptak to ganger i året.

Forslag til eksterne programrådgivere

Det har kommet inn noen forslag til nye eksterne programrådgivere, men det er ett ønske om flere forslag. Enkelte fagområder har også uttrykt at de ønsker å komme med forslag, men ennå ikke har fått gjort dette. Vi avventer derfor litt i påvente av flere forslag.

Sak-UU 56-21 Studiestart H-21: oppstartuken og programseminar v/Nina Woldene (orientering)

Utsatt til et senere møte.

Sak-UU 57-21 Opplegg for dokumentasjon av manglede språkferdigheter (diskusjonssak)

MN-fakultetet har bedt oss dokumentere manglende språkferdigheter blant studentene for å ha et bedre utgangspunkt for videre tiltak. Det må defineres hva som menes med «manglende språkferdigheter» (upresist, uforståelig språk, misforståelser, feil bruk av fagterminologi, etc.), det må utarbeides kriterier for hva som skal dokumenteres (manglende språkferdigheter på eksamen, innleveringer, presentasjoner etc). I tillegg må det etableres et enklest mulig system for innhenting av dokumentasjonen, gjerne inkludert eksempelutvalg. Kan Canvas og Inspera brukes? Rapporter fra møte med eksterne programrådgivere og programevalueringen fra 2012 kan inneholde relevant informasjon.

Innhentingen skal være transparent og ikke sporbar tilbake til den enkelte student. Studentene bør også være informert om at vi gjennomfører en slik kartlegging, og at dette ikke vil ha noen konsekvenser for dem. Andre systemer benyttes for oppfølging av den enkelte student, f.eks. innmeldte bekymringsmeldinger og skikkethetsvurdering. Det ble foreslått at ferdig forslag klareres med MN-fakultetet før det tas i bruk.

Utkast til kriterier og definisjon vil bli sendt på sirkulasjon for innspill i forkant av neste ordinære møte. Programrådet for 1. avdeling utarbeider forslag til skjema for dokumentering.

Sak-UU 58-21 Emneplanlegging for emner V22 (vedtakssak)

FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi

Engelsk tittel endret fra Pharmaceutical Based Organic Chemistry til Pharmaceutically Based Organic Chemistry.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen.

FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi

Endret fra at kalkulator, Casio FX-991EX, blir utdelt på skriftlig eksamen til kalkulator i Inspera. Kalkulator blir utdelt hvis eksamen avholdes muntlig.

FARM2130 – Legemiddelanalyse

Læringsutbyttene er skjerpet for de to siste kulepunktene fra "har du grunnlag for å kunne" til "kan du" for å være i samsvar med krav til QP. Eksamen er endret fra skriftlig til muntlig eksamen med forberedelsestid da det har vært svært god erfaring med denne eksamensformen under koronaperioden. Ordlyden om hjelpemidler til eksamen er også justert som følge av endret eksamensform.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM3130 – Farmasøytisk praksis

LUB 1 og LUB 6 er endret som følge av RETHOS:

  • LUB 1: «mestrer du alle aspekter ved ekspedisjon av legemidler og tilgrensende varer og tjenester, inklusive bruk av teknologiske løsninger» endres til «mestrer du alle aspekter ved ekspedisjon av legemidler til mennesker og dyr samt tilgrensende varer og tjenester, inklusive bruk av teknologiske løsninger»
  • LUB 6: «har du kunnskap om apotekdrift og -ledelse, inklusive internkontroll og kvalitetssystemer» endret til «har du kunnskap om apotekdrift og -ledelse, inklusive internkontroll, kvalitetssystemer og legemiddelberedskap»

Eksamensformen er endret tilbake til OSCE-eksamen, som var gjeldende eksamensform før korona.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene i LUBene, og at OSCE igjen blir gjeldende eksamensform fra V22.

FARM5110 – Industriell farmasi

Det er gjort mindre endringer i beskrivelsen av undervisningen som gis i emnet.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter de foreslåtte endringene.

FARM5120 – Klinisk- og sykehusfarmasi

Emnet avholdes ikke i 2022.

FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis

Det er gjort noen mindre språklige og faglige endringer i LUBene, Eksamen er endret fra avsluttende hjemmeeksamen over 2 uker som teller 100 % til skriftlig eksamen, 4 timer, som teller 70 % samt presentasjon av resultater fra datalab som teller 30 %. Begge må være bestått for å bestå eksamen.

Antall timer undervisning er foreslått økt fra 32 til 52 timer. Dette er utenfor rammen på 16-32 timer som undervisningsbelastning for masteremner fastsatt av Utdanningsutvalget (Sak-UU 74-19).

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene i LUBer og eksamensform. Utdanningsutvalget ber om at antall timer undervisning reduseres i henhold til rammene som gjelder for masteremner.

FRM5000V – Planlegging av masteroppgaven i klinisk farmasi

Emnet er nytt fra og med våren 2021. Det kom inn noen forslag til endringer i til foreslåtte emnebeskrivelse som tas med inn. Det er ingen kursavgift for dette emnet, da det inngår som forberedelser til masteroppgaven.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter opprettelsen av emnet. Emnebeskrivelsen oversendes MN-fakultetet (i EpN) for endelig godkjenning.

Sak UU 59-21 Gjennomføring av programevalueringen i 2022 (diskusjonssak)

Det skal gjennomføres programplanevaluering minimum hvert 6 år. Siste programplanevaluering for den 5-årige mastergraden i farmasi var i 2012. Siden har InterAct vært gjennomført med implementering av revidert studieplan fra høsten 2017. Programplanevalueringen har derfor vært utsatt fram til nå. Evalueringen for den 5-årige mastergraden i farmasi vil bli gjennomført i 2022, og for den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi i 2023. Det trengs ikke å avholdes dialogmøte med den eksterne programrådgivergruppen det året programevalueringen gjennomføres.

Evalueringen skal vurdere sammenhengen mellom programmets LUBer, faglige innhold, undervisnings- og vurderingsformer, internasjonalisering, gjennomføring, læringsmiljø, gjennomføring, arbeidslivsrelevans osv. Evalueringen gir grunnlagt for faglige og strategiske vurderinger av kvaliteten på programmet, samt muligheten for videreutvikling av programmet. Evalueringen består av en egenevaluering og en ekstern evaluering, hvor egenevalueringen gjennomføres før den eksterne evalueringen. For mer informasjon om gjennomføringen av programevalueringen se: Periodisk programevaluering - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no).

Det vil bli avholdt et eget planleggingsmøte for videre arbeid. Skissert tidsplan fremover:

  1. Innen januar/februar 2022: medlemmer i det eksterne panelet på plass. Det foreslås at de eksterne programrådgiverne inngår i gruppen. Panelet skal bestå av 3-5 medlemmer, hvorav 1 er studentrepresentant uten tilknytting til farmasi. Panelet skal ha kompetanse fra undervisning og minst én deltaker fra arbeids- eller samfunnsliv.
  2. Mai/juni 2022: egenevalueringen er på plass.
  3. Før sommeren 2022: Møte mellom panelet og farmasi for oppstart av den eksterne evalueringen.
  4. 1. november 2022: Ekstern evalueringen ferdig, og denne skal lenkes opp til studieprogrammets nettsider, under oppbygging og gjennomføring.

Eventuelt;

Sak-UU 60-21 Gjennomføring og utvikling av FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi (diskusjonssak)

Rammene for undervisningen i emnet er vedtatt av Utdanningsutvalget, og kommer frem i emnebeskrivelsen. I tillegg er det LUBer i emnet som dekker RETHOS-luber. Det er derfor viktig å påse at eventuelle endringer i LUBer ikke gjør at RETHOS-luber forsvinner. Disse skal ikke endres uten godkjenning av UU.

Emnet avholdes de 3 første ukene av høstsemesteret. Dette er intensive uker og annen masterundervisning starter først opp etter at FARM5000 er avholdt. I år var ikke denne beskjeden videreformidlet godt nok. Emnet kan bli bra, men pr. i dag er det mye som gjenstår slik at gjennomføringen av emnet kan bli mindre kaotisk i fremtiden. Logistikken i emnet må ikke undervurderes, og emnekomiteen må sørge for ikke å komme på etterskudd med timeplanlegging og utforming av undervisningsmateriell m.m. Siden emnet er så komplekst med mange involverte, er det svært viktig med god kommunikasjon mellom de som bidrar.

Utviklingen av rammene for emnet har ligget til Utdanningsleder/ Utdanningsutvalget. Videre utvikling av emnet (f.eks. timeplaner, registreringsarbeid av moduler, m.m.), innenfor gitte rammer, vil fremover ligge under Programrådet for 2. avdeling. Etter gjennomført emne H21 vil Programrådet for 2. avdeling gjennomføre en evaluering av emnet. Evalueringen sendes studentene og de vitenskapelig ansatte som har bidratt inn i emnet.

Sak-UU 61-21 Brukerkurs i strålevern for arbeid med åpne radioaktive kilder og kollisjon med masteremner (diskusjonssak/orienteringssak)

Strålevernkurset inngår som del av UiOs HMS-tilbud. Det er ikke et ordinært emne, som inngår som del av emneporteføljen. I timeplanleggingen tas det derfor ikke hensyn til dette kurset når timeplanen legges. I år er det en del kollisjoner med mellom kurset og mastergradsemner ved farmasi. Det ble derfor spilt inn om det er mulig å se på en koordinering mellom masteremnene og strålevernkurset. Utdanningsleder tar kontakt med Kjemisk institutt for å undersøke dette nærmere.

Publisert 21. sep. 2021 06:59 - Sist endret 21. sep. 2021 06:59