Møtereferat 29. januar 2021

Fredag 29. januar 2021 kl.12.00 - 14.30 over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Leon Reubsaet, Trine G. Halvorsen, Rigmor Solberg, Hege Thoresen, Marianne Lea, Marianne Hiorth, Teresa Teruel Sandnes, Lisa Nguyen og Kristin Johanne Grasmo


SAKLISTE

Sak-UU 01-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En orienteringssak og en diskusjonssak er lagt til under eventuelt.

Sak-UU 02-21 Referat fra møtet 07.12.20

Godkjent på sirkulasjon 17.12.20.

Sak-UU 03-21 Referat og orienteringssaker

Medlem i Utdanningsutvalget fra Seksjon for galenisk farmasi og samfunnsfarmasi

Marianne Hiorth går inn som medlem i Utdanningsutvalget fra Seksjon for galenisk farmasi og samfunnsfarmasi slik at alle seksjoner er representert i Utdanningsutvalget.

Undervisning i uke 4 og 5

Som følge av koronasituasjonen avholdes all undervisning digitalt i uke 4. Unntaket er FARM3130 – Farmasøytisk praksis som går som normalt. Undervisningen i uke 5 skal avholdes digitalt. Unntaket er laboratorieøvelser med ferdighetstrening som inngår som del av emne LUBer og hvor dette ikke kan tilegnes digitalt, samt FARM3130 – Farmasøytisk praksis. Masterstudenter kan etter avtale med veileder komme til Blindern for å gjennomføre laboratorieforsøk. De fleste nye/utsatte eksamener ble avholdt i uke 3. Eksamener som avholdes i uke 4 (skriftlig og muntlig) skal avholdes digitalt.

Ordinære eksamener V21

Ordinære eksamener skal normalt avholdes som digital hjemmeeksamen eller muntlig eksamen over Zoom. For våren 2021 er det søkt om og innvilget at følgende emner avholdes som skoleeksamen; FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi, FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2, FARM1150 – Farmasøytisk biokjemi, FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi, FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon og FARM3130 – Farmasøytisk praksis, samt at følgende eksamener etter planen avholdes muntlig fysisk på Blindern; FARM2130 - Legemiddelanalyse og FARM3130 – Farmasøytisk praksis.

Emner med laboratoriearbeid som inngår som del av ferdighets-LUBer

Alle læringsutbytter (LUBer) i ett emne skal oppfylles. Dette gjelder også ferdighets-LUBer som dekkes gjennom f.eks. laboratoriearbeid. Praktiske øvelser knyttet til ferdighets-LUBer kan det ikke gis fritak for, og de kan ikke erstattes av «light»-versjoner. Dersom studenter ikke kan møte til oppsatt undervisning, som følge av koronasituasjonen, må det settes opp oppsamlingsdager slik at studentene får mulighet til å ta igjen den manglende undervisningen. Dette innenfor rimelighetens grenser.

Digital undervisning, UiO kurs og eksterne undervisere

Eksterne undervisere kan ta kurs for opplæring relatert til digital undervisning i regi av UiO, f.eks. Zoom-kurs. En kan melde seg på kursene enten ved å benytte UiO brukernavn og passord, eller med ekstern epostadresse.

Påmeldte studenter til masteremner 2021

Studentene har nå valgt masteremner for 2021. Årets kull er lite, noe som har gjort at antall deltakere i enkelte emner er lavt. Antall påmeldte studenter for gjennomføring av emner skal være 5 eller flere. To emner er derfor avlyst i 2021. Det er FARM5210 – Nye legemiddelformer og FARM5130 – Apotekdrift og ledelse.

Antall påmeldt studenter til masteremner våren 2021:

  • FARM-KJM5010 - Bioanalytisk kjemi 1: Avansert bioanalyse i Livsvitenskap: 17
  • FARMBIOS4860 - Avansert molekylær og farmasøytisk mikrobiologi: 11
  • FARM5110 - Industriell farmasi: 11
  • FARM5120 - Klinisk og sykehusfarmasi: 9
  • FARM5140 - Idrettsfarmasi og antidoping: 10
  • FARM5150 - Anvendt farmakokinetikk og dosering i klinisk praksis: 19
  • FARM5170 - Legemidler ved degenerative- og livsstilssykdommer: 24
  • FARM5210 - Nye legemiddelformer: 2
  • FARM5220 - Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis: 6

Antall påmeldte studenter til masteremner høsten 2021: 

  • FARM5130 - Apotekdrift og ledelse: 3
  • FARM5160 - Klinisk laboratoriemedisin: 20
  • FARM5180 - Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer: 12
  • FARM5190 - Organisk syntese av bioaktive forbindelser: 5
  • FARM5200 - Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse: 7

Utlysning av studiekvalitetsmidler og CCSE-midler 2021

Rammene for utlysningen er 1 500 000 kr for MNs studiekvalitetsmidler og 1 000 000 kr for CCSE. Søknader sendes til utdanningsleder, som i samarbeid med instituttleder går igjennom søknadene for eventuell prioritering, før de sendes MN-fakultetet innen fristen 12. februar 2021. Det skal også rapporteres til MN-fakultetet for tildelte midler i 2020. De aktuelle er informert og dette skal allerede være gjort.

PhD

PhD-studentene påvirkes i stor grad av koronasituasjonen. Forskerforbundet har i den forbindelse avholdt et diskusjonsmøte mellom Forskerforbudet/Rektor/ForVei. Det har også vært avholdt et frokostmøte i regi av UiO-helse, som tok for seg den psykiske helsen til studenter og stipendiater.

EVU

Det arbeides for å få på plass gode administrative rutiner for masterstudiet i klinisk farmasi. Enkelte studenter glemmer innimellom hva de skal gjøre når og innenfor de fristene som gjelder. Det er derfor foreslått å opprette ett eget Canvasrom for masteroppgaven (FRM5990V) i klinisk farmasi, og det ses på muligheten for å få lagt inn studenter som ennå ikke er inne i studentsystemet/meldt opp i emnet.

Sak-UU 04-21 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Kari Tvete Inngjerdingen vikarierer for Ole Andreas Økstad våren 2021.

Sak-UU 05-21 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM3100 – Farmakognosi (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Helle Wangensteen tar over som emneansvarlig etter Anne Berit C. Samuelsen.

Sak-UU 06-21 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Hilde Iren Samdal tar over som emnenansvarlig etter Angela Lupattelli. Utdanningsutvalget ber om at det opprettes en emnekomite for emnet.

Sak-UU 07-21 RETHOS og emnebeskrivelser (forts. Sak-UU 30-20, Sak-UU 37-20, Sak-UU 52-20, Sak-UU 72-20 og Sak-UU 79-20) (diskusjonssak)

Utdanningsleder har fått tilbakemelding på foreslåtte plasseringer av manglende/styrking av svake LUBer i egnede emner:

Kap 5 § 13 Legemidler og samfunn - Kunnskaper

b) har kunnskap om legemiddelforsyning og legemiddelberedskap

Plassering legemiddelberedskap: Legges inn i FARM3130 – Farmasøytisk praksis. Det vil bl.a. tas med noe om jodtabletter.

*d) har kunnskap om samenes status som urfolk og om samenes rettigheter, særlig innenfor helse- og sosialfeltet (No. 5)

Plassering: Legges inn i FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet. UiT arbeider for tiden med ett opplegg som kan benyttes inn i undervisningen. 

§ 15 Legemidler og samfunn - Generell kompetanse

*d) har digital kompetanse med innsikt i e-helse, velferdsteknologi og digital sikkerhet, og kan bistå i utviklingen av og bruke egnet teknologi både på individ- og systemnivå (No. 12 - se eget skjema for utdypende kommentarer)

Plassering innsikt i e-helse: Inkluderes i FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet.

Plassering digital sikkerhet: FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse og FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling inkluderer noe om digital sikkerhet i emnene, bl.a. om sikker lagring av pasientdata.

FARM4140 – Masterforberedende emne i farmasi inkluderer noe om lagring av forskningsdata og sikker lagring av pasientdata.

Plassering av velferdsteknologi: FARM3130 – Farmasøytisk praksis vil legge inn en oppgave i emnet som vil ta for seg dette bl.a. om forskjellige apper.

FARM2130 – Legemiddelanalyse vil vurdere om de etterhvert skal ta med noe om f.eks. hjemmebaserte målinger (blodsukkermåling, måling av vevsglukose osv). Det skjer mye på dette feltet, som kan være aktuelt å ta med noe om i FARM2130.

Kap 8 § 23 Pasientsikkerhet og kvalitetssikring - Ferdigheter

a) kan gjennomføre utvikling av kvalitetssystemer for legemidler, legemiddelhåndtering og legemiddelrelaterte produkter og tjenester

Plassering: Luben vil dekkes av FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi og FARM4120 – Utvikling av legemidler.

Kap 4 § 12 Kommunikasjon, samarbeid og tverrprofesjonell samhandling - Generell kompetanse

*a) kan planlegge, initiere og gjennomføre tverrfaglig, tverrprofesjonelt og tverrsektorielt samarbeid på tvers av virksomheter og nivåer

Plassering: LUBen legges til FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling. Studieplanen dekker tverrprofesjonell samhandling, men oppleves som noe tynn når det gjelder tverrprofesjonell samarbeidslæring. Pr. i dag er SamPraks og studentdrevet sykehuspost under utvikling og tilbys ett visst antall studenter hvert år, men ikke på langt nær hele kullet. Studentene som har gjennomført SamPraks avholder seminar hvor de deler sine erfaringer med hele kullet. Seminaret vil bli obligatorisk fra 2021. Emneansvarlig for FARM4100 vil arbeide for å øke tilbudet fremover med mål om at alle studenter tatt opp høsten 2021, og som etter planen tar emnet høsten 2024 vil ha dette som del av emnet. Det er viktig å ta med inn i beregningen at dette er ett opplegg som krever store ressurser, og som må inn i undervisningsregnskap m.m. SamPraks finansieres foreløpig av studiekvalitetsmidler.

RETHOS-LUBene skal ikke inn ordrett i emnebeskrivelsene, men vi må påse at alle LUBene er dekket i studieprogrammet vårt til enhver tid. Excel-filen over dekningen av RETHOS-LUBer foreslås oppdatert der det skjer faglige endringer av emne-LUBer.

Sak-UU 08-21 Rapport fra dialogmøtet med den eksterne programrådgivergruppen 20. oktober 2020 (diskusjonssak)

Rapporten ble godkjent og videresendes den eksterne programrådgivergruppen for tilbakemelding.

Vi må få på plass 2 nye programrådgivere i løpet 2021, og starter opp arbeidet nå. Det er ønskelig at de driver aktivt med undervisning og de må gjerne komme fra Sverige/Danmark.

Sak-UU 09-21 Fusk/plagiat vs. faglig umodenhet (diskusjonssak)

Det har vært en økning i antall fusk/plagiatsaker på innleveringsoppgaver og eksamen. Ved mistanke om fusk/plagiat skal det meldes inn til administrasjonen. Dette gjelder alle saker. Det vil deretter gjennomføres en samtale med hver enkelt student for en avklaring av situasjonen. Både studieadministrasjonen og emneansvarlig vil være til stede. Hvis samtalen avdekker at årsaken er:

  1. Knyttet til faglig umodenhet hos ferske studenter som har handlet i beste mening men ikke som følge av manglende språkforståelse. Da kan konsekvensen være å sette ned karakteren på oppgaven/eksamen. Saken tas da ikke videre. Denne vurderingen brukes kun unntaksvis.
  2. Mistanke om fusk/plagiat. Rapport fra Urkund og referat fra møtet med studenten oversendes MN-fakultetet for videre behandling. Mener MN-fakultetet at det foreligger mistanke om fusk oversendes saken til Klagenemda for endelig avgjørelse. Ved fusk utestenges studenten fra UiO i 6 eller 12 måneder. Eksamensresultat annulleres og emnet må tas på nytt.

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er vanskelig å sette en endelig %-grense for når en fusk/plagiat-sak basert på tekstlikhet i Urkund skal settes i gang. Utformingen av innleveringsoppgaver og eksamensbesvarelser varierer mye fra fagområde til fagområde, og bruk av spesifikke faguttrykk som vil medføre tekstlikhet gjør det viktig å vurdere sakene enkeltvis. Ved f.eks. en hjemmeeksamen hvor alle hjelpemidler er tillatt kan det fort være noe mer likhet i tekst, sammenlignet med en skriftlig skoleeksamen hvor ingen hjelpemidler er tillatt.

Det er viktig at studentene lærer hva som er fusk/plagiat gjennom hele studiet, og at dette jevnlig læres/diskuteres/snakkes om. Studentene må bevisstgjøres at de f.eks. ikke skal låne ut laboratorierapporter/prosjektoppgaver m.m. og at de ikke skal skrive av disse. For masteroppgaver er det viktig at studentene forstår at de ikke skal kopiere fra tidligere masteroppgaver innenfor samme fagområde. Dette vil bli fulgt opp.

Sak-UU 10-21 Bekymringsmelding om manglende norsk språkforståelse hos studenter (forts. Sak-UU 80-20) (diskusjonssak)

Emneansvarlige på 1. semester har gitt tilbakemelding på at de pr. nå ikke ønsker å innføre midtveiseksamen for å evaluere språkforståelse. Emnene er tunge å administrere, og dette vil kunne ta ressurser fra oppfølging og tilbakemelding på obligatoriske aktiviteter som anses som viktige for studentens læringsutbytte. Utdanningsutvalget vil følge opp denne saken og tar kontakt med MN-fakultetet.

Sak-UU 11-21 Behov for revidering av mal for sluttevaluering av emner (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte. Forslag til revidert sluttevaluering vil sendes ut før møtet.

Eventuelt;

Sak- UU 12-21 Reservering av masteroppgave høsten 2020 (orienteringssak/diskusjonssak)

Masterstudentene i UU orienterte om hvordan de opplevde at reserveringen av masteroppgaver gikk høsten 2020. Canvasrommet fungerte fint. Informasjonen de fikk i forkant av reserveringen av Programrådsleder /Studierådgiver var god, med tydelige frister m.m. En del veiledere forholdt seg ikke til disse fristene/kjørereglene, og lagde sine egne. Dette førte til forvirring hos studentene.

Mange av studentene følte situasjonen som stressende og opplevde at de hadde kort tid på å finne seg en oppgave før noen andre hadde tatt oppgaven de ønsket seg. Bruken av begrepet «Førstemann til mølla», samt at enkelte veiledere opererte med egne frister forsterket dette. For enkelte ansatte gjorde dette at de ikke rakk å svare studenten, f.eks. som følge av undervisning, før studenten hadde funnet seg en annen oppgave.

Punkter som tas med til neste reservering av masteroppgaver:

  1. Programrådet for 2. avdeling er i ferd med å gjennomføre evaluering av gjennomføringen høsten 2020.
  2. Selve gjennomføringen av reserveringen skal være så enkel som mulig og komprimert i tid for studenter/vitenskapelige/administrasjonen. Det er viktig at studentene stresser minst mulig, og at det er mulig for vitenskapelige ansatte å gjennomføre undervisning osv. uten å «miste» en aktuell masterstudent.
  3. Begrepet «Førstemann til mølla» vil ikke brukes videre. Det er viktig at det legges opp til at studentene skal kunne bruke litt tid på å finne seg en oppgave, og ikke nødvendigvis velge «første og beste» oppgave. Det er derfor viktig at alle forholder seg til de fristene og retningslinjene som til enhver tid gjelder.
  4. Canvasrommet for presentasjon av forskningsgruppene skal åpnes allerede tidlig på høsten. Da vil studentene få tid til å sette seg inn i forskningen som skjer på instituttet. Informasjonsmøtet og selve reserveringen gjennomføres over en avgrenset periode i oktober/november.
  5. Se på om det bør utformes en kontrakt for reservering av masteroppgave. Mange studenter stresset med å fylle ut kontrakten for 2. avdeling allerede i oktober/november. Spesielt gjaldt dette valg av hvilke masteremner de ønsker å ta V21/H21. Det er viktig også å informere studentene om at de kun kan reservere én masteroppgave og at en reservering er bindende for begge parter (student/veileder).
  6. Studentene spilte også inn et ønske om en oversikt over ledige/opptatte oppgaver. Dette vil kunne gjøre det enklere å finne seg en oppgave.

Sak-UU 13-21 Mal for semesterevaluering (diskusjonssak)

Flere semesterkomiteer utarbeider en felles semesterevaluering for emnene i samme semester. Semesterkomiteene har selv utformet nettskjemaet, som sendes studentene etter eksamen, men fortrinnsvis før sensuren foreligger. Det ble spilt inn at det kunne vært greit med en felles generisk mal som semesterkomiteene kan ha som et utgangspunkt og som de kan redigere for å tilpasse emnene sine og hva de ønsker tilbakemelding på. Samtidig vil en til dels lik mal gi bedre mulighet til å sammenligne tilbakemeldinger over tid og mellom semestre/emner.

Programrådet for 1. avdeling tar dette videre, og ser på om det skal utarbeides en felles generisk standardmal (nettskjema) og utformingen av denne.

Publisert 17. feb. 2021 14:40 - Sist endret 29. mars 2023 10:54