Møtereferat 29. oktober 2021

Fredag 29. oktober kl.12.00- 14.30, Loftet, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine, G. Halvorsen, Leon Reubsaet, Hanne H. Tønnesen, Hege Thoresen, Marianne Lea, Emilie Eriksen, Kristine Hagen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 69-21 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En diskusjonssak ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 70-21 Referat fra møtet 24.09.21

Godkjent på sirkulasjon 18.10.21.

Sak-UU 71-21 Referat og orienteringssaker

Rekruttering til realfag og teknologi UiO-prosjektet

Rekrutering til realfag og teknologi har som mål at flere unge skal velge MNT-studier. Primærmålgruppen er elever i alderen 18 – 22 år. Det vil være målrettet markedsføring via tre kanaler 1) UiO sentralt – rekruttering av studenter til UiO, 2) Fakulteter (MN) – rekruttering til studier i realfag og teknologi og 3) Institutter – fremme studier ved eget institutt. Utdanningsleder har spilt inn til MN-fakultetet at det er viktig at de ulike behovene instituttene har tas hensyn til i rekrutteringskampanjen. Profileringsutvalget må inn i dette arbeidet.

Pilar (pilotprosjekt om arbeidslivsrelevans i studiene)

Prosjektet er et samarbeid mellom Studieavdelingen sentralt, SV-fakultetet, MN-fakultetet og Karrieresenteret for å styrke og systematisere arbeidet med arbeidslivsrelevans gjennom studiet. Målet er å øke studentenes forståelse av egen kompetanse og kunnskap om fremtidige jobbmuligheter ved å integrere læring av dette inn i hele studieløpet.

Faglig veiledning for digital skoleeksamen i Inspera

MN IT har laget en faglig veiledning for digital skoleeksamen i Inspera Veiledninger for digital eksamen - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no). Det skal ikke gis ekstratid for opplastning av tegninger i Scantron på skriftlig eksamen.

Forsidemal til digital hjemmeeksamen

Ny forsidemal for digital hjemmeeksamen er snart tilgjengelig. På forsiden vil det komme tydelig fram at besvarelsen skal være et selvstendig arbeid. Bruk av fellesnotater, og kopiering av disse, kan gi treff i plagiatsjekk og kan oppfattes som lav selvstendighet eller forsøk på fusk. Forsiden oppfattes som juridisk bindende, og det er derfor viktig at informasjonen som gis studentene er korrekt. Informasjon om eksamen bør legges ut i Canvas og gås igjennom i forkant da mange studenter ikke leser forsiden nøye. Det er også viktig å ha snakke om at det ikke er tid til å slå opp på eksamen. Leder av EVU-utvalget vil ta dette videre til EVU-emnene.

Studiebarometeret 2021

Invitasjon til den årlige, nasjonale undersøkelsen Studiebarometeret gikk 21. oktober ut til 2. og 5. års-studenter. Undersøkelsen stenger 14. november. Emneansvarlig for FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi vil bli kontakt for å høre om det kan informeres om undersøkelsen på en forelesning. Studieadministrasjonen vil legge ut informasjon i Canvas for høstemnene på 2. og 5. studieår.

Arbeid med nytt jevngodprogram

Det arbeides for å utvikle et eget program for jevngodkandidater med master utenfor EU/EØS. Innpassing på det ordinære studieprogrammet imøtekommer i liten grad behovet til denne studentgruppen, samtidig som de tar opp studieplasser som bør utnyttes på en bedre måte. Et eventuelt nytt program vil tidligst kunne ha oppstart i 2023.

Etikk-kveld: samtale om kommunikasjon og etikk

Etikkrådet i samarbeid med NFF og NFS inviterte til samtale om kommunikasjon og etikk 14. oktober. Utdanningsleder stilte fra Farmasøytisk institutt og snakket om implementeringen av kommunikasjon og etikk i utdanningen vår.

Programrådet for 1. avdeling Det har vært avholdt møtet i Programrådet for 1. avdeling. Av saker som ble behandlet var:

  • Sluttevalueringer for V21 emner.
  • Tilbakemeldinger fra studenter på at ikke alle Canvasrom er optimale. Fagutvalget vil melde inn Canvasrom som fungerer bra for videre deling.
  • Gjennomføring av OSCE-eksamen i FARM3130 – Farmasøytisk praksis. Det arbeides for en samkjøring av OSCE-eksamen for praksisperioden på tvers av utdanningsinstitusjonene. I den forbindelse har problemstillingen rundt ulikhet i læringsutbyttene for praksisperioder av 4 og 6 måneders varighet kommet opp. En felles pool av eksamensspørsmål som kun dekker LUBene i 4 måneders praksisperioder vil gjøre at LUBer i FARM3130 ikke blir dekket. Emnekomiteen i FARM3130 er oppmerksom på dette i det videre arbeidet.
  • Læringsmiljøassistenter er ansatt på 1.-3. kullet som får dekket lønn inntil 25 timer hver for faglig/sosiale tiltak. Ordningen gjelder foreløpig ut året. Hva som skjer videre er usikkert, men Fagutvalget tar dette videre.
  • Søknad om å forlenge ordningen med studentassistenter i 2022 med totalt 200 timer/kr. 48 000 er sendt Instituttleder. Dersom tilslag må emneansvarlige søke om tildeling av studentassistenter. Aktiviteter må ikke kollidere med annen undervisning. Stillingene lyses ut, og studenter som ansettes må ha minimum B i emnet de søker å være studentassistent i. Det arbeides for tydeligere rammer og bedre informasjonsflyt innen ordningen.

Programrådet for 2. avdeling

Mastervalget er i gang. Det er sendt ut påminnelse om hvilke frister og rammer som gjelder. Utarbeidelsen av evalueringen av FARM5000 – Masterforberedende emne er snart klar og sendes involverte (ansatte og studenter) i emnet. Det arbeides for å få på plass ny programrådsleder for 2. avdeling.

PhD-utvalget

Det har vært møte mellom MN-fakultetet og instituttene hvor en del prinsipielle saker ble tatt opp bl.a. veiledningsseminar i forskningsetikk, som er frivillig, men som anbefales alle nye/yngre veiledere, samt unntak for B-kravet på masteroppgaven ved opptak til PhD-studiet. Denne gruppen stipendiater har lavere gjennomføringsgrad. Ved unntak fra karakterkravet vil veileder ha et spesielt ansvar for å følge opp stipendiaten tett.

EVU-utvalget

Det har ikke vært møte i EVU-utvalget. Nytt emne i væsketerapi er under utvikling, med planlagt oppstart høsten 2022. Apotekforeningen ønsker EVU-emner innen klinisk farmasi.

Sak-UU 72-21 Gjennomgang av mandater for Utdanningsutvalget og Programrådene for 1. og 2. avdeling (forts. Sak-UU 67-21) (vedtakssak)

Utsettes til nytt Programråd for 2. avdeling er på plass.

Sak-UU 73-21 Opplegg for kartlegging av språkferdigheter (forts. Sak-UU 57-21, Sak-UU 66-21) (vedtakssak)

MN-fakultetet har kommet med innspill angående formuleringer og avklaringer. Eventuell iverksetting av kartleggingen utsettes inntil at alle formalia er på plass.

Sak-UU 74-21 Fravær ved obligatoriske aktiviteter (diskusjonssak)

Farmasi har pr. i dag ikke krav om legeattest/annen dokumentasjon ved fravær på obligatoriske aktiviteter. I forbindelse med utformingen av en ny nettside for Fravær ved obligatoriske aktiviteter ved MN-fakultetet, har spørsmålet om vi bør innføre dette som krav igjen kommet opp.

I en helseprofesjonsutdanning er det viktig å påse at studentens læringsutbytter oppnås. Dette skjer bl.a. gjennom obligatoriske aktiviteter som må være godkjente/bestått for å kunne gå opp til eksamen i et emne. Det gis derfor ikke fritak for obligatoriske aktiviteter uansett årsaken til fraværet ved det 5-årige masterprogrammet i farmasi.

Erfaring tilsier at studentene møter til obligatoriske aktiviteter. Krav om legeattest kan medføre at studenter som er syke og burde vært hjemme, møter til undervisning. Utdanningsutvalget mener derfor at innføring av legeattest/annen dokumentasjon ved fravær vil ha liten nytteverdi og vil kreve unødvendig bruk av administrative ressurser.

Eventuelt;

Sak-UU 75-21 Ressursbruk på masteremner (diskusjonssak)

I forbindelse med at ny masterportefølje avholdes for første gang i 2021, er det stilt spørsmål om ressursbruken inn i emner. Dette gjelder både i forbindelse med undervisningsbudsjett og personalbruk.

Utdanningsutvalget mener at gjennomføringen av de valgfrie masteremnene i hovedsak skal kreve mindre ressurser enn de obligatoriske emnene som inngår i studieplanen, samt at ressursbruken (personalbruk og undervisningsmidler) skal være rimelig i forhold til antall studenter som følger emnene. Dette reflekteres bl.a. i at antall timer undervisning i masteremner er satt til 16 – 32 timer.

  1. Det ble stilt spørsmåltegn til om laboratorieøvelser skal være del av masteremner i og med at slike øvelser krever mye ressurser.
  2. Det ble foreslått å gradere gjennomføringen av undervisningen avhengig av antall oppmeldte studenter. Det ble foreslått å innføre tre nivåer der grensen for gjennomføring av ordinær undervisning økes fra dagens grense på 5, at det innføres et mellomnivå der det ikke gis forelesninger men bare kollokvier i undervisningen, og at emnet ikke avholdes ved færre enn 5 påmeldte studenter tilsvarende dagens ordning.

De ulike fagområdene er av varierende størrelse med ulik tilgang på masterstudenter, og det er derfor noe ulik oppfatning om hvor det er rimelig å trekke grensene for når et emne skal gå eller hvordan det skal gjennomføres. Masteremnene gjennomføres for første gang dette semesteret, og UU ønsker å gi undervisere ro til å gjennomføre semesteret som planlagt for deretter å ta problemstillingen opp igjen etter at emneevalueringene er gjennomført.

Publisert 17. nov. 2021 08:22 - Sist endret 29. mars 2023 11:04