Møtereferat 1. september 2022

Torsdag 1. september kl. 09.30- 12.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Hanne H. Tønnesen (vikar for Rigmor Solberg), Hege Thoresen, Marianne Lea og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Rigmor Solberg og studentrepresentant


SAKSLISTE

Sak-UU 68-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En sak ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 69-22 Referat fra møtet 22.06.22

Godkjent på sirkulasjon 07.07.22.

Sak-UU 70-22 Referat og orienteringssaker

Mandater for utvalg og programråd ved FAI

Reviderte mandater for Programrådet for 1.–7. semester, Programrådet for 8.–10. semester, Utdanningsutvalget og EVU-utvalget er publisert på nett. Det må informeres om navnendring på programrådene.

Opptak av forelesninger

Studentene er informert om at det ikke lenger gjøres opptak av forelesningene da de er studentaktive. Gamle opptak er av-publisert. Utdanningsleder er i kontakt med fakultetet for avklaring av hvilke retningslinjer som gjelder for private opptak av undervisningen.

Studiestartundersøkelsen

Foreløpige rapporter på spørreundersøkelsen til nye studenter H22 har kommet. For farmasi svarte 88 studenter på undersøkelsen.

  • Andelen unge studenter tatt opp til studieprogrammet er høy, og aldersgruppene 18-20 år og 21-23 år utgjør nær 75 % av studentmassen.
  • 72,7 % svarer at de kommer rett fra videregående skole
  • 17 % svarer at de har tatt høyere utdanning fordelt på enkeltemner (17 %), årsstudium (40 %), bachelor (33,3 %) og master (13,3 %).
  • Kjønnsfordelingen er 72,7 % kvinner og 27,3 % menn. • 80,7 % svarer at de planlegger å fullføre studieprogrammet, mens 18,2 % svarer at de er litt usikre på om programmet er noe for dem.
  • 97,7 % svarer at de planlegger å ta studieprogrammet med full progresjon.
  • 20,5 % svarer at de ikke skal arbeide ved siden av, 13,6 % planlegger å arbeide mindre enn 5 timer i uken, 40,9 % 5-10 timer pr. uke, 19,3 % 10-15 timer pr uke og 5,7 % mer enn 15 timer pr uke.
  • Når studentene skal krysse av for hva som er viktigst for dem den første uken er de 3 høyeste alternativene:
    • Å bli kjent med medstudenter (84,1 %),
    • Å bli kjent med faginnholdet på studieprogrammet (68,2 %)
    • Å bli kjent med campus, kantiner, bibliotek, lesesaler og undervisningsrom (61,4 %)

Periodisk programevaluering

Fristen for innlevering av rapporten fra den eksterne komiteen er utsatt til 31/12-22. Dette er avklart med MN-fakultetet.

Rekruttering

Det skal gjøres en gjennomgang av rekrutteringsarbeidet ved UiO. I tillegg vil det arbeides med merkevarebygging av universitetet. MN-fakultetet ønsker økt rekruttering til MN, inkl. til masterprogrammene. Profileringsutvalget ved FAI må inn i dette arbeidet, slik at vi får riktig vinkling på rekrutteringsarbeidet vårt.

Godkjenning av praksisperioden i FARM3130 – Farmasøytisk praksis

Endelig godkjenning av praksisperioden gjøres av praksiskoordinator/Farmasøytisk institutt. Anbefaling fra praksisveileder for godkjenning av praksisperioden vil inngå som del av den endelige godkjenningen.

Programrådet for 1.-7. semester

Første møte etter sommeren er medio september hvor bl.a. emneevalueringer for H22 vil bli behandlet.

Fadderuken for de nye studentene gikk bra. De nye studentene har også vært på programseminaret på Sundvollen og det var ca. 85 studenter som deltok. Studentene vil motta en spørreundersøkelse (nettskjema) angående hva de syntes om fadderuken. De 8 læringsassistentene har startet opp. De er fordelt to og to på 4 emner. I regi av MN-fakultetet får det også et opplæringskurs i rollen som læringsassistent på til sammen 8 timer.

Programrådet for 8.-10. semester

Neste møte er 10. oktober. Det har vært avholdt presentasjon hvor studentene som skal starte på masteroppgaven H23 har fått informasjon om opplegget for tildeling av masteroppgave/Canvasrommet/utveksling m.m. I tillegg presenterte en gruppe studenter emnet BIOS4910IGEM – International Genetically Engineered Machine. Realfagsbiblioteket var også til stede.

Frist for innlevering av masteroppgaver er 1. oktober.

PhD – utvalget

Ingen saker.

EVU – utvalget

Emnet FRM5944V – Væsketerapi og ernæring avholdes første gang H23. Katerina Nezvalova-Henriksen er ansatt som emnansvarlig for emnet.

Sak-UU 71-22 Søknad om endring av undervisningsspråk i FARM5140 – Idrettsfarmasi og antidoping (vedtakssak)

Det søkes om endring av eksamensspråk fra «Norsk (engelsk på forespørsel)» til «Norsk». Bakgrunnen er redusert læringsutbytte for studentene når emnet avholdes på engelsk, samt at de eksterne undervisere bruker ekstra tid på å tilrettelegge for undervisningen på engelsk.

Utdanningsutvalget forstår problemstillingene, men finner ikke at det foreligger faglige grunner til å utelukke engelsk som undervisningsspråk. Engelskspråklige studenter bør ha mulighet til å søke seg til emnet ettersom antidoping er et internasjonalt fagområde. For våre studenter kan erfaring i å diskutere fag på engelsk være nyttig med tanke på kommende arbeidsliv. På de fleste arbeidsplasser er det behov for å diskutere fag på engelsk fra tid til annen. Det er også ønskelig å kunne tilby innvekslingsstudenter et bredt utvalg masteremner som kan gjennomføres på engelsk. Dette kan potensielt bidra til flere innvekslingsstudenter og dermed studiepoengproduksjon.

Utdanningsutvalget ser at flere undervisere av masteremner kan ha ønske om å begrense tilbudet om engelsk undervisningsspråk. For å sikre et bredt utvalg masteremner som kan tilbys på engelsk, vil det måtte gjøres en samlet vurdering. Det må også diskuteres hvilke faglige kriterier som skal ligge til grunn for eventuelt å ekskludere norsk eller engelsk som undervisningsspråk.

Vedtak: Utdanningsutvalget innvilger ikke søknaden om endring av undervisningsspråk fra Norsk (engelsk på forespørsel) til Norsk.

Utdanningsutvalget vil før neste emneplanlegging våren 2023 gjøre en gjennomgang av undervisningsspråk for hele masterporteføljen.

Sak-UU 72-22 Emneplanlegging for emner våren 2022 (vedtakssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom endringer i emnebeskrivelsene for V23. Det ble ikke meldt inn endringer i følgende emner: FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2, FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon, FARM3130 – Farmasøytisk praksis, FARM5110 – Industriell farmasi, FARM5150 – Anvendt farmakokinetikk og dosering i klinisk praksis, FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative- og livsstilssykdommer, FARM-KJM5010/FARM-KJM9010 – Bioanalytisk kjemi 1: Avansert bioanalyse i livsvitenskap, FARM5945 – Masteroppgave i farmasi, FRM5020 – Pharmaceutical research project og eventuelle PhD-emner som planlegges avholdt V23.

Følgende emner meldte inn endringer V23:

FARM1130 - Farmasøytisk rettet organisk kjemi

Undervisning: Antall timer forelesning endret fra 32 til 30 og antall timer omvendt undervisning endret fra 6 til 8.

Hjelpemidler til eksamen: Kalkulator i Inspera benyttes på skriftlig eksamen. Kalkulator deles kun ut hvis eksamen avholdes muntlig (ny/utsatt eksamen).

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM1150 – Farmasøytisk rettet biokjemi

Kort om emnet: Det er gjort noen mindre endringer for å få frem bærekraft i emnet.

Hva lærer du?: LUB6 endret fra «kan du kommunisere innhold i faglitteratur relatert til farmasøytisk biokjemi, til medstudenter og faglige veiledere» til «kan du kommunisere innhold i faglitteratur relatert til farmasøytisk biokjemi, til medstudenter og faglige veiledere, og samarbeide med medstudenter i eksperimentelt arbeid og databehandling samt utarbeidelse av laboratorierapporter.». Dette for å få frem bærekraft/bærekraftskompetansen i emnet.

Undervisning: Det er gjort endringer i antall timer undervisning og hva som er obligatorisk:

  1. antall timer beregningsorienterte øvelser endret fra 10 til 8
  2. antall timer laboratorieøvelser endret fra 20 til 15
  3. antall timer kollokvier endret fra 22 til 20 timer samt at forberedelse av minst 50 % av kollokvieoppgavene i løpet av semesteret er endret til obligatorisk fremleggelse av løsningsforslag på kollokvieoppgave i løpet av semesteret.
  4. det er lagt til 2 timer obligatorisk tverrfaglig kollokvium

Eksamen: Endret fra at 50 % av kollokvieoppgavene har vært forberedt til godkjent muntlig fremlegging av løsningsforslag på kollokvieoppgave.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM2130 – Legemiddelanalyse

Kort om emnet: Det er gjort noen endringer for å få frem bærekraft i emnet.

Hva lærer du?: LUB5 og 6: mindre språklige justeringer i norske LUBer samt lagt til noe som manglet i de engelske LUBene.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi

Kort om emnet: Det er gjort noen mindre endringer for å få fram bærekraft i emnet.

Hva lærer du?: LUBen «kan du kommunisere og gi muntlig informasjon om bruk av antimikrobielle legemidler og vaksiner til annet helsepersonell og pasienter» lagt til. Dette for å få fram at de undervises i bærekraft i emnet.

Eksamen: Skriftlig eksamen teller 80 % endret fra 90 %, og individuell laboratorierapport teller 20 % endret fra 10 %. Laboratorierapporten er innen kvalitetssikring.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM3130 – Farmasøytisk praksis

Ingen tilbakemelding mottatt innen fristen. Da det er gjort endringer i hvem som endelig godkjenner praksisperioden vil dette tydeliggjøres i emnebeskrivelsen.

FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter

Undervisning: Lagt inn at videoforelesning bare tilbys ved behov.

Hjelpemidler til eksamen: Lagt inn at «samarbeid under eksamen ikke er tillatt». Dette da eksamen avholdes som hjemmeeksamen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM5120 – Klinisk- og sykehusfarmasi

Emnet avholdes ikke V23. Utdanningsutvalget følger opp emnet i forhold til om det skal avholdes videre.

FARM5140 – Idrettsfarmasi og antidoping

Undervisningsspråk: Se Sak-UU 71-22.

Eksamen: Endring av eksamensform fra skriftlig til muntlig eksamen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endring i eksamensform fra skriftlig til muntlig eksamen. For endring av undervisningsspråk se Sak-UU 71-22.

FARM5210 – Nye legemiddelformer

Avholdes ikke V23. Emnet har ikke vært avholdt siden det ble opprettet pga. lavt antall påmeldte studenter. Det planlegges en revidering av emnet.

FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis

Undervisning: Presisert oppdelingen av 12 timer datalab (10 timer datalab + 2 timer presentasjon)

Eksamen: Datalabpresentasjonen teller ikke 30% av eksamenskarakter. Skriftlig eksamen teller 100%

Hjelpemidler til eksamen: Endret fra at «alle hjelpemidler er tillatt» til at «ingen hjelpemidler ikke tillatt» på eksamen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARMBIOS4860 – Avansert molekylær og farmasøytisk mikrobiologi

Kort om emnet: Det er gjort noen endringer for å få fram bærekraft i emnet.

Hva lærer du?: mindre endringer i LUBene for å tydeliggjøre bærekraftskompetanse /bærekraft som undervises.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

Endringer i EVU-emner som avholdes V23
FRM5921V – Klinisk kjemi i relasjon til legemiddelbruk

Hva lærer du?: Mindre endringer i LUBene.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

Utdanningsutvalget anbefaler at det gjøres en revidering av emnebeskrivelsen neste gang emnet avholdes, slik at emnebeskrivelsen blir oppdatert i henhold til gjeldene føringer.

FRM5922V – Klinisk kjemi i relasjon til legemiddelbruk, del 2

Overgangsemnet ble avholdt for siste gangen våren 2019.

Vedtak: FRM5922V legges ned.

FRM5943V – Videregående farmakoterapi med vekt på antimikrobielle midler

Eksamen: Endring av eksamensform fra 4 timer skriftlig hjemmeeksamen til muntlig eksamen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endring i eksamensform fra skriftlig til muntlig eksamen.

Endringer i emnebeskrivelsene sendes MN-fakultetet for endelig godkjenning.

Sak-UU 73-22 Endring av emneansvarlig i FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse (vedtakssak)

Det søkes om at Angela Lupattelli tar over som emneansvarlig etter Hedvig Nordeng f.o.m. høsten 2022.

Vedtak: Utdanningsutvalget godkjenner søknaden. Ny emnekomite består av Angela Lupatelli (emneansvarlig), Anne Gerd Granås, Liv Mathiesen og Ingunn Björnsdottir.

Sak-UU 74-22 Undervisning innen kjønnsperspektiv, likestilling og kvinnehelse (diskusjonssak)

Innspillet fra Farmasøytisk institutt til Kvinnehelseutvalget (i regi av Helsedirektoratet) om kjønnsperspektiv, likestilling og kvinnehelse, viser at det undervises mye om dette gjennom studieløpet. Dette synes ikke nødvendigvis eksplisitt i emnebeskrivelsene og pensum, da disse er på et noe mere overordnet nivå. Det vil derfor arbeides med å synliggjøre dette på programsidene, slik at det kommer fram at dette inngår i studieprogrammet.

Eventuelt;

Sak-UU 75-22 Søknad om endring av emnekomite i FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi (vedtakssak)

Det søkes om at Liv Mathiesen går ut og Natasa Nikolic går inn i emnekomiteen i FARM2140.

Vedtak: Utdanningsutvalget godkjenner søknaden. Ny emnekomite består av Hanne C. Winther-Larsen (emneansvarlig), Ole Andreas Økstad, Hege Thoresen og Natasa Nikolic.

Publisert 3. okt. 2022 09:48 - Sist endret 5. okt. 2022 09:49