Møtereferat 17. februar 2022

Torsdag 17. februar kl.11.00- 13.30

Sted: Seminarrom 298, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine Grønhaug Halvorsen, Hanne Hjorth Tønnesen, Hege Thoresen, Ngoc Nguyen Lunde, Emilie Bredal Eriksen, Kristine Korsnes Hagen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Marianne Lea


SAKSLISTE

Sak-UU 09-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Fire saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 10-22 Referat fra møtet 28.01.22

Godkjent på sirkulasjon 10.02.22.

Sak-UU 11-22 Referat og orienteringssaker

Halv kapasitet i Silurveien våren 2022

Halv kapasitet i Silurveien våren 2022 er opprettholdt inntil videre. Farmasøytisk institutt har meldt inn ønske om skriftlig skoleeksamen for 5 emner på 1. avdeling, samt de fleste masteremnene med skriftlig eksamen. Bakgrunnen er at vi må påse at studentene oppnår læringsutbyttene i henhold til RETHOS.

Egenmelding på eksamen

Ordningen med egenmelding for eksamener som krever fysisk oppmøte videreføres til 30. juni 2022. For alle andre eksamener gjelder kravet om dokumentasjon ved fravær på eksamen.

Studiebarometeret 2021

Studiebarometeret 2021 gikk ut til studenter på 2. og 5. året. 37 studenter (33 %) svarte på undersøkelsen. Studentene har fått informasjon om undersøkelsen via SMS med lenke til undersøkelsen fra NOKUT, i Canvasrommet til aktuelle emner og på forelesning. Tilbakemeldingene viser i stor grad de samme trendene som tidligere år, med en svak negativ koronaeffekt med hensyn på hvor fornøyde studentene har vært med undervisningssituasjonen. I likhet med landet for øvrig syns våre studenter at digital undervisning er mindre inspirerende og motiverende enn fysisk undervisning. Studentene ser ut til å stille mindre forberedt til undervisningen enn gjennomsnittet.

Instituttseminar 16. – 17. mars 2022

Det er opprettet en komite med ansvar for utdanningsdelen av instituttseminaret. Komiteen har ansvaret for programmet 17. mars, hvor et av målene er innspill til den nye strategien for Farmasøytisk institutt, 2023 – 2027, for å bidra til at denne skal bli så virkelighetsnær som mulig.

Frafall og statistikk

MN-fakultetet vil se nærmere på frafallstatikken for studentkullene under pandemien. Mye tyder på at frafallet har vært høyere enn normalt. Dersom dette er tilfellet vil UiO vurdere muligheten for å søke om kompensasjon fra KD.

NOKUT kommer på tilsyn H22

NOKUT kommer på tilsyn til UiO og MN-fakultetet høsten 2022. Det er ennå ikke avklart hvilke programmer som vil bli evaluert, men det er snakk om 1 – 2 programmer. Det skal avholdes møte med NOKUT 5. mai, og MN-fakultetet håper på å ha mer informasjon etter dette møtet.

Status programevalueringen

Fagutvalget vil skrive et lite avsnitt om studentforeninger og lokaler som skal inn i egenevalueringen. Fristen er i utgangen av februar.

Kortlesere for oppmøteregistrering av studenter

Det er spilt inn et ønske om innkjøp av kortlesere for oppmøteregistrering. Programrådet for 1. avdeling tar dette videre og undersøker nærmere med MN-fakultetet hva som er tilgjengelig av utstyr for utlån, hvordan registreringen fungerer og hva et eventuelt innkjøp av kortlesere vil koste.

Programrådet for 1. avdeling

Det har vært avholdt møte i Programrådet for 1. avdeling. På møtet ble bl.a. sluttevalueringer behandlet. Av tilbakemeldinger er at manglende norskkunnskaper for studenter på 1. året må løftes videre oppover i systemet, samt at bemanningen på samfunnsfarmasi er lav, og at dette kan få betydning for oppfølgingen av studentene.

Programrådet for 2. avdeling

Det har vært avholdt møte i Programrådet for 2. avdeling hvor mandatet for Programrådet for 2. avdeling og sluttevalueringer ble behandlet. På bakgrunn av tilbakemeldinger i sluttevalueringene vil det arbeides for å få på plass rutiner for å gi emneansvarlige beskjed i god tid før undervisningen til valgfrie masteremner starter opp dersom undervisningen skal avholdes på engelsk. Ellers var det også møte i Programrådet for 2. avdeling i desember 2021, hvor det ble vedtatt at tildeling av masteroppgaver vil skje gjennom loddtrekning i 2022, og ikke reservering av oppgaver. Programrådet for 2. avdeling vil arbeide med å få på plass rutiner og tidsplaner for dette.

EVU-utvalget

Det arbeides med å få på plass en EVU for jevngodstudenter. Ønsket er at denne har oppstart våren 2024.

PhD-utvalget

Det er planlang et programseminar høsten 2022 i regi av MN fakultetet for PhD-studentene som startet opp i 2021 med ca. 100 plasser. Det sosiale vil bli vektlagt, samt temaet bærekraft. Det har også vært møte i Ph.D programrådet. Her ble gjennomføring av disputaser etter koronaen tatt opp. Disputaser er best fysiske, men det er fullt mulig å gjennomføre disputaser digitalt fram mot sommeren. Da gjerne med at 2. opponenten er til stede fysisk, og 1. opponenten deltar digitalt. Referat angående dette kommer fra MN-fakultetet. Ellers går 3. semester evalueringene sin gang.

Sak-UU 12-22 Ny vara for Utdanningsleder (vedtakssak)

Vedtak: Trine Grønhaug Halvorsen går inn som vara for Utdanningsleder fra og med våren 2022.

Sak-UU 13-22 Utlysning av studiekvalitetsmidler og CCSE-midler for 2022 (vedtakssak)

En søknad var kommet inn innen fristen. Det søkes om midler for utvikling og prøvedrift av en Fagkafe høsten 2022. Fokuset vil være å snakke fag sammen, samt legge til rette for sosial aktivitet. Fagkaféen skal drives av studentene selv med støtte fra Realfagsbiblioteket og emneansvarlige. Realfagsbiblioteket vil bl.a. stille med lokaler og emmneansvarlige kommer med forslag til temaer som kan diskuteres på kaféen. Det planlegges for 12 kaféer gjennom høstsemesteret, som drives av 6 studenter som samarbeider 2 og 2 og har ansvar for 4 kaféer hver. Utdanningsutvalget kom noen mindre tilbakemeldinger på søknaden som Programrådsleder for 1. avdeling tar videre.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden og sender den videre til Instituttleder for endelig godkjenning og videresending til MN-fakultetet.

Sak-UU 14-22 Søknad om endring av emnekomite i FARM1100 – Farmasøytisk kjemi (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Trine G. Halvorsen og Hanne H. Tønnesen går ut av emnekomiteen.

Ny emnekomite består av: Anders Vik (emneansvarlig), Stig Pedersen-Bjergaard, Helle Wangensteen og Karoline G. Primdahl.

Sak-UU 15-22 Søknad om endring av emneansvarlig i FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1 V22 (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Tor Gjøen fungerer som emneansvarlig for Rigmor Solberg våren 2022.

Sak-UU 16-22 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative- og livsstilssykdommer V22/H22 (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Ragnhild E. Paulsen fungerer som emneansvarlig for Arild Rustan ut 2022.

Sak-UU 17-22 Søknad om opprettelse av emnekomite i FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Ny emnekomite består av Trond Vidar Hansen (emneansvarlig), Anders Vik og Karoline G. Primdahl.

Sak-UU 18-22 Emneplanlegging for emner H22 (vedtakssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom endringer i emnebeskrivelsene for H22. Det ble ikke meldt inn endringer i emnene FARM1110, FARM2100, FARM2110, FARM4100, FARM5000, FARM5160, FARM5180 innen fristen.

FARM1100 – Farmasøytisk kjemi

Kort om emnet: Det er gjort språklig omformuleringer i beskrivelsen av emnet.

Hva lærer du?: Det er gjort noen språklige endringer og faglige presiseringer i LUBene. Utdanningsutvalget ser at analysering og formidling av resultater fra laboratoriearbeid i en faglig laboratorierapport ikke lenger inngår som del av læringsutbyttet. Samtidig inngår innlevering av obligatoriske laboratorierapporter som del av undervisningen. Siden obligatoriske undervisningsaktiviteter skal bygge opp under læringsutbyttet mener Utdanningsutvalget at dette må komme fram i «Hva lærer du?». Utdanningsutvalget foreslår derfor å endre LUBen «kan du vurdere resultatene av enkle eksperimenter og formidle faglig informasjon i plenum til medstudenter» til «kan du vurdere resultatene av enkle eksperimenter og formidle faglig informasjon i en laboratorierapport og muntlig informasjon i plenum til medstudenter».

Anbefalte forkunnskaper: Tekst lagt inn om forkurs.

Undervisning: 10 timer omvendt undervisning økt til 12 timer.

Hjelpemidler til eksamen: Lagt til at periodesystem og emnets formelsamling vil være tilgjengelig på eksamen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene, men ber om at det må komme fram i læringsutbyttet at studentene skal lære å formidle faglig informasjon i en laboratorierapport.

FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig.

3-gangers regelen for eksamen (FRM1020/FARM1120) fjernet siden det ikke gis fritak for FARM1120 på bakgrunn av bestått FRM1020 – Farmasi i samfunnet.

FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi

Undervisning: Antall timer laboratorieforelesninger økes fra 13 til 15 timer.

Antall timer omvendt laboratorium, 8 timer, slettes. Disse timene inngår ikke som del av den organiserte undervisningen, men er et tilbud til studentene hvor undervisere er tilgjengelige i forbindelse med at de skal sette opp produksjonsskjema før laboratorieundervisning. Denne undervisningen telles ikke med undervisningsregnskap, men vil bli lagt inn i timeplanen til studentene som et tilbud.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene. Undervisning som ikke inngår som del av organisert undervisning skal ikke legges inn i emnebeskrivelsene på nett, men kan komme frem i timeplanen som et tilbud til studentene. Denne typen undervisning teller ikke inn i undervisningsregnskapet.

FARM3100 – Farmakognosi

Hva lærer du?: LUBen «kan du gjennomføre en selvstendig litteraturstudie med innhenting og vurdering av vitenskapelig dokumentasjon og formidle dette skriftlig og muntlig» er omarbeidet til LUBene:

  1. kan du formidle og vurdere resultater fra laboratorieøvelser både muntlig og skriftlig
  2. kan du gjennomføre en selvstendig litteraturstudie med innhenting og vurdering av vitenskapelig dokumentasjon og formidle dette skriftlig

Utdanningsutvalget foreslår å omformulere LUB 1) til:

«kan du analysere, vurdere og formidle resultater fra laboratorieøvelser både muntlig og skriftlig»

Undervisning: Antall timer laboratorieøvelser er endret fra 26 til 15 timer. Arbeidsmengden er lik for studentene, men øvelsene er komprimert i tid.

Det er lagt til 8 timer med prosjektoppgave og obligatorisk introforelesning til denne.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene med overnevnte kommentar.

FARM3110 – Farmakoterapi 2 og fysiologi 3

Hva lærer du?: LUBen «kan du beskrive patogenese, etiologi og symptomatologi ved astma/KOLS revmatologi, osteoporose, nevrologi, psykiatri og smerte» er endret til «kan du beskrive patogenese, etiologi og symptomatologi ved revmatologi, osteoporose, smerte og utvalgte nevrologiske og psykiatriske sykdommer». Astma/KOLS er flyttet til FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2, og inngår ikke lenger i FARM3110. Siste kull som ikke hadde astma/KOLS i FARM1140, har nå hatt dette i FARM3110 og overgangsperioden med undervisning begge emner er over.

Undervisning: Antall timer laboratoriekurs endret fra 4 til 2 timer.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse

Eksamen: Presisering av at både skriftlig eksamen, som teller 80 %, og datalab-rapporten, som teller 20 %, må være bestått for å bestå emnet. Det er også lagt inn en setning om at datalab-rapporten må være bestått for før man kan gå opp til eksamen, og at denne kun kan leveres inn for vurdering 1 gang.

Siden rapporten inngår som en deleksamen, har studentene ikke mulighet til å levere inn rapporten mer enn en gang for sensurering. Datalab-rapporten går gjennom hele semesteret, hvor det settes opp datalab, kollokvier for hjelp og tilbakemeldinger m.m. I de tilfellene hvor studentene stryker på rapporten er det ikke mulig å sette opp en ny datalab-rapport.

Utdanningsutvalget ber emnekomiteen om å vurdere rutinene for innlevering av rapporten, og det bør åpnes for at studentene kan levere inn oppgaven en gang for tilbakemeldinger, før endelig innlevering og vurdering i Inspera.

Studentene ga tilbakemelding på at mye av tiden brukt på datalaben gikk til hjelp av installering av programvaren brukt i laben. Utdanningsutvalget anbefaler at det ses på løsninger for installasjon av programvaren i forkant av data-laben, slik at tiden kan brukes på selve rapporten. Gjerne gjennom f.eks. en trinn-for-trinn beskrivelse av installasjon, en videofilm m.m.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen, men ber om at det ses på rutinene for innlevering av datalab-rapporten.

FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi

Eksamen: Eksamensform ønskes endret fra skriftlig 4 timers eksamen til muntlig eksamen med 1 time forberedelsestid og 45 minutter eksamen. Det er et ønske å gjøre emnet mere anvendbart, og mindre teoretisk, og at en muntlig eksamen i større grad tester studentenes forståelse av det faglige innholdet i emnet.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen. Det er viktig med god koordinering av eksamenene i FARM4100 – Persontilpasset legemidddelbehandling og FARM4110 da begge har muntlig eksamen, og gjennomføring av eksamen går over flere dager.

FARM4120 – Utvikling av legemidler

Kort om emnet: Setningen…..”(“Good Clinical Practice, GCP”). Studentene vil også bli gjort kjent med begreper som er relevante i det farmasøytiske arbeidsliv som for eksempel “Clinical Reseach Associate” (CRA) og “Qualified Person” (QP)» er lagt til for bedre å få fram arbeidslivsrelevans i studieplanen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen.

FARM5130 – Apotekdrift og ledelse

Eksamen: Eksamensform endret fra tre individuelle skriftlige oppgaver som hver teller 1/3 av sluttkarakteren til avsluttende skriftlig eksamen som teller 60 % ved sensurering og resultatet fra gruppeoppgaver og Pharmacy Game som teller 40 % ved sensurering. Begge vurderinger må være bestått for å bestå emnet. Gruppe-oppgaver og Pharmacy Game må være bestått før studentene kan gå opp til eksamen.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen. Emnet avholdes ikke høsten 2022.

FARM5190 – Organisk syntese og bioaktive forbindelser

Undervisning: Antall timer forelesning redusert fra 30 til 16 timer. Antall timer miniforelesninger vil variere med antall studenter som tar emnet. Det settes av 20-30 minutter pr student.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM5200 – Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse

Hva lærer du?: Noen mindre faglige endringer i LUBene.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

Sak-UU 19-22 Revidering av vitnemålstekst for Master i farmasi (forts. Sak-UU 07-22) (vedtakssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Sak-UU 20-22 Gjennomgang av mandater for Utdanningsutvalget og Programrådene for 1. og 2. avdeling (forts. Sak-UU 67-21, Sak-UU 72-21, Sak-UU 79-21, Sak-UU 06-22) (vedtakssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Eventuelt;

Sak-UU 21-22 Søknad om endring av emnekomiteen i FARM4120 – Utvikling av legemidler (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Tor Gjøen går ut og Trond Vidar Hansen går inn i emnekomiteen.

Ny emnekomite består av: Ida Robertsen (emneansvarlig), Hege Thoresen, Pål Rongved, Sverre Arne Sande og Trond Vidar Hansen.

Sak-UU 22-22 Søknad om oppstart av undervisningen i uke 33 for FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. FARM2120 kan starte opp undervisningen i uke 33 med 4-5 forelesninger (enkelttimer). Bakgrunnen er at emnet må koordinere laboratorieundervisningen med flere emner i samme semester samt emner på 1. og 4. året. For å få kabalen til å gå opp må derfor laboratorieundervisningen i FARM2120 starte opp allerede i uke 34. Før dette må studentene ha vært igjennom en del teori. Nye/utsatte eksamener gjennomføres normalt i uke 33. I tilfelle kollisjoner med nye/utsatte eksamener må det gjøres opptak av forelesningene slik at disse kan gjøres tilgjengelige for dem som ikke kan være tilstede grunnet eksamen. Dette har vært gjennomført på samme måte i 2020 og 2021. Utdanningsutvalget går inn for at ordningen videreføres også i fremtiden inntil det innføres endringer i studieplanen som gjør at oppstart i uke 33 ikke lenger er påkrevet.

Sak-UU 23-22 Opprettelse av nytt emne FRM5944V – Væsketerapi og ernæring (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter opprettingen av det nye EVU-emnet FRM5944V – Væsketerapi og ernæring.

Sak-UU 24-22 Nedleggelse av overgangsemner (vedtakssak)

Vedtak: Alle studenter som ble tatt opp på gammel studieplan (opptaket t.o.m. H16) og som er forsinket i studieprogresjonen er nå overført til ny studieplan. Overgangsemnene legges derfor ned.

Publisert 16. mars 2022 08:08 - Sist endret 16. mars 2022 08:10