Møtereferat 26. oktober 2022

Onsdag 26. oktober kl. 12.00 - 14.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Rigmor Solberg (gikk kl.13), Hege Thoresen, Marianne Lea, Kristine Hagen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 84-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent.

Sak-UU 85-22 Referat fra møtet 29.09.22

Godkjent på sirkulasjon 21.10.22.

Sak-UU 86-22 Referat og orienteringssaker

Ekstern programevaluering

Den eksterne programkomiteen hadde møtet her ved Farmasøytisk institutt 25. oktober. Komiteen vil før zoom-møtet med Utdanningsutvalget 3. november, sende en liste med spørsmål de ønsker svar på. Angående språk mener Utdanningsutvalget at rapporten kan skrives på skandinavisk, dvs. norsk, svensk og dansk.

Studiebarometeret 2022

Studiebarometeret 2022, i regi av NOKUT, åpnet 24. oktober. Undersøkelsen er åpen fram til 14. november. Som tidligere år gikk spørreundersøkelsen ut til studenter på 2. og 5. studieår. NOKUT sender ut eposter og SMSer til studentene. I tillegg vil emneansvarlig i FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi informere om undersøkelsen i en forelesning (powerpoint) og det vil legges ut beskjed i Canvasrommet for FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi for 5-års studentene.

Sak-UU 87-22 Revisjon av programsidene for farmasi forts. Sak-UU 82-22 (diskusjonssak)

Fremlagte forslag til endringer for Hvorfor velge dette programmet, Hva lærer du? og Jobb og videre studier ble diskutert. Det kom inn mindre forslag til endringer og omformuleringer. Utdanningsleder sender ut revidert forslag på sirkulasjon, før endringene sendes MN-fakultetet for godkjenning innen fristen 15. november.

Sak-UU 88-22 Opplegg for farmasøyter med mastergrad i farmasi fra land utenfor EU/EØS forts. Sak-UU 80-22 (orientering/diskusjonssak)

Det ble orientert om forslaget til oppbygging av studieløpet, bl.a. opptak, rangeringsregler m.m. Den 28. oktober er det møte med UiO-sentralt og MN-fakultetet for videre avklaringer om hva som er mulig og hva som må på plass.

Studieløpet vil ha to opptak som bygger på hverandre:

  1. opptak til en pakke bestående av 3 kvalifiserende masteremner i farmasi med 28 studieplasser og
  2. innpassingsopptak til Masterprogrammet i farmasi, 5 studieår. Antall studieplasser er antall ledige plasser på 5-kullet.

Fullførte kvalifiserende masteremner i farmasi garanterer ikke opptak til 5. studieår av masterprogrammet i farmasi. Det ble spilt inn om en skulle vurdere muligheten for ventepoeng for de som ikke får opptak til 5 året, men at de får opptak/blir prioritert hvis de søker påfølgende år.

Det ble også spilt inn om det kan settes et minimum antall opptatte studenter for gjennomføring av de 3 kvalifiserende masteremnene i farmasi.

Studenter som får opptak gjennom innpassingsopptaket til 5. studieår, vil velge masteroppgave ved oppstart i august. Pga. korte tidsfrister og oppstart av FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi må det derfor fremkomme i prosjekt-beskrivelsene hvilke moduler i FARM5000 som er knyttet til oppgaven. Det ble også foreslått å opprette et eget Canvasrom for disse studentene med all informasjon de trenger i forbindelse med oppstart på 5. året.

Sak-UU 89-22 Overgangsordning for jevngodsøkere tatt opp via Samordna opptak (vedtakssak)

Innpassingsopptaket for jevngodstudenter ble avviklet i 2019. Fra og med opptaket våren 2020 har denne søkergruppen søkt seg inn via Samordna opptak. Nytt opptak for denne søkergruppen er under utvikling (se Sak-UU 88-22) med implementering fra H23 og opptak V23.

Jevngodstudentene har avslagsbrev fra Helsedirektoratet hvor det fremkommer hva de mangler for å bli jevngod med Master i farmasi. Som en overgangsordning i perioden 2020 – 2022, har studenter med avslagsbrev hvor det fremkommer helt spesifikt hvilke emner de mangler i studieplanen vår, hatt mulighet til å benytte seg av denne. Utdanningsplanen har da vært i henhold til avslagsbrevet. Studenter med avslagsbrev hvor det kun framkommer hva de faglig mangler, dvs. ikke spesifisert til emner, har blitt innpasset på ordinær måte.

Vedtak: Overgangsordningen avvikles fra og med opptaket V23, og implementering av et eget studieløp for farmasøyter med mastergrad i farmasi fra land utenfor EU/EØS H23. Det vil ikke lenger være mulig å benytte seg av avslagsbrevet fra Helsedirektoratet ved opptak via Samordna opptak. Tidligere utdanning vil bli innpasset på ordinær måte i henhold til de retningslinjene som gjelder.

Sak-UU 90-22 Forslag om endring av minipraksis i FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse fra H23 (diskusjonssak/vedtakssak)

Det er mottatt søknad om å fjerne minipraksis i FARM3120, og istedenfor forlenge praksisperioden i FARM3130 – Farmasøytisk praksis. For å beholde tråden i klinisk kommunikasjon gjennom studieplanen og i FARM3120, planlegges det å integrere andre studentaktiviserende aktiviteter i emnet f.eks. Pharmacy Games.

Søknaden mangler en fullstendig løsning på hvor minipraksis skal plasseres i FARM3130. OSKE-eksamen gjennomføres medio juni, og en eventuell forlengelse av praksisperioden vil da komme etter at eksamen er gjennomført. I henhold til regelverket er det mulig for farmasi å utvide semesteret noe, men samtidig må eksamen/vurderingen være ferdig evaluert innen fastsatt frist i slutten av juni. Å legge de ekstra dagene etter OSKE-eksamen er dermed en mulighet. Det mangler en tydelig plan for hva den forlengede praksisperioden skal inneholde. Utdanningsutvalget anser bruk av Pharmacy Games som mindre hensiktsmessig etter avlagt OSKE-eksamen. I tillegg kommer det frem i søknaden at det er usikkerhet i forhold til undervisningsressurser og personell som kan sette i gang bruk av programvaren.

Utdanningsutvalget mener at forlengelsen bør være knyttet til vurderingen i emnet, f.eks. som en avsluttende obligatorisk innlevering som deleksamen. Denne må være master-relatert ettersom OSKE-eksamen knyttes til bachelornivå.

Vedtak: Utdanningsutvalget kan ikke støtte flytting av minipraksis fra FARM3120 til FARM3130 før en fullstendig plan for hvordan dette kan gjennomføres er utarbeidet. For å kunne behandle søknaden ber Utdanningsutvalget om en fullstendig plan for dette til møtet 8. desember.

Sak-UU 91-22 Opplæring i digital kompetanse gjennom studieplanen (diskusjonssak)

I henhold til RETHOS skal studentene oppøve digital kompetanse gjennom studiet. Studentene blir introdusert for og bruker ulike verktøy og programvarer i løpet av studieprogrammet. For å kunne utvikle dette videre er det behov for en oversikt over hva dette omfatter.

Bestilling vil bli sendt emneansvarlige for tilbakemelding på hvilke verktøy og programvare, samt oppgaver/øvelser disse benyttes i, for emnet de er ansvarlig for.

Sak-UU 92-22 Undervisningsspråk på masteremner (diskusjon)

For i større grad å imøtekomme utveksling har de fleste masteremner undervisningsspråket «norsk (engelsk på forespørsel)». Utdanningsutvalget har erfart at undervisere på masteremner kan ha ønske om å begrense tilbudet om alternativt undervisningsspråk fordi de faglige diskusjonene ikke blir så gode og/eller av rent faglige årsaker.

Utdanningsutvalget ønsker derfor å kartlegge eventuelle ønsker om å begrense undervisningsspråket som tilbys på masteremnene. Det vil deretter blir gjort en samlet vurdering av om ønskene kan etterfølges. Hensikten er i størst mulig grad å ta faglige hensyn, men samtidig sikre at engelskspråklige studenter har mulighet til å søke seg inn på et utvalg masteremner innen en god farmasøytfaglig bredde. Dette da det er viktig at innreisende studenter til Farmasøytisk institutt har emnetilbud.

Bestilling sendes emneansvarlige for tilbakemelding for ønsket undervisningsspråk i masteremnet de er ansvarlig for. Ønsket undervisningsspråk må begrunnes faglig. På bakgrunn av tilbakemeldingene vil Utdanningsutvalget gjøre en samlet vurdering av undervisningsspråk på masteremnene.

Eventuelt;

Sak-UU 93-22 Skisse SamPraks ved Farmasøytisk institutt fra 2023 (forts. Sak-UU 81-22) (diskusjonssak/orienteringssak)

Studentene har en hospiteringskvote på 10 dager i FARM3130 – Farmasøytisk praksis. For disse dagene trenger studentene kun godkjenning fra veileder i apotek. I forbindelse med en eventuell plassering av SamPraks i FARM3130 har det kommet tilbakemelding fra studentene at det ikke er ønskelig at disse to dagene i SamPraks tas av denne kvoten. Utdanningsutvalget går inn for at SamPraks ikke tas av hospiteringskvoten men at praksiskoordinator godkjenner denne.

Dersom SamPraks krever hjemmearbeid som medfører ekstra arbeidsinnsats av studentene bør det vurderes om SamPraks i FARM3130 bør erstatte annet arbeidskrav i FARM3130. Utdanningsleder undersøker med emneansvarlige i FARM3130 og FARM4100.

Publisert 21. nov. 2022 10:51 - Sist endret 21. nov. 2022 10:51