Møtereferat 28. januar 2022

Fredag 28. januar kl.12.00- 14.30, over Zoom

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine Grønhaug Halvorsen, Hanne Hjorth Tønnesen, Hege Thoresen, Emilie Bredal Eriksen, Kristine Hagen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 01-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent.

Sak-UU 02-22 Referat fra møtet 03.12.22

Godkjent på sirkulasjon 20.12.21.

Sak-UU 03-22 Referat og orienteringssaker

Eksamen V22

Det er bestemt at det kjøres med halv kapasitet i Silurveien V22. MN-fakultetet ber derfor instituttene, i samarbeid med emneansvarlige, å vurdere om skriftlige eksamener oppsatt i Silurveien kan endre eksamensform til hjemmeeksamen eller muntlig eksamen. Studieadministrasjonen vil ta kontakt med emneansvarlige det gjelder.

2-sensor ordningen

Innføringen med to sensorer på alle karaktergivende vurderinger (A-F) er utsatt til 2023.

Politiattest

Det vil bli innhentet politiattest med hjemmel i legemiddelloven § 30 a fra studenter som starter opp på den 5-årige mastergraden i farmasi. Politiattest med hjemmel i helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4 vil kun bli innhentet i de tilfellene studentene har tett pasientkontakt over lengre tid f.eks. i SamPraks og gjennomføring av masteroppgave i klinisk farmasi. Det vil bli utarbeidet rutiner for dette. Nettsider m.m. vil bli oppdatert.

Status språk

Det har vært avholdt møte med UiO-sentralt og studieadministrative ved odontologi, medisin, profesjonsutdanningen i psykologi, farmasi og MN-fakultetet. Problemstillingen er godt kjent hos alle, og det vil bli arbeidet videre for eventuelle mulige løsninger/tiltak. Før neste møte, hvor fagpersoner etter hvert vil bli koblet på, vil det undersøkes nærmere med Samordna opptak.

Læringsassistenter 2022

Programrådet for 1. avdeling arbeider for videreføring av læringsassistenter i 2022. Søknad om midler er sendt MN-fakultetet. Det søkes om midler tilsvarende 2 læringsassistenter pr emne de 3 første semestrene av 10 timer pr student. I tillegg kommer forberedelser og opplæring, til sammen kr. 138 000. Det er tenkt at emneansvarlige melder inn ønsker med opplegg og behov, og at Programrådet for 1. avdeling fordeler læringsassistene på bakgrunn av dette. Ansettelse av læringsassistenter vil skje etter søknad og intervju. Det er tenkt at det skal være et karakterkrav i emnet de skal undervise i.

Det vil bli gjennomført evaluering av ordningen for høsten 2021, med møte med de emneansvarlige og studentassistenter.

Utlysning av studiekvalitetsmidler og CCSE-midler for 2022 og rapportering for 2021

Frist for søknader og rapportering er 10. februar 2022. Rammer og poster en kan søke på er likt som for 2021. All informasjon finnes på Studiekvalitetsmidler og CCSE-midler - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no). Her finnes også nettskjemaene som skal benyttes for innsending av søknader og rapporteringer. Innsendte søknader vil bli behandlet i Utdanningsutvalget 17. februar 2022. Anbefalte søknader sendes instituttleder for endelig støtte før de sendes MN-fakultetet hvor vi har frist 23. februar 2022. Det vil også være mulig å søke om eventuell omdisponering av midler dersom disse ikke ble brukt i 2021.

Masteremner 2022

FARM5130 – Apotekdrift og ledelse tilbys ikke høsten 2022. Det var påmeldt seks studenter i emnet. Minimum antall påmeldte studenter var satt til 8 studenter grunnet høyt undervisningsbudsjett. Samfunnsfarmasi har derfor kommet fram til at emnet ikke tilbys høsten 2022. Det vurderes å sende inn søknad om endring av semester fra høst til vår, og eventuelt å flytte FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis fra vår til høst. Dette vil muliggjøre samkjøring av undervisningen i FARM5130 og FARM3130 – Farmasøytisk praksis i spill-programmet Pharmacy Games. Søknad sendes Programrådet for 2. avdeling.

Periodisk programevaluering - status

Oppstartsmøtet ble avholdt 24. januar 2022 for gjennomgang av framdriftsplanen. Det vil bli avholdt småmøter på 30 til 45 minutter hver 14 dag utover våren.

UiOs Porteføljeprosjekt - innspill

For å møte rammebetingelsene i Strategi2030 gjennomgår UiO nå den overordnede strukturen rundt utdanningsporteføljen. Utkast rapport for porteføljeprosjektet – desember 2021 er sendt på høring. Tverrfaglighet og fleksibilitet i utdanningene er fokusområder. MN-fakultetet har bedt instituttene spesielt å melde inn utfordringer knyttet til tverrfaglighet. For farmasi gjelder dette spesielt SamPraks hvor flere fakulteter med ulike kulturer skal samarbeide. Det kan også bli tilfelle i forbindelse med utviklingen av Kjeller-satsingen og radiofarmasi, samt en Master i medisinsk teknologisk utstyr. Det ble videre foreslått å se på muligheten for å opprette et eget emne i «Farmasi for ikke farmasøyter».

NIFU-rapporten Pedagogisk bruk av digital teknologi i høyere utdanning

Rapporten ble lansert 19. januar 2022 (Digital teknologi gir studentaktiviserende undervisningsformer | NIFU). Rapporten viser til gevinster ved bruk av digital teknologi i utdanningen men peker også på utfordringer. Bl.a. har studentene som ofte er storforbrukere av digital teknologi, ikke automatisk tilstrekkelig digital kompetanse til å bruke digitale verktøy i læringssituasjonen. Studentene kan trenge opplæring i dette. For ansatte er utfordringer knyttet til at det er ressurs- og tidkrevende, både å utvikle og gjennomføre digital undervisning på en god måte, og mange har heller ikke den nødvendige kompetansen som trengs.

Programrådet for 1. avdeling

Neste møte i Programrådet for 1. avdeling er planlagt i midten av februar. Det har vært arbeidet med søknad og evaluering av læringsassistenter (se ovenfor), samt vært avholdt et møte med ForVEI om neste Programseminar for nye studenter. Seminaret er planlagt 22-23. august 2022. Programrådet for 1. avdeling og ForVEI har også invitert alle studentene på farmasi til webinaret «Nytt semester, nye muligheter» 1. februar 2022.

Programrådet for 2. avdeling

Det er kalt inn til møte.

EVU-utvalget

Prosessen med å ansette en ny 2er fra H22, dekket av Sykehusapotekene for å drifte EVU-emnet i væsketerapi og ernæring, er i gang.

PhD-utvalget

Det er ikke avholdt møte siden siste møte i Utdanningsutvalget. Pål Rongved går ut og erstattes av Stig Pedersen-Bjergaard som medlem av PhD-utvalget. 3. semester evalueringene er i ferd med å starte opp.

Sak-UU 04-22 Søknad om endring av emneansvalig i FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse og FARM4110 – Videregående biofarmasi og fomuleringsteknologi (vedtakssak)

Utdanningsutvalget anser det som svært viktig med robusthet og kontinuitet i driften av de store obligatoriske emnene på 1. avdeling. Emneansvarlige på 1.avdeling må derfor være fastvitenskapelige ansatte, slik at hyppige endringer unngås, og kontinuiteten opprettholdes. Ved behov kan det benyttes andre kontaktpersoner inn i undervisningen, inkl. i planleggingen, der dette er hensiktsmessig, men det overordnede ansvaret må ligge til emneansvarlig for kvalitetssikring.

Vedtak: Emneansvarlige på 1. avdeling skal være fastvitenskapelige ansatte.

FARM3120: Utdanningsutvalget støtter ikke søknaden, og ber samfunnsfarmasi finne forslag til emneansvarlig for FARM3120 blant fagområdets fastvitenskapelige ansatte.

FARM4110: Utdanningsutvalget støtter søknaden om endring av emneansvarlig. Hanne Hjorth Tønnesen overtar som emneansvarlig etter Massimiliano Pio Di Cagno f.o.m. V22.

Sak-UU 05-22 Søknad om endring av emneansvarlig og emnekomite for FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis (vedtakssak)

Emneansvarlige på 2. avdeling kan være midlertidig ansatt. I disse tilfellene må minst ett av medlemmene være fastvitenskapelig ansatt for opprettholdes av kontinuitet i emnet.

Vedtak: Emneansvarlige på 2. avdeling kan være midlertidig ansatt. Ett medlem av emnekomiteen må da være fastvitenskapelig ansatt.

Utdanningsutvalget støtter søknaden om endring av emneansvarlig. Hilde Smerud tar over som emneansvarlig etter Hilde Samdal f.o.m. V22. Hedvig Nordeng går inn som medlem av emnekomiteen.

Alle emnekomiteer skal bestå av 3-4 medlemmer. Utdanningsutvalget ber derfor om at det emneansvarlig/emnekomite kommer med forslag til ytterligere ett medlem.

Sak-UU 06-22 Gjennomgang av mandater for Utdanningsutvalget og Programrådene for 1. og 2. avdeling (forts. Sak-UU 67-21, Sak-UU 72-21, Sak-UU 79-21) (vedtakssak)

Utsatt til neste møtet.

Sak-UU 07-22 Revidering av vitnemålstekst for Master i farmasi (vedtakssak)

Utdanningsutvalget startet opp revideringen av vitnemålsteksten. Teksten er delt inn i Generell informasjon om graden og Informasjon om studieprogrammet (organisering og innhold).

Generell informasjon om graden er en standardtekst, og revideres ikke i denne omgangen, Tekst om RETHOS må inn når kull-2021 uteksamineres våren 2026.

For Informasjon om studieprogrammet ble første avsnitt om oppbygningen gjennomgått og tilpasset endringer gjort i studieplanen i studieplanen i forbindelse med revideringen. Bl.a. er praksisperioden er flyttet fra 7. til 6. semester og klinisk farmasi er kommet inn som eget fagområde. Det er også satt inn en setning om skikkethet.

Hva studentene skal ha lært/læringsutbyttene gjennom studieprogrammet vil bli gjennomgått på neste møte i Utdanningsutvalget 17. februar 2022. Vitnemålsteksten pr. i dag beskriver hovedsakelig hva studentene skal lære på 2. avdeling farmasi. Teksten må revideres slik at læringsutbyttet for hele programmet blir beskrevet. Det vil også bli satt inn en setning om at Master i farmasi gir rett til autorisasjon som Provisorfarmasøyt.

Sak-UU 08-22 Hvordan få miljøproblematikk og bærekraft inn i studieprogrammet (diskusjonssak)

Det må arbeides med å få implementert mere miljøproblematikk og bærekraft inn i studieplanen der det er mest hensiktsmessig og på en slik måte et det ikke vil kreve store ressurser. Noe undervises det i allerede som antibakterielle midler i FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi.

Forslag til utgangspunkt for hvordan dette kan gjøres er i en forlengelse av de læringsressursene som benyttes inn i undervisningen f.eks. Felleskatalogen som har tekst om miljørisiko av legemidler i henhold til EUs nye regelverk og i HMS-undervisning i forbindelse med lab-undervisning hvor det kan gis kort informasjon om eventuell miljøproblematikk knyttet til kjemikalier m.m. Andre steder kan være i selve undervisningen f.eks. i forbindelse med eliminasjon i farmakologi, kinetikk i galenisk som kan knyttes til nedbrytning av legemidler i naturen, produksjon innen galenisk farmasi, relevante aspekter av legemiddelkjemi og legemiddelanalyse.

Det samme gjelder bærekraft. Eksempler kan være bruk av modellering innen legemiddelsyntese, alternativer til dyreforsøk, destruksjon av legemidler, riktig lagring av legemidler og logistikk for å hindre svinn.

Det ble også foreslått å se på muligheten med å legge inn en undervisningstime om miljøproblematikk i et egnet emne tidlig i studieprogrammet samt utarbeide en plan gjennom studiet. Utdanningsutvalget foreslår også at dette kan være et tema på instituttseminaret i mars.

Eventuelt;

Publisert 14. feb. 2022 12:54 - Sist endret 9. juni 2023 06:18