Møtereferat 29. april 2022

Fredag 29. april kl. 12.00- 14.30

Sted: Seminarrom 298, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Hanne H. Tønnesen, Hege Thorsen, Marianne Lea og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: studentrepresentanter


SAKSLISTE

Sak-UU 42-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 43-22 Referat fra møtet 31.03.22

Godkjent på sirkulasjon 26.04.22.

Sak-UU 44-22 Referat og orienteringssaker

Søkertall for 2022

Søkertallene for 2022 er kommet. For de fleste studieprogrammene er det en nedgang i antall søkere sammenlignet med toppåret 2021. For det 5-årige masterprogrammet i farmasi, UiO, er det 836 søkere (71 % kvinner og 29 % menn), hvorav 170 1. prioritetssøker, som er 49 færre enn i 2021. Det er 2,2 søkere pr. studieplass.

Studieprogresjonsmidler fra KD

Farmasøytisk institutt har mottatt kr. 87 410 i studieprogresjonsmidler fra KD. Midlene vil brukt til videreføring av ordningen med læringsassistenter i undervisningen på 1. og 2. studieår. Emneansvarlige hadde frist 27. april til å søke om tildeling av læringsassistenter.

CCSE (Center for Computing in Science Education) avholder workshopen Nordic Regional Learning Assistant Workshop 9. og 10. juni. Workshopen er for de som ønsker å lære hvordan studentene kan brukes som partnere i undervisningen. Emneansvarlige som ønsker å benytte læringsassistenter i undervisningen har blitt oppfordret til å melde seg på workshopen.

Programrådet for 1. avdeling arbeider også for å få på plass et eget opplegg for opplæring av læringsassistenter ved farmasi.

Arbeidsgruppe Underveisvurdering og obliger

MN-fakultetet har oppnevnt en arbeidsgruppe som skal gjennomgå utbyttet studentene har av underveis-vurderinger og obliger i undervisningen. Gruppen består av de fleste utdanningslederne ved MN-fakultetet, inkludert utdanningsleder fra farmasi, med Tone Gregers fra KURT som leder av gruppen.. De har frist 1. november med å komme med en anbefaling til MN-fakultetet. Som datagrunnlag vil spørreskjema sendes studenter på utvalgte emner for tilbakemelding, og det vil gjennomføres intervju av emneansvarlige.

Kloning av emner

I henhold til regelverket skal i utgangspunktet ikke emner benyttes inn i grader på tvers av nivåer. Emner har derfor blitt klonet. MN-fakultetet arbeider nå for å se på mulighetene for å åpne mer for bruk av emner på tvers, hvor det legges større vekt på hva studentene faglig trenger heller enn hvilket nivå emnene skal ligge på. Dette vil også kunne muliggjøre større tverrfaglighet i grader.

Programevaluering 2022

Det arbeides med å få på plass studentrepresentanten. Utkast til rapport for egenevalueringen vil bli gjennomgått på møtet i Utdanningsutvalget 19. mai. Møtet med programrådgivergruppen avholdes 20. juni.

NOKUT tilsyn høsten 2022

Master i IT-sikkerhet ved IFI er valgt ut fra MN-fakultetet for tilsyn når NOKUT kommer til UiO høsten 2022.

Dialogmøte med MN-fakultetet 

Dialogmøtet med MN-fakultetet avholdes 12. mai. Vi har mottatt agenda for møtet, og aktuelle deltakere, inkl. studentrepresentant, vil bli kalt inn til møtet. Det vil også bli avholdt et formøte hvor arbeidsoppgavene blir fordelt.

Programrådet for 1. avdeling

Det har ikke vært avholdt møte siden sist. Det arbeides for tiden med å få på plass opplegget og tildeling av læringsassistenter for 2022.

Programrådet for 2. avdeling

Det har vært arbeidet med å få på plass nye rutiner, frister og retningslinjer for tildeling av masteroppgave, valg av masteremner m.m. Opplegget ble presentert på allmøtet 28. april. Programrådet for 2. avdeling vil også arbeide med å se på hvordan få studentene til å opparbeide eierskap til masteroppgaven, samt få på plass gode rutiner for å reagere fort i de tilfellene det oppstår problemer på masteroppgaven. Dette kan gjøres bl.a. gjennom midtveisevalueringen av masteremnet i slutten av høstsemesteret. Denne er ikke tenkt å være omfattende, men kun være noen enkle spørsmål.

PhD-utvalget

Det har ikke vært møte i PhD-utvalget siden sist.

EVU-utvalget

Det har vært avholdt møte i EVU-utvalget hvor forslag til mandat ble utarbeidet og vitnemålsteksten for den erfaringsbaserte mastergraden i farmasi ble gjennomgått. Forslag til nytt opplegg/opptak for jevngodstudenter, inkludert ressursbruk for utarbeidelse av opplegget, er sendt MN-fakultetet, som sender dette videre til UiO-sentralt for godkjenning.

Sak-UU 45-22 Oppfølging av instituttseminaret 16.-17. mars (forts. Sak-UU 38-22) (diskusjonssak)

Det planlegges avholdt temamøter for videre arbeid med temaene som ble diskutert på instituttseminaret 17. mars. Temamøte for videre arbeid med Ansvar for egen læring vil bli avholdt i overgangen mai/juni. Invitasjon vil bli sendt alle undervisere. Videre er det tenkt å avholdes to temamøter i løpet av høsten om bærekraft i utdanningen og beregningsvitenskap og digital kompetanse.

På bakgrunn av innspillene fra instituttseminaret og temamøtet om Ansvar for egen læring vil Utdanningsutvalget utarbeide rammer/føringer for hva vi forventer av studentene. Dette slik at undervisere er samkjørte i hvor tett studentene følges opp/hvor selvstendige studentene skal være, hvordan forholde seg til frister for innlevering av obligatoriske oppgaver, antall ganger studentene kan levere inn innleveringer osv. Det er viktig at de forventninger en har til studentene, blir tydelig formidlet. Videre bør det være en progresjon gjennom studiet i forhold til hvor selvstendige studentene forventes å være og hvor mye informasjon/kunngjøringer som skal gis til studentene oppover i studiet med mål om at studentene er selvgående når de skal ut i praksis.

Sak-UU 46-22 Etablering av temamøter for erfaringsutveksling blant undervisere (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget vil etablere en arena for erfaringsutveksling blant undervisere. Det planlegges å arrangere temamøter to ganger i semesteret av to timers varighet hvor aktuelle problemstillinger knyttet til utdanning/undervisning blir diskutert. Første temamøte planlegges avholdt før sommerferien og tema for møtet vil være Ansvar for egen læring. Senere temaer vil inkludere bærekraft i utdanningen og beregningsvitenskap/ digital kompetanse.

Sak-UU 47-22 Opptak av forelesninger (forts. Sak-UU 30-22 og Sak-UU 39-22) (vedtakssak)

Utdanningsutvalget er av den oppfatningen at det er viktig å få studentene tilbake på universitetet. Mange studenter har blitt vant til å følge forelesninger digitalt, og møter derfor ikke opp til undervisningen. I tillegg er forelesningene mer og mer studentaktive. Utdanningsutvalget mener derfor at forelesningene f.o.m. høsten ikke lenger skal tas oppUtdanningsutvalget anbefaler heller at det legges ut videosnutter, som er universelt utformet, og som kan gjenbrukes over år.

På temamøte om Ansvar for egen læring før sommeren hvor dette vil være en av problemstillingene. Se Sak-UU 46-22. Utdanningsutvalget vil utarbeide endelige retningslinjer for opptak av forelesninger etter temamøtet.

Pandemien har også ført til at en del studenter ikke har lært seg hvordan en skal oppføre seg på forelesningene. Det kan derfor være en ide å utarbeide kjøreregler for studentene med hvordan de skal oppføre seg i undervisningssituasjonen, f.eks. at en ikke skal spise, snakke med hverandre osv. Det er også viktig at studentene er informert om at de ikke kan ta opp forelesningene med mobilen.

Sak-UU 48-22 Mandat for EVU-utvalget (vedtakssak)

Det er ikke tidligere utarbeidet mandat for EVU-utvalget. Forslag til mandat er utformet tilsvarende som mandatene for Utdanningsutvalget og programrådene. Forslag til mandat ble gjennomgått, med følgende punkter for oppfølging:

  1. «EVU-utvalget behandler og fatter vedtak i enkeltsaker om permisjoner og lignende. Dette skjer i henhold til UiOs studie- og eksamensforskrift og utfyllende regler fastsatt av MN-fakultetet». Det må avklares om EVU omfattes av samme regelverk som den ordinære utdanningen eller om den omfattes av et annet regelverk, og i så fall hvilket.
  2. «EVU-utvalget følger opp aktiviteter beskrevet i fakultetets kvalitetssystem for utdanning herunder emneevalueringer og programevalueringer.» Avklare om EVU er omfattet av fakultetets kvalitetssystem, og hvis utdanningen er det, få dette implementert på en god måte.

Punktene vil avklares til neste møte i Utdanningsutvalget.

Sak-UU 49-22 Revidering av vitnemålstekst for den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi (vedtakssak)

Forslag til revidert vitnemålstekst ble gjennomgått. Den foreslåtte endringen fra «Alle emner har to samlinger med forelesninger …» til «Alle emner har samlinger med forelesninger …» ble godkjent. I tillegg ble det gjort noen mindre språklige endringer, samt noen endringer i oppsettet i henhold til UiOs retningslinjene for utforming av vitnemålstekster.

Vedtak: Vitnemålsteksten sendes MN-fakultetet for endelig godkjenning.

Eventuelt;

Sak-UU 50-22 Gjennomgang av mandater for Utdanningsutvalget og Programrådene for 1. og 2. avdeling (forts. Sak-UU 67-21, Sak-UU 72-21, Sak-UU 79-21, Sak-UU 06-22, Sak-UU 20-22 og Sak-UU 32-22 og Sak-UU 37-22 (vedtakssak)

Tilbakemeldinger på forslagene til mandater ble gjennomgått. I Mandat for Utdanningsutvalget pkt. «Utdanningsutvalget skal påse at studieprogrammet tilfredsstiller de krav norske myndigheter stiller til profesjonskompetanse (RETHOS), herunder autorisasjon som helsepersonell/provisorfarmasøyt» legges «og basiskompetanse som Kvalifisert person (Qualified person, QP)» til.

Punktet «Utdanningsutvalget rapporterer til Studieutvalget ved MN-fakultetet» vil bli revidert i henhold til de retningslinjene som gjelder. Utdanningsleder tar kontakt med MN-fakultetet for å avklare disse.

Ellers kom det inn noen mindre språklige endringer som er rettet opp i mandatene.

Endelig gjennomgang av mandatene tas på neste møte i Utdanningsutvalget.

Sak-UU 51-22 FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi og Opptak til emnet (vedtakssak)

FARM5000 er obligatorisk for alle studenter på den 5-årige mastergraden i farmasi. Emnet er stort og består av mange moduler studentene kan velge imellom. Valg av disse finner sted i vårsemesteret, og utarbeidelse av timeplan og labgrupper m.m. skjer på bakgrunn av antall studenter som skal følge modulene. Som følge av dette vil det ikke være mulig å ta opp eksterne studenter til emnet.

Vedtak: Opptak til emnet endres fra «Emnet er primært tilgjengelig for studenter som har opptak til det 5-årige masterprogrammet i farmasi ved Universitetet i Oslo. Ved ledig kapasitet kan andre søke opptak til emnet og tildeles plass dersom faglig bakgrunn er tilstrekkelig.» til «Opptak til det 5-årige studieprogrammet i farmasi».

Publisert 20. mai 2022 09:55 - Sist endret 20. mai 2022 11:30