Møtereferat 31. mars 2022

Torsdag 31. mars kl. 11.00- 13.00

Sted: Seminarrom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Hege Thoresen, Hanne H. Tønnesen, Marianne Lea, Emilie Bredal Eriksen, Kristine Korsnes Hagen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 34-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 35-22 Referat fra møtet 10.03.22

Godkjent på sirkulasjon 07.04.2022.

Sak-UU 36-22 Referat og orienteringssaker

Videreføring av læringsassistenter

Det er tildelt midler fra MN-fakultetet til videreføring av ordningen med læringsassistenter. Programrådet for 1. avdeling starter opp arbeidet med læringsassister.

Fagkafè for farmasistudenter på Realfagsbiblioteket

Det er søkt MN-fakultetet om studiekvalitetsmidler for utvikling og oppstart av en Fagkafé for farmasistudenter i samarbeid med Realfagsbiblioteket. Svar på søknad skal etter planen komme i løpet av kort tid.

Dialogmøtet med MN-fakultet 2022

Dialogmøtet med MN-fakultetet i 2022 vil bli avholdt 12. mai kl.12.30 – 14.00.

Strålevernkurs

HMS-kurset i strålevern i regi av Kjemisk institutt avholdes 3 ganger i året; januar, mai og august. Masterstudenter som trenger kurset for gjennomføringen av masteroppgaven anbefales å følge emnet i mai, da dette ikke vil kollidere med obligatorisk undervisning. For neste års undervisning vil det arbeides for å koordinere undervisningen i aktuelle masteremner med strålevernkurset der dette er mulig.

Frafall og gjennomføring

MN-fakultetet har bedt instituttene å se nærmere på om det har vært endringer i strykprosent, snittkarakter og frafall på sentrale emner under pandemien. For farmasi ses en tendens til høyere strykprosent på kjemiemner på 1. og 2. året. En mulig sammenheng med sviktende kunnskapsgrunnlag fra videregående skole pga avlyst eksamen kan ikke utelukkes. Det er en tendens til større frafall tidlig i studiet hos studentgruppen som begynte studiet i 2020 og 2021.

Møte i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen farmasi 29. mars (Nord Universitet, Namsos/digitalt)

Av saker som ble tatt opp var:

  • LOVU – banken: Undervisningsressurser som dekker RETHOS-LUB 5 del 2, samers rettigheter, er tilgjengelig i Canvas Commons. Ved bruk av delte læringsressurser skal det som vanlig refereres til opphavspersoner.
  • Deling av undervisningsmateriell: OsloMet ser på muligheter for å åpne tilgangen til delingsstedet Bokskapet for deling av undervisningsressurser. Samfunnsfarmasi har utarbeidet e-læringsmoduler, videoer, webinarer osv. som det kan være aktuelt å dele med andre læresteder.
  • Bærekraft i utdanningen: Alle utdanningsstedene er opptatt av å implementere bærekraft i utdanningen, men hvor langt en har kommet varierer.
  • EU-krav om veiledet praksis: I EU-direktivet er det et krav om 6 måneders veiledet praksis i masterutdanningen. Utdanningssteder med 3 + 2 krever 4 måneders veiledet praksis for opptak til master.

OSKE-eksamen

For tilpasning til felles OSKE-eksamen legges det opp til at læringsutbytter i praksisperioden som ikke inngår som del av eksamen vil bli dekket gjennom obligatoriske aktiviteter i undervisningen.

Programrådet for 1. avdeling

Det har vært avholdt møte i programrådet siden siste. På møtet ble sluttevalueringer behandlet. Kortleser for oppmøteregistering er lånt av IFI for testing. Det arbeides med studiestartundersøkelsen og utformingen av de instituttvise spørsmålene vi ønsker tilbakemelding fra studentene på. Det ses også på måter å øke svarprosenten på semesterevalueringene f.eks. gjennom premier.

Programrådet for 2. avdeling

Det arbeides med å få på plass rutiner og frister for presentasjon av forskningsgrupper, innsending av masteroppgaver, gjennomføring av valg av masteroppgave og valg av emner, utfylling av mastergradsavtalen osv. Det arbeides også med utformingen av canvasrommet for masteroppgaven hvor det legges opp til en noe mere strømlinjeformet struktur av rommet, samtidig som forskningsgruppene skal ha frihet til hvordan de ønsker å legge opp siden til gruppen.

EVU-utvalget

Forslag til et eget studieløp for studenter med master i farmasi fra land utenfor EU/EØS ligger hos MN-fakultetet for avklaringer. Det er spilt inn et ønske til Utdanningsutvalget om å utarbeide mandat for EVU-utvalget, samt ta en gjennomgang av vitnemålsteksten for den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi.

PhD-utvalget

3. semester evalueringene går sin gang. MN-fakultetet har avholdt et møte angående CircleU – samarbeidet. Det arbeides med å se muligheten for felles grader og emner på tvers av universiteter som inngår i samarbeidet. Prøveprosjektet har en varighet på 3 år, før det eventuelt blir rullet ut.

Sak-UU 37-22 Gjennomgang av mandater for Utdanningsutvalget og Programrådene for 1. og 2. avdeling (forts. Sak-UU 67-21, Sak-UU 72-21, Sak-UU 79-21, Sak-UU 06-22, Sak-UU 20-22, Sak-UU 32-22) (vedtakssak)

Mandatene ble gjennomgått og samkjørte med hensyn til ansvarsområder og arbeidsoppgavene som ligger til utvalg/programråd. Det foreslås at programrådet for 1. og 2. avdeling endrer navn til Programrådet for 1. – 7. semester og Programrådet for 8. – 10. semester. De nye navnene er mer intuitivt forståelige enn de gamle betegnelsene.

Vedtak: Forslag til mandat sendes ledergruppen, før de sendes MN-fakultetet for endelig godkjenning.

Sak-UU 38-22 Oppfølging av instituttseminaret 16.-17. mars (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Sak-UU 39-22 Opptak av forelesninger (forts. Sak-UU 30-22) (vedtakssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Eventuelt;

Sak-UU 40-22 Kartlegging - mulighet for oppskalering av studietilbud i forbindelse med krigen i Ukraina (diskusjonssak)

Universitetsledelsen ønsker at enhetene kartlegger og gir tilbakemelding på hvor det er mulig å øke kapasiteten i studietilbudet. MN-fakultetet har gitt instituttene frist til 4. april for tilbakemelding.

Det 5-årige masterprogrammet i farmasi er en helseprofesjonsutdanning som undervises på norsk og som forutsetter svært gode språkferdigheter. Programmet kan derfor ikke åpnes for studenter som mangler den nødvendige språkkompetansen. En del av de valgfrie masteremnene som tilbys i masterprogrammet kan gjennomføres på engelsk ved behov, men gir i seg selv ingen grad. Tilgang til disse emnene forutsetter at kravene til forkunnskaper er oppfylt, men kan følges hvis det formelle er på plass.

På lengre sikt kan det være aktuelt for ukrainske flyktninger som blir boende i Norge og som har en mastergrad i farmasi fra hjemlandet å søke seg til UiO for å oppnå norsk autorisasjon som provisorfarmasøyt. Farmasøytisk institutt arbeider med å lage et tilpasset studieløp for personer med en mastergrad i farmasi fra land utenfor EU/EØS. For opptak vil det være krav om å beherske norsk, ha bestått prøve i nasjonale fag som gjelder for farmasøyter, ha autorisasjon som reseptarfarmasøyt, samt ha minimum 2 års praksis som reseptarfarmasøyt fra norsk apotek.

Sak-UU 41-22 Tilbakemelding på uro i forelesninger fra studenter på 1. kullet, samt karaktersetting på deleksamen (orientering)

Studenter på 1. året har meldt inn til Fagutvalget at det er mye uro og bråk på forelesningene. Utdanningsleder sender epost til forelesere at man ved uro og bråk i forelesningene på en grei måte opplyser om hvordan man skal oppføre seg i undervisningssituasjonen.

Det har også vært meldt inn til Fagutvalget at studenter opplever det som vanskelig å forstå at man ved F-stryk på innleveringsoppgaver som teller inn i endelig karakter (deleksamen) ikke kan oppnå bedre karakter enn E ved 2. gangs innlevering. Utdanningsutvalget vil arbeide for å bedre forutsigbarhet, informasjon og begrunnelse av slik praksis bl.a. gjennom oppfølging fra institutts-seminarets tema Ansvar for egen læring. Det vil arbeides med å få på plass en forventningsavklaring for studentene på hvordan de ulike undervisningsformene foregår, samt hvordan man ter seg i undervisningssituasjonen.

Publisert 27. apr. 2022 08:02 - Sist endret 27. apr. 2022 08:02