Møtereferat 8. desember 2022

Torsdag 8. desember kl. 10.00 - 12.00, Loftet, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen (fra kl. 11.30), Trine G. Halvorsen, Gro Smistad, Rigmor Solberg, Hege Thorsen, Ngoc Nguyen Lunde og Kristin Johanne Grasmo.

Ikke til stede: Marianne Lea og studentrepresentanter.


SAKSLISTE

Sak-UU 94-22 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 95-22 Referat fra møtet 26.10.22

Godkjent på sirkulasjon 17.11.22.

Sak-UU 96-22 Referat og orienteringssaker

Programsider for farmasi

De reviderte programsidene er publisert.

LOVU-banken

Nye lærings- og vurderingsressurser er lagt inn i LOVU-banken. For mer informasjon se LOVU-banken (usn.no).

FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter og opptak av forelesninger

Det er 5 studenter som drar på utveksling våren 2023. Undervisningen vil derfor bli tilrettelagt for fjernundervisning, og forelesningene vil bli tatt opp i henhold til gjeldende regelverk.

Rekrutteringskampanje mot opptak i april 2023

UiO startet opp rekrutteringskampanjen «Fra viljestyrke til vitenstyrke» i 2022. Kampanjen skal gå over flere år. I 2023 vil kampanjen fokusere på vitenstyrke. Studenter skal helt kort fortelle hvordan noe de lærer på studiet, gjør dem i stand til å gjøre det de ønsker. Det skal bl.a. lages tre filmer på 6 eller 12 sekunder, som leder inn til hver sin artikkel med utdypende informasjon. Disse skal vises i sosiale medier i ukene frem til søknadsfristen 15. april, og hvert fakultet vil bli tildelt sitt tidsvindu for når deres filmer blir kjørt. Forslag til student inn i kampanjen er spilt inn fra Farmasøytisk institutt. MN-fakultetet vil velge ut tre institutter til filmene.

Obligatoriske arbeidskrav i undervisningen

Rapporten om obligatoriske arbeidskrav i undervisningen ved MN-fakultetet er nå ferdigstilt, og STUT har startet opp arbeidet med å følge opp innholdet i rapporten. Av sentrale temaer er hvorfor man har obligatoriske arbeidskrav, og hvordan disse kobles opp mot LUBene i et emne.

REAL-undervisning, som avholdes medio januar 2023, vil omhandle tilbakemeldinger og tilbakemeldingskompetanse.

Utdanningsutvalget vil også sette opp et temamøte relatert til obligatoriske arbeidskrav og tilbakemeldinger i slutten av januar 2023.

SamPraks

SamPraks er under utvikling,og vil oppskaleres til å omfatte flere utdanninger og studenter i løpet av 2023. For farmasistudentene vil SamPraks i 2023 bli gjennomført som en pilot ved at deltakelsen i FARM3130 blir frivillig. Fra og med 2024 skal alle studenter gjennomføre SamPraks, enten i FARM3130 – Farmasøytisk praksis eller i FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling.

Innpassingsopptak for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Det arbeides med å få på plass innpassingsopptaket for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS. Innpassingsopptaket vil være til 4. studieår, hvor studentene gjennomfører 3 obligatoriske emner det første året, og deretter følger den ordinære studieplanen på 5. studieår. For tiden arbeides det med å søke om midler for utvikling og gjennomføring av de 3 obligatoriske emnene. Første opptak vil være våren 2023, med oppstart høsten 2023, og nettsidene for opptaket og studieplanen planlegges publisert før jul.

Programrådet for 1. – 7. semester

Programrådet vil ta en gjennomgang av ordningen med læringsassistenter. Pr. i dag er ordningen et ekstratilbud til studentene i form av gruppetimer styrt av læringsassistenter utenfor den ordinære undervisningen. Gruppeundervisningen ble i starten lagt til kveldstid, men etter ønske fra studentene er den nå i større grad lagt til dagtid. Dette gjør at grensen mellom organisert undervisning og tid til egenstudier blir vanskelig å definere, og tilbudet kan av studentene oppfattes som et ordinært undervisningstilbud. I tillegg kommer det at læringsassistene i utgangspunktet er tenkt å skulle inngå som en integrert del av det ordinære gruppeundervisningen, og ikke som et supplement til. Programrådet vil ta en gjennomgang av hvordan ordningen fungerer når tilbakemeldingene er innhentet.

Programrådet for 8. – 10. semester

Valg av masteremner våren 2023 er gjennomført. Emnet FARM5110 – Industriell farmasi er avlyst våren 2023 som følge av få påmeldte studenter. Det vil arbeides for å promotere emnet bedre før neste valg av masteremner.

Frist for innlevering av masteroppgave-ønsker er 10. januar 2023. Tilbakemeldingen fra fastvitenskapelige er at det har vært få studenter som har gått rundt til potensielle veiledere. Studentene har siste eksamen 20. desember, og mange har gitt tilbakemelding på at de leser til denne. Det kan dermed være at mange studenter venter til januar med å ta kontakt.

EVU-utvalget

Det arbeides med å få inn emneevalueringene for emnene avholdt i 2023. Videre arbeides det med godkjenning av prosjektbeskrivelser for masteroppgaver.

PhD-utvalget

Siste møte i PhD-utvalget før jul er 16. desember.

MN-fakultetet gjennomfører for tiden den periodisk evaluering av PhD-programmet, og er nå kommet til den eksterne evalueringen. Det eksterne panelet har hatt samtaler med utvalgte veiledere, PhD-studenter og administrative, samt alle utvalgslederne.

Evalueringspanelet vil utarbeide en rapport der kvaliteten i PhD-programmet evalueres og eventuelle behov for endringer eller videreutvikling av programmet identifiseres. Det vil videre komme endringer i diverse PhD-nettskjemaer. Det vil videre legges opp til at alle PhD-studenter evalueres en gang i året.

PhD-studentene har etterlyst et samlingspunkt. De har gitt tilbakemelding på at de savner dette etter at forskerskolen ble nedlagt. PhD/post.doc representantene i PhD-utvalget tar dette videre. Instituttet stiller med litt bevertning.

Sak-UU 97-22 Undervisningsspråk på masteremner (forts. Sak-UU 92-22) (diskusjon)

Tilbakemeldinger på ønsket undervisningsspråk på masteremner er innhentet. De fleste masteremnene ønsker å beholde undervisningsspråk «norsk (engelsk på forespørsel)». Kliniske masteremner som ønsker norsk som eneste undervisningsspråk, begrunner dette med at emnene er rettet mot klinikken og det norske helsevesenet. To masteremner ønsker engelsk som undervisningsspråk. Dette er begrunnet ut ifra at mange internasjonale studenter følger emnet, og/eller at det benyttes engelskspråklige forelesere inn i undervisningen.

Utdanningsutvalget anser det som viktig at det er et bredt emnetilbud for innreisende studenter til Farmasøytisk institutt. Masteremnene som ønsker undervisningsspråk «norsk (engelsk på forespørsel)» og «engelsk» bidrar til dette.

Vedtak: Utdanningsutvalget innvilger ønsket undervisningsspråk på masteremnene:

  • FARM-KJM5010/9010 – Bioanalytisk kjemi1: Avansert bioanalyse i livsvitenskap: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARMBIOS4860 – Avansert molekylær og farmasøytisk mikrobiologi: engelsk
  • FARM5110 – Industriell farmasi: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5120 – Klinisk- og sykehusfarmasi: norsk
  • FARM5130 – Apotekdrift og ledelse: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5140 – Idrettsfarmasi og antidoping: norsk
  • FARM5150 – Anvendt farmakokinetikk og dosering i klinisk praksis: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin: norsk
  • FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative- og livsstilssykdommer: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5200 – Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5210 – Nye legemiddelformer: norsk (engelsk på forespørsel)
  • FARM5220 – Farmakoepidemiologi og legemiddelovervåkning i praksis: engelsk

Sak-UU 98-22 Tilbakemelding intern høring om endringer i forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning (diskusjonssak)

Utdanningsleder sender forslag til høringen på sirkulasjon i Utdanningsutvalget for innsamling av synspunkter, spørsmål og kommentarer. Frist for tilbakemelding 14. desember.

Sak-UU 99-22 Opplæring i digital kompetanse gjennom studieplanen (forts. Sak-UU 91-22) (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Sak-UU 100-22 Nytt medlem til den eksterne programrådgivergruppen fra 2023 (diskusjonssak)

Ragnar Hovland går ut av den eksterne programrådgivergruppen fra 1. januar 2023. Nytt medlem fra arbeidslivet må derfor på plass og det er behov for forslag til aktuelle kandidater.

Sak-UU 101-22 Programevaluering av KLIFA i 2023 (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Eventuelt;

Sak-UU 102-22 Forslag om endring av minipraksis i FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse H23 (vedtakssak) (forts. Sak-UU 90-22)

FARM3120 ble avholdt første gang høsten 2019. I utarbeidelsen av emnet ble det lagt inn en uke med minipraksis. Bakgrunnen var bl.a. for å oppfylle EU-direktivet om lengde på praksisperioden i apotek, samt å introdusere studentene for praksis i apotek tidligere i studiet.

De involverte faglærerne ønsker nå å erstatte minipraksisuken (til sammen 20 timer) med annen studentaktiviserende undervisning som bedre oppfyller læringsutbytter i emnet. I tillegg til har det vært krevende å finne praksisplasser for minipraksisuken.

Forslaget innebærer at det gjennom emnene FARM1120 og FARM3120 legges opp til apotek-relaterte aktiviteter på til sammen 6 dager (ikke medregnet studentenes forberedelser), og at disse dagene kan inngå som del av apotekpraksisperioden:

  1. FARM1120: (i) jobbskygging, 1 dag; (ii) apotek-lab om ulike formuleringer av legemidler, 1 dag; (iii) apotek-lab om selv-valg/egenomsorg, 2 dager. Totalt: 4 dager
  2. FARM3120: (i) seminar og kollokvier om klinisk kommunikasjon, 1 dag; (ii) apotek-lab om klinisk kommunikasjon/rollespill, 1 dag (samarbeid mellom FARM1120 og FARM3120). Totalt: 2 dager.

Utdanningsutvalget ser at den foreslåtte endringen i undervisningsaktiviteter i FARM3120 kan gi større læringsutbytte for studentene sammenlignet med dagens minipraksis. For at de nevnte undervisningsaktivitetene i FARM1120 og FARM3120 skal inngå som del av praksisperioden og bidra til at studieprogrammet oppfyller EU-direktivet, mener Utdanningsutvalget at aktivitetene må være obligatoriske. I tillegg må det fremkomme tydelig i beskrivelsen av aktivitetene, at disse inngår som en del av praksisperioden. Det foreslåtte undervisningsopplegget med miniforelesninger og gruppeundervisning beskrevet i søknaden, fremstår som noe ufullstendig og vanskelig å forstå. Videre er opplegget omtalt som PBL et annet enn det denne undervisningsformen vanligvis beskrives som. Det må videre tydelig komme fram hvilke obligatoriske arbeidskrav som gjelder, og hvordan disse er knyttet opp mot LUBene i emnet. Utdanningsutvalget ber derfor om en revidert beskrivelse av undervisningsopplegget.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden om å erstatte minipraksisuken med annen studentaktiviserende undervisning, som bedre vil oppfylle læringsutbyttene i FARM3120.

Utdanningsutvalget ber om en detaljert revidert beskrivelse av undervisningsopplegget i FARM3120, hvor riktig begrepsbruk for undervisningsaktiviteter benyttes. Det må komme tydelig fram hvilke obligatoriske arbeidskrav som skal inngå, og hvordan disse støtter opp om LUBene i emnet.

Det må videre komme tydelig fram hvilke undervisningsaktiviteter fra FARM1120 og FARM3120som skal inngå som del av den endelige praksisperioden i FARM3130. Praksiskoordinator har ansvar, sammen med emneansvarlige for FARM1120 og FARM3120, i å utvikle de obligatoriske aktivitetene som skal inngå. Aktivitetene må være obligatoriske, og det må være et system for å regne disse inn i den totale praksisperioden. Praksiskoordinator har det overordnede ansvaret for innholdet i den totale praksisperioden.

Sak-UU 103-22 Brosjyretekst for farmasi (vedtakssak)

Vi har mottatt utkast til tekst for farmasi til studiebrosjyren for UiO. Utkastet sendes Utdanningsutvalget på sirkulasjon for tilbakemelding, før det sendes MN-fakultetet.

Publisert 3. jan. 2023 11:16 - Sist endret 3. jan. 2023 11:16