Møtereferat 1. mars 2023

Onsdag 1. mars kl. 12.00 - 14.30, Grupperom 298B, FAI

Til stede: Trine G. Halvorsen, Gro Smistad (til kl.13.30), Cecilie Morland, Liv Mathiesen, Malin Syversen, Emilie Bredal Eriksen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Anne Berit C. Samuelsen


SAKSLISTE

Sak-UU 09-23 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og saksliste ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 10-23 Referat fra møtet 26.01.23

Godkjent på sirkulasjon 17.03.23

Sak-UU 11-23 Referat og orienteringssaker

Utviklingsmidler til pilot- studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Farmasøytisk institutt har mottatt kr. 670 050 fra Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi til støtte for utvikling av spesialtilpasset studieløp for farmasøyter med mastergrad fra utenfor EU/EØS.

Foredrag om legemidler og bærekraft (orienteringssak)

Leder for EVU-utvalget orienterte om et foredrag av Professor i farmasøytisk og medisinsk kjemi Dr. Michael Müller, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg. Foredraget ble avholdt over zoom, og handlet om legemidler og bærekraft. Det ble foreslått å invitere ham til å holde foredraget for oss i forbindelse med arbeidet med bærekraft i studieprogrammet vårt.

Sak-UU 12-23 Emneansvarlig og emnekomiteer i FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapitradisjoner og norske forhold, FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer og FARM4930K – Kvalitetssikring ved produksjon og klinisk utprøvning av legemidler (vedtakssak)

Vedtak: Forslag til emneansvarlige og emnekomiteer støttes av Utdanningsutvalget.

Medlemmer i emnekomiteene:
  1. FARM4910K: Hege Thoresen (emneansvarlig), Angela Lupattelli og Arild Rustan
  2. FARM4920K: Sverre Arne Sande (emneansvarlig), Jo Klaveness og Kari Inngjerdingen
  3. FARM4930K: Stig Pedersen-Bjergaard (emneansvarlig), Marianne Hiorth, Hege Thoresen og Natasa Nikolic

Utdanningsutvalget registrerer at to av medlemmene går av med pensjon i løpet av året. Her må det arbeides for overlapp mellom gamle/nye medlemmer for kunnskapsoverføring f.eks. i forbindelse med utforming av eksamensoppgaver m.m.

Sak-UU 13-23 Utlysning av studiekvalitetsmidler og CCSE-midler 2023 (vedtakssak)

Det kom inn 5 søknader innen fristen, 4 søknader til studiekvalitetsmidler og 1 søknad til CCSE-midler. Utdanningsutvalget foreslår følgende prioritering av søknadene fra Farmasøytisk institutt:

Studiekvalitetsmidler
1: Videreutvikling av LA-ordningen.

Begrunnelse: LA er et satsningsområde for UiO/MN-fakultetet. Ved FAI har ordningen til nå kun vært testet ut i enkelte emner, og i mange tilfeller ikke helt som intensjonen egentlig er (at det er inkludert i selve undervisningen). Det vil være svært verdifullt å få på plass et opplegg som er etter intensjonen. Her kan vi forhåpentligvis også frigi noen undervisningsressurser på sikt.

2: Utvikling av undervisningsmateriell til studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS.

Begrunnelse: Utvikling av digitalt undervisningsopplegg som er gjenbrukbart vil gi høy nytteverdi og unngå merbelastning på ansatte. Det er viktig at dette materialet er av høy kvalitet.

3: Studiekvalitetsmidler til legemiddeløkonomi i FARM4910K og FARM3210.

Begrunnelse: Utvikling av dette materialet vil være svært gunstig da vi vil slippe å bruke eksterne ressurser på dette. Vi velger likevel å prioritere dette litt lavere. Kommentar: Kanskje kan noen midlene fra fondet til apotekfarmasiens fremme (og evt. studiekvalitetsmidler til utvikling av undervisningsmateriell til studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS) kan benyttes til dette.

4: «Farmasihistorier» - Digitale opptak og formidling av nyere norsk farmasihistorie

Begrunnelse: Prosjektet er spennende men når ikke helt opp sammenliknet med de andre prosjekteten. Kommentar: Hvis det innvilges penger til videreutvikling av LA-ordningen kan det søkes om å benytte noen av disse midlene til dette prosjektet.

CCSE-midler:
1: Utvikling av en wiki-side: for studenten av studentene Begrunnelse: Dette høres ut som et ideelt prosjekt for CCSE-utlysningen.

Vedtak: Prioriteringen av søknadene oversendes MN-fakultetet innen fristen 3. mars.

Sak-UU 14-23 Forslag om endring av minipraksis i FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse H23 (forts. Sak-UU 90-22 og Sak-UU 102-22) (vedtakssak)

Utdanningsutvalget har mottatt revidert beskrivelse av undervisningsaktivitetene i FARM3120 som vil inngå som del av praksisperioden (FARM3130 – Farmasøytisk praksis). Undervisningen er obligatorisk og består av: (i) 4 timer seminar og apotek-lab, (ii) 4 timer miniforelesning og (iii) 4 timer PBL-undervisning. Endringene er lagt inn i EpN.

De obligatoriske apotek-relevante aktivitetene fra FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet og FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse som inngår i praksisperioden blir dermed:

  1. FARM1120: (i) jobbskygging, 1 dag; (ii) apotek-lab om ulike formuleringer av legemidler, 1 dag; (iii) apotek-lab om selv-valg/egenomsorg, 2 dager. Totalt: 4 dager
  2. FARM3120: (i) 4 timer seminar og apotek-lab, (ii) 4 timer miniforelesning og (iii) 4 timer PBL-undervisning. Totalt: 2 dager.

Undervisningsaktivitetene er alle obligatoriske, og må være bestått før studentene kan avlegge eksamen i emnet de inngår i.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden om at mini-praksis utgår som undervisningsaktivitet i FARM3120, og erstattes av 4 timer seminar og apotek-lab, (ii) 4 timer miniforelesning og (iii) 4 timer PBL-undervisning.

De apotek-relevante aktivitetene i FARM1120 og FARM3120 er alle obligatoriske, og kreves godkjent for at studentene kan avlegge eksamen i respektive emne.

Sak-UU 15-23 Emneplanlegging H23 (vedtakssak)

Utdanningsutvalget gikk igjennom endringer i emnebeskrivelsene for H23. Det ble ikke meldt inn endringer i følgende emner: FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapitradisjoner og norske forhold, FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer, FARM5000- Masterforberedende emne i farmasi, FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin, FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser, FARM5945 – Masteroppgave i farmasi og eventuelle PhD-emner som planlegges avholdt H23.

FARM1100 – Farmasøytisk kjemi

Hva lærer du?: LUB6 er endret fra «kan du vurdere og formidle resultatene av enkle eksperimenter i en laboratorierapport, samt formidle faglig informasjon muntlig i plenum til medstudenter» til «kan du tolke og formidle resultatene av enkle eksperimenter i en laboratorierapport». Dette som følge av at kollokviene i emnet ikke lenger er obligatoriske. Ellers kun noen mindre endringer.

Anbefalte forkunnskaper: Informasjon om forkurs i kjemi fjernet, som følge av at forkurset ikke lenger er gratis. Emneansvarlig anser det ikke som verdt å betale for dette.

Undervisning og eksamen: For kollokviene er kravet om 50 % av oppgavene godkjente fjernet. Dette etter bl.a. tilbakemeldinger fra studentene.

Hjelpemidler til eksamen: Setningen «Som student har du selv ansvaret for å gjøre seg tilstrekkelig kjent med kalkulatoren som deles ut under eksamen» er lagt til.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1

Hva lærer du?: LUB5 endret fra «kan du formidle muntlig/skriftlig informasjon til medstudenter og gi informasjon om legemidlers molekylære og cellulære virkningsmekanismer på en forståelig måte» til «kan du formidle informasjon til medstudenter om legemidlers molekylære og cellulære mekanismer på en forståelig måte». Dette som følge av at kollokviene i emnet ikke lenger er obligatoriske.

Undervisning: Fjernet 1 individuell prosjektoppgave, og kravet om godkjent 50 % av kollokviene.

I seminarundervisningen legges det inn et seminar om i legemiddelregning for å styrke denne delen av undervisningen, da det har vist seg at studentene svarer dårlig på teamet på eksamen.

Eksamen: Skriftlig eksamen endret fra å telle 80 % til 100 % ved sensurering. En laboratorieoppgave og prosjektoppgaven er fjernet som tellende (20 %) ved sensurering.

For obligatoriske krav er det er endret fra en til to godkjente laboratorierapporter, hvor en av rapportene leveres i Canvas med godkjent/ikke godkjent og en leveres i Inspera med bestått/ikke bestått. Dette for å gjennomføre plagiatkontroll, samt å gjøre studentene kjente med Inspera. I tillegg er kravene om 50 % godkjente kollokviebesvarelser og bestått prosjektoppgave fjernet.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet

Tittel: Endret fra «Farmasøyten, pasienten og samfunnet» til «Samfunnsfarmasi».

Hva lærer du?: Undervisningen i emnet inneholder kommunikasjonstrening. Dette kommer ikke fram i LUBene. Utdanningsutvalget ber derfor om at dette legges inn i en av LUBene.

Undervisning: Prosjektoppgaven endret fra en og en til gruppebasert med hverandrevurdering i plenum.

Ellers noe omstrukturering av undervisningsaktivitetene slik at det bedre kommer frem hva som undervises og hva som er obligatorisk.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene, med overnevnte tilbakemelding om kommunikasjon inn i LUBene.

Emneansvarlig har endret LUB3 «har du grunnleggende kunnskap om klinisk kommunikasjon og etikk, og kan reflektere over profesjonsetiske problemstillinger» til Lubene, LUB3 «har du grunnleggende kunnskap om kommunikasjon som begrep og redskap, og har ferdigheter i klinisk kommunikasjon med pasienter/kunder» og LUB4 «har du kunnskap om helsefagenes etikk og kan reflektere over profesjonsetiske dilemma.»

FARM2100 – Legemiddelkjemi

Undervisning og Eksamen: Utarbeidelse og fremføring av en miniforelesning sammen med andre studenter er lagt til som obligatoriske arbeidskrav i emnet.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen.

FARM2110 – Farmakoterapi 1

Undervisning: Antall timer undervisning er endret fra 30 til 36 timer forelesning, 20 til 28 timer seminar, 8 til 2 timer pasientdemonstrasjoner og 12 timer laboratoriekurs med innlevering av 2 laboratorierapporter er endret til 2 laboratoriekurs av 3 timer hver. Innlevering av 1 laboratorierapport.

Vedtak: I henhold til retningslinjene for undervisning ved FAI er det satt et tak på 30 (32) timer med forelesning for 1. – 7. semesteremnene. Antall timer forelesninger må endres slik at dette er i henhold til retningslinjer. Endringene for seminarer, pasientdemonstrasjoner og laboratoriekurs støttes av Utdanningsutvalget.

Emneansvarlig har på tilbakemelding fra Utdanningsutvalget endret undervisningsaktivitetene fra 36 til 32 timer forelesning og 28 til 32 timer seminar.

FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi

Kort om emnet: Setningen «Produksjonsteknologi og farmasøytisk-teknisk…» er endret til «Pulverteknologi, produksjonsprosesser og farmasøytisk-teknisk…». For å få fram bærekraftperspektivet er setningen «Miljøaspektet knyttet til produksjon inngår i emnet» lagt til.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM3100 – Farmakognosi

Hva lærer du?: Bærekraftig lagt til i LUB1. Undervisning: Antall timer laboratoriearbeid endret fra 15 til 19 timer, laboratorieforelesning fra 3 til 4 timer og prosjektoppgave fra 8 til 7 timer.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM3110 – Farmakoterapi 2 og fysiologi 3

Ingen formelle endringer meldt inn av emneansvarlig.

Det er kun gjort en mindre opprydning under «Kort om emnet» hvor terapiområdet astma/KOLS er fjernet. Dette terapiområdet undervises nå i FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2 og har blitt hengende igjen i Kort om emnet.

FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse

Kort om emnet: «epidemiologiske metoder for å kartlegge utslipp av legemidler til miljøet» (bærekraft), samt risiko-kommunikasjon inkludert i Kort om emnet.

Hva lærer du?: I LUB3 er avløpsvannepidemiologi lagt til luben. I LUB 6 er setningen «..og kommunisere evidens-basert risiko av legemiddelbruk til pasienter og allmenheten» lagt til.

Obligatoriske forkunnskaper: Som følge av at minipraksis utgår som undervisningsaktivitet i emnet endres de obligatoriske forkunnskapene fra «bestått alle emner t.o.m. FARM1150 og FARM2130, FARM2140 og FARM2140, samt godkjent de obligatoriske aktivitetene i FARM2100, FARM2110, FARM2120» til bestått alle emner t.o.m. FARM1150 og godkjent alle obligatoriske aktiviteter i FARM2100 – FARM2150.»

Undervisning: 1 uke med minipraksis utgår fra emnet (se Sak-UU 14-23 overfor) og erstattes av 8 miniforelesninger og PBL-undervisning. Antall timer seminar og kollokvier om klinisk kommunikasjon endres fra 6 timer til 4 timer seminar og apotek-lab. Eksamen: oppdatert i forhold til nye obligatoriske aktiviteter.

Vedtak: Det er ikke presisert hvor mange timer det er av henholdsvis miniforelesninger og PBL-undervisning i emnet. Utdanningsutvalget ber om at dette gjøres. De resterende endringene støttes av Utdanningsutvalget.

Emneansvarlig har på tilbakemeldingen fra Utdanningsutvalget endret fra 8 timer miniforelesning og PBL til 4 timer miniforelesninger og 4 timer PBL.

FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling

Undervisning: Sampraks (tverrprofesjonell praksis/undervisning) implementeres for fullt f.o.m. høsten 2023. Beskrivelse av undervisningen er oppdatert i forhold til dette.

Eksamen: Muntlig eksamen er endret fra 45 til 40 minutter.

Hjelpemidler til eksamen: Er endret fra «PC vil være tilgjengelig under forberedelsen» til «Alle hjelpemidler er tillatt, men det er ikke tillatt å samarbeide eller kommunisere med andre på eksamen.».

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi

Ingen endringer. Emneansvarlig har vært inne og godkjent emnebeskrivelsen.

FARM4120 – Utvikling av legemidler

Kort om emnet: Bærekraftig inn i setningen «Emnet skal gi studentene en nyansert innsikt i alle aspekter innen bærekraftig utvikling av legemidler/produkter..».

Undervisning: Antall timer forelesning endret fra 28 til 32 og annen studentaktiviserende undervisning fra 45 til 48 timer.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlige innen fristen.

FARM5130 – Apotekdrift og ledelse

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen. Emnet avholdes ikke høsten 2023.

FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlige innen fristen.

FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer

Undervisning: Antall timer kollokvier endret fra 20 til 14 timer.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringen. Som følge av ressurssituasjonen avholdes ikke emnet høsten 2023.

FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlige innen fristen.

FARM5200 – Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse

Kort om emnet: Setningen «Bruk av biopolymerer innen farmasi og medisin er attraktivt da de er biokompatible og biologisk nedbrytbare substanser» er lagt til.

Hva lærer du?: Mindre presiseringer i to av LUBene (lagt til «naturlige» før karbohydratpolymerer).

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM5945 – Masteroppgave i farmasi

Ingen endringer meldt inn fra Programrådet for 8. – 10. semester innen fristen.

FRM5020 – Pharmaceutical research project

Undervisning (Access to teaching): Setningen «A student who has been admitted to a course, but who has not completed compulsory instruction and coursework or had these approved, is entitled to repeat that instruction and coursework, depending on available capacity» er fjernet da dette ikke er relevant for undervisningen i dette emnet.

Eksamen: Setningen “For admission to exam, compulsory instruction and coursework have to be approved” er lagt til.

Hjelpemidler til eksamen: Endret fra “No examination support material is allowed” til “Students may use any aids the require”.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene.

FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med focus på norske terapitradisjoner og norske forhold og FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlige.

Under utviklingen av emnene ble det bestemt at det gjennomføres kun utsatt eksamen (gyldig fravær på eksamen) og ikke ny eksamen (trekk under eksamen/ikke bestått). På dette tidspunktet var det tenkt at de 3 emnene skulle tas som frittstående emner før en søkte innpass på 5. året av det 5-årige masterprogrammet i farmasi. Etter endringer i opplegget søker studentene nå innpass på 4. studieår, og emnene inngår nå som del av studieløpet for studenter tatt opp via innpassingsopptaket for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS. God student-gjennomstrømming et viktig, og Utdanningsutvalget mener derfor det er viktig at også studenter som trekker seg under eksamen eller ikke består eksamen får muligheten til å avlegge ny eksamen i emnet.

Vedtak: Utdanningsutvalget går for at det gjennomføres både utsatt og ny eksamen i emnene. Dette for bedre student-gjennomstrømming.

FRM-KJM9930 – Bioanalysis – Forefront Technologies and Applications

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlige.

Vedtak: Utdanningsutvalget ber om at obligatoriske forkunnskapskrav oppdateres til også å gjelde de nye studieplanene.

Emneansvarlig har gitt tilbakemelding på at følgende obligatoriske forkunnskaper gjelder for de nye studieplanene:

For participants with a Master’s degree in Pharmacy: FARM2130, FARM5000 and FARM-KJM5010.

For participants with a Master’s degree in Chemistry: KJM2400, KJM3400 and FARM-KJM5010.

Passed exam in KJM-FRM5055 is considered an advantage.

Others: Education in pharmaceutical chemical analysis or analytical chemistry corresponding to the courses above.

Obligatoriske forkunnskaper masteremner i høstsemesteret

For masteremnene FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi, FARM5130 – Apotekdrift og ledelse, FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin, FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer, FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser, FARM5220 – Bruk av biopolymerer i legemidler for forbedring av helse og FARM5945 – Masteroppgave i farmasi er følgende obligatoriske forkunnskapskrav lagt inn for studenter på Studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS: bestått emnene FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapiområder og norske forhold, FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer, FARM4930K – Kvalitetssikring ved produksjon og klinisk utprøvning av legemidler, samt de obligatoriske HMS-emnene som kreves på den 5-årige mastergraden i farmasi.

Eventuelt;

Sak-UU 16-23 Nytt medlem til den eksterne programrådgivergruppen fra 2023 (forts. Sak-UU 100 -22 og Sak-UU 06-22) (diskusjonssak)

Forslag til nytt medlem sendes Utdanningsutvalget før neste møte 30. mars.

Sak-UU 17-23 Tidspunkt for muntlig eksamen i obligatoriske emner (diskusjonssak)

Det ble spilt inn et ønske om at fastsetting av datoer for muntlig eksamen i de større emnene gjøres i forbindelse med eksamensplanleggingen. Både for å få fastsatt disse i god tid før semesterstart, samt at dette gjør det lettere å booke gode rom til eksamen.

Publisert 31. mars 2023 09:25 - Sist endret 12. sep. 2023 11:09