Møtereferat 26. januar 2023

Torsdag 26. januar kl. 12.30 - 15.00, Grupperom 298B, FAI

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Cecilie Morland, LivMathiesen, Malin O. Syversen, Kristine Korsnes Hagen, Emilie Bredal Eriksen og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Markus Herberg Hovd


SAKSLISTE

Sak-UU 01-23 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Ingen saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 02-23 Referat fra møtet 08.12.22

Godkjent på sirkulasjon 21.12.22.

Sak-UU 03-23 Referat og orienteringssaker

FARM5130 – Apotekdrift og ledelse

Emnet avholdes ikke høsten 2023.

Høring skikkethetsforskriften

Innspillet fra Farmasøytisk institutt er sendt for implementering i UiOs høringssvar.

Utlysning av Studiekvalitetsmidler og CCSE – midler 2023

Det er søknadsfrist 15. februar 2023. Informasjon om rammer og poster finnes på Studiekvalitetsmidler og CCSE-midler - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no). Innkomne søknader vil bli behandet på møtet i Utdanningsutvalget 1. mars, før de videresendes MN-fakultetet.

Innpassingsopptak for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Det arbeides med å få på plass emneansvarlig og emnekomiteer i de 3 obligatoriske emnene som inngår i studieløpet. Seksjonslederne har frist til 7. februar med å komme med tilbakemelding. Det arbeides også med å søke om midler til gjennomføringen av emnene.

Stryk på 1. semester

På 1. semester var strykprosenten på ordinær eksamen for FARM1100 – Farmasøytisk kjemi 12 %, FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1, 29 %, og for FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet, 18 %. Særlig strykprosenten for FARM1110 har vært høy over flere år. Det arbeides både i Programrådet for 1. – 7. semester og i emnekomiteen med å finne årsaken til dette, samt sette inn tiltak som kan bidra til at flere studenter består eksamen i emnet.

Programrådet 1. – 7. semester

Det har vært møte i Programrådet for 1. – 7. semester. På møtet ble bl.a. bruken av læringsassistenter diskutert og emneevalueringer for H23 behandlet. Programrådet for 1. – 7. semester anbefaler at bruken av læringsassistenter i større grad enn i dag, brukes som del av den ordinære undervisningen, f.eks. inn i de ordinære kollokviene. Gjennomgangen av emneevalueringene viser at flere emner ønsker å gjøre endringer i de obligatoriske arbeidskravene bl.a. fjerne kravet om 50 % oppmøte i kollokvier. Studentene i Fagutvalget ønsker å utvikle et Canvasrom som forslag til hva de opplever som et godt rom.

Programrådet for 8. – 10. semester

Nettskjemaet for midtveisevalueringen for masterstudentene stengte 8. januar. Da hadde 50 % av studentene svart. Studentene er stort sett fornøyde med veiledningen de får, men en del studenter gir tilbakemelding på at de ikke har hatt en forventningsavklaringssamtale med veileder. Noen studenter gir også tilbakemelding på at de opplever skrivesperre. Realfagsbiblioteket er inne i FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi med seminarer på strategiske tidspunkt i forhold til progresjonen av mastergradsarbeidet. Videre arbeider Programrådet for 8. – 10. semester med å ajourføre retningslinjer for veileders rolle. Når denne er på plass vil Programrådet for 8. – 10. semester presentere denne for Utdanningsutvalget.

PhD - utvalget

Antall disputaser ved MN-fakultetet ser ut til å gå noe ned i 2023. For Farmasøytisk institutt ser det ut til antall disputaser i 2023 er på normalt nivå. Frafallet blant stipendiater ligger på rundt 20 %. MN-fakultetet har ikke oversikt over om dette er lavt, normalt eller høyt, og vil undersøke dette nærmere.

Sak-UU 04-23 Ekstern rapport periodisk programevaluering (diskusjonssak)

Den eksterne evalueringen av det 5-årige masterprogrammet i farmasi konkluderer med at programmet generelt er av høy kvalitet og anbefales videreført. Panelet kommer med flere forslag (og underforslag) til områder som kan forbedres. Noen av forslagene sammenfaller med allerede oppstartede prosesser, andre forslag starter Utdanningsutvalget opp arbeidet med nå/i nær fremtid, mens andre forslag må ses i et lengre perspektiv, samt pågående prosesser innen sektoren, og da eventuelt i forbindelse med en større programrevisjon. Nedenfor følger hovedforslagene fra panelet med kommentarer fra Utdanningsutvalget:

1. Consider adapting the education to Bologna process 3 + 2 years, where bachelors could be examined after three years

Utdanningsutvalget anser dette som del av en eventuelt lengre prosess, som inntil videre legges i bero.

Som underpunkt foreslår det eksterne panelet å arbeide for at LUBene i emnebeskrivelsene blir i henhold til Bologna-prosessen, hvor LUBene deles inn i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Dette vil kunne gjøre studentene mer bevisste på hva de lærer og hvorfor, og dermed ha potensial til å gjøre studentene mindre opptatte av hva som er pensum.

LUBene i emnebeskrivelsene er i dag utformet i henhold til Bologna-prossesen/Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslanglæring, men dette kommer ikke visuelt fram i emnebeskrivelsene ved at LUBene er inndelt i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. I tillegg er ofte LUBene generelle, noe som gjør at studentene synes det er vanskelig å forstå hva de faktisk skal lære. Emneansvarlige gir også tilbakemelding på at de synes utformingen av LUBene er vanskelig, og at en LUB ofte inneholder flere LUBer. Utdanningsutvalget vil derfor arbeide for bedre utforming av emne-LUBene, og vil ta dette videre med MN-fakultetet.

2. Strengthen the teaching in statistics and big data

Utdanningsutvalget arbeider allerede med å få bedre oversikt og struktur på statistikkundervisningen, slik at det er en rød tråd i undervisningen gjennom studieløpet (Se Sak-UU 08-23). Innspillene fra det eksterne panelet vil bli tatt med inn i det videre arbeidet, bl.a. forslaget om å ha en egen fagperson med ansvaret for helheten/oversikten over statistikken gjennom studieløpet, eget Canvasrom for statistikkutdanningen og egne statistikk-LUBer i emnebeskrivelsene. Utdanningsutvalget ser også at det kan være en ide med et masteremne innen bigdata/statistikk.

Det eksterne panelet foreslår å se på muligheten for å flytte statistikkemnet til tidligere i studieløpet, eventuelt dele emnet i ett grunn-emne som undervises tidlig i studieløpet, og et avansert emne som undervises senere i studieløpet. Pr. nå anser Utdanningsutvalget dette som vanskelig, men som pkt. 1 tas dette med videre til en eventuell diskusjon om revidering av studieprogrammet.

3. Consider increasing the time for teaching in subjects related to clinical pharmacy and patient perspectives

Utdanningsutvalget anser dette som et interessant innspill, og vil arbeide med dette videre. Dette henger også sammen med pkt. 6, og SamPraks er også under utvikling.

4. Increase the awareness among teachers of how to identify and help students with mental health problems

Utdanningsutvalget ser at det kan gjøres mer i forhold til å informere både ansatte og studenter om hvor studenter kan henvende seg når de sliter. UiO og MN-fakultetet har et godt tilbud, hvor ForVei er et lavterskel tilbud hvor studenter kan få en samtale med veileder hvis de sliter med motivasjonen osv., mens SiO Helse/fastlege skal kontaktes ved helseproblemer.

5. Further develop the interaction with the labour market e.g. by having more people working outside the university affiliated part-time as teachers

Utdanningsutvalget synes innspillet er interessant, men arbeider ikke videre med dette pr. nå, bl.a. som følge av økonomiske situasjonen til instituttet. Samtidig ser Utdanningsutvalget at mer samarbeid med næringslivet i forbindelse med masteroppgaver kan være positivt.

6. Develop more inter-professional learning activities together with physicians, nurses etc. This could be arranged, e.g. as workshops, participation in the daily work for other professions or joint lectures.

Utdanningsutvalget vil ta forslaget videre og se på muligheter til felles workshops m.m. I tillegg er SamPraks under utvikling, og vil i stor grad kunne bidra til dette i enda sterkere grad enn i dag.

7. Integrate the sustainability perspective more into the program`s courses

Utdanningsutvalget vil fortsette arbeidet med å i større grad implementere bærekraft inn i undervisningen på emnenivå. Dette er også et satsningsområde ved UiO som skal følges opp.

8. Prepare objectives for internationalization that both formulate a purpose for internationalization, quantify a target for annual student exchanges (outbound and inbound) and specify how this ca best be achieved

Det vil bli arbeidet med å utvikle internasjonaliseringen ved instituttet videre. Innspillene fra det eksterne panelet vil bli tatt med videre i dette arbeidet.

9. Consider increasing the specialization of the program by offering more elective courses or setting up two parallel programs”

Utdanningsutvalget ser dette punktet i sammenheng med pkt. 1 og 2 og avventer inntil videre.

Sak-UU 05-23 Obligatoriske arbeidskrav i undervisningen (diskusjonssak)

MN-fakultetet har gjennomført undersøkelsen «Obligatoriske arbeidskrav i undervisningen ved MN – En kartlegging av bruk, hensikt og holdninger», hvor Utdanningsleder var del av arbeidsgruppen. Fra Farmasøytisk institutt omfattet undersøkelsen emnene FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi, FARM1140 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 2 og FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi. Innsamling av data ble gjort gjennom intervju av emneansvarlige, og spørreskjema (nettskjema) til studentene vår 2022. Det kom inn 29 studentsvar fordelt på de 3 emnene. Datagrunnlaget for FAI er relativt lite, men får fram flere tendenser.

På bakgrunn av undersøkelsen må hvert institutt se på egne obligatoriske arbeidskrav, arbeide med å bedre sammenhengen mellom disse og aktuelle emne-LUBer, vurdere antall innleveringer og deres omfang og se om dette bør synliggjøres på emnesidene. I tillegg skal hensikten med de obligatoriske arbeidskravene vurderes.

Utdanningsleder oppsummerte følgende tendenser fra undersøkelsen gjeldende for FAI:

  • Antall muligheter for godkjenning av innleveringer er ofte ikke definert, og det er ulik bruk av frister for de ulike emnene.
  • Studentene ønsker mer enn ett forsøk på å få obligatorisk innlevering godkjent. Ett forsøk er forbundet med mye stress.
  • Studentene bruker mer tid på innleveringer som gir karakter eller der det bare er en sjanse.
  • Det gis alltid tilbakemeldinger på obligatoriske innleveringer.
  • Studentene syns det er nyttig med tilbakemeldinger og at de lærer mye av disse.
  • Hvis innleveringen er godkjent ser de ikke på tilbakemeldingene.
  • De fleste syns det er passe mengde obligatorisk arbeid i semesteret.
  • Studentene kan bli mer opptatt av å få godkjent et obligatorisk arbeidskrav enn å forstå det faglige, f.eks. ved krav om 50 % deltakelse i kollokvier rapporteres det om mer fokus på å oppnå 50 % framfor å forstå det faglige innholdet.
  • Emneansvarlige tilpasser timeplanen innen semesteret, spesielt av praktiske hensyn til labkurs.
  • Emneansvarlige i undersøkelsen vurderer hensikten med obligatoriske innleveringer på ulike måter.

På bakgrunn av tendensene foreslår Utdanningsutvalget følgende tiltak:

  • Kravet om 50 % deltakelse i kollokvier revurderes for de emner som praktiserer dette.
  • Tydeliggjøre hensikten med obligatoriske arbeidskrav i emnene i forhold til læring og LUBer. De obligatoriske arbeidskravene skal oppleves som relevante og læringsgivende.
  • Vurdere sammensetningen og omfanget av obligatoriske arbeidskrav og innleveringer i emnet og i semesteret.
  • Fra høst 2022 ble antall innleveringsmuligheter begrenset til normalt to, jfr Sak-UU 65-22 og «Tiltak og retningslinjer for å stimulere til økt ansvar for egen læring». Dette er i tråd med Utdanningsutvalgets retningslinjer for undervisningsaktiviteter som ble utarbeidet i 2017: Betegnelse for undervisningsaktiviteter og godkjenningsrutiner for obligatoriske aktiviteter.
  • Bevisstgjøring blant undervisere om hensikten med tilbakemeldingene og hvilke tilbakemeldinger studentene har størst læringsutbytte av.
  • Kommunisere til studentene hensikten med tilbakemeldinger og hvordan de skal brukes.
  • Generell kompetanse: lære studentene å forholde seg til frister. Hvilke konsekvenser har det f.eks. å ikke levere innen fristen.

Det vil bli avholdt et temamøte om obligatoriske arbeidskrav for samsnakking.

Sak-UU 06-22 Nytt medlem til den eksterne programrådgivergruppen fra 2023 (forts. Sak-UU 100-22) (diskusjonssak)

Medlemmene tar dette tilbake til seksjonene, og kommer før neste møte i Utdanningsutvalget tilbake med forslag til ny ekstern programrådgiver.

Det kom et spørsmål om det er et krav om doktorgrad. Tilbakemeldingen fra MN-fakultetet er at «Ekstern programrådgiver skal ordinært ha bred undervisningserfaring og kompetanse på minst førsteamanuensis- eller førstelektornivå». Har vi gode argumenter for å fravike kravet kan MN-fakultetet åpne for dette.

Sak-UU 07-22 Programevaluering av KLIFA i 2023 (forts. Sak-UU 101-22) (diskusjonssak)

Etter avtale med MN-fakultetet er evalueringen utsatt til 2024.

Sak-UU 08-22 Opplæring i digital kompetanse gjennom studieplanen (forts. Sak-UU 91-22 og Sak-UU 99-22) (diskusjonssak)

De fleste emneansvarlige har gitt tilbakemelding på bruk av digitale verktøy i undervisningen. Studentene har noe Excel i hvert semester. Studentene lærer/bruker også bl.a. Python og Statistikkprogrammet R (i FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter). Det ble spilt inn/satt spørsmålstegn ved hvorfor det er statistikkprogrammet R de lærer i FARM4130, da svært mange ikke benytter dette i masteroppgaven.

Videre arbeid vil ses i sammenheng med pkt. 2 i Sak-UU 04-23, og den eksterne evalueringen av det 5-årige studieprogrammet i farmasi.

Eventuelt;

Ingen saker meldt inn.

Publisert 22. mars 2023 07:42 - Sist endret 22. mars 2023 07:44