Møtereferat 29. september 2023

Fredag 29. september kl. 11.00 - 13.30, Seminarrom 298, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Eili Tranheim Kase, Trine Grønhaug Halvorsen, Cecilie Morland, Hege Thoresen, Malin Syversen, Jonatan Østhus og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Massimiliano Pio Di Cagno og Liv Mathiesen


SAKSLISTE

Sak-UU 60-23 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En sak ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 61-23 Referat fra møtet 31.08.23

Godkjent på sirkulasjon 20.09.23.

Sak-UU 62-23 Referat og orienteringssaker

Honours-sertifikat i Life Science Innovation

Nettsiden til programmet er publisert Life Science Innovation (honours certificate) – University of Oslo (uio.no). Oppstart er januar 2024, med søknadsfrist 15. oktober 2023. Programmet består av 4 emner av 5 sp hver, til sammen 20 sp, hvorav emnet LSI4005 – Introduction to Innovation in Life Science (5 sp) avholdes i regi av Farmasøytisk institutt. Programmet er aktuelt for studenter på 8/9. semester av studieprogrammet vårt. Studentene på 7. semester har fått informasjon om programmet.

GPT UiO

UiO har utviklet GPT UiO, som lar deg bruke OpenAIs ChatGPT innenfor kravene UiO setter til personvern. GPT UiO kan benyttes inn i undervisningen og til forskning med persondata opptil gule data. For mer informasjon se: GPT UiO - Universitetet i Oslo. Reglementet ved UiO nevner bruk av AI-verktøy ved eksamen uten tilsyn eller annen oppgaveskriving som eksempel på forsøk på/mistanke om fusk.

Notat om tiltak for studenter som ikke har norsk som morsmål

En arbeidsgruppe som ble nedsatt av arbeidsutvalget til UHR-Helse og sosial har utarbeidet notatet «Forslag til tiltak – studenter med norsk som andrespråk i helse- og sosialfaglige utdanninger». Notatet kommer med forslag til tiltak for studenter med norsk som andrespråk. Forslagene bygger på tiltak som allerede er igangsatt ved flere institusjoner, og noen av disse er allerede innført ved Farmasøytisk institutt.

Sak-UU 63-23 Revidering av programsidene (diskusjonssak)

MN-fakultetet arrangerer tekstverksteder for studieprogram i samarbeid med NTB Arkitekst for bearbeiding av teksten på nettsiden «Hvorfor velge dette programmet?» Utdanningsleder er i kontakt med MN-fakultetet for dato. Forslag til tekst sendes inn en uke før tekstverkstedet. Farmasi stiller med Utdanningsleder, studiekonsulent for programmet, kommunikasjonsrådgiver og studentrepresentant.

På tekstverkstedet vil det bl.a. bli jobbet med å lage gode og informative ingresser og mellomtitler/få fram viktige søkeord for å styrke søkemotoroptimalisering/framheve viktige triggerord for målgruppen(e)/finne riktig stil og tone for målgruppen(e)/følge konvensjonene for nettekster og kriteriene for universell utforming.

Teksten skal også beskrive på hvilken måte studieprogrammet skiller seg ut fra andre lignende utdanninger. F.eks. er alle emner farmasøytisk rettet, og det er vekt på teknologiske og kliniske fag.

Sak-UU 64-23 Kartlegging av undervisningen i statistikk, beregningsorienterte oppgaver og legemiddelregning (diskusjonssak)

Sammenstillingen av kartleggingen viser at studentene hvert semester har øvelser innenfor (en eller flere) legemiddelregning, beregningsorienterte oppgaver og statistikk.

Kartleggingen viser følgende:

  • Legemiddelregning: Studentene får oppgaver i legemiddelregning (molregning, konsentrasjonsberegning, volumberegning, doseberegning osv.) jevnt utover i studieløpet. Dette gjelder emner innen kjemi og galenisk farmasi, men også biologiske og kliniske emner. I første semester gis det innføring i grunnleggende legemiddelregning i FARM1100 – Farmasøytisk kjemi, hvor studentene også har en del mengdetrening i legemiddelregning gjennom kollokvieoppgaver og laboratorieøvelser. I tillegg inngår øvelser og oppgaver i FARM1110 (konsentrasjoner, volum), FARM1140 (relatert til EKG, nyrefunksjon), FARM2130 (råvarerenhet, virkestoffinnhold) og FARM2150 (doseberegning, virkestoffmengde, konsentrasjoner, isotoni), FARM3130 (doseberegning, virkestoffmengde) og FARM4100 (doseberegning).
  • Beregningsorienterte oppgaver: Fra og med 2. semester inngår beregningsorienterte oppgaver, gjerne som datalab/modelleringsøvelser, jevnt utover i studieløpet. Dette gjelder særlig for de biologisk rettede emnene, men også noe innenfor de andre fagområdene. I FARM1130 – Farmasøytisk rettet organisk kjemi får studentene demonstrert og en kort innføring i R, mens de i FARM2140 – Farmasøytisk mikrobiologi og i FARM4130 får en grundigere innføring i R. Av andre programvarer som benyttes er det vanligste Excel, men studentene er også innom Stata (FARM3120), Python (FARM2120) og Schrödinger (FARM1150 og FARM4120).
  • Statistikk: Det undervises noe statistikk i studieløpet forut for FARM4130: FARM2130 – Legemiddelanalyse(gjennomsnitt, standardavvik, konfidensintervall, t-test, Q-test og gjeldende antall siffer), i FARM3120 (null hypotese, p-verdier, 95 % konfidensintervaller) og i FARM4120 (konfidensintervall, type 1 og type 2 feil, p-verdi, beregning av utvalgsstørrelse, non-inferiority og superiority studier, hypotesetesting, enkle statistiske tester for å sammenligne effekt). Programvare som benyttes er bl.a. R (FARM4130), Excel og Stata (FARM3120).

Ad legemiddelregning: Tilbakemeldingene fra undervisere indikerer et behov for å styrke studentenes ferdigheter. Studentene må ha kontroll på dette før de får lisens og før de begynner på masteroppgaven.

Forslag til tiltak og videre arbeid:

  • Bevisstgjøre studentene hvorfor ferdigheter innen legemiddelregning er nødvendig for en farmasøyt.
  • Øke studentenes mengdetrening, f.eks. ved å legge inn flere regneøvelser i emnene.
  • Normalisere innslag av regneøvelser ved å inkludere slike i flest mulig emner, også der dette ikke inngår per i dag.
  • Regneoppgaver bør inngå i eksamen, og studentene må være forberedt på dette.
  • Vurdere innføring av deleksamen i legemiddelregning. Sykepleiere og vernepleiere har f.eks. en nasjonal prøve.
  • Bevisstgjøre studentene om at de har ansvar for egen læring.
  • Utdanningsleder tar problemstillingen videre til møte i Nasjonalt fagorgan.

Ad beregningsorienterte oppgaver: Kartleggingen viser at slike inngår fordelt utover i studieprogrammet, hvilket er positivt. Emnene FARM1130, FARM2140 og FARM4130 bruker programvaren R, og det er ønskelig at de respektive emnekomitéene orienterer hverandre om den undervisningen som gis og hvilken forkunnskap som kan forventes hos studentene.

Ad statistikk: Kartleggingen bekrefter at et behov for statistikkundervisning tidligere i programmet. Et arbeid for endring av undervisningen og evt. oppdeling av emnet til en grunnleggende og videregående del må utsettes til neste revisjon av studieplanen. Utdanningsutvalget diskuterte også FARM4130 og ber om at underviser i FARM4130 fra Matematisk institutt inngår i emnekomiteen og at komiteen sørger for at undervisningen omfatter obligatoriske RETHOS LUBer i tilstrekkelig grad.

Sak-UU 65-23 Obligatoriske forkunnskaper for emner i studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS (vedtakssak)

Vedtak: For studenter tatt opp via innpassingsopptak for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS, gjelder følgende obligatoriske forkunnskaper for masteremner og masteroppgaven:

Obligatoriske forkunnskaper for masteremner ved Farmasøytisk institutt (unntatt FARM4130):

Bestått eksamen i emnene FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapitradisjoner og norske forhold, FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer, FARM4930K – Kvalitetssikring ved produksjon og klinisk utprøvning av legemidler og de obligatoriske HMS-emnene som kreves på den 5-årige masterprogrammet i farmasi.

Obligatoriske forkunnskaper for FARM5945 – Masteroppgave i farmasi og FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi:

Bestått eksamen i emnene FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapitradisjoner og norske forhold, FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer, FARM4930K – Kvalitetssikring ved produksjon og klinisk utprøvning av legemidler og de obligatoriske HMS-emnene som kreves på den 5-årige masterprogrammet i farmasi.

For tildeling av masteroppgave (FARM5945) kreves det at emnet FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapitradisjoner og norske forhold, er bestått.

Eventuelt;

Sak-UU 66-23 Oppsummering fra dialogmøte med BHT 25.09.23

Det har vært avholdt et dialogmøte med BHT angående gjennomføring av muntlig eksamen, samt samtale med student for gjennomgang av eksamensbesvarelse. På møtet var emneansvarlige som har muntlig eksamen i høstsemesteret, representanter fra Utdanningsutvalget og BHT tilstede.

Oppsummeringen fra møtet med punkter som kan være verdt å tenke på i møtet med studenten på muntlig eksamen og ved gjennomgang av eksamens besvarelser i etterkant, ble gjennomgått med mindre revideringer, og vil bli sendt de vitenskapelig ansatte.

Publisert 30. okt. 2023 12:38 - Sist endret 30. okt. 2023 12:38