Møtereferat 30. mars 2023

Torsdag 30. mars kl. 12.30 - 15.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Gro Smistad, Trine G. Halvorsen, Stig Pedersen-Bjergaard, Liv Mathiesen, Emilie Bredal Eriksen, Malin Syversen og Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-UU 18-23 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 19-23 Referat fra møtet 01.03.23

Godkjent på sirkulasjon 23. mars 2023.

Sak-UU 20-23 Referat og orienteringssaker

Studiekvalitetsmidler og CCSE – midler 2023

I etterkant av møtet i Utdanningsutvalget 1. mars, er følgende endringer gjort i forhold til studiekvalitetssøknadene:

  1. Videreutvikling av LA-ordningen – søknadssummen er halvert.
  2. Utvikling av undervisningsmateriell til studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS – søknaden er trukket fordi det er innvilget eksterne midler til dette formålet.

Digital undervisning og studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Digital undervisning og undervisningsmaterialet som benyttes inn i undervisningen må være i henhold til gjeldende regler for personvern Personvern ved bruk av Zoom til strømming og undervisning - Universitetet i Oslo (uio.no) og universell utforming Universell utforming i undervisning - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no) ved UiO. Utdanningsleder følger dette opp i forhold til emneansvarlige og Programrådsleder for 8.-10. semester.

4. forsøk på eksamen

Farmasøytisk institutt har hatt møte med MN-fakultetet angående kriterier for innvilgelse av 4. forsøk på eksamen. Det vil bli lagt inn en tekst gjeldende for Farmasøytisk institutt om dette i Regler for eksamener ved Det matematisk-naturvitenskapelig fakultet: «For emner som inngår i det femårige masterstudiet i farmasi behandles søknader om et 4. forsøk individuelt, etter vurdering av eksamensresultater og faglig progresjon gjennom studiet.» MN-fakultetet vil også konferere Farmasøytisk institutt i forbindelse med søknader om 4. forsøk.

Programrådet for 1. – 7. semester

Bruk av LA-assistenter skal være en del av og ikke i tillegg til den ordinære undervisningen. Studentene gir tilbakemelding på at studentdrevet undervisning kan oppleves som nærmere og med lavere terskel for å stille spørsmål. Det er også tenkt at ordningen kan avlaste de vitenskapelige ansatte noe.

Programrådet for 8. – 10. semester

Neste møte i mai. På møtet vil eksterne masteroppgaver bli diskutert bl.a. hvordan øke antall eksterne masteroppgaver som legges ut for valg, og hvordan inkludere de eksterne veilederne i opplegget for tildeling av masteroppgaver.

EVU – utvalget

Det har vært gjort en gjennomgang av rutiner, nettsider m.m. Neste møte er planlagt medio april.

PhD-utvalget

PhD-utvalget har utarbeidet et mandat for eget utvalget på instituttnivå som definerer hva utvalget skal arbeide med. Det er også opprettet et lavterskeltilbud med Si-ifra samtaler for stipendiatene.

Sak-UU 21-23 Søknad om endring av emneansvarlig i FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling (vedtakssak)

Det søkes om at Marianne Lea vikarierer som emneansvarlig i FARM4100 høsten 2023. Emneansvarlig for FARM4100, Liv Mathiesen, er frikjøpt med 20 % av Medfak. for å arbeide med SamPraks. I den forbindelse er Marianne Lea ansatt i en 20 % lektorstilling, for å hjelpe med gjennomføringen av undervisningen i emnet.

Emneansvarlige for emner på 1. – 7. semester skal normalt velges blant de fast vitenskapelige ansatte ved instituttet. Samtidig anser Utdanningsutvalget det som viktig at emneansvarlig har nær tilknytning til fagområdet klinisk farmasi, og at vikaren har nært samarbeid med nåværende emneansvarlig. Liv Mathiesen opplyser at hun vil være i tett dialog med Marianne Lea i tillegg til at hun vil bidra inn undervisningen i emnet. Vikariatet vil ha begrenset varighet.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden under forutsetning om at vikaren følges opp av Liv Mathiesen. Marianne Lea vikarierer som emneansvarlig for Liv Mathiesen høsten 2023.

Sak-UU 22- 23 Nytt medlem til den eksterne programrådgivergruppen fra 2023 (forts. Sak-UU 100-22, Sak-UU 06-22 og Sak-UU 16-23) (diskusjonssak)

Forslag til nytt medlem sendes Utdanningsleder før møtet 27. april for videre diskusjon.

Sak-UU 23-23 Studiebarometeret 2022 (orienteringssak)

Det var 34 % av studentene som svarte på undersøkelsen. Overordnet tilfredshet med studieprogrammet er nå tilbake på samme nivå som før pandemien på 4,2 av 5 (skalaen går fra 1 til 5, med 1 som laveste score). Landsgjennomsnittet for alle utdanninger ligger på 3,8.

Studieprogrammet scorer over gjennomsnittet på tilknytning til arbeidslivet herunder hvordan tilegnet kompetanse kan brukes i arbeidslivet (3,8), hvilke yrker/bransjer som er relevante etter fullført utdanning (3,9) og bruk av eksterne forelesere i undervisningen (3,7). Studentene gir noe dårligere tilbakemelding på hvordan de kan formidle egen kompetanse til potensielle arbeidsgivere (3,0), og hvilke muligheter de har til å jobbe med prosjekter/oppgaver i samarbeid med arbeidslivet (2,7).

Tilbakemeldingene på praksis er gode og varierer fra 3,8 til 4,4, som er høyere enn tilbakemeldingene på institusjon og nasjonalt nivå.

Det er en liten nedgang (-0,2) i det sosiale miljøet blant studentene sammenlignet med 2021. Dette er i samsvar med tilbakemeldinger fra studentene om lavt oppmøte på studentarrangementer. Det faglige miljøet blant studentene (3,8) er høyere enn landsgjennomsnittet og UiO for øvrig.

Når det gjelder eget engasjement angir studentene høy studieinnsats (4,0), høy motivasjon for studieinnsats (4,0) og at de benytter seg av de organiserte læringsaktivitetene (4,0). Tilbakemeldingene på om de møter godt forberedte til undervisningen er noe lavere (3,4). Studentene angir i gjennomsnitt at de bruker 22,9 timer i uken på organiserte læringsaktiviteter og 16,5 timer på egenstudier, noe som er en nedgang på 6, 6 timer sammenlignet med 2021. Studentene har betalt arbeid i gjennomsnitt 7,3 timer i uken.

For vurderingsformene som benyttes i programmet er tilbakemeldingene, som tidligere år, gode og varierer fra 3,8 til 4,2. Tilbakemeldingene for undervisningen er noe lavere med en svak nedgang sammenlignet med 2021. På spørsmålet om de faglige ansatte gjør undervisningen engasjerende er tilbakemeldingen 3,5, og på spørsmålene om de faglige ansatte formidler lærestoffet/pensumet på en forståelig måte og om undervisningen er lagt opp til at studentene skal delta aktivt, 3,6 av 5.

Bruk av fagrelevant programvare (Excel, Stata, R, Python etc.) brukes i liten grad (1,9) i undervisningen ved FAI, men mer sammenlignet med landet og UiO for øvrig. Studentene mener læringsutbyttet fra bruk av programvare i undervisningen er relativt lavt (gjennomsnitt score 1,7). Bruk av studentaktiviserende verktøy (f.eks. Kahoot, Mentimeter) brukes i større grad ved FAI enn hos øvrige studieprogram, og studentene gir læringsutbyttet av dette i undervisningen score 2,3.

Sak-UU 24-23 Opplæring i digital kompetanse og statistikk gjennom studieplanen (forts. Sak-UU 91-22 og Sak-UU 99-22) (diskusjonssak)

Utdanningsutvalget vil arbeide for å få på plass en fagansvarlig/emneansvarlig for statistikkundervisningen på studieprogrammet, inkl. FARM4130 – Anvendt statistikk for farmasøyter. Den fagansvarlige/emneansvarlige skal ha oversikt over hva som undervises av statistisk gjennom studieløpet og følge opp dette.

Den eksterne programkomiteen har foreslått at det opprettes et eget canvasrom med oversikt over hva som undervises av statistikk, lenker til nyttige ressurser m.m., som denne fagpersonen har ansvar for. Tanken er at canvasrommet skal gi studentene bedre oversikt over hva de lærer av statistikk gjennom studieløpet. Kartleggingen over bruk av digitale verktøy og programvarer som ble foretatt i desember 2022 viste at bruk av Excel inngår i hvert semester fram til statistikkemnet i 8. semester. Den eksterne programkomitéen foreslår å gjøre en enkel manual om bruk av Excel tilgjengelig for studentene. De foreslår også at det tydeliggjøres for studentene hvor viktig kompetanse innen bruk av Excel er. Utdanningsutvalget mener i utgangspunktet at manualer/ innførings videoer om Excel er tilgjengelig fra eksterne kilder men vil se på muligheten for at den fagansvarlige for statistikk også kan holde oversikt over og følge opp bruken av Excel i de obligatoriske emnene.

Studentene som går ut av videregående skole våren 2023 er på den nye læreplanen. Det er også relevant å undersøke hva som inngår i læreplanen for videregående skole relatert til statistikk.

Sak-UU 25-23 Programråds-tilknytting og innpass-emnene (FARM4910K, FARM4920K og FARM4930K) (vedtakssak)

Vedtak: Ansvar for studieløpet for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS legges til Programrådet for 8. – 10. semester.

Utdanningsutvalget vil ha det overordnede ansvaret i forhold til emnebeskrivelser/læringsutbytter i emnene, slik at disse revidere ved behov.

Eventuelt; Sak-UU 26-23 Tekst om bærekraft til MNs nettsider (diskusjonssak/vedtakssak)

MN har jobbet med utvikling av bærekraftsider på nett der det bl.a. skal inngå en tekst om bærekraft i programmene som tilbys. Et arbeidsutkast basert på programsiden vår «Hvorfor velge dette programmet, ble sendt ut på sirkulasjon før møtet, og de innkomne tilbakemeldingene ble gjennomgått. Revidert forslag sendes MN-fakultet.

Sak-UU 27-23 Kunstig intelligens (KI) og undervisning/eksamen (diskusjonssak)

Det diskuteres på ulike nivåer hvordan forholde seg til KI i undervisningen, i gjennomføringen av obligatoriske innleveringer og hjemmeeksamen. KURT og LINK har avholdt seminarer om temaet, og det ligger mye nyttig informasjon ute på UiOs sine nettsider. Pr. nå er ikke ChatGTP godkjent til bruk ved UiO.

Framover vil det være behov for å gjøre det kjent blant studenter og ansatte hvilke begrensninger og mulig nytteverdier språkmodeller kan ha. Det bør også vurderes om det skal inn noe om KI i studieplanen, f.eks. i FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi og ved studiestart. Utdanningsutvalget vil arbeide videre med dette.

Publisert 28. apr. 2023 11:50 - Sist endret 22. jan. 2024 10:22