Møtereferat 26. februar 2024

Mandag 26. februar 2024, kl. 10.30 - 13.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine G. Halvorsen, Eili T. Kase, Jonatan K. Østhus og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Liv Mathiesen og Massimiliano Pio Di Cagno


SAKSLISTE

Sak-UU 12-24 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. En sak ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 13-24 Referat fra møtet 29.01.24

Godkjent på sirkulasjon 26.02.24.

Sak-UU 14-24 Referat og orienteringssaker

Studiekvalitetsmidler – tildelinger 2024

Farmasøytisk institutt har fått tildelt følgende studiekvalitetsmidler for 2024:

  1. Utvikling og implementering av Pharmacy Games i undervisningen av apotekpraksis, kr. 33 968.
  2. Undervisningsplattform for Farmasihistorier, kr. 31 845.
  3. Studentdrevet emne innen teknologi og innovasjon – Det er i kontakt med MN-fakultetet for nærmere avklaringer angående organisering av emnet.

LA-ordningen

Implementeringen av LA-ordningen har vært driftet gjennom tildeling av studiekvalitetsmidler. Videreføring av ordningen er nå overført til institutt. Programrådsleder for 1. – 7. semester har vært i møte med ledelsen for tildeling for 2024 (se også Sak-UU 03-24 Møtereferat 29. januar 2024 - Farmasøytisk institutt (uio.no)). Ledelsen har kommet med en bestilling til Programrådet for 1. – 7. semester om nærmere beskrivelse av hva læringsassistene skal benyttes til. Etter møtet ble ordningen tildelt 127916,- for 2024.

Bruk av læringsassistenter er foreslått som tema på instituttseminaret til høsten.

Forelesningsopptak

Forelesningsopptak er nå nedlagt, og erstattet av Panopto: Opptak, opplasting og avspilling av undervisningsvideo - Universitetet i Oslo (uio.no).

Farmatid

For å vise hva som skjer i bransjen, har det kommet inn forslag om å lenke opp til Farmatid fra programsiden. Utdanningsutvalget har ingen prinsipielle motforestillinger, og undersøker nærmere med instituttets ledelse.

Livsvitenskapsbygget

Det er opprettet en arbeidsgruppe for undervisningen inn i Livsvitenskapsbygget. Utdanningsleder sitter i gruppen sammen med utdanningslederne fra Institutt for biovitenskap og Kjemisk institutt, samt studiedekanen ved MN-fakultetet.

Skolebesøk i regi av Farmasøytisk institutt

Opplegget til Farmasøytisk institutt ble avlyst høsten 2023. Foredraget «Eventyret om legemiddelopptak og hva genene har å si», var ett av foredragene det var størst interesse for. Foredraget var rettet mot Naturfag VG1. Profileringsutvalget skal få på plass en fagperson med overordnet faglig ansvar, samt studenter som kan bidra.

Profileringsutvalget har diskutert om ordningen med innkommende skolebesøk bør formaliseres i større grad. Programrådet for 1. – 7. semester vil i samarbeid med Profileringsutvalget følge opp dette nærmere.

Studiebarometeret

Studiebarometeret - Studentundersøkelsen 2023 ble publisert 15. februar 2024. Resultatene ble gjennomgått.

Sak-UU 15-24 Emneplanlegging H24 (vedtakssak)

FARM1100 – Farmasøytisk kjemi

  • Kort om emnet: Omformulering av teksten for bedre å få fram det farmasøytiske perspektivet i emnet. Utdanningsutvalget spilte inn noen forslag til den engelske teksten.
  • Hva lærer du? Omformulert i henhold til innspill fra temamøte om utforming av LUBer 30. januar. Antall LUBer endret fra 6 til 10. Det er arbeidet med å få fram det farmasøytiske fokuset i emnet. Dette for å kunne bruke LUBene inn i undervisningen for å motivere, samt gjøre studentene bevisste på hva de lærer i emnet.

Etter møtet i Utdanningsutvalget ble følgende endring spilt inn og godkjent av Utdanningsleder:

  • Undervisning: Kollokviene endret fra frivillige til «Studentaktive kollokvier – 50 % obligatorisk tilstedeværelse. Med unntak av forelesningene møter studentene i mindre grad til frivillig undervisning. Tilstedeværelse på den studentaktive undervisningen anses som viktig både for god faglig læring, samt det sosiale miljøet på kullet.
  • Eksamen: For å kunne avlegge eksamen i emnet er «50 % oppmøte på kollokvier» lagt til.
  • Hva lærer du?: LUBen «anvende utvalgte farmasirelevante kjemiske laboratoriemetoder, samt tolke og skriftlig formidle resultater av kjemiske eksperimenter.» endret til «anvende utvalgte farmasirelevante kjemiske laboratoriemetoder, tolke og skriftlig formidle resultater av kjemiske eksperimenter, og formidle faglig informasjon til medstudenter.»

FARM1110 – Farmakologi, fysiologi og cellebiologi 1

  • Kort om emnet: Mindre språklige omformuleringer.
  • Hva lærer du: Omformulert i henhold til innspill fra temamøte om utforming av LUBer 30. januar. Undervisning: lagt til studentaktive seminarer, hvor 4 av seminarene er obligatoriske (legemiddelregning og behandling av hudsykdommer, glaukom og tyreoideasykdommer).
  • Eksamen: Lagt inn at 3 studentaktive seminarer må være godkjente for å gå opp til eksamen (behandling av hudsykdommer, glaukom og tyroideasykdommer).

Utdanningsutvalget ser at det under «Undervisning» står «Studentaktive seminarer, hvorav 4 seminarer er obligatoriske (legemiddelregning og behandling av hudsykdommer, glaukom og tyreoideasykdommer)» mens det under «Eksamen» står at «Deltagelse på 3 obligatoriske seminarer innen terapi av hudsykdommer, glaukom og tyreoideasykdommer.». Det undersøkes med emneansvarlig om dette er riktig.

Tilbakemelding fra emneansvarlig er at det er 4 obligatoriske seminarer som må være bestått for å avlegge eksamen, 3 i farmakoterapi og 1 i legemiddelregning.

Etter møtet i Utdanningsutvalget ble følgende endring spilt inn og godkjent av Utdanningsleder:

  • Undervisning: Kollokviene endret fra frivillige til «Studentaktive kollokvier – 50 % obligatorisk tilstedeværelse. Med unntak av forelesningene møter studentene i mindre grad frivillig undervisning. Tilstedeværelse på den studentaktive undervisningen anses som viktig både for god faglig læring.
  • Eksamen: For å kunne avlegge eksamen i emnet er «50 % oppmøte på kollokvier» lagt til.

FARM1120 – Samfunnsfarmasi

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FARM2100 – Legemiddelkjemi

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FARM2110 – Farmakoterapi 1

  • Undervisning: Antall timer forelesninger endret fra 32 til 30 timer, og antall timer seminar endret fra 30 til 28 timer.

FARM2120 – Legemiddelteknologi og biofarmasi

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FARM3100 – Farmakognosi

  • Hva lærer du?: Omformulert i henhold til innspill fra temamøte om utforming av LUBer 30. januar.
  • Undervisning: Fjernet 4 timer med obligatorisk seminar. Antall timer kollokvier endret fra 19 til 21, antall timer laboratorieforelesning endret fra 4 til 5 timer og antall timer med prosjektoppgave endret fra 7 til 8 timer.
  • Eksamen: For adgang til eksamen er «godkjent seminardeltakelse» fjernet.

Det er lagt inn i emnebeskrivelsen at «Bestått prosjektoppgave er gyldig i 2 år». Dette i henhold til Deleksamener og karaktersetting se Sak-UU 07-24 og Sak-UU 16-24.

Obligatoriske forkunnskaper: Tekst om overgangsordninger for studenter med opptak høsten 2016 fjernet.

FARM3110 – Farmakoterapi 2 og fysiologi 3

  • Undervisning: mindre omformulering i tekst om miniforelesning.

Obligatoriske forkunnskaper: Tekst om overgangsordninger for studenter med opptak høsten 2016 fjernet.

FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse

  • Hva lærer du?: Omformulert i henhold til innspill fra temamøte om utforming av LUBer 30. januar.

Det er lagt inn i emnebeskrivelsen at «Bestått prosjektoppgave er gyldig i 2 år». Dette i henhold til Deleksamener og karaktersetting se Sak-UU 07-24 og Sak-UU 16-24.

Obligatoriske forkunnskaper: Tekst om overgangsordninger for studenter med opptak høsten 2016 fjernet.

FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling

  • Hva lærer du?:
    • LUB5 endret fra «har du kunnskap om betydningen av å kommunisere med og jobbe sammen med annet helsepersonell i klinisk setting» endret til «har du kunnskap om og forståelse for egne og andres roller og ansvar i et tverrprofesjonelt team, og kan reflektere over nytten av tverrprofesjonelt samarbeid i helsesektoren».
    • LUB6 endret fra «har du innsikt i digital sikkerhet i forbindelse med lagring av pasientdata i f.eks. pasientjournaler, legemiddelkurver og kjernejournal» endret til «har du innsikt i personvern i forbindelse med lagring av pasientdata i f.eks. pasientjournaler, legemiddelkurver og kjernejournal.»

FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi

  • Eksamen: Endret fra muntlig eksamen med 1 time forberedelsestid og 45 minutter forberedelsestid til 4 timer skriftlig eksamen. Dette som følge av ressurssituasjonen.
  • Hjelpemidler til eksamen: Kalkulator deles ut på eksamen. Det undersøkes om kalkulator i Inspera kan benyttes. 

Tilbakemelding er at kalkulator i Inspera ikke dekker behovet.

FARM4120 – Utvikling av legemidler

  • Hva lærer du?: Omformulert i henhold til innspill fra temamøte om utforming av LUBer 30. januar.
  • Undervisning: antall timer forelesning endret fra 32 til 33 og antall timer studentaktiviserende undervisning fra 48 til 45. I henhold til retningslinjene for undervisning i Sak-UU 63-15 Retningslinjer for antall timer undervisning pr. uke Møtereferat 28. oktober 2015 - Farmasøytisk institutt (uio.no), skal ikke antall timer forelesning i et emne overstige 30 (32) timer.
  • Eksamen: Endret fra «Skriftlig eksamen, 3 timer, som teller 60 %, og prosjektoppgave som teller 40 % av karakteren» til «Avsluttende skriftlig eksamen, 3 timer, som teller 100 %.». Vurderingen av prosjektoppgaven og presentasjonen av denne er endret til godkjent/ikke godkjent.

Tilbakemelding fra emneansvarlig er at 32 timer forelesning beholdes, og antall timer studentaktiviserende undervisning endres fra 45 til 46 timer.

FARM5130 – Apotekdrift og ledelse

Emnet avholdes ikke høsten 2024.

FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer

Etter møtet i Utdanningsutvalget er det avklart av emnet avholdes, og at Hege Thoresen er emneansvarlig for emnet høsten 2024. Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig.

FARM5190 – Organisk syntese av bioaktive forbindelser

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FARM5200 – Bruk av biopolymerer og forbedring av helse

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FARM4910K – Farmakoterapi og samfunnsfarmasi med fokus på norske terapitradisjoner og norske forhold

  • Undervisning: Antall kollokvier endret fra 7 til 8.

FARM4920K – Fra virkestoff til ferdig formulering med fokus på avanserte legemiddelformer

Ingen endringer meldt inn av emneansvarlig innen fristen 16.02.24.

FRM5020- Pharmaceutical research project.

Ingen endringer meldt inn innen fristen 16.02.24.

PhD-emner

Det er ingen PhD-emner som er meldt inn skal avholdes høsten 2024, og det er ikke meldt inn endringer i emnebeskrivelsene for noen PhD-emner.

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter endringene med de kommentarene som fremkommer. Emnene oversendes MN-fakultetet for endeling godkjenning.

Sak-UU 16-24 Deleksamener og karaktersetting (forts. Sak-UU 07-24) (vedtakssak)

Større arbeider som krever mye ressurser i forbindelse med gjennomføringen av undervisningen, kan overføres til senere semestre i inntil 2 år. Der dette er aktuelt, legges dette inn i emnebeskrivelsen.

Karakter på deleksamen skal registres i FS, slik at denne er dokumentert til senere semestre. Det samme skal karakter på skriftlig eksamen.

FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon ønsker å prøve ut at FS beregner sluttkarakteren automatisk basert på registrert sensur av delkarakterene i emnet. Utdanningsleder undersøker med MN-fakultetet muligheten for dette.

Sak-UU 17-24 Evalueringsrapport fra eksterne programrådgivere 2023 (diskusjonssak)

Det settes opp et eget møte for gjennomgang av rapporten og videre arbeid.

Sak-UU 18-24 Tema for temamøter (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte.

Eventuelt:

Sak-UU 19-24 Innpass av EVU-emner i ordinære studieplan (vedtakssak)

Følgende gjelder i henhold til Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo - Universitetet i Oslo (uio.no), § 3.5 Godskrivning, fritak og godkjenning (1) «Fakultetet avgjør søknad om bruk av annen/tidligere utdanning fra Universitetet i Oslo som del av utdanningen» og Regler for emner, emnegrupper og grader ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (uio.no), § 4.2 «Instituttet skal godkjenne det teoretiske pensumet i mastergradsavtalen, og dette skal registreres i utdanningsplanen.»

På bakgrunn av ulikt opptaksgrunnlag og faglig fokus i emnene, godkjennes ikke EVU-emner (FRMxxxxV) avlagt ved Farmasøytisk institutt, som del av det valgfrie teoretiske pensumet i masterdelen av det 5-årige masterprogrammet i farmasi. På samme måte godkjennes ikke valgfrie masteremner i den 5-årige mastergraden i farmasi, som del av det teoretiske pensumet i den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi.

Vedtak: Utdanningsutvalget innvilger ikke innpass av EVU-emner avlagt ved Farmasøytisk institutt inn i det teoretiske pensumet i den 5-årige mastergraden i farmasi.

Utdanningsutvalget innvilger ikke innpass av masteremner i den 5-årige mastergraden i farmasi inn i det teoretiske pensumet i den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi.

Publisert 18. mars 2024 07:26 - Sist endret 18. mars 2024 07:26